Ухвала
від 20.07.2021 по справі 910/8328/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

20.07.2021Справа №910/8328/21 За позовом ОСОБА_1 , м. Донецьк

до Фермерського господарства "Лада-Сва" , м. Київ

про витребування майна з чужого незаконного володіння

Суддя Морозов С.М.

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явились;

від відповідача: Загоруйко В.В. (в порядку самопредставництва).

ВСТАНОВИВ:

25.05.2021 року до Господарського суду міста Києва звернувся ОСОБА_1 (позивач) із позовною заявою про витребування частки у статному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Крок-Укрзалізбуд" в розмірі 50% статного капіталу, вартість якої становить 14 062,50 грн із незаконного чужого володіння Фермерського господарства "Лада-Сва" (відповідач) на користь позивача.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що частка в розмірі 50% у статному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Крок-Укрзалізбуд", отримана відповідачем в результаті вчинення договорів, які визнані недійсними в межах справи №910/12946/19, а тому, має бути повернута позивачу незаконним володільцем - відповідачем.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, матеріали №910/8328/21 передані на розгляд судді Морозову С.М.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.03.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 20.07.2021.

23.06.2021 до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

В підготовче засідання 20.07.2021 позивач не з`явився, про час та місце повідомлявся належним чином, про причини неявки не повідомив.

Дослідивши в підготовчому засіданні матеріали справи, відзив на позовну заяву та заслухавши пояснення представника відповідача, суд ухвалив наступне.

Статтею 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Як вже було зазначено, позивач звернувся до суду з позовом про витребування частки у статному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю КРОК-УКРЗАЛІЗБУД в розмірі 50% статуного капіталу, вартість якої становить 14 062,50 грн із незаконного чужого володіння Фермерського господарства Лада-Сва на користь позивача.

Як зазначає позивач у позовній заяві, він є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю КРОК-УКРЗАЛІЗБУД (товариство) та йому належить 50% статутного капіталу вказаного товариства, проте з відомостей, які містяться в ЄДР йому стало відомо, що 03.06.2019 та 07.06.2019 реєстратором КП Реєстраційне бюро було проведено реєстраційні дії, в результаті яких позивач вибув із складу Товариства з обмеженою відповідальністю КРОК-УКРЗАЛІЗБУД .

Однак як стверджує позивач, товариством не проводились загальні збори щодо затвердження зміни складу учасників товариства, керівника товариства та адреси його місцезнаходження, позивач не отримував повідомлень про проведення таких зборів, не приймав участі у загальних зборах учасників товариства щодо затвердження зазначених змін, не підписував та не укладав документів, які були б спрямовані на відчуження (передачу) належної йому частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю КРОК-УКРЗАЛІЗБУД третім особам.

Так, за результатами реєстраційної дії від 03.06.2019 замість діючих та повноправних учасників товариства: позивача та громадянки України ОСОБА_2 , було включено третю особу - громадянина Республіки Азербайджан ОСОБА_3 . Окрім того, відповідно до даної реєстраційної дії в ЄДР містяться: копія акту приймання-передачі частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю КРОК-УКРЗАЛІЗБУД від 30.05.2019, відповідно до якого позивач передач, а ОСОБА_3 прийняв частку у статутному капіталі товариства в розмірі 50%, що у грошовому вираженні складає 14 062, 00 грн. Однак позивач зазначає, що він даний акт не підписував, правочинів щодо відчуження частки у статутному капіталі не вчиняв. Також це стосується й договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі товариства від 30.05.2019, посилання на який містяться в акті приймання передачі частки, проте належна йому частка у статутному капіталі товариства вибула з його власності не з його волі.

Окрім того, за результатами реєстраційної дії від 07.06.2019 учасником товариства стала - ОСОБА_4 (на підставі Акту приймання-передачі від 03.06.2019), яка одноосібно прийняла рішення про зміну виконавчого органу та юридичної адреси товариства.

В подальшому, ОСОБА_4 здійснила продаж частки у розмірі 100% статутного капіталу товариства на користь юридичної особи - відповідача, в якому вона є керівником та кінцевим бенефіціаром.

У зв`язку з чим, на данний момент єдиним учасником (власником) товариства є саме Фермерське господарство Лада-Сва .

Приймаючи до уваги вищенаведене, предмет і підстави даного позову, суд дійшов висновку, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю КРОК-УКРЗАЛІЗБУД , а тому вважає за необхідне залучити останнє до участі у справі в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, а ОСОБА_4 та ОСОБА_3 залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Згідно ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема, залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

У зв`язку із залученням вищезазначених третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, суд дійшов висновку відкласти підготовче засідання та запропонувати названим учасникам справи надати суду відповідні пояснення щодо заявленого позову.

Керуючись ст. ст. 50, 177, 182 - 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю КРОК-УКРЗАЛІЗБУД (ідентифікаційний код 25391763, місцезнаходження: 01113, м. Київ, бул. Лесі Українки, буд. 30-Б, кв. 14) в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

2. Залучити до участі у справі ОСОБА_4 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 , місцезнаходження: місцезнаходження: АДРЕСА_1 ) в якості третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

3. Залучити до участі у справі ОСОБА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_2 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 ) в якості третьої особи-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

4. Зобов`язати позивача направити залученим третім особам копію позовної заяви з додатками не пізніше двох днів з дня вручення даної ухвали, а докази такого направлення надати суду.

5. Зобов`язати відповідача направити залученим третім особам копію відзиву додатками не пізніше двох днів з дня вручення даної ухвали, а докази такого направлення надати суду.

6. Запропонувати залученим третім особам у строк протягом десяти днів з дня одержання даної ухвали надати суду письмові пояснення щодо позову, складені з урахуванням вимог ст. 168 Господарського процесуального кодексу України, з доказами їх направленням іншим учасникам справи.

7. Підготовче засідання відкласти на 05.10.21 о 10:15 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 5 .

8. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

9. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали підписано та складено 23.07.2021

Суддя С.М. Морозов

Дата ухвалення рішення20.07.2021
Оприлюднено26.07.2021

Судовий реєстр по справі —910/8328/21

Рішення від 18.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 16.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 20.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні