Рішення
від 24.09.2007 по справі 3/428пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/428пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

24.09.07 р.                                                                               Справа № 3/428пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді О. В. Гассій

при помічнику (секретарі судового засідання) І.В.Костюк

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом Маріупольського міжрайонного природоохоронного прокурора м. Маріуполь в інтересах держави в особі Новоазовської районної ради Донецької області м. Новоазовськ

до  відповідача  Українського степового природного заповіднику Національної Академії наук України с. Самсонове, Тельманівського району

про  зобов'язання використовувати земельні ділянки площею 10,24 кв. м., 19,2 кв. м. та 9 кв. м. під малими архітектурними формами за цільовим призначенням, привести зазначені земельні ділянки в придатний для використання стан, шляхом  перенесення незаконно збудованих дерев'яних бесідок та «Каплиці».

За участю представників сторін:

від позивача: Долгополова В.М. - представник

від відповідача: Мордатенко Л.П. - представник

В засіданні брали участь Корсун О.І. –  заступник Маріупольського міжрайонного природоохоронного прокурора м. Маріуполь.

СУТЬ СПОРУ:

Маріупольський міжрайонний природоохоронний прокурор м. Маріуполь звернувся до господарського суду Донецької області в інтересах держави в особі Новоазовської районної ради Донецької області м. Новоазовськ, з позовом до Українського степового природного заповіднику Національної Академії наук України с. Самсонове, Тельманівського району про зобов'язання використовувати земельні ділянки площею 10,24 кв. м., 19,2 кв. м. та 9 кв. м. під малими архітектурними формами за цільовим призначенням, привести зазначені земельні ділянки в придатний для використання стан, шляхом  перенесення незаконно збудованих дерев'яних бесідок та «Каплиці.

Прокурор в обґрунтування своїх вимог посилається на акти перевірок дотримання вимог земельного законодавства від 20.06.2006 р. та від 29.03.2006 р., копії яких містяться в матеріалах справи.

Строк розгляду справи неодноразово продовжувався за клопотанням сторін відповідно до статті 69 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідач в судовому засіданні не заперечував проти відсутності дозволу на розміщення на території садиби відділення „Кам'яні могили” пам'єятної сопруди «Капличка» (9 м2) та «Поклінного хреста» (1.7 м2).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та прокуратури, суд встановив наступне:

Маріупольською міжрайонною природоохоронною прокуратурою із  залученням фахівців державного управління екології та природних ресурсів в Донецькій області проведена перевірка додержання вимог природоохоронного  законодавства в Українському степовому природному заповіднику відділення „Хомутовський степ” (далі УСПЗ).

Перевіркою на місцевості встановлено, що на території господарської зони відділення „Хомутовський степ”, поблизу технологічної ґрунтової дороги вздовж річки Грузький Єланчик, на підставі рішення науково-технічної ради Національної академії наук України від 17.06.05 на екологічній стежці „Хомутовський степ” влаштовані бесідки, розміром 3,2х3,2 м та 4,8х4,0 м із деревини ( без фундаменту) для проведення еколого-виховної діяльності та поширення екологічних знань, що визначено ст.16 Закону України „Про природно-заповідний фонд України” та Положення про УСПЗ для проведення еколого-виховної діяльності та поширення екологічних знань, але без правоустановчих документів, без встановлення відповідних лімітів та отримання дозволу. Загальна площа земельної ділянки під дерев'яними бесідками складає 10,24 м2  та 19,2 м2 .

Перевіркою також встановлено, що на території господарської зони відділення „Кам'яні могили” за відсутності правовстановлюючих документів та дозволу відповідних органів на земельній дільниці площею 9м2  незаконно збудована „Калиця” – культове спорудження на честь преподобного  Іллі Муромця.

До теперішнього часу керівництвом УСПЗ не вирішено питання оформлення необхідної документації на зазначені малі архітектурні форми та про взяття на баланс установи вказаних бесідок та „Каплиці”.

Відповідно до вимог статті 211 Земельного кодексу України юридичні особи несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність за невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням.

Крім того, ст.64 Закону України „Про природно-заповідний фонд України” також передбачена відповідальність за нецільове використання території та об'єктів природно-заповідного фонду.

Згідно вимогам п. 2 статті 212 Земельного кодексу України, земельна ділянка підлягає приведенню у придатний до використання стан шляхом знесення споруд, що встановлені за відсутності відповідних погоджень.

Законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об'єктів, що перебувають під особливою охороною.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, визнати вимоги прокурора обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись Законом України „Про природно-заповідний фонд України”, ст. ст. 211, 212 Земельного кодексу України,  ст. ст. 2, 29, 33, 34, 43, 44, 49, 82 – 85 Господарського процесуального кодексу України, суд  

                                                В  И  Р  І  Ш  И  В :

Позовну заяву Маріупольського міжрайонного природоохоронного прокурор м. Маріуполь, який звернувся до господарського суду Донецької області в інтересах держави в особі Новоазовської районної ради Донецької області м. Новоазовськ до Українського степового природного заповіднику Національної Академії наук України с. Самсонове, Тельманівського району про зобов'язання використовувати земельні ділянки площею 10,24 кв. м., 19,2 кв. м. та 9 кв. м. під малими архітектурними формами за цільовим призначенням, привести зазначені земельні ділянки в придатний для використання стан, шляхом  перенесення незаконно збудованих дерев'яних бесідок та «Каплиці -  з а д о в о л ь н и т и.

          Зобов'язати Український степовий природний заповідник Національної Академії наук України с. Самсонове, Тельманівського району використовувати земельні ділянки  площею 10,24 кв. м., 19,2 кв. м. та 9 кв. м. під малими архітектурними формами за цільовим призначенням, привести зазначені земельні ділянки в придатний для використання стан, шляхом перенесення незаконно збудованих дерев'яних бесідок та „Каплиці”.

Стягнути з Українського степового природного заповіднику Національної Академії наук України с. Самсонове, Тельманівського району (с. Самсонове, Тельманівського району, 87620, код ЄДРПОУ 05420095) у доход Державного бюджету України витрати по сплаті державного мита у розмірі 85,00  грн.

Стягнути з  Українського степового природного заповіднику Національної Академії наук України с. Самсонове, Тельманівського району (с. Самсонове, Тельманівського району, 87620, код ЄДРПОУ 05420095) на у доход Державного бюджету України (р/р 31216259700004 у ГУ ДКУ у Донецькій області, МФО 834016, Отримувач: ЄДРПОУ 34686537 Державний м. Донецьк Ворошиловський район) витрати за інформаційно-технічне обслуговування судового процесу у розмірі 118 грн.  

В судовому засіданні оголошено повний текст рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня  його прийняття.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

          

Суддя                                                                                                        

Вик. Костюк І.В.

Надруковано в 5 примірниках:

1 прим. - позивачу

1 прим. – відповідачу

1прим. – Маріупольському міжр.природоохорон. прокурору

1 прим. –Прокурору Донецької області

1 прим. – до справи

Дата ухвалення рішення24.09.2007
Оприлюднено03.10.2007
Номер документу983750
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/428пн

Рішення від 24.09.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 03.09.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 11.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 12.03.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 12.02.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 07.02.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 15.01.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 14.12.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні