Ухвала
від 14.07.2021 по справі 344/11000/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11000/21

Провадження № 1-кс/344/4348/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 42020090000000043 від 25.06.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 441, ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 364 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого покликався на те, що внаслідок зловживання владою або службовим становищем відповідними службовими і посадовими особами органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій під час реалізації програм протипаводкового захисту, веденні водогосподарської діяльності, а також внаслідок нецільового використання бюджетних коштів та екологічних фондів, в сукупності з неналежним веденням лісогосподарської діяльності, недотриманням при цьому природоохоронних норм та заходів, здійсненням масових та незаконних рубок на території гірських лісових масивів та лісових господарств області, порушенням вимог та правил рубок головного користування, санітарних рубок та рубок догляду за лісом, а також нездійсненням протиерозійних заходів після тралювання зрубаного лісу та очищення лісосік, наднормова кількість опадів призвела до екологічної катастрофи.

Так, розпорядженнями Кабінету Міністрів України № 811-р від 02.07.2020 та № 1386-р від 04.11.2020 з резервного фонду державного бюджету Івано-Франківській ОДА, як розпоряднику бюджетних коштів було виділено 480

млн. грн. та 262,838 млн.грн на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації природного характеру, яка виникла у червні 2020 року, на підставі переліків, поданих УКБ в Івано-Франківській області, ДП «Дороги Прикарпаття», РДА та ОТГ через Івано-Франківську ОДА.

Водночас, розпорядженнями Івано-Франківської ОДА виділені КМ України кошти були розприділені між УКБ в Івано-Франківській області, ДП «Дороги Прикарпаття», РДА та ОТГ.

Розпорядженнями КМ України № 811-р від 02.07.2020 та № 1194-р від 30.09.2020 Державному агентству водних ресурсів України (через Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів) виділено 92 млн.грн та 175,267 млн.грн. на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації природного характеру, яка виникла у червні 2020 року, відповідно до наданого переліку постраждалих об?єктів. На території Івано-Франківської області відновлення окремих гідроспоруд здійснюється Дністровським басейновим управління водних ресурсів, яке підпорядковується Державному агентству водних ресурсів.

Встановлено, що до виконання робіт по ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у червні 2020 року на території Івано-Франківської області, УКБ в Івано-Франківській області, Дністровським БУВР та ДП «Дороги Прикарпаття» були залучені, окрім інших, ПП «Техпостач» (код 40003646) та ПП «Нако Інвест» (код 41087308), які освоїли бюджетні кошти на загальну суму понад 24 млн гривень. При цьому, зазначені суб`єкти господарювання разом з ПП «ВКФ «СИЛУЕТ» є «пов`язаними» в розумінні Закону України «Про захист економічної конкуренції», узгоджено здійснюють господарську діяльність та разом приймають участь у публічних закупівлях.

При цьому, встановлено, що представники та посадові особи

ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ» та ПП «ВКФ «СИЛУЕТ», за попередньою змовою з посадовими особами УКБ в Івано-Франківській області, ДП «Дороги Прикарпаття», Дністровського БУВР, та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, які зловживаючи своїм службовим становищем, налагодили механізм одержання неправомірної вигоди для інших фізичних або юридичних осіб, під час використання бюджетних коштів виділених на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у червні 2020 року на території Івано-Франківської області.

Так, з метою виконання вказаного злочинного умислу, посадовими особами УКБ в Івано-Франківській області, ДП «Дороги Прикарпаття», Дністровського БУВР, підписано ряд договорів з ПП «ТЕХПОСТАЧ» та ПП «НАКО ІНВЕСТ», на виконання робіт з будівництва берегоукріплень, які були зруйновані та/або пошкоджені під час проходження паводків червня 2020 року на території Івано-Франківської області, в результаті чого, у період з 01.07.2020 по 31.12.2020, вищевказаними юридичними особами приватного права було виконано зазначені будівельні роботи, з використанням при цьому будівельних матеріалів та конструкцій, які за своїми характеристиками не відповідають проектно-кошторисній документації та будівельним нормам.

Разом з тим, встановлено, що представники та посадові особи

ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ» та ПП «ВКФ «СИЛУЕТ», з метою виконання вищевказаного злочинного умислу та отримання неправомірної вигоди, діючи за попередньою змовою, налагодили механізм підняття вартості по ланцюгу постачання та реалізації за завищеними цінами будівельних матеріалів та конструкцій, які використовувалися ПП «ТЕХПОСТАЧ» та ПП «НАКО ІНВЕСТ» для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, а також оренди будівельної техніки.

Зокрема, встановлено, що у період з 01.07.2020 по 31.12.2020, під час виконання вищевказаних робіт з будівництва берегоукріплень, використовуючи механізм підняття вартості по ланцюгу постачання, ПП «ТЕХПОСТАЧ» та

ПП «НАКО ІНВЕСТ» було придбало в ПП «ВКФ «СИЛУЕТ» габіонні ящики, які не відповідають будівельним нормам, за завищеною вартістю на суму в понад 3 млн.грн.

Окрім того, під час досудового розслідування, встановлено факти антиконкурентних узгоджених дій з боку ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ» та ПП «ВКФ «СИЛУЕТ» під час проведення окремих процедур «відкритих торгів», зокрема UA-2018-10-19-000285-c, UA-2019-03-11-000153-с, UA-2020-08-27-003251-a, UA-2019-07-26-002431-b. При цьому, відповідно до отриманих даних, на стадії здійснення підготовки своїх конкурсних пропозицій учасники були обізнані щодо пропозицій один одного та узгоджували свою поведінку при зниженні вартості предмета закупівлі під час конкурсних торгів.

Під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження досліджуються обставини вчинення злочинів, передбачених, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 246, ст. 441КК України, які відповідно до ст. 12 КК України є особливо тяжким та тяжкими злочинами.

Згідно відповіді на доручення оперативного підрозділу та інших матеріалів кримінального провадження, ПП «ВКФ «Силует» фактично знаходиться та здійснює господарську діяльність за адресою: Івано-Франківська область, Рожнятівський район, смт. Рожнятів, вул. Рильського, буд. 16.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців та громадських формувань ПП «ВКФ «СИЛУЕТ» знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Рожнятівський район, смт. Рожнятів, вул. Рильського, буд. 16.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником приміщень за адресою:Івано-Франківська область, Рожнятівський район, смт. Рожнятів, вул. Рильського Максима, буд. 16, є виробничо-комерційна фірма «Силует» (код ЄДРПОУ 13665037) (відомості про інших власників у витягу відсутні).

Таким чином, матеріали провадження дають органу досудового розслідування достатні підстави вважати, що за вказаною адресою можуть знаходитися речі та документи щодо господарської діяльності та проведення фінансово-господарських операцій, проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, здійснення антиконкурентних узгоджених дій під час проведення процедур закупівель та виконання робіт ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ», ПП «ВКФ «СИЛУЕТ», фінансово-господарські документи, тендерна документація, документація (пропозиції) учасників конкурсних торгів, договори, додатки до них, додаткові угоди до договорів, проектно-кошторисна документація, протоколи, сертифікати якості, бухгалтерського обліку, податкової звітності, угоди, контракти, специфікації, сертифікати, розрахунки, рахунки, платіжні та інші доручення, чеки, ордери, акти виконаних/наданих робіт/послуг, акти приймання-передачі, КБ-2В, КБ-3, видаткові, товарно-транспортні, податкові та інші накладні, журнали виконання робіт, довіреності, листи, повідомлення, скарги, статути, печатки, які належать іншим фізичним та юридичним особам, їх відтиски, комп`ютерна техніка, магнітні та інші носії інформації, відеореєстратори, модеми, роутери, записники, блокноти, чорнові записи, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, сім-картки, банківські квитанції, платіжні та інші банківські картки, цінності та грошові кошти набуті протиправним шляхом та/або отримані внаслідок вчинення зазначених кримінальних правопорушень, інші речі та документи, які мають значення для досудового розслідування кримінального провадження, в яких міститься інформація щодо господарської діяльності та проведення фінансово-господарських операцій ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ», ПП «ВКФ «СИЛУЕТ», та інших суб`єктів господарювання, які можуть бути причетні до вчинення вищевказаних злочинів.

З метою встановлення усіх обставин вчинення вищевказаного кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні, необхідно призначити і провести почеркознавчі та судово-економічні експертизи, у зв`язку з чим існує необхідність у вилученні оригіналів документів.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, покликаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчий планує провести обшук в приміщеннях та на прилеглій території за адресою:Івано-Франківська область, Рожнятівський район,

смт. Рожнятів, вул. МаксимаРильського, буд. 16 (перебувають у володінніПП «ВКФ «Силует» (код ЄДРПОУ 13665037) (відомості про інших власників у витягу відсутні), які використовує ПП «ВКФ «Силует» (код ЄДРПОУ 13665037) або його представники, посадові особи, працівники, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, вилучення речей, електронних та паперових документівщодо господарської діяльності та проведення фінансово-господарських операцій, проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, здійснення антиконкурентних узгоджених дій під час проведення процедур закупівель та виконання робіт ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ», ПП «ВКФ «СИЛУЕТ», фінансово-господарські документи, тендерна документація, документація (пропозиції) учасників конкурсних торгів, договори, додатки до них, додаткові угоди до договорів, проектно-кошторисна документація, протоколи, сертифікати якості, бухгалтерського обліку, податкової звітності, угоди, контракти, специфікації, сертифікати, розрахунки, рахунки, платіжні та інші доручення, чеки, ордери, акти виконаних/наданих робіт/послуг, акти приймання-передачі, КБ-2В, КБ-3, видаткові, товарно-транспортні, податкові та інші накладні, журнали виконання робіт, довіреності, листи, повідомлення, скарги, статути, печатки, які належать іншим фізичним та юридичним особам, їх відтиски, комп`ютерна техніка, магнітні та інші носії інформації, відеореєстратори, модеми, роутери, записники, блокноти, чорнові записи, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, сім-картки, банківські квитанції, платіжні та інші банківські картки, цінності та грошові кошти набуті протиправним шляхом та/або отримані внаслідок вчинення зазначених кримінальних правопорушень, інші речі та документи, які мають значення для досудового розслідування кримінального провадження, в яких міститься інформація щодо господарської діяльності та проведення фінансово-господарських операцій ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ», ПП «ВКФ «СИЛУЕТ», та інших суб`єктів господарювання, які можуть бути причетні до вчинення вищевказаних злочинів.

Мета проведеного обшуку виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Стороною кримінального провадження, яка звернулась із вказаним клопотанням, доведено, що у слідчого були наявні достатні підстави для проведення обшуку в приміщеннях та на прилеглій території за адресою:Івано-Франківська область, Рожнятівський район,

смт. Рожнятів, вул. МаксимаРильського, буд. 16 (перебувають у володінніПП «ВКФ «Силует» (код ЄДРПОУ 13665037) (відомості про інших власників у витягу відсутні), які використовує ПП «ВКФ «Силует» (код ЄДРПОУ 13665037) або його представники, посадові особи, працівники.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що необхідність проведення такої слідчої дії, як обшук, відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях та прилеглій території за адресою: Івано-Франківська область, Рожнятівський район,

смт. Рожнятів, вул. МаксимаРильського, буд. 16 (перебувають у володінніПП «ВКФ «Силует» (код ЄДРПОУ 13665037) (відомості про інших власників у витягу відсутні), які використовує ПП «ВКФ «Силует» (код ЄДРПОУ 13665037) або його представники, посадові особи, працівники, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, електронних та паперових документів щодо господарської діяльності та проведення фінансово-господарських операцій, проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, здійснення антиконкурентних узгоджених дій під час проведення процедур закупівель та виконання робіт ПП «ТЕХПОСТАЧ», ПП «НАКО ІНВЕСТ», ПП «ВКФ «СИЛУЕТ», фінансово-господарські документи, тендерна документація, документація (пропозиції) учасників конкурсних торгів, договори, додатки до них, додаткові угоди до договорів, проектно-кошторисна документація, протоколи, сертифікати якості, бухгалтерського обліку, податкової звітності, угоди, контракти, специфікації, сертифікати, розрахунки, рахунки, платіжні та інші доручення, чеки, ордери, акти виконаних/наданих робіт/послуг, акти приймання-передачі, КБ-2В, КБ-3, видаткові, товарно-транспортні, податкові та інші накладні, журнали виконання робіт, довіреності, листи, повідомлення, скарги, статути, печатки, які належать іншим фізичним та юридичним особам, їх відтиски, комп`ютерна техніка, магнітні та інші носії інформації, відеореєстратори, модеми, роутери, записники, блокноти, чорнові записи, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, сім-картки, банківські квитанції, платіжні та інші банківські картки.

Ухвала діє до 13 серпня 2021 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98357854
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження № 42020090000000043 від 25.06.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 441, ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —344/11000/21

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні