Ухвала
від 14.07.2021 по справі 344/10994/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/10994/21

Провадження № 1-кс/344/4343/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з начальником відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №32021090000000041,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32021090000000041, яке зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 24.06.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569) спільно з іншими особами при здійсненні господарської діяльності із загальної медичної практики упродовж 2019-2020 років, застосовуючи схему мінімізації податкового зобов`язання із сплати податку на додану вартість (далі ПДВ), що полягає у використанні підконтрольних фізичних осіб підприємців (неплатників ПДВ, які застосовують спрощену систему оподаткування та відносяться до другої або третьої групи платників єдиного податку) умисно ухилились від сплати податків на загальну суму 3 683 000 грн, що є значним розміром.

Досудовим розслідуванням установлено, що ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569, податкова адреса та фактичне місцезнаходження юридичної особи: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 97) зареєстроване виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради 14 квітня 2004 року, основним видом діяльності є загальна медична практика.

Засновником ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569) являється ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ), керівником ОСОБА_6 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), а головним бухгалтером ОСОБА_7 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ).

З матеріалів кримінального провадження також вбачається, що службові особи ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569) занизили об`єкт оподаткування ПДВ шляхом його перенесення на інших суб`єктів господарювання з відмінними ставками оподаткування, а саме на підконтрольних фізичних осіб-підприємців, які являються платниками єдиного податку другої або третьої групи, зокрема на: ФОП ОСОБА_8 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_9 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_10 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_11 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_12 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_14 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_15 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_11 ), ФОП ОСОБА_16 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_12 ), ФОП ОСОБА_17 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_13 ), ФОП ОСОБА_18 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_14 ), ФОП ОСОБА_19 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_15 ) та ФОП ОСОБА_20 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_16 ), тим самим зменшивши податкове зобов`язання по сплаті ПДВ упродовж 2019-2020 років на загальну суму 3 683 000 грн.

Дані підконтрольні фізичні особи-підприємці є платниками єдиного податку ІІ або III групи із основним видом діяльності «Неспеціалізована оптова торгівля».

Зазначені вище обставини вчинення кримінального правопорушення знайшли своє об`єктивне підтвердження у висновку експерта за результатами проведення експертного економічного дослідження, яким підтверджено суму умисного ухилення від сплати податків у значних розмірах.

Окрім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що податкова звітність ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569) та перелічених вище фізичних осіб-підприємців подається в органи ДФС з однієї ІР адреси, що свідчить про підконтрольність даних ФОП-ів службовим особам ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569).

На додаток до цього проведеним аналізом інформаційних ресурсів ДПС в Івано-Франківській області виявлено, що частина підконтрольних ФОП-ів перебувають як у родинних зв`язках з керівником/засновником ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569), так і являються чи являлись найманими працівниками на ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569).

Таким чином, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569), використовуючи підконтрольних фізичних осіб-підприємців, частково здійснюють ведення господарської діяльності підприємства (продаж медичного обладнання) від імені таких фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого занижують об`єкт оподаткування зі сплати ПДВ, хоча фактично така діяльність здійснюється безпосередньо службовими особами ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569).

В той же час слідством встановлено, що ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569) фактично здійснює свою діяльність за адресою:

АДРЕСА_1 , де фактично знаходиться уся первинна фінансово-господарська і бухгалтерська документація, чорнові записи та інша інформація у електронному та паперовому вигляді щодо ведення подвійного (тіньового) бухгалтерського та податкового обліків, електронні інформаційні системи тощо.

Відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, медична лабораторія та офісні приміщення за адресою: АДРЕСА_1 належать на праві спільної часткової власності ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п НОМЕР_1 ) та ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_9 )

Враховуючи викладене вище, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи (в тому числі в електронному виді) щодо реалізації ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569) медичного обладнання кінцевим споживачам упродовж 2019-2020 років шляхом залучення до вказаних операцій підконтрольних фізичних осіб-підприємців, а саме: ОСОБА_8 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), ОСОБА_9 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_5 ), ОСОБА_10 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_6 ), ОСОБА_11 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_7 ), ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ), ОСОБА_12 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_8 ), ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_9 ), ОСОБА_14 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_10 ), ОСОБА_15 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_11 ), ОСОБА_16 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_12 ), ОСОБА_17 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_13 ), ОСОБА_18 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_14 ), ОСОБА_19 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_15 ) та ОСОБА_20 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_16 ), а також готівкові кошти, отримані від необлікованої реалізації товарів, які містять на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а тому мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, знаходяться в медичній лабораторії та офісному приміщенні, що за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 97, де свою фактичну діяльність здійснює ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569).

Слідчим зазначається, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, припинення злочинної діяльності осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, що послужить з`ясуванням всіх обставин кримінального провадження, встановлення фактів, що підлягають доказуванню в ході провадження, а також прийняття законного і обґрунтованого рішення та досягнення завдань даного кримінального провадження, враховуючи, неможливість їх отримання органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до ч.2 ст. 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В той же час вважаю вказане клопотання передчасним, оскільки документи, які сторона кримінального провадження планує відшукати під час проведення обшуку, та які можуть бути використані як докази в рамках даного кримінального провадження, а саме первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи щодо реалізації ТОВ «ДІАМЕБ» (код ЄДРПОУ 30610569) медичного обладнання можливо отримати в порядку, передбаченому Главою 15 КПК України, обґрунтованих підстав вважати протилежне не встановлено, не вбачається і наявність достатніх підстав вважати, що обшук є єдиним способом отримати відомості, які можуть міститися у відшукуваних документах, тому поза розумним сумнівом таке втручання не буде пропорційним поставленій меті.

Крім того, не долучено належних доказів та достатньо підстав вважати, що печатки та штамки ФОПів, які планує відшукати слідчий знаходяться у приміщенні за зазначеною адресою.

У ст. 234 КПК України законодавцем чітко визначено обов`язок слідчого довести наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи саме знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, а не про ймовірну можливість цього. Не доведеність цих обставин є підставою для відмови в задоволенні клопотання.

Так, відповідно до ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відтак, враховуючи вищенаведене, вважаю, що підстав для задоволення даного клопотання немає.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98299765
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження №32021090000000041

Судовий реєстр по справі —344/10994/21

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні