Ухвала
від 13.07.2021 по справі 757/36836/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36836/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В :

12.07.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчої Другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Вивчивши клопотання, заслухавши обгрнтування представника сторони обвинувачення, дослідивши його матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Так, судовим розглядом встановлено, що Другим відділом Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021000000001196, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31 травня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного обвинувачення Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора.

В ході досудового розслідування кримінального провадження перевіряються обставини можливого перевищення влади та службових повноважень працівниками ОВПП ДФС України та офісу Генерального прокурора під час передачі на зберігання, знищення та реалізації речових доказів у кримінальних провадженнях, що спричинило тяжкі наслідки.

Встановлено, що 27.10.2020 в рамках кримінального провадження №32020100110000056 від 07.10.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України співробітниками ОВПП ДФС України проведено обшук на промтоварному ринку «7-ий кілометр» за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Базова, 20. За результатами проведеного обшуку вилучено тканину загальною вагою близько 300 тон. В подальшому вилучену тканину передано на відповідальне зберігання до ТОВ «Клест», код ЄДРПОУ: 38849377. За наявними даними вилучена тканина зберігається за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Теплична, 1.

Згідно інформації отриманої в ході досудового розслідування громадяни України ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вступили в злочинну змову зі старшим слідчим в особливо важливих справах слідчого управління Офісу великих платників податків ДФС України ОСОБА_7 та прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державної фіскальної служби України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальної та прикордонної служби Офісу Генерального прокурора України Котюхою ОСОБА_8 , з метою підміни вилученої тканини на неліквідну для подальшої її реалізації та отримання неправомірної вигоди. З цією метою, використовуючи ТОВ «Ісагіс», на торгах АРМА було придбано неякісну тканину. В подальшому, ОСОБА_5 домовився з фактичними власниками ТОВ «Клест» про поступову заміну вилученої тканини на ту, що була придбана на торгах. Наразі вже замінено близько 15 тон продукції.

На даний час, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення відшукання та вилучення речових доказів виникла необхідність у проведенні обшуків у службових приміщеннях з господарськими будівлями та спорудами А, Б, Г, І, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, слідчий вказує, що у службових приміщеннях з господарськими будівлями та спорудами А, Б, Г, І, за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Теплична, 1, можуть знаходитись вилучені речі та предмети, зокрема, замінена тканина замість вилученої тканини, яка передавалася на відповідальне зберігання до ТОВ «Клест», частина вилученої тканини, документи, що стосуються прийняття-передачі вилученої тканини на зберігання, документи, які стосуються заміни вилученої тканини тощо.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, об`єкт нерухомого майна, а саме службові приміщення з господарськими будівлями та спорудами А, Б, Г, І, за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві приватної власності ПП «Тепличне», код ЄДРПОУ: 05528964.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення речей, предметів, документів, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним та у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвілпрокурорам групипрокурорів увказаному провадженні ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 ,слідчим слідчоїгрупи уцьому провадженні ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 на проведенняобшуку службовихприміщень згосподарськими будівлямита спорудамиА,Б,Г,І,що знаходятьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,та належитьна правіприватної власностіПП «Тепличне»,код ЄДРПОУ:05528964, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукання та огляду, вилучення речей, що мають значення для встановлення істини по справі та містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: замінена тканина замість вилученої тканини, яка передавалася на відповідальне зберігання до ТОВ «Клест».

В іншій частині вимоги клопотання залишити без задоволення.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98355659
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/36836/21-к

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні