Ухвала
від 14.07.2021 по справі 380/8668/21
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/8668/21

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

14 липня 2021 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М., розглянув в письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Львівській області до товариства з обмеженою відповідальністю Центральна консалтингова компанія про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Львівській області (далі - ГУ ДПС у Львівській області, позивач) 31.05.2021 звернулося до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Центральна консалтингова компанія про стягнення податкового боргу в сумі 230235,81 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у відповідача є податковий борг (по податку на нерухоме майно). Грошові зобов`язання самостійно визначені платником податків у поданій податковій декларації з податку на нерухоме майно. Оскільки платник податків ці зобов`язання не сплатив у встановлені законом строки, такі набули статусу податкового боргу.

Суд ухвалою від 04.06.2021 відкрив провадження в адміністративній справі за цим позовом та призначив таку до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

В судовому засіданні 12.07.2021 представник позивача повідомив, що контролюючий орган встановив повну сплату податкового боргу, просив надати час для підготовки клопотання про закриття провадження у справі, яке зобов`язався подати до кінця робочого дня. Суд оголосив в судовому засіданні перерву до 14.07.2021.

12.07.2021 в канцелярію суду надійшло клопотання (вх. №49863) про закриття провадження у цій справі на підставі пункту 2 частини першої статті 238 КАС України (відмова позивача від позову). Клопотання обґрунтоване тим, що заборгованість, яка була предметом спору у цій справі, станом на дату судового розгляду справи погашена в повному обсязі. В клопотанні позивач також просить суд вирішити питання про повернення ГУ ДПС у Львівській області сплаченого судового збору.

Відповідно до частини третьої статті 9 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Статтею 47 КАС України передбачено право позивача на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову, при цьому суд не приймає відмови позивача від позову, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси. Згідно з пунктом 2 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Суд не встановив обставин, які перешкоджали б задоволенню клопотання позивача про закриття провадження, оскільки відмова від позову з наведених ГУ ДПС у Львівській області причин не суперечить закону та не порушує будь-чиїх прав, свобод та інтересів.

Частиною другою статті 238 КАС України визначено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Частиною першою статті 142 КАС України визначено, що у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову. Ця норма кореспондує положенню частини третьої статті 7 Закону України Про судовий збір - у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до частини другої статті 262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. В ухвалі про відкриття провадження у справі від 04.06.2021 суд визначив розглянути цю справу за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін, призначив судове засідання на 12.07.2021. Отже, розгляд справи по суті в цій справі розпочався 12.07.2021 о 10:28, а клопотання про закриття провадження у справі (у зв`язку з відмовою від позову) надійшло після проведеного 12.07.2021 судового засідання наприкінці робочого дня. За таких обставин відсутні підстави для повернення позивачу п`ятдесят відсотків судового збору, сплаченого при поданні цього позову немає.

Керуючись ст.ст. 132, 142, 238, 248, 256, 294, 295, пп. 15.5 п.15 розділу VII Перехідні положення КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Прийняти відмову Головного управління ДПС у Львівській області від позову до товариства з обмеженою відповідальністю Центральна консалтингова компанія про стягнення податкового боргу.

Закрити провадження в адміністративній справі №380/8668/21.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на позивача.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд у п`ятнадцятиденний строк з дня її складення.

Суддя Москаль Р.М.

Дата ухвалення рішення14.07.2021
Оприлюднено16.07.2021
Номер документу98303003
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —380/8668/21

Ухвала від 14.07.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 04.06.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні