Ухвала
від 20.07.2021 по справі 120/4775/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

20 липня 2021 р. Справа № 120/4775/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Воробйової Інни Анатоліївни, розглянувши у письмовому провадженні питання про витребування доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до Джуринської сільської ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Джуринської сільської ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії.

При розгляді справи виникла необхідність витребувати додаткові докази виходячи з наступного.

Так, предметом оскарження у цій справі є рішення сільської ради про відмову в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території с. Вербівка Шаргородського району, Вінницької області.

При цьому, підставою для відмови стало те, що спірна земельна ділянка розташована за межами населеного пункту с. Вербівка та рада не набула права власності на неї, відповідно, і не набула права розпорядження.

У відповіді на відзив позивач, посилаючись на положення Земельного кодексу України, наполягає, що ним вибрано вірного суб"єкта - власника/розпорядника земельної ділянки.

За відсутності у матеріалах справи доказів які б підтверджували чи спростовували позицію відповідача щодо належності земельної ділянки є необхідним відповідні докази витребувати. При цьому, у своїх мотивах суд керується наступним.

Земля державної власності, що включена в межі населеного пункту (крім тієї, яка не може передаватися в комунальну власність), переходить у власність територіальної громади. Одним із завдань органів місцевого самоврядування в земельній сфері є внесення відомостей про межі населених пунктів до Державного земельного кадастру (ДЗК).

Так, згідно положень частин першої статті 173 ЗК України, межа району, села, селища, міста, району у місті - це умовна лінія на поверхні землі, що відокремлює територію району, села, селища, міста, району у місті від інших територій.

Межі району, села, селища, міста, району у місті встановлюються і змінюються за проектами землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць.

Проекти землеустрою щодо зміни меж населених пунктів розробляються з урахуванням генеральних планів населених пунктів.

За змістом статті 174 ЗК України, рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ, які входять до складу відповідного району, приймаються районною радою за поданням відповідних сільських, селищних рад.

Рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ, які не входять до складу відповідного району, або у разі, якщо районна рада не утворена, приймаються Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за поданням відповідних сільських, селищних рад.

Відтак, є необхіним витребувати у Джуринської сільської ради та Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області докази належності спірної земельної ділянки, що межує із земельними ділянками (зі сходу) із кадастровими номерами 0525380800:02:001:0015, 0525380800:02:001:0016, 0525380800:02:001:0017, зокрема, але не виключно: рішення про встановлення і зміну меж с. Вербівка Шаргородського району; проект землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальної одиниці с. Вербівка Шаргородського району, витяг з Державного земельного кадастру відомостей про межі адміністративно-територіальних одиниць, а саме, с. Вербівка, Шаргородського району; генеральний план с. Вербівка Шаргородського району.

Визначаючись щодо процесуальних підстав для витребуваня доказів, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно частини четвертої статті 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справи, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно частини третьої статті 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Окремо суд вважає за необхідне звернути увагу учасників справи на наступне.

Згідно пунктів 6 -7 частини п`ятої статті 44 КАС України, учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до частини шостої статті 80 КАС України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частинами восьмою та дев`ятою статті 80 КАС України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом (ч.4 ст.45 КАС України ).

Зокрема, такі заходи процесуального примусу, визначені частиною першою статті 149 КАС України, а саме, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

- невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

- зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

- неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 80, 256 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Витребувати у Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та зобов`язати надати суду до 30.07.2021 р. докази належності спірної земельної ділянки, що межує із земельними ділянками (зі сходу) із кадастровими номерами 0525380800:02:001:0015, 0525380800:02:001:0016, 0525380800:02:001:0017, зокрема, але не виключно: рішення про встановлення і зміну меж с. Вербівка Шаргородського району; проект землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальної одиниці с. Вербівка Шаргородського району, витяг з Державного земельного кадастру відомостей про межі адміністративно-територіальних одиниць, а саме, с. Вербівка, Шаргородського району; генеральний план с. Вербівка Шаргородського району тощо.

Витребувати у Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницькій області та зобов`язати надати суду до 30.07.2021 р. докази належності спірної земельної ділянки, що межує із земельними ділянками (зі сходу) із кадастровими номерами 0525380800:02:001:0015, 0525380800:02:001:0016, 0525380800:02:001:0017, зокрема, але не виключно: рішення про встановлення і зміну меж с. Вербівка Шаргородського району; проект землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальної одиниці с. Вербівка Шаргородського району, витяг з Державного земельного кадастру відомостей про межі адміністративно-територіальних одиниць, а саме, с. Вербівка, Шаргородського району; генеральний план с. Вербівка Шаргородського району тощо.

Ухвала суду першої інстанції оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Воробйова Інна Анатоліївна

Дата ухвалення рішення20.07.2021
Оприлюднено21.07.2021
Номер документу98423167
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —120/4775/21-а

Рішення від 18.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 18.05.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні