Ухвала
від 15.07.2021 по справі 592/8732/21
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/8732/21

Провадження № 1-кс/592/4291/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про дозвіл на проведення обшуку

15 липня 2021 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 32020200000000058 від 18.11.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст. 219 КК України, про дозвіл на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий своєклопотання,погоджене прокуроромвідділу наглядуза додержаннямзаконів органамифіскальної службиСумської обласноїпрокуратури ОСОБА_4 , обґрунтовує тим, що ОСОБА_5 , будучи засновником та директором ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД», за сприянням службових осіб ТОВ «БОРДО-К» (код ЄДРПОУ 22589016), ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АЛЬТА КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 40270590), ТОВ «РЕМСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 32690599) та ТОВ «КРОК-2019» (код ЄДРПОУ 42903052) впродовж 2019-2020 років провів ряд фінансово-господарських взаємовідносин, що призвели до стійкої фінансової неспроможності ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД».

Так, ОСОБА_5 будучи обізнаним про результати фінансово-господарської діяльності ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД», знаючи про боргові зобов`язання перед державою та підприємствами з якими він укладав договори купівлі-продажу, умови по сплаті яких він не виконував, з метою неповернення боргу здійснив дії, направленні на доведення ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД» до банкрутства, шляхом відчуження основних засобів товариства через ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АЛЬТА КАПІТАЛ», ТОВ «РЕМСЕРВІС»,ТОВ «КРОК-2019» та службових осіб ТОВ «БОРДО-К» в адресу ТОВ «БОРДО-К».

З метою уникнення відповідальності, перереєстрував товариство на підставну особу ОСОБА_6 та на юридичну адресу в АДРЕСА_1 .

Окрім того, встановлено, що подання документів для вчинення державним реєстратором відповідних реєстраційних дій щодо ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД», в тому числі з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття рахунку в банківській установі та ін. здійснював за довіреністю від імені ОСОБА_6 засновник ТОВ «БОРДО-К» ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У своючергу ОСОБА_6 ,у нотаріальнопосвідченій ЗаявіНОР 631224від 29.07.2020заявив,що неявляється нідиректором,ні засновникомТОВ «КОЛОС-АГРОТРЕЙД» таніколи неставив підписив установчихдокументах ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД».

Так, Постановою Господарського суду Запорізької області №908/1764/20 від 22.10.2020 визнано ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД» банкрутом.

Відповідно до Порядку проведення аналізу фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 10 вересня 2020 року № 3105/5, аналіз фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства проводиться згідно з Методичними рекомендаціями щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 року № 14 (у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 року № 1361) (далі - Методичні рекомендації).

Згідно з Методичними рекомендаціями необхідно проаналізувати заходи, ужиті керівництвом підприємства, щодо стягнення заборгованості (повнота та своєчасність проведеної претензійно-позовної роботи) та своєчасності розв`язання проблем у виробничому процесі тощо.

Навмисне погіршення фінансово-господарського стану підприємства можна визначити за такими основними ознаками: зменшення розміру, приховування та заниження оцінки майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства; штучне збільшення розміру кредиторської та дебіторської заборгованості; продаж задіяних у виробничо-господарській діяльності основних засобів (особлива увага приділяється договорам відчуження майна або оренди майна, зокрема перевіряється відповідність ціни реалізації ринковій та наявність дозволу на вказані операції органу, уповноваженого управляти майном); продаж товарів (робіт, послуг), які виготовляє підприємство, за ціною, нижчою за собівартість, без належних економічних підстав (наприклад, регульована ціна реалізації, яка корегується за рахунок коштів державної підтримки; продаж за передоплатою; тимчасове зниження ціни в рекламних цілях; продаж морально застарілої продукції; продаж продукції, що не користується попитом; продаж товарних залишків готової продукції для перепрофілювання або запуску нового виробництва; продаж товарних залишків (сезонної продукції) у зв`язку із закінченням сезону тощо); у разі збиткової діяльності підприємства спрямування отримуваних грошових засобів та інвестицій на закупівлю товарів, робіт, послуг, безпосередньо не задіяних у виробничо-господарській діяльності; необґрунтоване зменшення або збільшення штату підприємства.

Визначення ознак дій з доведення до банкрутства здійснюється за період, що починається за три роки до дати порушення справи про банкрутство, у разі наявності ознак неправомірних дій відповідальних осіб боржника, що призвели до його стійкої фінансової неспроможності, у зв`язку з чим боржник був не в змозі задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів або сплатити обов`язкові платежі.

У зв`язку з вищевикладеним, виникла необхідність у отриманні документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД» за період часу з 2017 по 2020 роки для проведення дослідження щодо наявності ознак доведення підприємства до банкрутства.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 повідомив, що документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД» направив поштовим відправленням на юридичну адресу ТОВ «Колос-агро Трейд» в м. Запоріжжя.

Разом з тим, допитана в якості свідка арбітражна керуюча ОСОБА_8 повідомила, що бухгалтерські та інші документи службові особи ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД» їй не передавали.

Так, 25.01.2021 на поштову адресу ТОВ «Колос-агро Трейд»:

м. Запоріжжя, -01. а/с 1374 була направлена ухвала слідчого судді Ковпаківського районного суду в м. Суми №592/258/21 від 14.01.2021, яка 02.02.2021 за довіреністю була отримана в поштовому відділенні громадянином на прізвище ОСОБА_9 . Однак до зазначеного в ухвалі строку, а саме до 14.02.2021 документи надані товариством для виїмки не були.

Проведеним оглядом за адресою: АДРЕСА_1 встановлено, що будівля за даною адресою є покинута та ніким не використовується.

Під час досудового розслідування встановлено, що з 11.04.2007 по 04.07.2020 ТОВ «Колос-агро Трейд» юридично займало приміщення за адресою: Сумська обл., м. Конотоп, вул. Батуринська, буд. 42/1. Разом з тим встановлено, що з 14.12.2001 по 07.06.2021 ТОВ «БОРДО-К» також юридично займало приміщення за адресою: Сумська обл., м. Конотоп, вул. Батуринська, буд. 42/1.

У зв`язку з вищевикладеним, у слідства є підстави вважати, що для зберігання документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД» за період часу з 2017 по 2020 роки ОСОБА_5 використовує приміщення за адресою: АДРЕСА_2 .

Таким чином, виникла необхідність у проведенні обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_2 з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД», зокрема договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, акти приймання-передачі, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості на товар, тощо за період часу з 2017 по 2020 роки.

Вилучення вищевказаних документів надасть можливість встановити наявність або відсутність ознак доведення до банкрутства ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД».

За даними Державного реєстру прав власності на нерухоме майно приміщення за адресою: Сумська обл., м. Конотоп, вул. Батуринська, буд. 42/1 на праві власності належить ТОВ «ОРІЄНТ ЛТД» (код ЄДРПОУ: 21118757) та використовується ОСОБА_5

У судовому засіданні старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 клопотання підтримала, просила його задовольнити.

Розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , перевіривши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, доводи слідчого є достатніми для надання дозволу на проведення обшуку, що необхідно для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Матеріали провадження містять відомості, які вказують на необхідність проведення слідчих дій з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

З метою належного дотримання вимог, закріплених у Конвенції, суд враховує правові позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), сформульовані ним у рішеннях "Ратушна проти України", "Поліщук проти України", "Васильчук проти України", "Головань проти України", "Смирнов проти Росії".

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234-237 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчій групі у кримінальному провадженні начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_10 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_12 , заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_14 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_16 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_17 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_18 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_19 дозвіл на проведення обшуку приміщення за адресою:

АДРЕСА_2 , яке на правівласності належитьТОВ «ОРІЄНТЛТД» (кодЄДРПОУ:21118757)та використовується ОСОБА_5 , з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «КОЛОС-АГРО ТРЕЙД», зокрема договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, акти приймання-передачі, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості на товар, тощо за період часу з 2017 по 2020 роки.

Строк дії ухвали тридцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98319668
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —592/8732/21

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні