Рішення
від 15.07.2021 по справі 463/694/21
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 463/694/21

Провадження № 2/185/2072/21

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

15 липня 2021 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М. з участю секретаря судового засідання Таран Н.Є., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю УКР КРЕДИТ ФІНАНС про захист прав споживача, визнання недійсним кредитного договору,

В С Т А Н О В И В:

25 січня 2021 року ОСОБА_1 звернулась з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю УКР КРЕДИТ ФІНАНС про захист прав споживача.

Позивач просить визнати недійсним договір про надання кредитних коштів від 08 липня 2019 року, укладений між нею та відповідачем, посилаючись на наступне:

-договір не був нею підписаний,

-відповідачем не було їй письмово повідомлено всю необхідну інформацію щодо умов договору, вона була введена в оману, оскільки їй як позичальнику об`єктивно бракувало знань, необхідних для здійснення правильного вибору при підписанні оспорюваного договору,

- прийняття пропозиції від відповідача укласти електронний договір (акцепт) здійснено шляхом зазначення у відповідному чекбоксі галочки на сторінці сервісу з надання онлайн позик відповідачем та введення одноразового ідентифікатора без заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття пропозиції в електронній формі, що не відповідає положенням абзацу третього частини шостої статті 11 Закону України Про електронну комерцію , тому оспорюваний договір не є таким, що прирівнюється до договору, укладеного у письмовій формі,

-в оспорюваному договорі не була вказана ціна та сукупна вартість кредиту, відповідачем не надано розрахунку загальних витрат за споживчим кредитом, тобто витрат, які пов`язані з отриманням, обслуговуванням та поверненням кредиту,

-відповідач ввів її в оману щодо збільшення відсоткової ставки у випадку порушення зобов`язання, розмір нарахованих відсотків значно перевищує розмір заборгованості за кредитом.

23 червня 2021 року надійшов відзив, за змістом якого ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС просить у позові відмовити з таких підстав:

-укладення спірного договору здійснено у відповідності до Закону України Про електронну комерцію та Правил надання грошових коштів у кредит, які діяли на момент укладення договору і є його невід`ємною частиною,

-позивачем було самостійно створено особистий кабінет на сайті ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС , заповнено заявку на отримання кредиту, надано підтвердження ознайомлення з офертою відповідача. Вся актуальна інформація щодо діючої угоди постійно доступна на сайті відповідача,

-факт укладення кредитного договору визнається як позивачем, так і відповідачем, тому дані обставини не підлягають доказуванню,

-порядок підписання договору погоджений між сторонами та визначений відповідно до Закону України Про електронну комерцію , а відтак сторонами дотримано вимоги щодо укладення правочину, що за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного в письмовій формі,

-на веб-сайті ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС розміщена та доступна для вільного ознайомлення розгорнута інформація щодо порядку та умов надання послуг,

-оспорюваний договір укладений терміном на п`ять днів, тому Закон України Про споживче кредитування не застосовується до правовідносин між сторонами,

-ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС є фінансовою, а не банківською установою та здійснює свою діяльність відповідно до законодавства про фінансові послуги,

-сукупна вартість кредиту визначена у пункті 5 оспорюваного договору у відсотковому та грошовому вираженні, тому твердження позивача про відсутність інформації про сукупну вартість кредиту є безпідставними.

Учасниками справи не подано клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, також не подано заяви із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

До відзиву додано копію розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 2401 від 08 червня 2017 року про видачу Товариству з обмеженою відповідальністю УКР КРЕДИТ ФІНАНС ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а також копію свідоцтва про реєстрацію фінансової установи ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС від 01 серпня 2013 року.

На веб-сайті ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС розміщені Правила надання грошових коштів у кредит, затверджені наказом директора ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС № 12-П від 03 травня 2019 року.

Ці Правила є загальними для всіх договорів, які укладаються чи є укладеними ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС на умовах та в період дії відповідної редакції цих Правил (пункт 1.1).

Правила визначають порядок і умови надання ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС грошових коштів у кредит, права та обов`язки сторін, іншу інформацію, необхідну для укладення та належного виконання умов договору, а також регулюють відносини, що виникають між кредитодавцем та фізичною особою-позичальником, які є сторонами договору. Правила є невід`ємною частиною договору і разом з кредитним договором складають єдиний договір (пункти 1.3, 1.4).

Таким чином відповідач є фінансовою установою, що надає грошові кошти у кредит.

Позивач отримала кредитні кошти, прийнявши пропозицію відповідача укласти електронний договір шляхом введення одноразового ідентифікатора, що згідно з текстом позовної заяви не заперечується позивачем.

Правовідносини, що склалися між сторонами, регулюються Законом України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг та Законом України Про електронну комерцію .

Відповідачем надано копію кредитного договору № 0196-2739 від 08 липня 2019 року, укладеного між кредитодавцем ТОВ УКР КРЕДИТ ФІНАНС та позичальником ОСОБА_1 , за умовами якого кредитодавець надає позичальнику грошові кошти в кредит на умовах строковості, зворотності, платності, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити нараховані кредитодавцем проценти за користування кредитом. Строк кредиту - п`ять днів, термін платежу 12 липня 2019 року. Сума, що підлягає сплаті - 11000 грн, у тому числі сума кредиту - 10 000 грн, нараховані проценти 1000 грн.

Пунктом 4 договору визначено розмір та порядок нарахування процентів за користування кредитом.

Пунктом 5 договору визначена сукупна вартість кредиту у процентному та грошовому вираженні.

Пунктом 6 договору передбачено сплату пені у розмірі до двох відсотків від неповернутої суми кредиту за кожен день прострочення зобов`язань.

У тексті договору чітко і зрозуміло визначені умови користування кредитом та його сукупна вартість, що спростовує твердження позивача про те, що її було введено в оману стосовно умов кредитування і не було повідомлено усієї необхідної інформації.

У пункті 8 кредитного договору зазначено, що цей кредитний договір та Правила надання грошових коштів у кредит разом складають єдиний договір. Укладаючи кредитний договір, позичальник підтверджує, що він ознайомлений з Правилами, які розміщені на веб-сайті кредитодавця.

Таким чином умови кредитування відповідачем не приховувались, знаходились у вільному доступі на веб-сайті, ознайомлення з публічною інформацією, яка розміщена на сайті кредитодавця, є обов`язком позичальника під час оформлення заявки на отримання кредиту (пункт 4.2 Правил).

Порядок укладення кредитного договору в електронній формі визначений пунктами 5.1 -5.6 Правил надання грошових коштів у кредит, а саме: заявник надає кредитодавцю відповідь про повне та безумовне прийняття оферти (акцепт) щодо укладення договору в електронній формі в особистому кабінеті заявника (позичальника) надісланням електронного повідомлення, підписаного шляхом використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором (одноразовим паролем), який надсилається кредитодавцем в смс-повідомленні на номер телефону, вказаний позичальником у заявці, що вважається підписанням договору відповідно до статті 12 Закону України Про електронну комерцію .

Позивачем було прийнято пропозицію відповідача шляхом надіслання електронного повідомлення, підписаного з використанням електронного підпису одноразовим ідентифікатором, до відповідає визначеному статтею 11 Закону України Про електронну комерцію порядку укладення електронного договору.

Відповідно до положень частини 12 статті 11 Закону України Про електронну комерцію , електронний договір, укладений шляхом обміну електронними повідомленнями, підписаний у порядку, визначеному статтею 12 цього Закону, вважається таким, що за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного у письмовій формі. Кожний примірник електронного документа з накладеним на нього підписом, визначеним статтею 12 цього Закону, є оригіналом такого документа.

Таким чином кредитний договір № 0196-2739 від 08 липня 2019 року є належним чином підписаним сторонами і за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного у письмовій формі. Текст цього договору та Правила надання грошових коштів у кредит, розміщені на сайті кредитодавця, містять вичерпну інформацію щодо умов надання кредиту, його сукупної вартості, порядку нарахування процентів та неустойки у випадку прострочення сплати заборгованості за кредитом.

Суд не знаходить підстав для визнання цього договору недійсним, тому у задоволенні позову слід відмовити.

Згідно з частиною 1 статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Як передбачено частиною 3 статті 22 Закону України Про захист прав споживачів , споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов`язані з порушенням їх прав.

Тому у зв`язку з відмовою у задоволенні позовних вимог судові витрати на сплату судового збору компенсуються за рахунок держави.

Керуючись статтями 264-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Відмовити повністю у задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю УКР КРЕДИТ ФІНАНС про захист прав споживача, визнання недійсним кредитного договору.

Судові витрати на сплату судового збору компенсувати за рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у Дніпровський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

- ОСОБА_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , адреса фактичного проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ,

-Товариство з обмеженою відповідальністю УКР КРЕДИТ ФІНАНС , 01133 місто Київ, вулиця Лесі Українки, будинок 26, офіс 407, ЄДРПОУ 38548598.

Суддя У.М. Болдирєва

Дата ухвалення рішення15.07.2021
Оприлюднено16.07.2021
Номер документу98329181
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача, визнання недійсним кредитного договору

Судовий реєстр по справі —463/694/21

Рішення від 15.07.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні