Рішення
від 24.06.2021 по справі 361/9323/20
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/361/1830/21, cправа № 361/9323/20

24.06.2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

24 червня 2021 року м.Бровари Київської області

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Василишина В.О.,

за участю секретаря судових засідань - Шаварин С.С.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Житлово-будівельний кооператив Перлина ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до житлово-будівельного кооперативу Перлина про визнання майнового права на приміщення об`єкту будівництва,

в с т а н о в и в:

У грудні 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду із даним позовом, в якому просить визнати за нею майнове право на приміщення квартири

АДРЕСА_1 , пропорційно внесеним грошовим коштам у сумі - 513 825 грн. 00 коп.

В обґрунтування позову зазначається, що 31 серпня 2017 року між нею та Житлово-будівельним кооперативом Перлина (далі - ЖБК Перлина ) укладено договір про сплату пайових внесків № 31/08-17. Об`єкт будівництва - житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 . За умовами правочину приміщенням у об`єкті будівництва є квартира

АДРЕСА_3 . Відповідач ЖБК Перлина зобов`язався організувати та здійснити будівництво об`єкта та ввести його в експлуатацію у 2018 році при умові дотримання учасником порядку та строків сплати пайових внесків. Загальна сума пайових внесків по договору становить - 513 825 грн.

00 коп., які повністю сплачені позивачем 05 вересня 2017 року.

Незважаючи на належне виконання умов правочину, починаючи з 05 вересня 2017 року й по день подання позовної заяви до суду, ЖБК Перлина не здав об`єкт будівництва у експлуатацію, приміщення квартири за актом прийому-передачі у власність не передано, грошові кошти не повернуті. Натомість ЖБК Перлина безпідставно примушує ОСОБА_1 до додаткового фінансування об`єкту будівництва, що суперечить умовам договору, погрожує відчужити профінансоване приміщення квартири третім особам, в разі не підписання додаткової угоди про додаткове фінансування об`єкту будівництва. З метою захисту прав у вказаних правовідносинах позивач вимушена звертатися до суду із позовом про визнання майнового права на приміщення об`єкту будівництва.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 30 грудня 2020 року відкрито провадження у даній справі за правилами спрощеного позовного провадження.

У визначений в ухвалі строк відповідач відзив на позовну заяву не подав.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, 24 червня 2021 року її представник ОСОБА_2 подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, в якій вказав, що позовні вимоги підтримує, проти постановлення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ЖБК Перлина представника не направив, про день, час та місце розгляду справи повідомлений відповідно до вимог цивільного процесуального законодавства.

Відповідно до частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи згідно із положеннями статті 280 ЦПК України.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

З матеріалів справи вбачається, що 31 серпня 2017 року між ОСОБА_1 та

ЖБК Перлина , в особі голови кооперативу Клацуна Я.М., укладено договір про сплату пайових внесків № 31/08-17,за умовами якого учасник сплачує до кооперативу пайові внески, а кооператив за рахунок пайових внесків учасника та пайових внесків інших асоційованих членів кооперативу зобов`язується здійснити будівництво об`єкту будівництва на земельній ділянці з кадастровим номером 3210600000:01:063:0012, здати його в експлуатацію в термін не пізніше 2018 року, передати учаснику приміщення та всі документи, необхідні для реєстрації права власності.

Пункт 2.2 договору містить відомості щодо будівництва приміщення, а саме квартири, загальною площею 60,45 кв.м., за адресою: АДРЕСА_4 .

Вартість цього приміщення - 513 825 грн. 00 коп.

За змістом пунктів 4.2, 6.2 договору, кооператив зобов`язався здійснювати нагляд за будівництвом об`єкта будівництва, введенням його в експлуатацію та підписати акт прийому-передачі після повного виконання учасником зобов`язань щодо сплати пайових внесків за приміщення. Орієнтовний термін будівництва та введення в експлуатацію 2018 рік.

Відповідно до графіку платежів, який є невід`ємною частиноюдоговору про сплату пайових внесків № 31/08-17 від 31 серпня 2017 року, учасник не пізніше 01 вересня 2017 року повинен сплатити на поточний рахунок ЖБК Перлина 513 825 грн. 00 коп.

На виконання умов договору та графіку платежів, ОСОБА_1 05 вересня 2017 року сплачено на розрахунковий рахунок ЖБК Перлина грошові кошти у розмірі - 513 825 грн. 00 коп., що підтверджується відповідною квитанцією ПАТ КБ ПриватБанк .

Статтею 190 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) визначено, що майном як особливим об`єктом вважаються окрема сукупність речей, а також майнові права та обов`язки, при цьому майнові права визнаються речовими правами.

Відповідно до статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із частиною другою статті 331 ЦК України, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, споруди, тощо) виникає з моменту завершення будівництва. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Захист майнових прав здійснюється у порядку, визначеному законодавством, а якщо такий спеціальний порядок не визначений, захист майнового права здійснюється на загальних підставах цивільного законодавства.

За змістом статті 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно статті 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтями 4, 12, 13 ЦПК України чітко визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно із статтями 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до частин першої, п`ятої, шостої, сьомої статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Оскільки під час розгляду справи встановлено повне виконання зобов`язань позивачем ОСОБА_1 за правочином, сплачено повну вартість пайових внесків за нерухоме майно, обставини не введення об`єкта будівництва в експлуатацію зі сторони відповідача у визначені договорами строки, то суд приходить до висновку, що позовні вимоги ґрунтуються на зібраних у справі доказах та вимогах чинного законодавства, а тому підлягають задоволенню.

При зверненні до суду із даним позовом позивач сплатила судовий збір у розмірі

- 840 грн. 80 коп.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 30 грудня 2020 року ОСОБА_1 відстрочено сплату судового збору у розмірі - 4 297 грн. 45 коп.

Відповідно до статті 141 ЦПК України стягненню із відповідача на користь держави підлягає судовий збір у розмірі - 4 297 грн. 45 коп.

Керуючись статтями 141, 263-265, 280-282 ЦПК України, Броварський міськрайонний суд Київської області,

в и р і ш и в:

Позов - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 майнове право на приміщення квартири

АДРЕСА_1 .

Стягнути на користь ОСОБА_1 із житлово-будівельного кооперативу Перлина судовий збір у розмірі - 840 (вісімсот сорок) грн. 80 коп.

Стягнути на користь держави із житлово-будівельного кооперативу Перлина судовий збір у розмірі - 4 297 (чотири тисячі двісті дев`яносто сім) грн. 45 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Позивачем рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя В.О.Василишин

Дата ухвалення рішення24.06.2021
Оприлюднено16.07.2021

Судовий реєстр по справі —361/9323/20

Рішення від 24.06.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Рішення від 24.06.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні