Ухвала
від 22.07.2021 по справі 205/2726/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Єдиний унікальний номер 205/2726/21

Провадження № 1-кп/205/857/21

У Х В А Л А

Іменем України

22 липня 2021 року Ленінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Дніпро обвинувальнийакт укримінальному провадженні№ 12021045690000120 за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка місто Кам`янка Смелянського району Черкаської області, громадянка України, маюча середню-спеціальну освіту, не працює, раніше не судима, зареєстрована та мешкає за адресою АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, -

за участю учасників судового провадження:

прокурора - ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

У невстановлений час у ОСОБА_3 , виник кримінально протиправний намір на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), а саме грошовими коштами державного бюджету України у вигляді допомоги по безробіттю, з коштів Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

22 квітня 2020 року ОСОБА_3 , достовірно знаючи про те, що вона виконує роботи за цивільно правовим договором № 2004/06/01/23 від 07 квітня 2020 року щодо надання послуг по прибиранню приміщень АПК з 07.04.2020 на підприємстві ПАТ «Дніпропетровський завод Електротехнічного обладнання» та отримує дохід, реалізуючи свій кримінально протиправний намір на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме грошовими коштами державного бюджету України у вигляді допомоги по безробіттю, прибула до будівлі Дніпровського міського центра зайнятості, за адресою: місто Дніпро, вулиця Авіаційна, будинок 41, де склала заяву про надання статусу безробітної, бланк якої затверджений Наказом Міністерства соціальної політики України № 848 від 17.08.2015, якою інформувала, що через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе особисто, та просить зареєструвати її як безробітню відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» та призначити виплату допомоги по безробіттю у розмірі передбаченому Закону України «Про загальнообов`язкове державне страхування на випадок безробіття».

Згідно наказу Новокодацького районного центру зайнятості м. Дніпро № НТ 200422 від 22.04.2020 ОСОБА_3 , надано статус безробітної відповідно до ст. 2 ЗУ «Про зайнятість населення» та призначена допомога по безробіттю.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 45 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено, що реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється у разі, зокрема, зайнятості особи.

Виплату допомоги з безробіття припинено внаслідок самостійного виявлення працівниками Дніпровського міського центру зайнятості факту зайнятості ОСОБА_3 , а саме працевлаштуванні на ПРАТ «Дніпропетровській завод електротехнічного обладнання» (код ЄДРПОУ 01056190)

ОСОБА_3 , з 22.04.2020 по 16.07.2020 замовчувала відомості, які мала повідомити Дніпровському міському центру зайнятості про свою зайнятість, про що працівники Дніпровського міського центру зайнятості завідомо не були обізнані.

Таким чином, в період з 22.04.2020 по 16.07.2020 Дніпровським міським центром зайнятості перераховано на особистий банківський рахунок на ім`я ОСОБА_3 , грошові кошти в розмірі 2590 гривень 32 копійки, якими остання заволоділа шляхом обману та розпорядився на власний розсуд.

Умисні дії ОСОБА_3 , які виразилися у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), кваліфікуються за ознаками кримінального проступку передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 вину у пред`явленому обвинуваченні визнала у повному обсязі, щиро покаялася, зазначила, що відшкодувала потерпілому заподіяні збитки у повному обсязі та просила про звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України у зв`язку тим, що вона вперше вчинила кримінальний проступок, повністю відшкодувала заподіяні збитки, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення.

Прокурор ОСОБА_4 у судовому засіданні не заперечував проти закриття провадження у справі з підстав ст. 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям обвинуваченої ОСОБА_3 , посилаючись на її дійове каяття, що виразилося у відшкодуванні у повному обсязі спричинених збитків, а також її щирому розкаянні за вперше вчинений нею кримінальний проступок.

Від представника потерпілого ОСОБА_5 надійшло клопотання про розгляд кримінального провадження по обвинууваченн. ОСОБА_3 без її участі.

Відповідно до ст. 45 КК України. особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадженнязакривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 раніше не судима, вперше вчинила кримінальний проступок, щиро покаялася, повністю відшкодувала заподіяні збитки, перерахувавши на рахунок Дніпровського міського центру зайнятості 2590,32 грн., що підтверджується банківською квитанцією про перерахування грошових коштів від 19.02.2021 року, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення.

З огляду на викладене, суд вважає можливим звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190 КК України на підставі ст. 45 КК України та закрити кримінальне провадження.

Керуючись ст. 45 КК України, ст. 284, ст.ст. 369-372КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за кримінальний проступок, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 за ч. 1 ст. 190 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її проголошення до Дніпровського апеляційного суду через Ленінський районний суд м. Дніпропетровська.

Ухвала судупершої інстанції,набирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги,якщо такускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді ухвали суду.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98482384
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка місто Кам`янка Смелянського району Черкаської області, громадянка України, маюча середню-спеціальну освіту, не працює, раніше не судима, зареєстрована та мешкає за адресою АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, -

Судовий реєстр по справі —205/2726/21

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Таус М. М.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Таус М. М.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Таус М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні