Ухвала
від 09.07.2021 по справі 953/12021/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/12021/21

2/953/3043/21

У х в а л а

(про залишення позовної заяви без руху)

"09" липня 2021 р. Суддя Київського районного суду м. Харкова Зуб Г.А., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (місцеперебування: АДРЕСА_1 ) до Харківської міської ради (місцезнаходження: м. Харків, м-н Конституції, буд. 7) про визнання права власності на будинок в порядку спадкування ,-

в с т а н о в и в :

До суду надійшла вказана позовна заява, в якій позивач просить визнати за ним право власності на житловий будинок АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_1 .

Проте, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими позивач звертається до суду для захисту, а також дотримання заявником вимог, передбачених ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до ч.4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Порядок сплати та розмір судового збору визначено Законом України Про судовий збір .

У частині першій статті 4 Закону України Про судовий збір визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 176 ЦПК України, ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

За таких обставин, ціна позову визначається дійсною вартістю нерухомого майна, поняття якої є за своїм змістом і числовим значенням рівнозначне поняттю ринкової вартості.

Згідно ст. 12 Закону України Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні від 12.07.2001р. звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється печаткою та підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

Відповідно до положень ст.4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою становить 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати, тобто не менше 908 грн. та не більше 11 350 грн.

В такому випадку, позивачеві необхідно визначити ціну позову відповідно до дійсної вартості спірного нерухомого майна на підставі висновку про вартість спірного майна суб`єктом оціночної діяльності, та виходячи із розміру ціни позову здійснити оплату позовних вимог майнового характеру, оскільки позивачем визначена вартість майна станом на 20.05.1992 року відповідно до виготовленого технічного паспорту, що вочевидь не відповідає дійсності на теперішній час.

Відповідно до ч.ч. 2, 3,9 ст. 185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Заяви, скарги, клопотання, визначені цим Кодексом, за подання яких передбачено сплату судового збору, залишаються судом без руху також у випадку, якщо на момент відкриття провадження за відповідною заявою, суд виявить, що відповідна сума судового збору не зарахована до спеціального фонду державного бюджету.

Таким чином, позивачу необхідно доплатити за подання до суду вказаної позовної заяви судовий збір в розмірі 1% від дійсної вартості майна на наступні реквізити: Отримувач коштів - ГУК Харків обл/мХар Київськ/22030101 ; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37874947, Банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.), Рахунок отримувача UA578999980313161206000020654, Код банку отримувача (МФО) - 899998, Код класифікації доходів бюджету - 22030101; Призначення платежу ;101;


, реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи; Судовий збір, за заявою
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Київський районний суд м. Харкова (назва суду, де розглядається справа).

На підтвердження сплати судового збору необхідно надати оригінал квитанції.

При таких обставинах, відповідно до вимог ст.185 ЦПК України, заява підлягає залишенню без руху з зазначенням недоліків заяви та наданням строку для усунення недоліків.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.175, 177, 185, 318 ЦПК України, -

постановив :

Позовну заяву ОСОБА_1 (місцеперебування: АДРЕСА_1 ) до Харківської міської ради (місцезнаходження: м. Харків, м-н Конституції, буд. 7) про визнання права власності на будинок в порядку спадкування - залишити без руху , надавши позивачу строк для усунення недоліків тривалістю десять днів зі дня отримання копії ухвали.

Роз"яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків, зазначених в ухвалі суду у встановлений судом строк, заява буде вважатися не поданою та буде повернута позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud2018.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Г.А. ЗУБ

Дата ухвалення рішення09.07.2021
Оприлюднено21.07.2021
Номер документу98451568
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на будинок в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —953/12021/21

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні