Ухвала
від 15.07.2021 по справі 755/939/18
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 липня 2021 року місто Київ

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду ОСОБА_1 , вирішуючи питання про можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_2 в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 18 червня 2021 року,

в с т а н о в и л а :

Ухвалою слідчого судді Дніпровськогорайонного суду міста Києва від 18.06.2021 задоволено клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , та надано старшому слідчому четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у місті Києві ОСОБА_3 або слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні №32018100040000007 - ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), щодо фінансово-господарської діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), та фінансово-господарським взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з ФОП « ОСОБА_10 » (код НОМЕР_2 ) та надано розпорядження про надання можливості вилучити оригінали цих документів, крім того надано тимчасовий доступ до документів, які містять інформацію щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за період з 2016 року до 18.06.2021; документів податкової звітності, фінансової та бухгалтерської звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за період з 2016 року до 18.06.2021; оригіналів договорів або угод з додатками та доповненнями укладеними з ФОП « ОСОБА_10 » (код НОМЕР_2 ); оригіналів договору суборенди нерухомого майна №238 від 01.07.2020 та Акту прийому-передачі приміщення; банківських виписок за рахунком № НОМЕР_3 відкритим у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_4 ) та надано розпорядження про надання можливості вилучити копії цих документів.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою, захисник ОСОБА_2 в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » подав апеляційну скаргу, в якій просив відкрити апеляційне провадження, скасувати ухвалу слідчого судді, та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого.

14.07.2021 до Київського апеляційного суду з Дніпровського районного суду міста Києва надійшли матеріали судового провадження за клопотанням старшого слідчого з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у місті Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів.

Вивчивши апеляційну скаргу та матеріали судового провадження, вважаю, що у відкритті апеляційного провадження необхідно відмовити, з таких підстав.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Стаття 55 Конституції України гарантує кожному право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

В офіційному тлумаченні частини другої статті 55 Конституції України, викладеному в рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 2011 року № 19-рп/2011, зазначено, що реалізація конституційного права на оскарження в суді будь-яких рішень, дій чи бездіяльності всіх органів влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб забезпечується в порядку, визначеному процесуальним законом.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 399 КПК України, суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене виключно з підстав, з яких воно не може бути оскарженим згідно з положеннями ст. 394 цього Кодексу.

Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування регламентовано параграфом 2 Глави 26 КПК України.

Відповідно до частини 3 ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 309 КПК України визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа-підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Згідно ч. 3 ст. 309 КПК України, скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

З наведеного убачається, що апеляційному оскарженню підлягають лише ті ухвали слідчих суддів, якими надано дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення, відсутність яких позбавляє особу можливості здійснювати свою діяльність.

Звертаючись з апеляційною скаргою, захисник ОСОБА_2 в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не навів доводів на обґрунтування тієї обставини, що тимчасовий доступ до перерахованих в ухвалі слідчого судді документів з можливістю їх вилучення, позбавить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »можливості здійснювати свою діяльність.

Частина 4 статті 399 КПК України визначає не право, а обов`язок суду апеляційної інстанції відмовити у відкритті провадження, тому що законом визначено чіткий перелік ухвал слідчого судді, які підлягають оскарженню, і не надає можливості діяти вибірково щодо кожного конкретного випадку.

У даному випадку закон не передбачає права або обов`язку суду апеляційної інстанції давати оцінку законності чи незаконності прийнятого по суті рішення слідчим суддею.

Оскільки тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), щодо фінансово-господарської діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), та фінансово-господарським взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з ФОП « ОСОБА_10 » (код НОМЕР_2 ) з можливістю вилучення оригіналів цих документів, крім того тимчасовий доступ до документів, які містять інформацію щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за період з 2016 року до 18.06.2021 року; документів податкової звітності, фінансової та бухгалтерської звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за період з 2016 року до 18.06.2021 року; оригіналів договорів або угод з додатками та доповненнями укладеними з ФОП « ОСОБА_10 » (код НОМЕР_2 ); оригіналів договору суборенди нерухомого майна №238 від 01.07.2020 та Акту прийому-передачі приміщення; банківських виписок за рахунком № НОМЕР_3 відкритим у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_4 ), з можливістю вилучення копій цих документів, непозбавляє можливості ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »здійснювати свою господарську діяльність, то вважаю, що вказана ухвала не входить до переліку ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, а тому підстави для відкриття провадження за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_2 в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відсутні.

Ураховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 309,392,399КПК України, суддя,

п о с т а н о в и л а:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_2 в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 18 червня 2021 року.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, разом з апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її проголошення.

Суддя Київського

апеляційного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.07.2021
Оприлюднено31.01.2023

Судовий реєстр по справі —755/939/18

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 16.09.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні