Ухвала
від 12.07.2021 по справі 610/2057/21
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА Іменем Україним. Балаклія 12 липня 2021 року Справа №610/2057/21 Провадження №1-кс/610/508/2021 Кримінальне провадження №1202122108000049

Слідчий суддя Балаклійського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів,

установив:

07.07.2021 на розгляд слідчого судді надійшло клопотання слідчого СВ ВП №1 Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, яке було погоджене з прокурором.

Клопотання обґрунтоване тим, що в ході досудового розслідування кримінального провадження №12021221080000049 отримані дані, які дають достатні підстави вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.197-1 КК України (Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, зазначеній у частині першій цієї статті, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику).

У клопотанні слідчий просить надати право тимчасового доступу та вилучення копій перерахованих документів філії бурового управління « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтоване тим, що до ВП №1 Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення від ІНФОРМАЦІЯ_3 про факт незаконного проведення робіт, пов`язаних із розміщенням та обслуговуванням свердловин газо-конденсатних родовищ без оформлення відповідних документів на користування земельними ділянками.

У судове засідання слідчий не прибув, надав суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Слідчий просить надати йому право тимчасового доступу та вилучення інформації, яка знаходиться у філії бурового управління « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Вказана інформація може мати значення доказів у даному кримінальному провадженні, що здійснюється за ознаками ч.3 ст.197-1 КК України, а також забезпечить проведення подальших, в тому числі судово-економічних експертиз.

Наведені обставини підтверджені матеріалами, наданими разом із клопотанням.

Як убачається з клопотання і доданих на його обґрунтування матеріалів, слідчим відділенням Балаклійського ВП ГУНП в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021221080000049. Відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) були внесені 16.04.2021 із кваліфікацією за ч.3 ст.197 КК України.

Як вбачається із витягу з ЄРДР за кримінальним провадженням №12021221080000049 зафіксовано факт незаконного проведення робіт, пов`язаних з розміщенням та обслуговуванням свердловин газо-конденсатних родовищ без оформлення відповідних документів на користування земельними ділянками.

Із повідомлення Управління Служби безпеки України в Харківській області вбачається, що службовими особами філії ГПУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в порушення норм Земельного кодексу та інших нормативно-правових актів, земельні ділянки для проведення розвідувальних робіт та робіт, пов`язаних з розміщенням та обслуговуванням свердловин газо-конденсатних родовищ, використовуються без оформлення відповідних документів на користування земельними ділянками або використовуються за документами з ознаками підробки.

Зокрема, на території Студенокського старостинського округу Оскільської ОТГ Ізюмського району Харківської області, в межах земельних ділянок з кадастровими номерами 6322887500:03:000:0240, 6322887500:03:000:0244, 6322887500:03:000:0242, 6322887500:01:000:0467 філією ГПУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » землі під свердловиною №16 ІНФОРМАЦІЯ_5 використовуються без відповідних документів та не за цільовим призначенням. Дані порушення носять системний характер та присутні на всій території Харківської області.

Крім того, отримана інформація щодо системних зловживань службових осіб філії ГПУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » під час виготовлення проектів рекультивації земельних ділянок, укладання договорів сервітуту із завищеною платою за користування земельними ділянками та замовлення розвідувальних робіт на земельних ділянках, які заздалегідь оформлені на афілійованих осіб філії ГПУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Управлінням з контролю за використання та ІНФОРМАЦІЯ_6 на підставі наказу №189-ДК від 31.03.2021 під час здійснення державного контролю за дотриманням земельного законодавства, використання та охороною земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів шляхом проведення перевірки щодо земельних ділянок, як об`єктів перевірки, розташованих за межами населених пунктів на території Студенокського старостинського округу Оскільської об`єднаної територіальної громади Ізюмського району Харківської області, було встановлено факт використання наступних земельних ділянок, котрі знаходяться за межами населених пунктів на території Студенокського старостинського округу Оскільської ОТГ Ізюмського району Харківської області, а саме орієнтованою площею 4,000 га, які належать до земель приватної форми власності сільськогосподарського призначення (рілля) та орієнтованою площею 0,3000 га, форма власності не визначена, яка розташована поруч з земельною ділянкою приватної форми власності сільськогосподарського призначення (рілля) з кадастровим номером 6322887500:01:000:0467.

Крім того встановлено, що зазначені земельні ділянки з орієнтованими площами 4,000 га та 0,3000 га, фактично використовуються для користування надрами, а саме видобування газу шляхом промислової розробки території Святогірського родовища, про що свідчить встановлення на земельних ділянках комплексу обладнання, котре використовується для забезпечення процесу підготовки природного газу та газового конденсату, компримування (стиснення) природного газу тощо. На момент вказаної перевірки документи, котрі підтверджують відведення земельних ділянок в користування, матеріали узгодження власників (користувачів) щодо дозволу на користування земельними ділянками (угоди, договори оренди, сервітуту тощо), на адресу Управління не надходили.

У відповідності до чч. 5, 6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться у філії бурового управління « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

З огляду на те, що інформація про надання тимчасового доступу до якої просить слідчий, а саме: документів, які знаходяться у філії бурового управління « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », інформація, яка в них міститься може бути використана як докази, забезпечить проведення подальших, в тому числі судово-економічних експертиз, а іншими способами довести обставини, які передбачається довести неможливо, вбачається наявність належних правових підстав для надання слідчим до них права тимчасового доступу.

Оскільки для досягнення мети отримання доступу до вищезазначеної інформації необхідне її вилучення, у відповідності до з ч.7 ст.163 КПК України слід надати слідчим можливість її вилучити.

Керуючись стст.159-166 КПК України,

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Надати cлідчим СВ ВП №1 Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 право тимчасового доступу до інформації

- щодо переліку робіт, які виконувались на замовлення філії ГПУ Шебелинкагазвидобування АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за період з 2017 по 2021 роки, пов`язаних з спорудженням свердловин, в тому числі розпочаті та не завершені бурінням, пробурені не до проектної глибини, незавершені будівництвом, законсервовані та інші, з прив`язкою до місцевості та визначенням вартості понесених затрат по кожному з видів робіт за період з 2017 по 2021 роки.

а також надати слідчим право вилучення вказаних документів.

Зобов`язати філію бурового управління « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , надати (забезпечити) зазначеним слідчим тимчасовий доступ до вказаних документів та надати їм можливість вказані документи вилучити.

Визначити строк дії даної ухвали 1 місяць з моменту її винесення.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її оголошення.

Повний текст ухвали складений і оголошений 15.07.2021 об 11.30 годині.

Слідчий суддя

СудБалаклійський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення12.07.2021
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу98324267
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —610/2057/21

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні