Рішення
від 10.12.2009 по справі 22-8962
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа №22-8962 Головуючий у 1-й інстанції: Піхур О.В.

Доповідач: Гончар В.П.

РІШЕННЯ

Іменем України

10 грудня 2009 року колегія суд дів судової палати в цивільн их справах Апеляційного суду міста Києва в складі:

головуючого: Гончара В.П. су ддів: Вербової І.М., Пікуль А.А. п ри секретарі: Гладун Х.А.

розглянула у відкритому су довому засіданні в місті Киє ві апеляційну скаргу Державн ої податкової інспекції у Ки ївському районі міста Донець к на рішення Шевченківського районного суду міста Києва в ід 22 червня 2009 року в цивільній справі за заявою Державної п одаткової інспекції у Київсь кому районі міста Донецьк, за цікавлені особи: Товариство з обмеженою відповідальніст ю «КМЗ-2007», Відкрите акціонерн е товариство «Комерційний ба нк «Хрещатик», про розкриття банком інформації, що містит ь банківську таємницю, -

встановила:

Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 22.06 .2009 р. в задоволенні заяви ДПІ у Київському районі м. Донецьк , зацікавлені особи: ТОВ «КМЗ-2 007», ВАТ «Комерційний банк «Хр ещатик», про розкриття банко м інформації, що містить банк івську таємницю щодо ТОВ «КМ З-2007» - відмовлено.

В апеляційній скарзі ДПІ у К иївському районі м. Донецьк п росить скасувати рішення суд у і ухвалити нове по суті заяв лених вимог.

Апелянт вважає, що рішення с уду є незаконне та необгрунт оване, тому підлягає скасува нню.

Апелянт звертає увагу суду на те, що відсутні підстави дл я відмови у задоволенні заяв и про розкриття банківської таємниці, так як заявником на ведено обґрунтування необхі дності та обставини, за яких в имагається розкрити інформа цію, що містить банківську та ємницю.

Розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги, заслухавши пояснення учасни ків судового розгляду, з'ясув авши обставини справи та пер евіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів прихо дить до висновку, що апеляцій на скарга підлягає задоволен ню.

Як вбачається, при постанов ленні оскаржуваного рішення , суд виходив із того, що відсу тні підстави для розкриття б анком інформації, що містить банківську таємницю, однак п огодитися із таким висновком суду не можна, виходячи із нас тупного.

Як вбачається із матеріалі в справи, відповідно до відом остей із Єдиного державного реєстру щодо юридичної особи : ідентифікаційний код - 35035592, ТО В «КМЗ-2007» винесено судове ріш ення про ліквідацію юридично ї особи у зв'язку з визнанням ї ї банкрутом (а. с. 13).

Як вбачається із наданих за явником копій електронних по відомлень про відкриття раху нків у фінансовій установі, Т ОВ «КМЗ-2007» було відкрито раху нки за наступними №№ НОМЕР_ 1 у валюті - 978, НОМЕР_1 у вал юті - 840, НОМЕР_1 у валюті - 980 у б анку, за кодом - 300670 (а. с. 6, 7).

Як вбачається із листа Д111 у К иївському районі м. Донецьк в ід 26.02.2009 р. № 6221/10/23-213, засновнику ТОВ «КМЗ-2007» було направлена вимо га у зв'язку з відкриття лікві даційної процедури про подан ня бухгалтерських та первинн их документів за останні 1095 дн ів, які підтверджують фінанс ово-господарську діяльність ТОВ «КМЗ-2007» (а. с. 8).

03.04.2009 р. за № 341 ДПІ у Київському районі м. Донецьк було видано наказ про проведення позапл анової виїзної перевірки ТОВ «КМЗ-2007» (а. с. 10).

03.04.2009 р. за № 807/23-2 було складено а кт фахівцями управління пода ткового контролю ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про немо жливість проведення перевір ки ТОВ «КМЗ-2007» у зв'язку із від сутністю вказаного товарист ва за юридичною адресою знах одження (а. с. 12).

03.04.2009 р. за № 808/23-2 було складено а кт фахівцями управління пода ткового контролю ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про немо жливість проведення перевір ки ТОВ «КМЗ-2007» у зв'язку із від сутністю вказаного товарист ва за фактичною адресою знах одження (а. с. 11).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 11 Зако ну України «Про державну под аткову службу в Україні» орг ани державної податкової слу жби мають право одержувати б езоплатно від установ Націон ального банку України та ком ерційних банків у порядку, вс тановленому Законом України «Про банки і банківську діял ьність» інформації про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валют ної виручки від суб'єктів під приємницької діяльності на п ідставі рішення суду.

Згідно ч. 1 ст. 2 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу в Україні» до завдань ор ганів державної податкової с лужби відноситься здійсненн я контролю за додержанням по даткового законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України «Про банки і банківс ьку діяльність» від 07.12.2000 р. інф ормація щодо діяльності та ф інансового стану клієнта, як а стала відомою банку у проце сі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи трет ім особам при наданні послуг банку і розголошення якої мо же завдати матеріальної чи м оральної шкоди клієнту є бан ківською таємницею.

Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону Ук раїни «Про банки і банківськ у діяльність» інформація щод о юридичних і фізичних осіб, я ка містить банківську таємни цю розкривається банками на письмову вимогу суду або за р ішенням суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 288 ЦПК Укр аїни, у заяві до суду про розкр иття банком інформації, яка м істить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи має бути зазначено в то му числі обґрунтування необх ідності та обставини, за яких вимагається розкрити інформ ацію, що містить банківську т аємницю, щодо особи, із зазнач енням положень законів, які н адають відповідні повноваже ння, або прав та інтересів, які порушено.

Суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що зая ва ДПІ у Київському районі м. Д онецьк є обґрунтованою, оскі льки в матеріалах справи ная вні докази, які свідчать про н еможливість іншим способо м отримати інформацію стосо вно правильності сплати пода тків, оподаткування ТОВ «КМЗ -2007».

Виходячи із наведеного, є пі дстави для задоволення апеля ційної скарги, скасування рі шення суду першої інстанції та постановления рішення про задоволення вимог заявника.

Керуючись ст. ст. 303, 307, 309, 314, 316, 317, 218, Ц ПК України, колегія суддів, -

вирішила:

Апеляційну скаргу Держав ної податкової інспекції у К иївському районі міста Донец ьк задовольнити.

Рішення Шевченківського р айонного суду міста Києва ві д 22 червня 2009 року скасувати.

Ухвалити нове рішення наст упного змісту.

Заяву Державної податково ї інспекції у Київському рай оні міста Донецьк, зацікавле ні особи: Товариство з обмеже ною відповідальністю «КМЗ-2007» , Відкрите акціонерне товари ство «Комерційний банк «Хрещ атик», про розкриття банком і нформації, що містить банків ську таємницю - задовольнити .

Зобов'язати Відкрите акціо нерне товариство «Комерційн ий банк «Хрещатик» розкрити інформацію, що містить банкі вську таємницю стосовно Това риства з обмеженою відповіда льністю «КМЗ-2007» шляхом надан ня Відкритим акціонерним тов ариством «Комерційний банк « Хрещатик» відомостей про обс яг та обіг коштів на рахунках №№ НОМЕР_1 ( 978), НОМЕР_1 (840), НОМЕР_1 (980) з 09 вересня 2008 року по теперішній час, про перелі к підприємств-контрагентів Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «КМЗ-2007», які є кліє нтами банку, дебітові та кред итові обороти, призначення п латежів, дати та суми платежі в.

Рішення набирає законної с или з моменту його проголоше ння, але може бути оскаржене в касаційному порядку до Верх овного Суду України протягом двох місяців з дня набрання н им законної сили шляхом пода ння до цього суду касаційної скарги.

Дата ухвалення рішення10.12.2009
Оприлюднено21.06.2010
Номер документу9854461
СудочинствоЦивільне
Сутьрозкриття банківської таємниці, так як заявником на ведено обґрунтування необхі дності та обставини, за яких в имагається розкрити інформа цію, що містить банківську та ємницю. Розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги, заслухавши пояснення учасни ків судового розгляду, з'ясув авши

Судовий реєстр по справі —22-8962

Рішення від 10.12.2009

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Гончар В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні