Ухвала
від 15.07.2021 по справі 9901/140/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

15 липня 2021 року

м. Київ

справа № 9901/140/21

адміністративне провадження № П/9901/140/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

Головуючого судді Яковенка М. М.,

суддів: Блажівської Н. Є., Білоуса О. В., Желтобрюх І. Л., Шишова О. О.,

за участю:

секретаря судового засідання Бугаєнко Н. В.,

представника позивача Перунов В. В.,

представника відповідача Байдаченко О. І.,

представника Служби безпеки України Заріцький М. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження як суд першої інстанції заяву суддів Блажівської Н. Є. та Яковенка М. М. про самовідвід у справі № 9901/140/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю НОВАТЕК ПРОДАКШН до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи - Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 03 квітня 2021 року № 140/2021 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 02 квітня 2021 року Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) в частині,

УСТАНОВИВ:

05 травня 2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю НОВАТЕК ПРОДАКШН звернулося до Верховного Суду, як суду першої інстанції, з позовом до Президента України, треті особи - Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, в якому просить визнати протиправним та скасувати Указ Президента України від 03 квітня 2021 року № 140/2021 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 02 квітня 2021 року Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) в частині введення в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 02 квітня 2021 року Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) , а саме пункту 24 Додатку № 2, відповідно до якого застосовано санкції до Товариства з обмеженою відповідальністю НОВАТЕК ПРОДАКШН (код ЄДРПОУ 42492269).

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що введені спірним указом Президента України санкції є неправомірними та такими, що порушують його права. Стверджує, що Указ Президента України № 140/2021 від 03 квітня 2021 року як акт індивідуальної дії не відповідає положенням Закону України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII Про санкції та вимогам частини другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Ухвалою Верховного Суду від 07 травня 2021 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Цією ж ухвалою вирішено питання щодо залучення до участі у справі у якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Раду національної безпеки і оборони України та Службу безпеки України.

Ухвалою Верховного Суду від 03 червня 2021 року витребувано від Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України наявні у їх розпорядженні матеріали, що стали підставою для прийняття рішення Ради національної безпеки та оборони України від 02 квітня 2021 року Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо Товариства з обмеженою відповідальністю НОВАТЕК ПРОДАКШН . Копію ухвали для виконання направити на адресу Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України. Розгляд справи відкладено на 14:00 15 липня 2021 року.

17 червня 2021 року Служба безпеки України надіслала до Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду клопотання про приєднання доказів до матеріалів адміністративної справи № 9901/140/21, у якому повідомила, що на виконання ухвали Верховного Суду від 07 травня 2021 року Служба безпеки України на адресу режимно-секретного органу Верховного Суду надіслано докази, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до Товариства з обмеженою відповідальністю НОВАТЕК ПРОДАКШН та містять інформацію, що становить державну таємницю.

Для повного та всебічного розгляду справи необхідним є дослідження матеріалів, що надійшли від Служби безпеки України та на підставі яких прийнято рішення про застосування санкцій до позивача.

Водночас ці матеріали містять інформацію, віднесену до державної таємниці, доступ до якої вимагає спеціального допуску.

Проте, судді Блажівська Н. Є. та Яковенко М. М. у судовому засіданні повідомили, що такого доступу та допуску не мають, у зв'язку з чим подали заяву про самовідвід від розгляду справи № 9901/140/21.

Ураховуючи, що без дослідження матеріалів, які надійшли від Служби безпеки України та які, зокрема, стали підставою для прийняття рішення про застосування санкцій до позивача, неможливо повно, об`єктивно і всебічно з`ясувати обставини справи та ухвалити законне та обґрунтоване рішення, - існує необхідність передати дану адміністративну справу для здійснення повторного автоматизованого розподілу між суддями Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, які мають допуск та доступ до державної таємниці.

За правилами частини першої статті 31 Кодексу адміністративного судочинства України визначення судді, а в разі колегіального розгляду - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених в частині другій статті 18 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Керуючись статтями 31, 40, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,

УХВАЛИВ:

Заяву суддів Блажівської Н. Є. та Яковенко М. М. про самовідвід задовольнити.

Справу № 9901/140/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю НОВАТЕК ПРОДАКШН до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи - Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 03 квітня 2021 року № 140/2021 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 02 квітня 2021 року Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) в частині, передати для вирішення питання щодо її подальшого автоматизованого розподілу між суддями Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, які мають допуск до державної таємниці, в порядку, встановленому частиною третьою статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя М. М. Яковенко

Судді Н. Є. Блажівська

О. В. Білоус

І. Л. Желтобрюх

О. О. Шишов

Дата ухвалення рішення15.07.2021
Оприлюднено18.07.2021
Номер документу98367856
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) в частині

Судовий реєстр по справі —9901/140/21

Ухвала від 03.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 15.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 15.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 03.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 07.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні