Ухвала
від 26.07.2021 по справі 305/443/20
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/443/20

Провадження по справі 2/305/125/21

УХВАЛА

про залучення правонаступника сторони у справі

26.07.2021. Рахівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючої судді Марусяк М.О.

секретаря судового засідання Найман Т.В.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Рахів клопотання виконувача обов`язків керівника Тячівської окружної прокуратури Юрія Варги про залучення правонаступника відповідача до участі у справі за позовом Тячівської місцевої прокуратури в інтересах держави до ОСОБА_1 , Кобилецько-Полянської селищної ради про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та скасування запису про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку вартістю 114557 гривень,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Рахівського районного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою Тячівської місцевої прокуратури в інтересах держави до ОСОБА_1 , Кобилецько-Полянської селищної ради про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та скасування запису про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку вартістю 114557 гривень .

До Рахівського районного суду Закарпатської області надійшло клопотання виконувача обов`язків Тячівської окружної прокуратури про залучення до участі у справі правонаступника відповідача, яке подане у порядку ст.55 ЦПК України. Клопотання мотивує тим, що відповідно до розпорядження КМУ від 12.06.2020 №712-р Про визначення адміністративних центрів та затвердження території територіальних громад Закарпатської області селище Кобилецька Поляна Рахівського району Закарпатської області увійшло до Великобичківської територіальної громади. Рішенням 2 сесії 8 скликання І засідання Великобичківської селищної ради №47 від 18.12.2020 розпочато процедуру реорганізації Кобилецько-Полянської селищної ради Рахівського району та визначено, що Великобичківська селищна рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Кобилецько-Полянської селищної ради.

Учасники судового розгляду в судове засідання не з`явилися. Про причину неявки суд не повідомили. У зв`язку з наведеним, на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічними засобами не проводилось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення через наступне.

Розпорядженням КМ України від 12.06.2020 № 712-р визначені адміністративні центри та затверджені території територіальних громад Закарпатської області, зокрема, Великобичківської селищної ради об`єднаної територіальної громади, до складу якої включені території Великобичківської, Верхньоводянської, Водицької, Кобилецько-Полянської, Косівсько-Полянської, Лужанської та Росішківської громад Рахівського району Закарпатської області.

Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX Про утворення та ліквідацію районів у Закарпатській області: був утворений, зокрема, Рахівський район (з адміністративним центром у місті Рахів) у складі територій Богданської сільської, Великобичківської селищної, Рахівської міської, Ясінянської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

25.10.2020 відбулися місцеві вибори, призначені Постановою Верховної Ради України від 15.07.2020 № 795-IX Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році , в тому числі, депутатів і селищного голови Великобичківської селищної об`єднаної територіальної громади Рахівського району Закарпатської області.

Рішенням ІІ сесії VІІІ скликання Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області від 18 грудня 2020 року за №47 розпочато реорганізацію Водицької, Верхньоводянської, Косівсько-Полянської, Росішківської, Лужанської сільських рад та Кобилецько-Полянської селищної ради до Великобичківської селищної ради.

Розділ V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій , що набрав чинності 06.12.2020, передбачає, зокрема, що:

п. 6-1.: до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень: у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади) (пп. 1);

сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади (пп. 4);

юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою; (пп. 9);

новообрана рада, її виконавчий комітет можуть вносити зміни, визнавати такими, що втратили чинність, або скасовувати акти відповідних органів місцевого самоврядування, правонаступниками яких вони є, та їх посадових осіб (пп. 14);

державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу - новообрану раду, її виконавчий комітет, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, здійснюється на підставі заяви, поданої сільським, селищним, міським головою, обраним сформованою територіальною громадою, або уповноваженою ним особою (пп. 19);

найменування представницького органу місцевого самоврядування сформованої територіальної громади як юридичної особи, як правило, складається з частини, яка є похідною від власного найменування населеного пункту, визначеного її адміністративним центром, у формі прикметника та відповідного загального найменування представницького органу місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська рада) (пп. 20).

У відповідності до ч.1 ст.55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Внаслідок входження Кобилецько-Полянської селищної ради Рахівського району, як розформованої територіальної громади до складу новосформованої територіальної громади Великобичківська селищна рада Рахівського району Закарпатської області , КОАТУУ:212365550, місцезнаходження: 90615, Закарпатська область, Рахівський район, смт. Великий Бичків, вул. Грушевського, 108 з центром територіальної громади в смт Великий Бичків, Рахівського району, Закарпатської області відбулося правонаступництво прав та обов`язків сторони у справі.

За таких обставин, суд вважає, що клопотання представника позивача є підставним та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 55, 259-261, 353-355, п.15.5 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання виконувача обов`язків керівника Тячівської окружної прокуратури Юрія Варги про залучення до участі у справі правонаступника відповідача - задовольнити.

Залучити до участі в справі за позовом Тячівської місцевої прокуратури в інтересах держави до ОСОБА_1 , Кобилецько-Полянської селищної ради про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування та скасування запису про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку вартістю 114557 гривень :

- Великобичківську селищну раду Рахівського району Закарпатської області в особі виконавчого комітету, місцезнаходження: смт Великий Бичків, вул. Грушевського, №108, Рахівського району, Закарпатської області, як правонаступника відповідача Кобилецько-Полянської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, в особі виконавчого комітету.

Відкласти судове засідання на 11 год. 00 хв. 03 листопада 2021 року.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду або через Рахівський районний суд Закарпатської області.

Головуюча: М.О. Марусяк

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення26.07.2021
Оприлюднено27.07.2021
Номер документу98554070
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —305/443/20

Рішення від 13.04.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Рішення від 13.04.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 26.07.2021

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 18.05.2020

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 16.04.2020

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 06.04.2020

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні