Ухвала
від 18.06.2021 по справі 757/23597/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/23597/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2021 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

підозрюваної: ОСОБА_4

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2017 року ОСОБА_4 , перебуваючи на території Печерського району, за попередньою змовою осіб, умисно внесла завідомо неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, на підставі яких здійснено перереєстрацію на ім`я ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ» (код ЄДРПОУ 41550062), при наступних обставинах.

Так, в серпні 2017 року, ОСОБА_4 , перебуваючи за адресою свого проживання: АДРЕСА_1 , зустрілася із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_5 », який повідомив останню про можливість зареєструвати на її ім`я підприємство, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей в установчі документи, без справжнього наміру ведення господарської діяльності.

Усвідомлюючи протиправний характер такої пропозиції запропонованої йому невстановленою особою, ОСОБА_4 з корисливих спонукань, перебуваючи у скрутному матеріальному становищі,погодилася на такі дії, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою.

В подальшому, ОСОБА_4 , реалізуючи злочинний намір надала особі на ім`я « ОСОБА_5 », копії власного паспорту

громадянки України серії НОМЕР_1 , виданого Приморським РВ УМВС України в Запорізькій області 29.11.2000 року та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_2 ) для виготовлення реєстраційних документів ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ» (код 41550062).

На підставі вище зазначених документів, невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_5 » підготував ряд документів, а саме:Статут ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ» від 28.02.2017; Протокол загальних зборів учасників ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ» від 23.08.2017; Довіреність від імені ОСОБА_4 від 21.08.2017; Заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР від 29.08.2017, в яких ОСОБА_4 , була зазначена, як засновник та директор підприємства.

У подальшому ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел і усвідомлюючи відсутність навиків та досвіду для виконання обов`язків директора та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені

ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ»,відповідно до попередньої домовленості із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_5 », 23.08.2017 перебуваючи у кафе «Пузата Хата», яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 15, де отримала для підпису установчі документи

ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ»,які містили недостовірні відомості, а саме:

- протокол № 23/08 загальних зборів учасників ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ» від 23.08.2017 року (відповідно до якого визначити місце знаходження Товариства за адресою: м. Київ, Печерський район, бульвар Лесі Українки, будинок, 17; призначено директором Товариства ОСОБА_4 , проте ОСОБА_4 , не мала на меті здійснювати будь-яку подальшу фінансово-господарську діяльність, Товариство за вищевказаною адресою ніколи не знаходилось;

- довіреність від 21.08.2017 року (відповідно до якої ОСОБА_4 уповноважує вказаних осіб представляти інтереси в усіх органах державної влади), однак ОСОБА_4 не уповноважувала нікого на представлення інтересів та зазначені особи їй не відомі;

- заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР від 29.08.2017.

ОСОБА_4 достовірно усвідомлюючи, що надані їй на підпис проекти установчих документів ТОВ «АГРО-ТРЕЙД ФОРМ» містять завідомо неправдиві відомості, діючи з корисливих спонукань, засвідчив їх своїм підписом власноручно виконавши підпис, чим надала юридичну силу вищевказаним документам, які містять неправдиві відомості.

Після підписання всіх вищевказаних документів ОСОБА_4 відразу ж передала їх невстановленій слідством особі на ім`я « ОСОБА_5 », розуміючи, що вони будуть подані до державного реєстратора, для подальшої державної реєстрації підприємства, відповідно до раніше узгодженої домовленості.

У подальшому, 30.08.2017 року при невстановлених слідством обставинах державним реєстратором проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «АГРО-ТРЕЙДФОРМ»

(код 41550062), про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідний запис під №10701020000070239.

Підписавши документи, ОСОБА_4 одночасно взяла на себе обов`язки передбачені ч. 6 ст. 128 Господарського кодексу України, ст. 67 Конституції України, розділу третього Закону України від 16.07.1999 №996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ст.ст. 16, 47, 168 Податкового кодексу України №2755-VI ід 02.12.2010 (із змінами та доповненнями), в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій по керівництву вказаним підприємством, розпорядження його майном та коштами, ведення бухгалтерського та податкового обліку, нарахування і своєчасності сплати до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів), усвідомлюючи при цьому покладену на нього відповідальність і настання суспільно - небезпечних наслідків, оскільки не мав наміру приймати жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності вказаного підприємства.

05.05.2020 прокурор у кримінальному провадженні звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України ( в редакції Закону №835-VIII від 26.11.2015, у зв`язку із закінченням строків давності, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України.

Заслухавши пояснення прокурора в обґрунтування клопотання, підозрюваної, яка не заперечувала проти його задоволення, вивчивши клопотання, суд приходить до наступного висновку.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

Так, виходячи з положень п. 1 ч. 2 ст. 284, ч. 3 ст. 285, ч. 4 ст. 286, ч. 3 ст. 288 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження за обвинувальним актом сторона кримінального провадження звертається до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, суд має невідкладно розглянути таке клопотання й, у випадку встановлення передбачених у ст. 49 КК України підстав та відсутності заперечень з боку обвинуваченого, закрити кримінальне провадження, звільнивши особу від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 КК України кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі, при цьому санкцією ч. 2 ст. 205-1 КК України (в редакції Закону №835-VIII від 26.11.2015) передбачене покарання вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Ураховуючи, що відповідно до ст. 286 КПК України, звільнення особи від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом, встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та надсилає його до суду.

Відповідно до ст. 12 та ст. 286 КПК України, суд вправі звільнити підозрюваного від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити.

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в клопотання, подія злочину мала місце в серпні 2017 року, а відтак на час судового розгляду сплинув, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України трирічний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності клопотання прокурора на закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, приходить до висновку про необхідність його звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2 ст. 284, ст. 285 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності, а провадження у справі закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98349683
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —757/23597/21-к

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

Ухвала від 11.05.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні