Ухвала
від 07.07.2021 по справі 757/36132/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36132/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2021 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням Слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62021100010000289 від 28.04.2021 року, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 звернулась до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Першим слідчим відділом (з дислокацією у місті Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.04.2021 року за № 62021100010000289 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи Міністерства молоді та спорту України, Київської міської державної адміністрації та Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» (код ЄДРПОУ 03768026) зловживають службовим становищем всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки державним та громадським інтересам.

Також встановлено, що службові особи Міністерства молоді та спорту України за попередньою змовою із службовими особами Київської міської державної адміністрації, Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» (код за ЄДРПОУ 03768026) ) (далі КП «Спортивний Комплекс»), службовими особами та представниками ТОВ «Мостицький 2» (код за ЄДРПОУ 35331394) та ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) здійснюють заволодіння та привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Встановлено, що в серпні 2020 року КП «Спортивний Комплекс» проведено тендерні торги за лотом «Реконструкція фізкультурно-оздоровчого комплексу по вулиці Райдужній, 33-а, Дніпровського району міста Києва», переможцем яких стало ТОВ «Мостицький 2». В подальшому встановлено, що КП «Спортивний Комплекс» здійснювалася оплата в адресу ТОВ «Мостицький 2» за товарно-матеріальні цінності, що не передбачені кошторисною документацією та фактично не поставлялися, а також здійснювалося приймання-передача та оплата робіт, послуг, що фактично не виконувались, виконувались не в повному обсязі або не передбачених кошторисною документацією.

Зокрема, встановлено, що КП «Спортивний Комплекс» 29.12.2020 року підписано акт вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт. Згідно акту, генпідрядник ТОВ «Мостицький 2» надає на оплату замовнику КП «Спортивний Комплекс» дві одиниці устаткування, у вигляді біофільтрів очисних споруд (теплові насоси), на загальну суму 6 921 693 грн. Незважаючи на те, що придбання даного устаткування не передбачено затвердженою проектно-кошторисною документацією, вказаний акт підписаний та оплачений в повному обсязі. Також, встановлено, що зазначені теплові насоси КП «Спортивний Комплекс» одразу ж передані на відповідальне зберігання постачальнику, що підтверджує їх фактичне не поставлення їх до будівельного майданчику. Вказані дії підтверджують виключно документальне оформлення фінансово-господарських операцій з метою створення формальних підстав для подальшої оплати фактично непередбаченого проектом та не поставленого устаткування (теплових насосів).

Також встановлено, що службовими особами КП «Спортивний Комплекс» здійснювалося документальне оформлення та оплата заходів з розроблення ґрунту (земельних робіт) та знищення будівельного сміття на загальну суму близько 700 тис. грн. на об`єкті - фізкультурно-оздоровчий комплекс по вулиці Райдужній, 33-а, Дніпровського району міста Києва. Однак, встановлено, що здійснення таких робіт не передбачено кошторисною документацією та фактично не виконувались або виконувались не в повному обсязі. Документи, що підтверджують виконання ТОВ «Мостицький 2» таких робіт підписані, роботи оплачені в повному обсязі.

Окрім того, встановлено, що службові особи Міністерства молоді та спорту України та КМДА забезпечують перемогу ТОВ «Діо Спорт» у публічних закупівлях будівельних робіт, постачання товарів та послуг замовників, що підпорядковані Міністерству молоді та спорту України, КМДА в тому числі КП «Спортивний Комплекс» та Український центр з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт».

У 2020 році ТОВ «Діо Спорт» стало переможцем у тендерній закупівлі замовника КП «Спортивний Комплекс» за лотом «Капітальний ремонт стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі». При цьому вартість штучного газону, який використовується при будівництві полів значно завищено.

Також, ТОВ «Діо Спорт» у 2020 році стало переможцем у тендерних закупівлях Українського центру з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» (код за ЄДРПОУ 21453585) на постачання товарів спортивного призначення (спортивний одяг, ігрова форма, кімоно, спецодяг, коляски інвалідні та ін). Досудовим розслідуванням встановлено, що поставка таких ТМЦ здійснюється за значно завищеними цінами.

ТОВ «Діо Спорт» також є переможцем в тендерній закупівлі щодо постачання колясок інвалідних GTM Mustang (виробництва GTM MOBIL), в кількості 50 одиниць на суму 3,7 млн. грн. для Українського центру з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт». При цьому вартість однієї одиниці товару складає 74 599,98 грн. Згідно даних сайту all.biz.ua, ТОВ «Діо Спорт» є продавцем (оптовим та роздрібним) вищезазначених колясок з інвалідністю за ціною 50 497,65 грн. (від двох одиниць), що на 24 тис. грн. нижче ніж вартість однієї такої коляски для бюджетної установи з обслуговування осіб з інвалідністю.

Також, ТОВ «ДІО СПОРТ» в 2020 році одержало перемогу в тендерній закупівлі щодо постачання товарів спортивного призначення (спортивний одяг, ігрова форма, кімоно, спецодяг та ін) для Українського центру з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт». Зазначеним суб`єктом господарювання поставлено товару за бюджетні кошти на загальну суму більше 1,7 млн. грн. за значно завищеною вартістю.

Вивчаючи окремі види товарів по даній закупівлі (шляхом вибіркового аналізу), встановлено наявність пропозиції постачання кімоно для дзюдо, відповідаючого вимогам Міжнародної федерації дзюдо, в кількості 35 одиниць, на загальну суму 472 500 грн. (13500 грн. за одиницю).

Згідно даних Інтернет мережі щодо пропозицій придбання аналогічної категорії товарів, найдорожчою версією кімоно для дзюдо, сертифікованою IJF (Міжнародною федерацією дзюдо) виявилося кімоно (дзюдога) вартістю 6 850 грн. за одиницю. Аналогічна ситуація склалася навколо вартості «добка для тхеквондо з паском» (кімоно для тхеквондо). При дослідженій загально ринковій вартості даної категорії товару в сумі 1100 грн. за одиницю, ТОВ «ДІО СПОРТ» постачає даний товар до бюджетної установи по ціні 3 960 грн.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення вказаногокримінального правопорушення причетний ОСОБА_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , де можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для досудового розслідування.

Відтак, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також містять відомості, які будуть використані як докази у розслідуваному кримінальному провадженні та під час судового розгляду, виникла необхідність у проведенні обшуку за вищевказаною адресою.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу технічними засобами.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Першим слідчим відділом (з дислокацією у місті Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.04.2021 року за № 62021100010000289 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України, за фактами зловживання службовим становищем всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди службовими особами Міністерства молоді та спорту України, Київської міської державної адміністрації та Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» (код ЄДРПОУ 03768026), а також за фактами заволодіння та привласнення службовими особами Міністерства молоді та спорту України, Київської міської державної адміністрації, Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» (код ЄДРПОУ 03768026), службовими особами та представниками ТОВ «Мостицький 2» (код ЄДРПОУ 35331394) та ТОВ «Діо Спорт» (код ЄДРПОУ 41855003) бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень причетний засновник ТОВ «Діо Спорт» ОСОБА_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрована на праві приватної власності за ОСОБА_5 .

Як визначено у ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню в цій частині.

Разом з тим, клопотання слідчого в частині вилучення комп`ютерної техніки не підлягає задоволенню, оскільки метою проведення даного обшуку, в першу чергу, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, і вказаної мети можливо досягти без вилучення вказаної техніки, а з вилученням носіїв інформації з такої техніки, відтак клопотання підлягає задоволенню в частині вилучення носіїв інформації з такої техніки.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62021100010000289 від 28.04.2021 року задовольнити частково.

Надати Слідчому першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 62021100010000289 від 28.04.2021 року дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , що зареєстрована на праві власності за останнім, з метою відшукання та вилучення:

1) проектно-кошторисної документації стадії «Робоча документація» по об`єкту Капітальний ремонт стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі міста Києва, експертні звіти, інша документація, що підтверджує експертизу проекту, документів щодо виконання технічного та авторського нагляду, проектно-кошторисної документації;

2) документів що стали підставою для внесення змін (коригувань) до проектно - кошторисної документації стадії «Робоча документація» по об`єкту Капітальний ремонт стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі міста Києва; кошторисна документація; документація, що стала підставою для коригування інженерних розділів проектної документації;

3) документів, щодо проведення публічних закупівель КП «Спортивний комплекс» (код за ЄДРПОУ 03768026) переможцем яких стало ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003), зокрема: листування між ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) та тендерним комітетом; документи, що подавалися ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) для участі у публічних закупівлях; договори укладені за результатами публічних закупівель з додатками та доповненнями, додаткові договори, та інші документи що стосуються проведення зазначених публічних закупівель;

4) первинних фінансово-господарських документів, що стосуються виконання договорів укладених за результатами публічних закупівель КП «Спортивний комплекс» (код за ЄДРПОУ 03768026) із ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003), зокрема: акти прийому-передачі, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі на відповідальне зберігання, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, документи листування між підприємствами, акти звірок, журнали-ордери, банківські виписки, оборотно-сальдові відомості, книги реєстрації довіреностей, реєстри виданих та отриманих податкових накладних; кліше підписів вищезазначених підприємств, кошторисна документація, локальні та об`єктні кошториси, казначейські виписки та документи, що підтверджують оплату виконаних робіт; інші документи, які складалися під час виконання договірних зобов`язань за результатами проведення публічних закупівель та являються невід`ємною частиною вищезазначених фінансово-господарських операцій;

5) листів, робочої переписки, інформаційних запитів щодо збільшення фінансування будівельних робіт з Капітального ремонту стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі міста Києва; документи, що стали підставою для коригованого збільшення кошторисної вартості проекту;

6) чорнових записів; записних книг; бланків з відбитками печаток; електронних флеш носів; комп`ютерної техніки, на якій виготовлювались документи вище зазначених підприємств; жорстких дисків, інших носіїв інформації, які зберегли на собі зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо дані, за допомогою яких встановлюється наявність чи відсутність фактів чи обставин, що мають значення для досудового розслідування;

7) листування між КП «Спортивний комплекс» (код за ЄДРПОУ 03768026) та ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003), як під час проведення закупівель так і в процесі виконання договірних зобов`язань;

8) дозволів Державної архітектурно-будівельної інспекції на виконання будівельних робіт на об`єкті Капітальний ремонт стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі міста Києва;

9) розпоряджень голови Київської міської державної адміністрації по зазначених об`єктах, в тому числі щодо змін термінів виконання робіт та обсягів фінансування, заявки на фінансування з боку КП «Спортивний комплекс» та Департаменту молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),

10) додаткових угод, довідок щодо залучення субпідрядників по об`єкту - Капітальний ремонт стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі;

11) договорів із субпідрядними організаціями, що залучалися ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) до виконання робіт на об`єкті Капітальний ремонт стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі міста Києва, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі на відповідальне зберігання, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, документи листування між ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) та субпідрядниками, акти звірок, журнали-ордери, банківські виписки, оборотно-сальдові відомості, книги реєстрації довіреностей, реєстри виданих та отриманих податкових накладних; кліше підписів вищезазначених підприємств, кошторисна документація, локальні та об`єктні кошториси, документи, що підтверджують оплату виконаних робіт;

12) листів - звернень від ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) до КП «Спортивний комплекс» та/або Департаментом молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), за результатами розгляду яких було внесено зміни в інженерні розділи проектів чи кошторису;

13) документації щодо постачання обладнання на об`єкт Капітальний ремонт стадіону з легкоатлетичними доріжками та спортивних майданчиків КП «Спортивний Комплекс» на вул. Тростянецькій, 60 у Дарницькому районі міста Києва, висновки про можливість його використання та відповідність проекту, технічні паспорти, специфікації;

14) первинних фінансово-господарських документів, що стосуються виконання договорів укладених за результатами публічних закупівель Українського центру з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» із ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003), зокрема: акти прийому-передачі, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі на відповідальне зберігання, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, документи листування між підприємствами, акти звірок, журнали-ордери, банківські виписки, оборотно-сальдові відомості, книги реєстрації довіреностей, реєстри виданих та отриманих податкових накладних; кліше підписів вищезазначених підприємств, кошторисна документація, локальні та об`єктні кошториси, казначейські виписки та документи, що підтверджують оплату виконаних робіт; інші документи, які складалися під час виконання договірних зобов`язань за результатами проведення публічних закупівель та являються невід`ємною частиною вищезазначених фінансово-господарських операцій;

15) документів, щодо проведення публічних закупівель Українського центру з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» переможцем яких стало ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003), зокрема: листування між ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) та тендерним комітетом; документи, що подавалися ТОВ «Діо Спорт» (код за ЄДРПОУ 41855003) для участі у публічних закупівлях; договори укладені за результатами публічних закупівель з додатками та доповненнями, додаткові договори, та інші документи що стосуються проведення зазначених публічних закупівель.

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 07.08.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 справа № 757/36132/21-к

Прим. 2 Слідчий першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3

07.07.2021 року.

Дата ухвалення рішення07.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98417332
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62021100010000289 від 28.04.2021 року

Судовий реєстр по справі —757/36132/21-к

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні