Ухвала
від 04.03.2021 по справі 757/11087/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11087/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань, нагляду за його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 12015110130004810,-

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді надійшло вказане клопотання.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015110130004810 від 23.12.2015 за фактами заволодіння невстановленими особами шляхом обману майном в особливо великих розмірах, підроблення та використання завідомо підроблених документів, вчинення правочину з майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного діяння, що передувало легалізації, а також вчинення дій, спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження майна (легалізацію) в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 206, ч. 3 ст. 206-2, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 296, ч. ч. 3, 4 ст. 358 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що впродовж вересня 2016 року невстановлені досудовим розслідуванням особи підробили договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ХК Київреставратор», протокол загальних зборів учасників цього товариства, використали ці завідомо підроблені документи для реєстрації зміни засновників юридичної особи, шляхом подання їх 28.09.2016 приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , внаслідок чого заволоділи майном вказаного товариства та спричинили його законним власникам велику матеріальну шкоду.

Так, Громадська організація «Український нагляд», (ЄДРПОУ 40395671) є власником 99% статутного капіталу Холдингової компанії ТОВ «Київреставратор» (ЄДРПОУ 21665206), яке у свою чергу володіє 99% статутного капіталу ТОВ «ТЕРЕН» (ЄДРПОУ 22965991) та статутного капіталу ТОВ «ФІК Старе місто» (ЄДРПОУ 33240756).

Прокурор вказує, що ТОВ «Фінансово-інвестиційна компанія Старе місто» є власником нерухомого майна нежитлового будинку (літ Б) загальною площею 611м2, розташованого по вул. Ярославів Вал, будинок № 27 у місті Києві, а ТОВ «ТЕРЕН» є власником нерухомого майна, будинку № 15-А по вул. Івана Франка у м. Києві.

У вересні 2016 року невстановлені досудовим розслідуванням особи підробили низку офіційних документів, які видаються підприємством, та посвідчують права, серед яких: договір купівлі-продажу частки ГО «Український нагляд» у ТОВ «ФІК Старе місто» (ЄДРПОУ 33240756) та ТОВ «ТЕРЕН» (ЄДРПОУ 22965991) на користь офшорної компанії-нерезидента LEDOYEN HOLDING LTD, зареєстрованої у м. Тортола, вул. Мейн Стрит, 90, Віргінські Британські острови; протоколи загальних зборів засновників ТОВ «ХК «Київреставратор», ТОВ «ФІК Старе місто» та ТОВ «ТЕРЕН» про прийняття начеб то засновниками рішення про продаж на користь компанії-нерезидента частки у їх статутному капіталі; рішення засновників про призначення керівником та надання функції підписанта документів ТОВ «ФІК «Старе місто» і ТОВ «ТЕРЕН» громадянину ОСОБА_6 .

На підставі подання 28.09.2016 неустановленими особами вищевказаних завідомо підроблених документів приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , реєстратором вчинено реєстраційні дії щодо зміни засновників ТОВ «ХК «Київреставратор», ТОВ «ФІК Старе місто» та ТОВ «ТЕРЕН» у зв`язку із правочином щодо відчуження корпоративних прав від імені ГО «Український нагляд», при тому, що волевиявлення продавця на вчинення такого правочину було відсутнє. Після чого нотаріусом ОСОБА_5 скеровано документи, на підставі яких нею вчинено таку реєстраційну дію, для приєднання до матеріалів реєстраційної справи державним реєстраторам Шевченківської та Святошинської районної державної адміністрацій у м. Києві, а також для внесення змін до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про юридичні особи, унаслідок чого офшорна компанія-нерезидент LEDOYEN HOLDING LTD протиправно набула право власності на корпоративні права цих суб`єктів господарювання.

Прокурор зазначає, що початково з метою реалізації злочинного умислу, спрямованого на заволодіння злочинним шляхом правом на майно (корпоративними правами) та ТОВ «ХК «КИЇВРЕСТАВРАТОР» та нерухомим майном приміщеннями по АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , невстановленими особами було підроблено договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ХК «Київреставратор» від 26.09.2016 між ГО «Український нагляд» та ОСОБА_7 , зокрема підпис від імені ОСОБА_8 як продавця та печатку ГО «Український нагляд».

Діючи згідно з розробленим планом вчинення злочинів та з метою отримання доступу, а також усіх правоустановчих документів на майно і майнові права юридичних осіб, по відношенню до яких вчинено так зване «рейдерське захоплення», співучасники злочинів під виглядом необхідності реєстрації права власності та з підстав начеб то втрати державного акту на право власності на земельну ділянку звернулись до Державного підприємства «СЕТАМ», яким 26.10.2016 за ТОВ «ТЕРЕН» зареєстроване право власності на житловий будинок АДРЕСА_2 та земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:76:013:0034 по АДРЕСА_4 .

В подальшому, з метою маскування та приховування набутого протиправним чином права на майно, невстановлені досудовим розслідуванням особи розробили план, відповідно до якого планувалось укласти із майном та майновими правами ТОВ «ХК Київреставратор», ТОВ «ФІК Старе місто» та ТОВ «ТЕРЕН» низку нікчемних та/або удаваних правочинів, за змістом яких права на таке майно перейдуть до співучасників злочину або підконтрольних їм особам, а у подальшому вчинити відчуження таких прав або майна добросовісному набувачу за грошові кошти, який не мав би знати про злочинний характер набуття на нього права власності.

З цією метою невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи начеб то на законних підставах та від імені ТОВ «ФІК Старе місто», за участю ТОВ «КУА «АФІНА», уклали договір купівлі-продажу номер 666 від 28.10.2016, відповідно до якого право власності на будинок АДРЕСА_1 перейшло до компанії Далет Бізнек Інк з місцем реєстрації у Республіці Беліз.

В подальшому, з метою реалізації злочинного умислу, спрямованого на легалізацію майна, здобутого завідомо злочинним шляхом, маскування його походження, створення ілюзії його набуття начебто добросовісним набувачем за правочином і отримання легальної можливості подальшого відчуження добросовісним набувачам, співучасники злочинів вирішили використати документи та печатки компаній-нерезидентів ДАЛЕТ БІЗНЕС ІНК (юридична особа зареєстрована у Белізі) в особі ОСОБА_9 та МІР ГЛОБАЛ ЛП (Шотландія) в особі ОСОБА_10

ОСОБА_10 та ОСОБА_9 виготовили та підписали завідомо неправдивий документ договір позики № 06/12-001 від 06.12.2016, відповідно до якого компанія ДАЛЕТ БІЗНЕС ІНК начебто позичила грошові кошти у сумі 741 000 дол. США у компанії МІР ГЛОБАЛ ЛП з терміном погашення позики до 01.03.2017.

З метою забезпечення виконання зазначеного договору між сторонами укладено іпотечний договір від 08.12.2016, а боржником ДАЛЕТ БІЗНЕС ІНК (іпотекодавцем) передано в заставу іпотеко держателю (МІР ГЛОБАЛ) ЛП нерухоме майно нежитлове приміщення за адресою АДРЕСА_1 , який посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11 , про що зроблено запис у реєстрі за № 1047.

19.01.2017 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_12 видано виконавчий напис (зареєстровано в реєстрі за № 37), згідно з яким констатовано не виконання боржником ДАЛЕТ БІЗНЕС ІНК зобов`язання, строк якого настав 15.12.2016, що не відповідає дійсності, оскільки за договором позики цей строк визначено як 01.03.2017 та запропоновано звернути стягнення на приміщення АДРЕСА_1 на користь кредитора МІР ГЛОБАЛ ЛП.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, у слідства виникла необхідність у проведенні огляду будинку АДРЕСА_1 .

Відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, нежилий будинок (в літ. Б) за адресою АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить КОМПАНІЇ ДАЛЕТ БІЗНЕК ІНК., країна реєстрації Беліз.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей і документів.

Як визначено ч. 2, 3, 5 цієї ж статті, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів, при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується внесене клопотання, надходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки прокурором доведено, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення необхідно провести огляд будинку АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 108, 234, 235, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015110130004810 Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 та прокурорам, які входять до складу групи прокурорів Офісу Генерального прокурора: ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_4 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12015110130004810 на проведення огляду будинку АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить КОМПАНІЇ ДАЛЕТ БІЗНЕК ІНК., країна реєстрації Беліз.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.03.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98533975
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/11087/21-к

Ухвала від 04.03.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 04.03.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні