Ухвала
від 12.07.2021 по справі 10-18/5218
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"12" липня 2021 р. м. Черкаси справа № 10-18/5218

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників:

ліквідатора Новосельцева В.П.,

від прокуратури: Барбаш О.А. - за посвідченням,

від Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ): Данильченко В.В. - за довіреністю,

від Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області: Герасевич О.А. - за довіреністю,

від Головного управління ДПС в Черкаській області: Юревич С.В. - за посадою,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області в місті Черкаси клопотання ліквідатора від 24.06.2021 про затвердження звіту ліквідатора та закриття провадження у справі

за заявою Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області

до Державного підприємства Приладобудівний завод Райдуга

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Черкаської області перебуває справа № 10-18/5218 за заявою Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про банкрутство Державного підприємства Приладобудівний завод Райдуга (далі - ДП Приладобудівний завод Райдуга ), порушена ухвалою суду від 24.11.2008.

Постановою Господарського суду Черкаської області від 25.03.2015 ДП Приладобудівний завод Райдуга визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Новосельцева В.П.

Від ліквідатора надійшло клопотання від 24.06.2021 про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ДП Приладобудівний завод Райдуга , закриття провадження у справі.

До клопотання додано ліквідаційний баланс станом на 04.02.2021, протокол зборів комітету кредиторів від 04.02.2021, додаткові пояснення щодо клопотання про затвердження звіту ліквідатора та закриття провадження у справі щодо сум по витратах на послуги юриста та бухгалтера, а також грошової винагороди ліквідатора банкрута, надані з врахуванням постанови Верховного Суду від 17.09.2020.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ст. 169 Господарського процесуального Кодексу України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Абзацами 2 та 4 частини першої статті 65 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів; господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Ухвалою від 30 червня 2021 року Господарський суд Черкаської області призначив до розгляду в судовому засіданні 08.07.2021 звіт ліквідатора.

У судовому засіданні, що відбулося 08.07.2021, суд видалявся до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення за результатами розгляду клопотання Прокурора про зупинення провадження у справі, подане ним 08.07.2021.

У судовому засіданні, що відбулося 12.07.2021, ліквідатор підтримав заявлене ним клопотання, надав пояснення, просив затвердити звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс, та закрити провадження у справі у зв`язку з ліквідацією підприємства як банкрута; представник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) зазначив, що ліквідатором виконані всі дії в ліквідаційній процедурі, просить затвердити звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та закрити провадження у справі; представник Головного управління ДПС в Черкаській вирішення клопотання покладає на розсуд суду.

Інші кредитори в судове засідання не з`явились, про день і час розгляду справи всі учасники провадження у справі повідомлені належним чином, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Так, у матеріалах справи є список № 1982 згрупованих поштових відправлень рекомендованих листів та відомості з офіційного сайту Укрпошти з відповідною інформацією за штрихкодовим ідентифікатором поштових відправлень (ухвали суду від 30.06.2021), здійснених судом на адресу учасників провадження у справі.

05 липня 2021 року від представника Мінекономіки надійшла заява від 05.07.2021 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення EasyCon .

Відповідно до ч. 8 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Крім того, господарський суд зазначає, що зали судових засідань Господарського суду Черкаської області, які технічно обладнані для проведення відеоконференцзв`язку 08.07.2021 зарезервовані для розгляду інших справ. За наведених обставин у день розгляду даної справи участь Мінекономіки у судовому засіданні у режимі відеоконференції була неможливою.

Зазначене також дає суду підстави для висновку про обізнаність представника Мінекономіки про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч. 6 ст. 233 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 12.07.2021 були оголошені вступна та резолютивна частини ухвали суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Як вбачається з матеріалів справи від ліквідатора Новосельцева В.П. до суду першої інстанції надійшло клопотання від 11.03.2020 про затвердження звіту, ліквідаційного балансу та закриття провадження у справі.

06 травня 2020 року ухвалою Господарського суду Черкаської області, залишеною без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 08.07.2020, клопотання ліквідатора банкрута про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та закриття провадження у справі № 10-18/5218 задоволено. Затверджено звіт ліквідатора банкрута від 04.03.2020 № 02-05/2207 про проведення ліквідаційної процедури банкрута та доданий до нього ліквідаційний баланс станом на 04.03.2020. Ліквідовано ДП Приладобудівний завод Райдуга (Черкаська область, м. Сміла, вул. Мазура, 21, код ЄДРПОУ 22794058) як юридичну особу-банкрута. Провадження у справі № 10-18/5218 закрито.

Судові рішення мотивовані тим, що ліквідатором банкрута здійснено усю повноту необхідних і можливих дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника, у зв`язку з чим поданий ним звіт та ліквідаційний баланс підлягають затвердженню.

При цьому суди вказали, що всі звіти про грошову винагороду, звіти про відшкодування витрат ліквідатора, а також розрахунки залучених спеціалістів затверджені ухвалами суду першої інстанції.

Постановою від 17.09.2020 Верховний Суд постанову Північного апеляційного господарського суду від 08.07.2020 та ухвалу Господарського суду Черкаської області від 06.05.2020 у справі № 10-18/5218 скасував, а справу № 10-18/5218 передав на новий розгляд до Господарського суду Черкаської області на стадію ліквідаційної процедури.

Касаційний господарський суд зазначив, що судом першої та апеляційної інстанції не прийняті до уваги доводи Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (після перейменування Міністерство економіки України) щодо сплачених сум по витратах на послуги юриста та бухгалтера, а також невідповідність між затвердженою судом сумою грошової винагороди ліквідатора та розміром грошової винагороди відображеному у звіті ліквідатора; не надано жодної оцінки невідповідності сум витрат, затверджених судом, та сум витрат, відображених у звіті ліквідатора; у судовому засіданні з розгляду клопотання про затвердження звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу були відсутні кредитори, що, на переконання судової колегії, не може свідчити про повноту і всебічність з`ясування обставин із цього питання.

Також Верховний Суд зазначив, що ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу є за своєю правовою природою судовим рішенням, яке підсумовує хід ліквідаційної процедури, в якому необхідно повно відобразити обставини, що мають значення для даної справи. Затверджуючи звіт ліквідатора, господарський суд повинен дати оцінку належності проведення ліквідатором всієї ліквідаційної процедури, дотримання ним черговості задоволення вимог кредиторів, відповідності законодавству про банкрутство всіх обов`язкових додатків до звіту ліквідатора, зокрема, оцінити повноту пошуку, виявлення майнових активів банкрута, для включення їх в ліквідаційну масу, дати оцінку діям ліквідатора щодо пошуку, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, надати оцінку повноті реалізації ліквідатором активів боржника, а також з`ясувати чи здійснювались ліквідатором заходи для виявлення та повернення дебіторської заборгованості банкрута. Висновки суду про встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджуватися достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні. Розглядаючи ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора, в судовому засіданні господарський суд перевіряє обґрунтованість, правомірність та повноту дій ліквідатора, а також, достовірність змісту ліквідаційного балансу.

Розгляд судом клопотання про затвердження звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу є процесуальною дією, яка передбачає як заслуховування звіту ліквідатора, так і думки кредиторів, які можуть підтримати звіт або надати свої заперечення проти його затвердження. Оцінка аргументів і ліквідатора, і присутніх у засіданні кредиторів є запорукою надання аргументованої оцінки повноті дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі.

Як вбачається з матеріалів справи, 09.04.2015 ліквідатором на виконання вимог статей 38, 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом прийнято документацію банкрута та печатку підприємства, про що складено відповідний акт приймання - передачі.

В подальшому 25.05.2015 ліквідатором банкрута видано наказ № 9 про звільнення працівників банкрута.

03 червня 2015 року ліквідатором проведено повну інвентаризацію майна банкрута за участю керівника боржника та осіб відповідальних за збереження майна.

Після проведеної інвентаризації майнових активів банкрута, ліквідатором замовлено проведення аудиту для підтвердження фінансового стану, виявлення фактичної наявності основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, перевірка дотримання умов та порядку збереження матеріальних та грошових цінностей ДП Приладобудівний завод Райдуга м. Сміла код ЄДРПОУ 22794058 станом на 30.04.2015.

22 червня 2015 року складено аудиторський висновок згідно з яким підтверджено наявність:

основних засобів: балансова вартість - 26164996,00 гривень, (рах.10) нараховано амортизації (знос) - 15044364,70 гривень, залишкова вартість - 11120631,30 гривень, інші необоротні активи (рах.112) балансова вартість - 12548,76 гривень, сировина і матеріали (рах.20.1/2/3) балансова вартість - 127254,24 гривень, готова продукція (рах.26) балансова вартість - 82486,60 гривень, малоцінні та швидкозношуючі предмети (рах.12) балансова вартість - 891,40 гривень.

19 серпня 2015 року ліквідатором ДП Приладобудівний завод Райдуга Новосельцевим В.П. до Господарського суду Черкаської області подано заяву про визнання недійсними результатів проведення електронних торгів з продажу частини нежитлових приміщень корпусу 71.

24 травня 2016 року ухвалою Господарського суду Черкаської області задоволено заяву ліквідатора про визнання недійсними результатів проведення електронних торгів з продажу частини нежитлових приміщень корпусу 71.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 18.07.2016 ухвалу Господарського суду Черкаської області від 24.05.2016 залишено без змін.

На виконання частини 1 статті 42 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом в частині передачі об`єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об`єктів комунальної інфраструктури в порядку, встановленому законодавством, у комунальну власність відповідних територіальних громад без додаткових умов 02.12.2015 за №02-05/575 на адресу голови Смілянської міської ради направлено листа щодо прийняття СМСЧ-14 до комунальної власності.

10 червня 2016 року комісією утвореною рішенням Виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області від 21.01.2016 № 5 Про утворення комісії з питання безоплатної передачі до комунальної власності територіальної громади м. Сміла об`єктів соціальної інфраструктури, що перебувають на балансі ДП Приладобудівний завод Райдуга підписано акт приймання-передачі об`єктів соціальної інфраструктури, що перебувають на балансі державного підприємства Приладобудівний завод Райдуга , а саме: Лікарня (літ.А); Палатний корпус (літ.Б); Харчовий блок (літ.В); Господарський блок (літ.Г); Перехідна галерея (літ.Е); Перехідна галерея (літ.Ж).

Рішенням Виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області від 23.02.2016 за № 59 затверджено акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади м. Сміла об`єктів соціальної інфраструктури, що перебувають на балансі Державного підприємства Приладобудівний завод Райдуга .

В період з 06.07.2016 по 25.07.2016 ліквідатором банкрута проведено інвентаризацію майнових активів ДП Приладобудівний завод Райдуга у відповідності до інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879, зі змінами та доповненнями внесеними згідно наказу №1214 від 19.12.2014 та наказу № 572 від 17.06.2015.

Судом підтверджено правомірність проведеної інвентаризації та включення майнових активів до ліквідаційної маси у відповідності до Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом . Судом встановлено, що активи підприємства банкрута, які включені до ліквідаційної маси не є власністю інших фізичних чи юридичних осіб та не підлягали передачі до комунальної власності територіальних громад.

Скарги на дії арбітражного керуючого щодо формування складу ліквідаційної маси банкрута до суду не подавалися.

Крім того, 06.09.2016 після проведеної інвентаризації активів банкрута на адресу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України направлено заяву про погодження переліків ліквідаційної маси банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга .

04 квітня 2017 року в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України було отримано довіреність на реєстрацію права власності на об`єкти нерухомості, що знаходяться на балансі банкрута.

В подальшому, 01.08.2017 суб`єктом оціночної діяльності складено висновок про вартість матеріальних та нематеріальних активів підприємства. За результатами проведеної оцінки вартість активів підприємства склала 17 304 373,17 грн.

05 грудня 2017 року листом № 3242-10/44579-07 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України погодило переліки ліквідаційної маси державного підприємства Приладобудівний завод Райдуга .

Судом встановлено дотримання ліквідатором банкрута вимог статтею 41, 96 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

13 грудня 2017 року на веб сайті Мінекономрозвитку України опубліковано оголошення про пошук організатора аукціону з продажу майна банкрута.

04 січня 2018 року ліквідатором прийнято рішення про визначення організатором торгів/аукціону з продажу майна банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга Товарну біржу Київська універсальна біржа (Залізничне шосе, 57, м. Київ, 01103, код ЄДРПОУ 02030198).

Листом від 23.05.2018 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України надало погодження Товарній біржі Київська універсальна біржа (Залізничне шосе, 57, м. Київ, 01103, код ЄДРПОУ 02030198) організатором проведення аукціону з продажу майна банкрута.

07 червня 2018 року ліквідатором отримано в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України наказ про закріплення нерухомого майна, яке знаходиться на балансі ДП Приладобудівний завод Райдуга на праві господарського відання.

10 липня 2018 року на веб сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України опубліковано оголошення з продажу майна банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга (електронна адреса сторінки - http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=52707&v=4974b63808&t=7), згідно з яким, до продажу підлягає цілісний майновий комплекс. Строк прийому заявок до 27.07.2018. Проведення аукціону призначено на 08.08.2018. Початкова вартість становить 17 391 234,49 грн згідно з проведеною оцінкою та затвердженою ліквідаційною масою без можливості зниження.

30 липня 2018 року на веб сайті Вищого господарського суду України опубліковане оголошення про те, що призначений на 11:00 08 серпня 2018 року аукціон з продажу активів банкрута - Державного підприємства Приладобудівний завод Райдуга , код ЄДРПОУ 22794058, адреса: 20700, Черкаська область, м. Сміла, вул. Мазура, 24, у вигляді цілісного майнового комплексу визнається таким, що не відбувся, у зв`язку з відсутністю заяв на участь в аукціоні (останнім терміном прийому заяв визначено 15:00 27 липня 2018 року).

01 серпня 2018 року на веб сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України опубліковане оголошення з продажу майна банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга (електронна адреса сторінки - http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=53219&v=375d0ee5b5&t=7. Строк прийому заявок 20.08.2018 до 12 год. 00 хв. Проведення аукціону призначено на 31.08.2018. Початкова вартість становить 13 912 987,59 грн з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону, у відповідності до статтей 64, 65 та 66 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом № 4212 VI.

Початкова вартість на повторному аукціоні була знижена на 20 відсотків відповідно до частини 3 статті 65 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

20 серпня 2018 року на веб сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України опубліковано оголошення про те, що призначений на 31.08.2018 аукціон з продажу майна ДП Приладобудівний завод Райдуга не відбувся у зв`язку із відсутністю заявок на участь в аукціоні.

21 серпня 2018 року на веб сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України опубліковане оголошення з продажу майна банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга (електронна адреса сторінки - http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=53651&v=fc3ba08278&t=7.

Було проведено другий повторний аукціон з продажу цілісного майнового комплексу. Строк прийому заявок до 10.09.2018 до 12 год. 00 хв. Проведення аукціону призначено на 21.09.2018. Початкова вартість становить 11 130 390,07 грн. Другий повторний аукціон проводився у відповідності до статей 64, 65 та 66 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та умов договору про проведення аукціону з можливістю зниження ціни під час аукціону на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір, але не нижче ніж до граничної вартості, яка складає 10 відсотків від початкової ціни, вказаної в оголошенні про проведення аукціону.

21 вересня 2018 року відбувся аукціон з продажу майна банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга .

Безпосередньо при проведенні аукціону початкову вартість було знижено до 1 780 862,47 грн. На вказаній ціні у відповідності до статті 66 Закону Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом аукціон проводився у загальному порядку, тобто із збільшенням ціни.

За результатами проведеного аукціону ціна продажу склала 3 450 420,97 грн. Відповідне повідомлення опубліковане на веб сайті Вищого господарського суду України (електронна адреса сторінки: http://vgsu.arbitr.gov.ua/pages/158/?d=54376&v=99ef7ab55e&t=8).

Після проведеного аукціону та зарахування коштів на рахунок банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга ліквідатором укладені договори купівлі-продажу майна банкрута та акти передання права власності на майно.

За наслідками реалізації майнових активів банкрута ліквідатором в повній мірі погашені вимоги першої черги, зокрема заборгованість із заробітної плати перед бувшими працівниками підприємства в сумі 2 702 394,67 грн. Загальна сума погашених вимог кредиторів склала 2 703 737,67 грн.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Господарського суду Черкаської області від 11.12.2015 затверджено ліквідатору банкрута, арбітражному керуючому Новосельцеву Володимиру Петровичу, розмір грошової винагороди арбітражного керуючого Новосельцева В.П. за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень у розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи за рахунок реалізації майна банкрута, що становить 6840,00 грн за кожен місяць.

18 січня 2017 року ухвалою Господарського суду Черкаської області затверджено звіти за № 1, 2, 3, 4, 5 про грошову винагороду арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язану з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута на суму 81 418, 08 грн. Затверджено звіти за № 1, 2, 3, 4, 5 про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язаних з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута на суму 136 094, 76 грн. Затверджено звіти за № 6, 7, 8, 9, 10, 11 про грошову винагороду арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язану з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута на суму 42 790, 45 грн. Затверджено звіти за № 6, 7, 8, 9, 10, 11 про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язаних з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута на суму 3 683, 14 грн.

Затверджено розрахунок № 3 оплати послуг залучених спеціалістів за період з 22.03.2016 по 28.07.2016 в загальній сумі 18 097,56 грн.

Сума по витратах на послуги юриста та бухгалтера згідно з розрахунком № 1, 2 доданих до клопотання ліквідатора від 22.03.2016 складала 31 258,44 грн та була включена до загальної суми витрат ліквідатора затверджених господарським судом Черкаської області в сумі 136 094,76 грн.

Так вищевказані звіти про грошову винагороду ліквідатора та його витрати а також розрахунок № 1, 2 залучених спеціалістів погоджені на зборах комітету кредиторів, протоколами від 17.09.2015, 15.12.2015, 18.01.2016, 16.02.2016, 21.03.2016.

19 квітня 2017 року ухвалою Господарського суду Черкаської області затверджено звіти про грошову винагороду арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язану з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута за період з 29.09.2016 по 23.03.2017 в сумі 39 730,83 грн. Затверджено звіти про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язаних з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута в сумі 6 266, 99 грн. Затверджено розрахунки оплати послуг залучених спеціалістів за період з 29.07.2016 по 22.02.2017 в сумі 39 703, 87 грн. Затверджено звіти за № 2 та № 3 про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П., здійснених з поточного рахунку банкрута в сумі 5 124,59 грн. які погоджені на зборах комітету кредиторів, протоколами від 27.10.2016, 20.12.2016, 24.01.2017, 22.02.2017.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 07.11.2017 затверджено звіти про грошову винагороду арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язану з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута за період з 24.03.2017 по 31.08.2017 у сумі 35 965,16 грн. Затверджено звіти про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язаних з виконанням обов`язків ліквідатора банкрута в сумі 6 816,40 грн. Затверджено розрахунки оплати послуг залучених спеціалістів за період з 23.02.2017 по 31.07.2017 в сумі 26 005,59 грн. погоджені на зборах комітету кредиторів, протоколами від 28.04.2017, 29.05.2017, 07.07.2017, 10.08.2017, 22.09.2017.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 11.04.2018 затверджено звіти про грошову винагороду арбітражного керуючого Новосельцева В.П. пов`язану з виконанням обов`язків ліквідатора ДП Приладобудівний завод Райдуга за період з 01.09.2017 по 28.02.2018 у сумі 41 040,00 грн. Затверджено звіти про відшкодування витрат, арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язаних з виконанням обов`язків ліквідатора ДП Приладобудівний завод Райдуга за період з 15.09.2017 по 09.02.2018 у сумі 9 246,13 грн. Затверджено розрахунки оплати послуг залучених спеціалістів за період з 01.09.2017 по 31.12.2017 у сумі 13 200,00 грн, затверджено звіти № 4, 5, 6 про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П., здійснених з поточного рахунку банкрута у сумі 63 953,03 грн, погоджені на зборах комітету кредиторів, протоколами від 03.11.2017, 13.12.2017, 28.02.2018.

08 листопада 2018 року ухвалою Господарського суду Черкаської області затверджено звіти про грошову винагороду арбітражного керуючого Новосельцева В.П. пов`язану з виконанням обов`язків ліквідатора ДП Приладобудівний завод Райдуга за період з 01.03.2018 по 31.08.2018 в сумі 41 040, 00 грн. Затверджено звіти про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П., пов`язаних з виконанням обов`язків ліквідатора ДП Приладобудівний завод Райдуга в сумі 155 203,81 грн, які погоджені на зборах комітету кредиторів протоколами від 26.04.2018, 31.07.2018, 20.09.2018.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 19.03.2019 затверджено звіт ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Новосельцева В.П., про нарахування грошової винагороди за період з 01.09.2018 по 30.11.2018 на суму 20 500, 00 грн, які погоджені на зборах комітету кредиторів протоколом від 12.12.2018.

17 квітня 2019 року ухвалою Господарського суду Черкаської області затверджено звіт ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Новосельцева В.П. про нарахування грошової винагороди в сумі 20 520, 00 грн та звіт про відшкодування витрат в сумі 1 511, 85 грн за період з 01.12.2018 по 28.02.2019, які погоджені на зборах комітету кредиторів протоколом від 20.03.2019.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 30.04.2020 затверджено звіт № 33 про грошову винагороду арбітражного керуючого Новосельцева В.П. за період з 01.11.2019 на суму 27 360,00 грн. Затверджено звіт № 31 про відшкодування витрат арбітражного керуючого Новосельцева В.П. за період з 01.01.2020 по 29.02.2020 на суму 973, 14 грн, які погоджені на зборах комітету кредиторів протоколом від 04.03.2020.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 01.06.2021 затверджено звіт ліквідатора Державного підприємства Приладобудівний завод Райдуга арбітражного керуючого Новосельцева В.П. про нарахування грошової винагороди за період з 01.11.2019 по 31.03.2021 в сумі 116 280,00 грн.

Таким чином, всі звіти про грошову винагороду, звіти про відшкодування витрат ліквідатора, а також розрахунки залучених спеціалістів затверджені ухвалами суду.

Загальна сума по витратах на послуги юриста та бухгалтера склала 128 265,46 грн.

Відповідно до виписки по ліквідаційному рахунку ДП Приладобудівний завод Райдуга № НОМЕР_1 відкритому в АТ КБ Приватбанк (том 22 а.с. 224-250, том 23 а.с. 1-149) юристу та бухгалтеру були сплачені: 39 217,46 грн послуги юриста, 66 289,90 грн послуги бухгалтера.

Тобто сума виплаченої винагороди юриста та бухгалтера склала - 105 504,36 грн. Решта суми 22 761,10 грн з 128 265,46 грн (податок з доходів фізичних осіб).

Щодо грошової винагороди та витрат ліквідатора.

Згідно з вищевказаними ухвалами Господарського суду Черкаської області ліквідатору ДП Приладобудівний завод Райдуга арбітражному керуючому Новосельцеву В.П. затверджено звіти про грошову винагороду та витрати при виконанні повноважень ліквідатора в сумі 631 372,17 грн.

Крім того, ухвалою Господарського суду Черкаської області від 09.09.2014 затверджено звіт про оплату послуг розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Новосельцева В.П. в сумі 73 440,00 грн. та звіт про витрати в сумі 10 745,71 грн.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 06.11.2015 затверджено звіт про оплату послуг розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Новосельцева В.П. в сумі 17 287,74 грн. та звіт про витрати в 1 615,74 грн.

Загальна сума з оплати послуг розпорядника майна та ліквідатора ДП Приладобудівний завод Райдуга , яка затверджена Господарським судом Черкаської області, складає 734 461,36 грн.

Відповідно до виписки по ліквідаційному рахунку ДП Приладобудівний завод Райдуга № НОМЕР_1 відкритому в АТ КБ Приватбанк (том 22 арк. 224-250, том 23, арк. 1-149) арбітражному керуючому Новосельцеву В.П. було сплачено 695 684,37 грн.

21 вересня 2018 року відбувся аукціон з продажу майна банкрута ДП Приладобудівний завод Райдуга .

За результатами проведеного аукціону ціна продажу склала - 3 450 420,97 грн.

Так, впродовж проведення ліквідаційної процедури на ліквідаційний рахунок банкрута надходили кошти від продажу майна, від оренди майна, стягнення дебіторської заборгованості, що підтверджується випискою по рахунку ДП Приладобудівний завод Райдуга № НОМЕР_1 відкритому в АТ КБ Приватбанк .

Впродовж здійснення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ДП Приладобудівний завод Райдуга ліквідатором погашено такі вимоги:

1. Із суми 3 450 420,97 грн утримано винагороду організатора аукціону ТБ Київська універсальна біржа в сумі 172 521,05 грн.;

2. 1-черга - заборгованість із заробітної плати в сумі 2 702 394,67 грн.;

3. 1-черга ПП Формула систем безпеки Центр - 1 218,00 грн.;

4. Профком працівників підприємства Оризон - 125,00 грн.;

5. Грошова винагорода та витрати арбітражного керуючого (розпорядника майна, ліквідатора) в сумі 695 684,37 грн.;

6. Послуги юриста в сумі 39 217,46 грн.;

7. Послуги бухгалтера в сумі 66 286,90 грн.

Отже ліквідатором ДП Приладобудівний завод Райдуга Новосельцевим В.П. належним чином виконані покладені на нього статтею 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (в редакції чинній на момент його призначення та виконання повноважень ліквідатора до вступу у дію 21.10.2019 року Кодексу України з процедур банкрутства) та статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства в частині встановлення майнових активів банкрута, формування ліквідаційної маси, проведення аукціону з продажу майна, щомісячного звітування перед комітетом кредиторів в тому числі і щодо нарахування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора у зв`язку з чим звіт та ліквідаційний баланс підлягають затвердженню, а боржник, як юридична особа - ліквідації.

Відповідно до статті 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, які необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються до суду разом із зазначеним звітом, та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком усіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Розглянувши наданий звіт ліквідатора та матеріали ліквідаційної процедури, суд вважає, що ліквідатором вжито всіх встановлених Кодексом України з процедур банкрутства заходів по здійсненню та завершенню ліквідаційної процедури.

Згідно з ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Разом з тим, ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу є судовим актом, який не тільки встановлює обставини відсутності майна боржника для задоволення вимог кредиторів, дає оцінку повноті дій ліквідатора в ході ліквідаційної процедури, але також підсумовує хід процедури банкрутства.

Отже за результатами ходу ліквідаційної процедури вбачається, що ліквідатором вчинено належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, внаслідок вжитих ліквідатором заходів доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні та долученими до справи.

Згідно з ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

Оскільки вимоги кредиторів не задоволені, боржник не вільний від боргів і не може продовжувати свою підприємницьку діяльність, Державне підприємство Приладобудівний завод Райдуга підлягає ліквідації. Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс підлягають затвердженню, провадження у справі закриттю.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до частини 3 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства про закриття провадження у справі про банкрутство постановляється ухвала.

Відповідно до частини 4 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених пунктами 4 - 6 частини першої цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 1, 2, 9, 30, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора банкрута про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та закриття провадження у справі № 10-18/5218 задовольнити.

Затвердити звіт ліквідатора банкрута про проведення ліквідаційної процедури банкрута та ліквідаційний баланс.

Ліквідувати Державне підприємство Приладобудівний завод Райдуга (Черкаська область, м. Сміла, вул. Мазура, 21, код ЄДРПОУ 22794058) як юридичну особу - банкрута.

Визнати вимоги кредиторів, що не задоволені за недостатністю майна, погашеними.

Визнати вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений строк або відхилені господарським судом, погашеними, а виконавчі документи за відповідними документами визнати такими, що не підлягають виконанню.

Провадження у справі № 10-18/5218 закрити.

Державному реєстратору відділу державної реєстрації Виконавчого комітету Смілянської міської ради внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Копію ухвали направити ліквідатору, кредиторам, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, органу статистики, органу ДПС за місцем реєстрації боржника.

Ухвала суду набрала законної сили 12.07.2021 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду у строки, встановлені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 15.07.2021.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення12.07.2021
Оприлюднено15.07.2021
Номер документу98326996
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10-18/5218

Ухвала від 21.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 12.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 12.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 30.06.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 01.06.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 25.05.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 05.05.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 27.04.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні