Рішення
від 01.07.2021 по справі 910/1523/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.07.2021Справа № 910/1523/21

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К. І., при секретарі судового засідання Волковій Д. Р., розглянувши у загальному позовному провадженні господарську справу

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджі 365"

до Державного підприємства "Енергоринок"

про стягнення 175 462,18 грн.

за участю представників:

від позивача:Кулібаба О. О. від відповідача:Гаркуша В. В. ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду м. Києва із позовом звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерджі 365" (далі - ТОВ "Енерджі 365", позивач) до Державного підприємства "Енергоринок" (далі - ДП "Енергоринок", відповідач) про стягнення надмірно сплачених коштів у сумі 175 462,18 грн.

У обґрунтування своїх вимог ТОВ "Енерджі 365" вказує на те, що за укладеним сторонами договором купівлі-продажу електричної енергії № 15957/01 від 21.12.2018 р. позивач внаслідок помилкового завищення оператором системи розподілу комерційного обліку обсягу наданої послуги з розподілу електричної енергії здійснив переплату електричної енергії, спожитої його субспоживачем у травні-червні 2019 р. на суму 175 462,18 грн., яку відповідач відмовився повертати у досудовому порядку.

У позові ТОВ "Енерджі 365" просить стягнути з відповідача надмірно сплачені кошти у у сумі 175 462,18 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.03.2021 р. вказану позовну заяву було прийнято до розгляду, справу вирішено розглядати в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче провадження, сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

Відповідач, належним чином повідомлений про розгляд справи, у визначений законом строк надав суду відзив, у якому проти позову заперечив, вказав, що оплата за поставлену електричну енергію була здійснена позивачем у належному розмірі за погодженими сторонами обсягами електроенергії, про що свідчать акти наданих послуг, підписані позивачем без будь-яких зауважень. При цьому вартість електричної енергії була визначена відповідачем (ДП "Енергоринок") на підставі даних, переданих оператором системи розподілу комерційного обліку електричної енергії. Отже, підстав для повернення коштів у відповідача немає.

Під час розгляду справи по суті представник позивача заявлені вимоги підтримав та обґрунтував, просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні проти позову заперечив з підстав, зазначених у відзиві. Просив відмовити у задоволенні позову.

Суд, розглянувши заяви учасників справи по суті позову, заслухавши пояснення їх представників у судовому засіданні та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Установлено, що 21.12.2018 р. між ТОВ "Енерджі 365" (покупець, енергопостачальник) та ДП "Енергоринок" (продавець, ДПЕ) був укладений договір № 15957/01 (далі - договір), відповідно до якого ДПЕ зобов`язується продавати, а електропостачальник зобов`язується купувати електричну енергію відповідно до умов договору на межах відповідних областей України, що співпадають з державним кордоном України, для здійснення електропостачальником її експорту (п. 1.1).

Відповідно до п. 2.1 договору сторони визнають свої зобов`язання за договором між членами оптового ринку електричної енергії України (далі - ДЧОРЕ), законодавством України, зокрема ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, Умовами та Правилами здійснення підприємницької діяльності з оптового постачання електричної енергії. У разі внесення змін до ДЧОРЕ, які матимуть наслідком неузгодженості між положеннями ДЧОРЕ та умовами договору, перевагу мають положення ДЧОРЕ.

Розрахунковим періодом (місяцем) є календарний місяць (з першого по останнє число включно) (п. 2.3 договору). Мінімальним строком, протягом якого має здійснюватися продаж електричної енергії електропостачальнику, є календарний місяць, за виключенням випадків, передбачених договором (п. 2.3 договору).

Відповідно до п. 3.1 договору обсяг фактично проданої та купленої електричної енергії визначається згідно з Інструкцією про порядок здійснення розрахунків на оптовому ринку електричної енергії України на підставі погодинних даних, розрахованих відповідно до тимчасового порядку визначення обсягів купівлі електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії електропостачальниками та операторами системи розподілу на перехідний період до дати початку дії нового ринку електричної енергії.

Щоденні погодинні обсяги купівлі електропостачальником надаються оператором до ДПЕ до 10-00 кожної доби, наступної за розрахунковою, за макетом 3090 (п. 3.1.1 договору).

Електропостачальник надає до ДПЕ повідомлення на розрахунковий місяць до 16-00 25 числа (включно) місяця, що передує розрахунковому, в електронному вигляді з накладенням кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП) керівника (уповноваженої особи) електропостачальника шляхом його завантаження на офіційний веб-сайт ДПЕ у вигляді електронного файлу. У повідомленні зазначається заявлений місячний обсяг купівлі електричної енергії електропостачальником (в тому числі окремо по групі "а" та по групі "б" відповідно до Порядку) та вартість заявленого обсягу купівлі електричної енергії та розміри оплати за куповану електричну енергію по етапах. Вартість заявленого обсягу купівлі електроенергії розраховується за встановленою НКРЕКП прогнозованою оптовою ринковою ціною на відповідний розрахунковий рахунок (п. 3.2 договору).

Відповідно до п. 4.1 договору фактична вартість електричної енергії, купленої електропостачальником у ДПЕ в розрахунковому місяці, визначається за середньозваженою ціною відповідно до п. 4.2 та фактичними обсягами електроенергії, купленої електропостачальником у ДПЕ (п. 3.1 договору).

Згідно з п. 4.3 договору розмір оплати за заявлений обсяг електричної енергії розраховується як сума орієнтовної вартості електричної енергії та розміру податку на додану вартість, що нараховується при проведенні операцій купівлі-продажу електричної енергії відповідно до законодавства України.

Пунктом 4.4 договору передбачено, що оплату за куплену електроенергію електропостачальник здійснює відповідно до ІВКОР грошовими коштами, що перераховуються на поточні рахунки із спеціальним режимом використання ДПЕ з поточних рахунків електропостачальника. Сума коштів для перерахування визначається електропостачальником щоденно виходячи із рівня необхідності забезпечення оплати вартості купованої електропостачальником електричної енергії на 5 днів наперед і має бути сплачена не пізніше кінця банківського дня відповідної доби здійснення платежу (п. 4.4.1 договору). Остаточний розрахунок за куплену електропостачальником в ДПЕ електричну енергію в розрахунковому місяці на підставі акта купівлі-продажу, отриманого електропостачальником відповідно до п. 3.7 договору, здійснюється електропостачальником до 14-го числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим, розмір якого визначається, як різниця між вартістю купованої електропостачальником електричної енергії, зазначеної в акті купівлі-продажу, та сумарною оплатою електропостачальником за розрахунковий період з урахуванням ПДВ (п. 4.4.2 договору).

Відповідно до п. 3.7 договору ДПЕ надсилає електропостачальнику електронною поштою до 11 числа наступного за розрахунковим акт купівлі-продажу електричної енергії між ДПЕ та електропостачальником. Електропостачальник в триденний термін після отримання акта підписує та надсилає до ДПЕ один примірник поштою або за письмовим зверненням електропостачальника, або іншим прийнятим для сторін засобом комунікації (п. 3.9 договору).

Договір вступає в силу з 21.12.2018 р. та діє до 31.01.2019 р. (п. 8.5).

Також судом встановлено, що між ТОВ "Енерджі 365" (постачальник) та ДП "МТП "Южний" (споживач) були укладені угоди про постачання електричної енергії споживачу № 15/1 від 19.04.2019 р. (далі - договір-1) та № Т/ВГЕ-71/19 від 29.05.2019 р. (далі - договір-2), відповідно до яких постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії згідно з умовами цих договорів (п. 2.1).

Початком постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначена в заяві, яка є додатком № 1 (п. 3.1 договорів-1, 2). Строком поставки електричної енергії за договором-1 є 01.05.2019 р. - 31.05.2019 р., а за договором-2 строком поставки є 01.06.2019 р. - 30.06.2019 р. Місце поставки електричної енергії: Одеська обл., м. Южне, вул. Берегова, 13, згідно об`єктів споживача (п. 3.3 договору-1, 2).

Договори набирають чинності з моменту їх підписання сторонами та скріплення печатками і діють до 31.12.2019 р., але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов`язань (п. 13.1).

Заявами про постачання електричної енергії споживачу сторони договорів-1, 2 погодили точки комерційного обліку електричної енергії, зокрема, 62Z0334780632240, 62Z2116178946236, 62Z7773436525142, 62Z7328764683927, оператором розподілу електричної енергії за якими є Одеський лінійний відділ ВСП "Одеське регіональне відділення" філії "Енергозбут" АТ "Укрзалізниця" (далі - ОСР, АТ "Укрзалізниця").

Дослідивши зміст наведених угод, суд дійшов висновку, що між сторонами виникли відносини купівлі-продажу електроенергії.

Відповідно до ст. 655ЦК України за договором купівлі-продажу продавець зобов`язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов`язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно із ч. 1 ст. 663 ЦК України продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу.

Як встановлено судом, з метою визначення погодинних, добових та місячних обсягів купівлі електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії на перехідний період до дати початку дії нового ринку електричної енергії, операторами систем розподілу для компенсації технологічних витрат електричної енергії на її розподіл електричними мережами, а також електропостачальниками електричної енергії для потреб споживачів та/або на власні потреби був розроблений Тимчасовий порядок визначення обсягів купівлі електричної енергії, затверджений постановою НКРЕКП № 2118 від 28.12.2018 р. (далі - Тимчасовий порядок).

Так, розділом 6 Тимчасового порядку регулюється порядок визначення обсягів купівлі електричної енергії електропостачальниками та ОСР за розрахунковий місяць у наступному розрахунковому місяці.

Згідно з п. 6.8 Тимчасового порядку до 10.00 8 числа М+1 (М+1 - місяць, що є наступним за розрахунковим місяцем) ОСР/НЕК надають елсктропостачальникам на узгодження фактичні (звітні) обсяги купівлі електричної енергії електропостачальником у М (М - розрахунковий місяць - календарний місяць, у якому здійснюється купівля-продаж електричної енергії), у тому числі з розбивкою по площадках вимірювання групи "а" та групи "б", та фактичний (звітний) корисний відпуск електричної енергії у М по кожному споживачу, у тому числі з розбивкою окремо но площадках вимірювання групи "а" та групи "б". До 16.00 8 числа М+1 ОСР/НЕК та електропостачальники узгоджують фактичні сумарні обсяги купівлі електричної енергії електропостачальником у М (п. 6.9 Тимчасового порядку).

Із матеріалів справи вбачається, що на виконання договору № 15957/01 від 21.12.2018 р. у період з квітня по липень 2019 р. ТОВ "Енерджі 365" було сплачено ДП "Енергоринок" попередню плату за електричну енергію у загальній сумі 82 833 790,00 грн., що підтверджується наявними у справі банківськими виписками.

У подальшому, за результатами споживання ДП "МТП "Южний" (споживач) у травні-червні 2019 р. електричної енергії, поставленої від ТОВ "Енерджі 365", споживач склав звіти про покази засобів обліку за травень 2019 р. та червень 2019 р., відповідно до яких у травні 2019 р. ДП "МТП "Южний" спожито електроенергії у обсязі 1 470 699 кВт.год., а у червні 2019 р. - 1 541 379 кВт.год. У вказаних звітах споживач також вказав власних субспоживачів (ТОВ "Термінал Сітівідорінгі К", філію "Дельта-Лоцман" ДП "АМПУ", ПП "Южнопродсервіс", ПрАТ "Київстар", ТОВ "Марко ЛТД", ГО СТ "Садок вишневий") та обсяги спожитої ними електроенергії, а саме: у травні 2019 р. - 41 597 кВт.год, у червні 2019 р. - 47 310 кВт.год. Вказані звіти споживач електронною поштою направив ТОВ "Енерджі 365" та оператору системи розподілу електроенергії (АТ "Укрзалізниця").

Разом з тим, оператор системи розподілу електроенергії, зі свого боку, помилково направив ДП "Енергоринок" (ДПЕ) інформацію про те, що ДП "МТП "Южний" спожило у травні-червні 2019 р. електричну енергію у більшому розмірі (з урахуванням обсягів електроенергії, що була використана його субспоживачами), а саме: у травні 2019 р. - 1 512 296 кВт.год., а у червні 2019 р. - 1 588 689 кВт.год. Тобто, оператор системи розподілу електроенергії фактично завищив показники отриманої ДП "МТП "Южний" від ТОВ "Енерджі 365" електроенергії, а саме - у травні 2019 р. на 41 597 кВт.год. (1 512 296 кВт.год. - 1 470 699 кВт.год.), а у червні 2019 р. на 47 310 кВт.год. (1 588 689 кВт.год. - 1 541 379 кВт.год.). Вказане призвело до виникнення у позивача переплати за електричну енергію, що була йому поставлена ДП "Енергоринок" у травні-червні 2019 р. на суму 175 462,18 грн.

15.07.2019 р., 14.01.2021 р. ТОВ "Енерджі 365" зверталось до відповідача з вимогами повернути суму переплати, проте, вказані вимоги були залишені відповідачем без відповіді та задоволення.

Заперечуючи проти позову, відповідач зазначив, що підстав для повернення переплати у сумі 175 462,18 грн. немає, оскільки розрахунки із покупцем (ТОВ "Енерджі 365") велись на підставі складених оператором системи розподілу звітів про обсяги купованої ТОВ "Енерджі 365" електричної енергії, достовірність яких забезпечує ОСР, а позивачем, зі свого боку, були підписані без заперечень акти купівлі-продажу електричної енергії та акти звірки взаєморозрахунків. Також вказав, що з 01.07.2019 р., в силу прийнятих законодавчих актів, ДП "Енергоринок" вже не є оптовим продавцем електричної енергії, у зв`язку з чим вся заборгованість за договором № 15957/01 від 21.12.2018 р. (у вигляді надмірно сплачених коштів на суму 5 038 547, 07 грн.) перед позивачем була погашена ще у липні 2019 року, на підтвердження чого ДПЕ надав копію платіжного доручення № 61 від 16.07.2019 р., тому вважав, що підстави для здійснення будь-якого коригування розрахунків відсутні.

Перевіряючи такі доводи відповідача та вирішуючи спір по суті, суд виходив з наступного.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 92 Конституції України засади організації та експлуатації енергосистеми визначаються Законами України. Таким законом до 01.07.2019 року був Закон України "Про електроенергетику" , на підставі якого регулювалися спірні взаємовідносини між відповідачем та позивачем.

Статтею 15 Закону України "Про електроенергетику" встановлювалося, що купівля усієї електричної енергії та весь її оптовий продаж здійснювалися на Оптовому ринку електричної енергії (ОРЕ), що був створений на підставі договору між членами ОРЕ (ДЧОРЕ). Функціонування інших оптових ринків електроенергії в Україні заборонялося.

З метою функціонування ОРЕ державою в особі Кабінету Міністрів України було засноване ДП "Енергоринок" (відповідач), головною метою якого стала необхідність оптимізації та вдосконалення механізмів організації ОРЕ та поліпшення стану справ із розрахунками за електроенергію.

Постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 06.02.2019 №167, від 28.02.2019 № 269, від 22.04.2019 № 584, від 31.05.2019 № 878, від 25.06.2019 №1171, від 27.06.2019 № 1306 затверджено окремі підпункти рішень Ради Оптового ринку електричної енергії України (далі - Рада ОРЕ) від 29-30.01.2019 № 26, від 12.02.2019 № 3, від 12.03.2019 № 6, від 10.04.2019 № 9, від 10.05.2019 № 12, від 11.06.2019 № 14, якими, зокрема, вирішено, що ДП "Енергоринок" здійснює розрахунок платежів суб`єктам ОРЕ з відповідної дати відповідно до отриманих даних від ОСР та ДП "НЕК "Укренерго".

Судом встановлено, що оскільки у спірних відносинах оператор системи розподілу електроенергії (АТ "Укрзалізниця") завищив обсяги спожитої субспоживачем позивача (ДП "МТП "Южний") електроенергії у травні-червні 2019 р., яку позивач не поставляв своїм субспоживачам, на загальну суму 88 907 кВт/год., а відповідач (ДПЕ) відмовився повернути позивачу надмірно сплачені кошти, ТОВ "Енерджі 365" звернулось до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) щодо врегулювання розбіжностей, які виникли при складенні звітного балансу купівлі-продажу електричної енергії у травні-червні 2019 р.

Розглянувши вказане звернення, НКРЕП протокольним рішенням № 179-п від 27.08.2020 р. встановила порушення AT "Українська залізниця" щодо забезпечення та здійснення комерційного обліку електричної енергії та обміну даними комерційного обліку та вирішила зобов`язати AT "Українська залізниця" (ОСР) звернутись до ТОВ "Одеська обласна енергопостачальна компанія", ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" та ТОВ "Енерго Збут Транс" щодо проведення звірки показів лічильників субспоживачів ДП "МТП "Южний".

На виконання вказаного протокольного рішення, AT "Українська залізниця" були складені обсяги коригування сумарного обсягу електричної енергії, відпущеної споживачам постачальниками у травні-червні 2019 р., які листом від 17.09.2019 р. направлені ДП "Енергоринок". У цьому ж листі оператор системи розподілу просив відповідача здійснити коригування обсягів прийому-передачі отриманої постачальниками, у тому числі ТОВ "Енерджі 365", у травні-червні 2019 р. електроенергії, та скласти відповідні акти коригування до актів прийому-передачі. Однак, вказаний лист був залишений відповідачем без відповіді та виконання.

Також у жовтні 2019 р. між AT "Українська залізниця" та ТОВ "Енерджі 365" були складені акти № 05/2019 та № 06/2019 р. прийому-передачі електричної енергії з оптового ринку електричної енергії України у травні-червні 2019 р., у яких сторони вказали фактичні показники відпущеної ТОВ "Енерджі 365" за цей період електричної енергії, а саме - 1 512 296 кВт.год. - у травні 2019 р. та 1 588 689 кВт.год. - у червні 2019 р.

Отже, вказаними актами оператор системи розподілу електричної енергії підтвердив зазначений обсяг спожитої у травні-червні 2019 р. ТОВ "Енерджі 365" електроенергії.

Відповідно до п. 4.5 договору у разі надходження коштів від електропостачальника понад повну вартість електричної енергії, придбаної в розрахунковому та/або минулих періодах, сума таких надходжень зараховується оптовим постачальником в рахунок погашення заборгованості за електричну енергію з найдавнішим терміном її виникнення, а в разі її відсутності - в оплату чергового платежу на виконання фінансових зобов`язань з оплати електричної енергії в межах відповідного договору у період наступний за розрахунковим або за зверненням електропостачальника перераховуються на його поточний рахунок після підписання акта звірки розрахунків.

За таких обставин, враховуючи спожитий у травні-червні 2019 р. ТОВ "Енерджі 365" менший обсяг електричної енергії, у ДП "Енергоринок", як продавця (розпорядника системи розрахунків на оптовому ринку електроенергії), виник обов`язок або зарахувати кошти переплати у наступному розрахунковому періоді (липні 2019 р.), або повернути ці кошти покупцю - ТОВ "Енерджі 365".

При цьому суд приймає до уваги положення пункту 2 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про ринок електричної енергії", відповідно до яких балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг, ринок "на добу наперед" та внутрішньодобовий ринок, двосторонні договори починають діяти з 1 липня 2019 року, що запроваджуються одночасно.

Відповідно до пункту 23 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про ринок електричної енергії", крім статей 15, 15', 17, Закон "Про електроенергетику", визнано таким, що втратив чинність.

Відтак, оскільки ДП "Енергоринок" здійснювало оптовий продаж електричної енергії лише до 01.07.2019 р., то з цієї дати (тобто на час розгляду справи) відповідач не є виконавцем функції розпорядника системи розрахунків на оптовому ринку електроенергії, у зв`язку із чим не може самостійно здійснювати будь-які операції з розрахунків (коригування, зарахування, повернення коштів тощо) за таку електроенергію зі своїми покупцями.

Згідно зі ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних випадках ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом.

За приписами ч. 2 ст. 693 Цивільного кодексу України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Перевіривши розмір переплати ТОВ "Енерджі 365" з урахуванням фактичного обсягу спожитої у травні-червні 2019 р. електричної енергії, суд погоджується із розрахунком позивача та вважає, що сума надмірно сплачених коштів, яка має бути повернута відповідачем у судовому порядку, становить 175 462,18 грн.

Отже, позов ТОВ "Енерджі 365" підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. 129 ГПК України у разі задоволення позову витрати зі сплати судового збору у сумі 2 631,93 грн. покладаються на відповідача.

Щодо стягнення витрат, заявлених ТОВ "Енерджі 365" на правничу допомогу у сумі 45 000,00 грн., то суд застосовує положення п. 1 ч. 2 ст. 126, ч. 8 ст. 129 ГПК України, згідно з якими розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг, виконаних робіт та їх вартості.

У даному випадку на підтвердження понесення витрат на правничу допомогу у сумі 45 000,00 грн. позивач долучив договір про надання правничої допомоги № 1101/21 від 11.01.2021 р., укладений між ТОВ "Енерджі 365" та Адвокатським об`єднанням "Капітал Правіс" та акт наданих послуг правничої допомоги № 1101/21 від 29.01.2021 р. на суму 45 000,00 грн.

Водночас, зі змісту п. 4.2 договору вбачається що, клієнт сплачує гонорар у розмірі 45 000 грн. протягом 30 календарних днів з дня його підписання (п. 4.3 договору).

Судом встановлено, що договір про надання правничої допомоги був підписаний сторонами 11.01.2021 р., а акт наданих послуг до цього договору - 29.01.2021 р., однак, станом на дату прийняття даного рішення (22.07.2021 р.) позивачем не надано доказів оплати понесених витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України докази на підтвердження понесених витрат подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення витрат на правничу допомогу слід залишити без розгляду.

За таких обставин, керуючись ст. 73-79, 129, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджі 365" до Державного підприємства "Енергоринок" про стягнення 175 462,18 грн. задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства "Енергоринок" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 27, ідентифікаційний код 21515381) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерджі 365" (01001, м. Київ, вул. Володимирська, 18/2, кв. 12, ідентифікаційний код 41447959) надмірно сплачені кошти у сумі 175 462 (сто сімдесят п`ять тисяч чотириста шістдесят дві) грн. 18 коп., судовий збір у сумі 2 631 (дві тисячі шістсот тридцять одна) грн. 93 коп.

Рішення ухвалене в нарадчій кімнаті та проголошені його вступна та резолютивна частини в судовому засіданні 1 липня 2021 року.

Повний текст рішення складений 22 липня 2021 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К. І.

Дата ухвалення рішення01.07.2021
Оприлюднено26.07.2021

Судовий реєстр по справі —910/1523/21

Ухвала від 25.01.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Постанова від 03.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 13.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 29.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 03.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Рішення від 01.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 05.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 05.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні