Ухвала
від 23.07.2021 по справі 523/19833/20
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №523/19833/20

Провадження №1-кс/523/3030/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

23.07.2021 року

Слідчий суддя Суворовського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , без фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів, розглянувши клопотання слідчого СВ відділення поліції №3 Одеського районного управляння поліції №1 ГУНП в Одеській області капітан поліції ОСОБА_3 ,про продовженнястроків досудовогорозслідування укримінальному провадженні №12020165490000241 від 03.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

З клопотання встановлено, що слідчим відділенням відділу поліції № 3 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020165490000241 від 03.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. З ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області надійшло повідомлення заступника начальника управління ДАБК Одеської міської ради ОСОБА_4 про незаконні дії працівників ТОВ «АЮРН», які на підставі підроблених документів здійснюють будівництво за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна встановлено, що ТОВ «АЮРН», код ЄДРПОУ 39434170, являється власником нежитлового приміщення кафе-бару (загальна площа - 670,4 кв.м) за адресою: АДРЕСА_1 , а також нежитлового приміщення кафе-бару та приміщення першого поверху (загальна площа - 792,8 кв.м) за адресою: АДРЕСА_2 ; 172-А/2, приміщення 101.

Згідно з даними Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, які засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, наявні відомості стосовно реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт № ОД 083171582259 у червні 2017 року на «Капітальний ремонт нежитлових приміщень кафе бару та приміщень першого поверху № 101, без зміни габаритних розмірів фундаментів у плані за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_3 », замовник ТОВ «АЮРН», технічний нагляд здійснює - ОСОБА_5 , кваліфікаційний сертифікат серія та номер AT № 004077, відповідальною особою проектувальника, що здійснює авторський нагляд визначено ОСОБА_6 , проектна документація розроблена приватним підприємством «А-2».

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку виконання будівельних робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 за № 466, встановлено декларативний принцип на отримання права на виконання підготовчих та будівельних робіт, та введення об`єктів до експлуатації, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з середніми (СС2) та значними (ССЗ) наслідками або підлягають оцінці впливу на довкілля згідно із Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», підключення об`єкта будівництва до інженерних мереж та споруд надається замовнику та генеральному підряднику чи підряднику (якщо будівельні роботи виконуються без залучення субпідрядників) після отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна встановлено, що на підставі технічного паспорту від 23.05.2017, виготовленого ФОП ОСОБА_7 та висновку, серія та номер 02-02 від 07.02.2018, видавник ТОВ «ПРОФПРОЕКТ», реєстратором ОСОБА_8 24.05.2017 внесено зміни до Реєстру прав власності на нерухоме майно, а саме нежитлове приміщення кафе « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (загальною площею - 390,0 кв.м) змінено на нежитлове приміщення кафе-бару (загальною площею - 670,4 кв.м) що є порушенням із захопленням земельної ділянки територіальної громади м. Одеси та без жодного документу, що підтверджує прийняття зазначеного об`єкту до експлуатації.

Зареєстровано висновок ТОВ «ПРОФПРОЕКТ» за № 02-02 від 07.02.2018 щодо технічної можливості об`єднання об`єкту нерухомого майна підписаний керівником суб`єкта господарювання ОСОБА_9 та виконавцем ОСОБА_10 .

Разом з цим, відомості про дійсність кваліфікаційного сертифіката експерта з технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна відображаються в Реєстрі атестованих осіб, розміщеному на офіційному сайті Міністерства розвитку громад та територій України www.minregion.gov.ua в рубриці Будівництво та архітектура - Повідомлення про включення до Реєстру атестованих осіб - Екперти.

Перевіркою Реєстру атестованих осіб встановлено, що ОСОБА_10 , кваліфікаційний сертифікат АЕ002847, здійснює діяльність в Харківській області та нею технічна інвентаризація у м. Одесі не виконувалась, з ТОВ «ПРОФПРОЕКТ» не співпрацювала.

Таким чином, є підстави вважати, що невстановлені особи, використовуючи підроблені документи, внесли зміни до Реєстру прав власності на нерухоме майно, а саме нежитлове приміщення кафе « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (загальною площею - 390,0 кв.м) змінено на нежитлове приміщення кафе-бару (загальною площею - 670,4 кв.м) що є порушенням із захопленням земельної ділянки територіальної громади м. Одеси.

Згідно ч. 2 ст. 5 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію нерухомого майна, державна реєстрація прав на таке майно проводиться після прийняття його в експлуатацію в установленому законодавством порядку, крім випадків, передбачених статтею 31 цього Закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав, та порядок державної реєстрації прав визначаються Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Відповідно до п. 41 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінет Міністрів України від 25.12.2005 за № 1127, для державної реєстрації права власності на новозбудований об`єкт нерухомого майна подаються: документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта; технічний паспорт на об`єкт нерухомого майна; документ, що підтверджує присвоєння об`єкту нерухомого майна адреси та інше.

Так, відповідно до ст. 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Порядку взаємодії виконавчих органів, комунальних підприємств, установ, закладів та організацій Одеської міської ради з питань, пов`язаних із виявленням самочинного будівництва у місті Одесі та вжиття заходів реагування, затвердженого рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради, 15.06.2020 комісією у складі головних спеціалістів інспекційного відділу № 2 Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради із залученням головного спеціаліста відділу контролю та моніторингу за станом території району Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради проведено обстеження об`єкта містобудування щодо дотримання законодавства, затвердженої документації при плануванні та забудові на території міста Одеси за адресою: АДРЕСА_1 . За результатами обстеження встановлено, що за даною адресою виконуються будівельні роботи з будівництва нової нежитлової будівлі, про що складений відповідний акт.

Таким чином, під час комісійного обстеження встановлено, що державна реєстрація змін щодо права власності на нежитлову будівлю (загальною площею - 670,4 кв.м) за адресою: АДРЕСА_1 , здійснена з наявними ознаками порушення ч. 2 ст. 5 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та п. 41 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

З метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні проведено ряд слідчих дій, зокрема надано доручення співробітникам ВКП Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області на проведення слідчих (розшукових) дій у порядку ст. ст. 40, 41 КПК України.

Однак, станом на 12.07.2021 матеріали виконаного доручення до СВ відділу поліції № З ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області не надходили, що унеможливлює прийняття законного та обґрунтованого процесуального рішення у даному кримінальному провадженні.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо нетяжких злочинів становить дванадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ст. 12 КК України, зазначений злочин відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Відомості про кримінальне правопорушення за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 358 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 03.08.2020 та встановлений законом строк у 12 місяців спливає 03.08.2021

Закінчити досудове розслідування у передбачений ч. 2 ст. 219 КПК України строк не виявилося можливим, оскільки необхідно провести ряд слідчих дій, які не були виконані у зв`язку з великим завантаженням іншими кримінальними провадженнями.

Для проведення вищевказаних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій та завершення досудового розслідування, необхідний строк 12 (дванадцять) місяців.

Досудове розслідування повинно бути закінчено: 1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Як вбачається з матеріалів клопотання, в ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, встановлення ступеню участі кожного із співучасників у вчиненні злочину, отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду та перевірки вже зібраних.

Враховуючи конкретні обставини справи, також те, що строк досудового розслідування спливає, а провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не надається за можливе з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ відділення поліції №3 Одеського районного управляння поліції №1 ГУНП в Одеській області капітан поліції ОСОБА_3 ,про продовженнястроків досудовогорозслідування укримінальному провадженні №12020165490000241 від 03.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. З ст. 358 КК України, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження за № 12020165490000241 від 03.08.2020 за фактом скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України до 12 (дванадцяти) місяців, тобто до 03 серпня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98531562
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовженнястроків досудовогорозслідування укримінальному провадженні №12020165490000241 від 03.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України

Судовий реєстр по справі —523/19833/20

Ухвала від 23.07.2021

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Шкорупеєв Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні