Вирок
від 19.07.2021 по справі 562/2098/21
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/2098/21

В И Р О К

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

19.07.2021 року.

Здолбунівський районний суд Рівненської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у спрощеному провадженні за відсутності учасників судового провадження обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12021186130000189, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 червня 2021 року, по обвинуваченню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Сварині Володимирецького району Рівненської області, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, одруженого, офіційно не працевлаштованого, зареєстрованого по АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.254 КК України, -

в с т а н о в и в :

В період часу з 30 травня 2020 року по 05 червня 2020 року ОСОБА_3 умисно, незаконно, в порушення вимог ст.ст.20, 125, 126, 168 Земельного кодексу України, не маючи затвердженого Урвенською сільською радою Здолбунівського району Рівненської області проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та на зміну її цільового призначення, без отримання від спеціально уповноважених органів влади відповідних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок, з метою облаштування штучної водойми (ставок) для власних потреб на земельній ділянці земель запасу Урвенської сільської ради сільськогосподарського призначення (для ведення особистого селянського господарства), що розташована в межах населеного пункту АДРЕСА_1 , яке перебуває у власності ОСОБА_3 , власноручно, використовуючи господарські знаряддя праці, здійснив зняття та перенесення поверхневого (ґрунтового) шару землі із частини зазначеної земельної ділянки площею 150 м.кв., а утворене заглиблення на вказаній частині земельної ділянки підтоплене підземними водами, внаслідок чого вказану частину земельної ділянки безпідставно виведено з сільськогосподарського обороту.

У подальшому на земельну ділянку із земель запасу Урвенської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області сільськогосподарського призначення площею 0,4522 га, на якій облаштовано вищевказану штучну водойму (ставок), на підставі рішення Здовбицької сільської ради Здолбунівського району Рівненської області №338 від 23 квітня 2021 року за ОСОБА_3 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право власності, земельній ділянці присвоєно кадастровий номер 5622687600:07:001:0038).

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_3 кваліфіковані за ч.1 ст.254 КК України, як безгосподарське використання земель, що спричинило виведення землі з сільськогосподарського обороту.

Зазначену кваліфікацію дій обвинуваченого, суд вважає правильною.

Вищезазначені обставини, які встановлені органом досудового розслідування, у відповідності до ч.2 ст.382 КПК України судом не досліджувались з огляду на те, що такі обставини не оспорюються учасниками судового провадження.

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про розгляд обвинувального акта у порядку спрощеного провадження без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Обвинувачений ОСОБА_3 в присутності захисника - адвоката ОСОБА_4 надав письмову заяву, відповідно до якої він беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.254 КК України, згоден із встановленими досудовим розслідуванням обставинами та розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні за відсутності учасників судового провадження, ознайомлений з обмеженням права апеляційного оскарження вироку, передбаченими ч.2 ст.302 КПК України. У своїй заяві обвинувачений також вказав, що не заперечує проти застосування відносно нього мінімального покарання.

Відповідно до положень ч.2 ст.12 КК України кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 , є кримінальним проступком.

Згідно ч.2 ст.381 КПК України суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта.

За вказаних обставин сторони кримінального провадження у судове засідання не викликалися та фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється (ч.4 ст.107 КПК України).

Вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали в їх сукупності, перевіривши встановлені органом досудового розслідування обставини, які не оспорюються учасниками судового провадження, суд приходить до висновку, що винуватість обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.254 КК України, знайшла своє підтвердження та доведена повністю.

Згідно з ч.2 ст.50 КК України особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначено покарання, необхідне й достатнє для її виправлення, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень.

При обраннівиду іміри покаранняобвинуваченому судвідповідно доположень ст.65КК Українивраховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, який посередньо характеризується за місцем проживання, на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, раніше не судимий.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого, суд відносить його щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставини, що обтяжують покарання обвинуваченого, відсутні.

А тому, призначення покарання за ч.1 ст.254 КК України у виді штрафу, без позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, буде відповідати тяжкості вчиненого і особі обвинуваченого.

Речові докази та процесуальні витрати у справи відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувалися.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.370-374, 381, 382 КПК України, суд

у х в а л и в:

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.254 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 30(тридцяти)неоподаткованих мінімумівдоходів громадян,що становить510(п`ятсотдесять)грн., без позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Запобіжний захід обвинуваченому до вступу вироку в законну силу не обрати.

Документи кримінального провадження №12021186130000189 залишити у матеріалах кримінальної справи протягом усього часу їх зберігання.

Вирок може бути оскаржений до Рівненського апеляційного суду через Здолбунівський районний суд Рівненської області протягом 30 /тридцяти/ днів з дня отримання копії вироку, з урахуванням особливостей, передбачених ч.1 ст.394 КПК України.

Вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статтями 381 та 382 КПК України, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя:

СудЗдолбунівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення19.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98402689
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Безгосподарське використання земель

Судовий реєстр по справі —562/2098/21

Вирок від 19.07.2021

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні