Ухвала
від 14.07.2021 по справі 757/37380/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37380/21-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2021 року слідчийсуддя Печерськогорайонногосудум.Києва ОСОБА_1 ,присекретарі ОСОБА_2 ,розглянувшиувідкритому судовомузасіданнівзалі судувм.Києвіклопотанняслідчого слідчоїгрупи Головногослідчого управлінняНаціональної поліціїУкраїни ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В:

До провадження слідчого судді Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , надійшло клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів.

До початку розгляду клопотання, стороною кримінального провадження, якою подано вказане клопотання, до початку судового засідання подана заява про розгляд клопотання у його відсутність, також, слідчим у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить слідчого суддю задовольнити вказане клопотання.

На підставі ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутність особи, у володінні якої знаходиться інформація.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000000065 від 21.01.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 357 КК України.

У провадженні Головного слідчого управління Національної поліції України перебували матеріали кримінального провадження №1201910000000340 від 28.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 4, 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 357 КК України. Так, 21.01.2021 в порядку ст. 217 КПК України із вищевказаного кримінального провадження виділено матеріали в окреме провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 357 КК України.

З матеріалів даного кримінального провадження вбачається, що в березні 2019 року посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », знаходячись в приміщенні зазначеного підприємства, діючи умисно, викрали документи, а саме договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та фізичними особами (пайовиками), що спричинило порушення роботи підприємства.

Крім того встановлено, що на початку 2019 року між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі ОСОБА_4 та фізичними особами (пайовиками) укладено ряд угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, незважаючи на те, що у останньої були відсутні відповідні повноваження на укладення таких договорів.

Так, у ході допиту як потерпілого ОСОБА_5 встановлено, що в лютому 2019 року після виявлення факту недостачі товарно-матеріальних цінностей в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за власним бажанням звільнилась директор вказаного підприємства ОСОБА_4 .. Перед звільненням ОСОБА_4 , зі слів потерпілого ОСОБА_5 , незаконно заволоділа частиною договорів оренди земельних ділянок, які перебували у користуванні вищевказаного товариства, які вона спільно із ОСОБА_6 перенесла із приміщення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до салону свого автомобіля. Крім того, в ході допиту потерпілий ОСОБА_7 зазначив, що у подальшому ОСОБА_4 , не маючи на те будь-яких повноважень, уклала від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » угоди про розірвання договорів оренди земельних ділянок розташованих на території колишнього Баришівського району (Броварського району станом на 2021 рік) Київської області, та передала на державну реєстрацію до КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Допитаний як потерпілий ОСОБА_8 надав аналогічні вищевказаним покази.

В ході допиту як свідка ОСОБА_9 повідомила, що з 2017 року по березень 2019 року працювала в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » помічником бухгалтера. За час роботи в неї налагодились відносини із директором підприємства ОСОБА_4 , якій вона допомагала у робочий час у вирішенні питань не пов`язаних із її посадовими обов`язками. Також свідок підтвердила факт того, що переносила папки із договорами оренди земельних ділянок із приміщення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до салону свого автомобіля ОСОБА_4 , проте зазначила, що робила це на прохання останньої, оскільки та ніби-то хотіла працювати із даними договорами із метою складання звіту для ОСОБА_10 .

Разом з тим, в ході досудового розслідування встановлено, що 20.03.2019 та 21.03.2019 державним реєстратором КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснено державну реєстрацію угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок із кадастровими номерами зазначеними у допитах потерпілих, які були укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та орендодавцями. Відповідно до показів ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , ними не приймалось рішення про укладення зазначених угод та подачу їх на реєстрацію у вказані терміни.

Крім того, в ході допиту як свідків орендодавців згаданих вище земельних ділянок, які перебували у користуванні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 зазначили, що будь-яких довіреностей на представництво їх інтересів з іншими особами або угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок укладених з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вони не підписували.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 6 ЗУ «Про оренду землі» та п. 2 ч. 1 ст. 4 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки підлягає державній реєстрації у встановленому законом порядку.

Згідно п.п. 6, 7 постанови Кабінету міністрів України №1127 від 25.12.2015 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб`єкта державної реєстрації прав або нотаріуса. Для державної реєстрації прав заявник подає оригінали документів, необхідних для відповідної реєстрації.

Положеннями ч. 2 ст. 19 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п`яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Відповідно до п. 7 ч. 3 ст. 9 того ж Закону державний реєстратор під час реєстрації виготовляє електронні копії документів, поданих у паперовій формі, та розміщує їх у реєстраційній справі в електронній формі у відповідному розділі Державного реєстру прав.

Проведеним оглядом інтернет-сайту, а саме Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна виявлено, що у розділі «електронна реєстраційна справа» щодо земельної ділянки із кадастровими номером 3220281700:04:049:0003, яка належить ОСОБА_18 , долучено скан-копію угоди про розірвання договору оренди земельної ділянки від 13.03.2019, яка укладено між орендодавцем ОСОБА_19 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі ОСОБА_4 , предметом якої виступила ділянка із іншими кадастровим номером.

Разом з тим, встановлено, що відповідно до протоколу №2/2019 загальних зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 13.03.2019 у зв`язку із надходженням відповідної заяви ОСОБА_4 звільнено із посади директора вищевказаного товариства з 13.03.2019.

У ході допиту як свідка ОСОБА_18 зазначила, що угод про розірвання договору її земельних ділянок із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вона не підписувала та доручень на представництво її інтересів нікому не надавала.

Згідно ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» до повноважень суб`єктів державної реєстрації прав належить забезпечення проведення державної реєстрації прав; ведення Державного реєстру прав; взяття на облік безхазяйного нерухомого майна; формування та зберігання реєстраційних справ.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 2 того ж Закону, реєстраційна справа - це сукупність документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документів, сформованих у процесі проведення таких реєстраційних дій, що зберігаються у паперовій та електронній формі.

Положеннями ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна.

Відповідно до п. 10 постанови Верховної ради України №807-ІХ від 17.07.2020 «Про утворення та ліквідацію районів» на місці частини ліквідованих районів Київської області створено Броварський район (з адміністративним центром у місті Бровари) у складі територій ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , затверджених Кабінетом Міністрів України

Згідно розпорядження Кабінету міністрів України №1635-р від 16.12.2020 «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» ІНФОРМАЦІЯ_11 реорганізовані та у подальшому приєднані до Броварської райдержадміністрації.

Беручи до уваги вище викладене, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, на даний момент в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, а саме реєстраційних справ у паперовій формі відносно земельних ділянок із кадастровими номерами 3220281700:04:082:0017; 3220281700:04:055:0034; 3220281700:04:054:0015; 3220281700:04:082:0033; 3220281700:04:047:0006; 3220281700:04:055:0029; 3220281700:04:078:0011; 3220281700:04:072:0035; 3220281700:04:070:0011; 3220281700:04:079:0003; 3220281700:04:047:0012; 3220281700:04:071:0052; 3220281700:04:070:0042; 3220281700:04:071:0004; 3220281700:04:055:0053; 3220281700:04:054:0057; 3220281700:04:054:0013; 3220281700:04:082:0038; 3220281700:04:049:0008; 3220281700:04:078:0013; 3220281700:04:078:0006; 3220281700:04:055:0035; 3220281700:04:078:0025; 3220281700:04:078:0010; 3220281700:04:078:0005; 3220281700:04:054:0020; 3220281700:04:061:0004; 3220281700:04:063:0037; 3220281700:04:061:0032; 3220281700:04:082:0023; 3220281700:04:082:0031; 3220281700:04:055:0025; 3220281700:04:070:0037; 3220281700:04:047:0029; 3220281700:04:048:0016; 3220281700:04:072:0032; 3220281700:04:055:0018; 3220281700:04:054:0006; 3220281700:04:050:0012; 3220281700:04:070:0019; 3220281700:04:082:0047; 3220281700:04:049:0014; 3220281700:04:071:0030; 3220281700:04:055:0044; 3220281700:04:049:0012; 3220281700:04:082:0005; 3220281700:04:049:0015; 3220281700:04:081:0024; 3220281700:04:047:0017; 3220281700:04:050:0006; 3220281700:04:070:0033; 3220281700:04:070:0041; 3220281700:04:057:0007; 3220281700:04:050:0005; 3220281700:04:047:0021; 3220281700:04:057:0001; 3220281700:04:049:0020; 3220281700:04:081:0018; 3220281700:04:056:0001; 3220281700:04:047:0004; 3220281700:04:078:0032;3220281700:04:081:0016; 3220281700:04:079:0001; 3220281700:04:082:0019; 3220281700:04:054:0034; 3220281700:04:070:0014; 3220281700:04:070:0039; 3220281700:04:049:0007; 3220281700:04:048:0012; 3220281700:04:078:0012; 3220281700:04:071:0003; 3220281700:04:055:0037; 3220281700:04:078:0003; 3220281700:04:071:0032; 3220281700:04:079:0002; 3220281700:04:071:0039; 3220281700:04:054:0049; 3220281700:04:082:0046; 3220281700:04:054:0017; 3220281700:04:081:0019; 3220287100:22:049:0016; 3220281700:04:049:0013; 3220287100:22:049:0032; 3220281700:04:049:0010; 3220281700:04:054:0018; 3220281700:04:057:0003; 3220281700:04:028:0023; 3220281700:04:049:0006; 3220281700:04:049:0028; 3220281700:04:069:0003; 3220281700:04:071:0021; 3220281700:04:071:0001; 3220280400:02:028:0055; 3220280400:02:028:0034; 3220280400:02:025:0035; 3220280400:02:025:0011; 3220280400:02:025:0006; 3220280400:02:029:0037; 3220280400:02:029:0023; 3220280400:02:028:0134; 3220281700:04:054:0010; 3220280400:02:028:0135; 3220280400:02:027:0042; 3220280400:02:025:0005; 3220280400:02:028:0048; 3220287100:02:049:0007; 3220281700:04:047:0028; 3220281700:04:071:0022; 3220281700:04:071:0017; 3220281700:04:071:0005; 3220281700:04:049:0008; 3220281700:04:049:0005; 3220281700:04:047:0004; 3220281700:04:049:0026; 3220281700:04:070:0027; 3220281700:04:071:0009; 3220281700:04:049:0003; 3220281700:04:045:0004, що знаходились у користуванні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_12 , що за адресою: АДРЕСА_1 .

Документи у вказаних реєстраційних справах містять відомості про обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні в порядку ст. 91 КПК України та у подальшому можуть бути використані як докази, що дасть змогу підтвердити чи спростувати факти вчинення кримінальних правопорушень.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України у кримінальному провадженні № 12021000000000065 від 21.01.2021, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 , ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, а саме реєстраційних справ у паперовій формі щодо земельних ділянок із кадастровими номерами 3220281700:04:082:0017; 3220281700:04:055:0034; 3220281700:04:054:0015; 3220281700:04:082:0033; 3220281700:04:047:0006; 3220281700:04:055:0029; 3220281700:04:078:0011; 3220281700:04:072:0035; 3220281700:04:070:0011; 3220281700:04:079:0003; 3220281700:04:047:0012; 3220281700:04:071:0052; 3220281700:04:070:0042; 3220281700:04:071:0004; 3220281700:04:055:0053; 3220281700:04:054:0057; 3220281700:04:054:0013; 3220281700:04:082:0038; 3220281700:04:049:0008; 3220281700:04:078:0013; 3220281700:04:078:0006; 3220281700:04:055:0035; 3220281700:04:078:0025; 3220281700:04:078:0010; 3220281700:04:078:0005; 3220281700:04:054:0020; 3220281700:04:061:0004; 3220281700:04:063:0037; 3220281700:04:061:0032; 3220281700:04:082:0023; 3220281700:04:082:0031; 3220281700:04:055:0025; 3220281700:04:070:0037; 3220281700:04:047:0029; 3220281700:04:048:0016; 3220281700:04:072:0032; 3220281700:04:055:0018; 3220281700:04:054:0006; 3220281700:04:050:0012; 3220281700:04:070:0019; 3220281700:04:082:0047; 3220281700:04:049:0014; 3220281700:04:071:0030; 3220281700:04:055:0044; 3220281700:04:049:0012; 3220281700:04:082:0005; 3220281700:04:049:0015; 3220281700:04:081:0024; 3220281700:04:047:0017; 3220281700:04:050:0006; 3220281700:04:070:0033; 3220281700:04:070:0041; 3220281700:04:057:0007; 3220281700:04:050:0005; 3220281700:04:047:0021; 3220281700:04:057:0001; 3220281700:04:049:0020; 3220281700:04:081:0018; 3220281700:04:056:0001; 3220281700:04:047:0004; 3220281700:04:078:0032; 3220281700:04:081:0016; 3220281700:04:079:0001; 3220281700:04:082:0019; 3220281700:04:054:0034; 3220281700:04:070:0014; 3220281700:04:070:0039; 3220281700:04:049:0007; 3220281700:04:048:0012; 3220281700:04:078:0012; 3220281700:04:071:0003; 3220281700:04:055:0037; 3220281700:04:078:0003; 3220281700:04:071:0032; 3220281700:04:079:0002; 3220281700:04:071:0039; 3220281700:04:054:0049; 3220281700:04:082:0046; 3220281700:04:054:0017; 3220281700:04:081:0019; 3220287100:22:049:0016; 3220281700:04:049:0013; 3220287100:22:049:0032; 3220281700:04:049:0010; 3220281700:04:054:0018; 3220281700:04:057:0003; 3220281700:04:028:0023; 3220281700:04:049:0006; 3220281700:04:049:0028; 3220281700:04:069:0003; 3220281700:04:071:0021; 3220281700:04:071:0001; 3220280400:02:028:0055; 3220280400:02:028:0034; 3220280400:02:025:0035; 3220280400:02:025:0011; 3220280400:02:025:0006; 3220280400:02:029:0037; 3220280400:02:029:0023; 3220280400:02:028:0134; 3220281700:04:054:0010; 3220280400:02:028:0135; 3220280400:02:027:0042; 3220280400:02:025:0005; 3220280400:02:028:0048; 3220287100:02:049:0007; 3220281700:04:047:0028; 3220281700:04:071:0022; 3220281700:04:071:0017; 3220281700:04:071:0005; 3220281700:04:049:0008; 3220281700:04:049:0005; 3220281700:04:047:0004; 3220281700:04:049:0026; 3220281700:04:070:0027; 3220281700:04:071:0009; 3220281700:04:049:0003; 3220281700:04:045:0004, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_13 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 з можливістю їх вилучення.

Визначити строк дії ухвали тривалістю два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в 2-х примірниках:

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах судового провадження

Примірник № 2 наданий слідчому ОСОБА_3 .

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.07.2021
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу98347279
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/37380/21-к

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні