Ухвала
від 26.07.2021 по справі 552/3991/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/3991/21

У Х В А Л А

іменем України

26.07.2021 м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю представника заявника ОСОБА_3 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 , подану в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність відділу поліції № 1 Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до поданої заяви про вчинення кримінального правопорушення, -

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді Київського районного суду м. Полтави 23.07.2021 надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , подана в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність відділу поліції № 1 Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до поданої заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Скарга обґрунтована тим, що 24.02.2021 заявник ОСОБА_4 звернулася до органів національної поліції з заявою про вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ст. 164 КК України, однак, відомості за заявою не були внесені до ЄРДР.

В своїй скарзі просив зобов`язати уповноважених осіб відділу поліції № 1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області внести до ЄРДР відомості за заявою ОСОБА_4 .

В судовому засіданні представник заявника повністю підтримала вимоги скарги, посилаючись на викладені в ній обставини.

Слідчий суддя, заслухавши представника заявника, дослідивши матеріали скарги та матеріали заяви, приходить до таких висновків.

У статті 303 КПК України визначено порядок оскарження бездіяльності, яка може полягати, зокрема, в бездіяльності слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

В поданій до слідчого судді скарзі заявник, посилаючись на норми КПК України, оскаржує бездіяльність уповноваженої особи ВП № 1 Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області, зазначаючи, що не внесено відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за поданою заявою про вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ст. 164 КК України.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР, їх перелік визначені ч. 5 ст.214 КПК України, відповідно до положень якої підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Виходячи зі змісту ст.214КПК України заява про кримінальне правопорушення повинна містити такі відомості.

Виходячи зі змісту ст.214КПК України повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених у заяві чи повідомлених потерпілим, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення наділені слідчий, прокурор.

Як встановлено слідчим суддею, при зверненні 24.02.2021 до правоохоронних органів заявник ОСОБА_4 вказувала, що ОСОБА_5 злісно ухиляється від сплати аліментів на утримання малолітньої доньки ОСОБА_6 , 2004 року народження, матір`ю якої є заявник.

Вказувала, що вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ст. 164 КК України.

Також матеріалами скарги встановлено, що на обґрунтування своїх тверджень заявником ОСОБА_4 до правоохоронних органів надано докази на підтвердження того факту, що ОСОБА_5 є батьком її малолітньої дитини, судові рішення про стягнення аліментів, копії матеріалів виконавчого провадження з примусового виконання судового рішення про стягнення аліментів, а також довідки-розрахунки державного виконавця щодо наявної заборгованості зі сплати аліментів.

Надані заявником до правоохоронних органів матеріали в їх сукупності є повідомленням про кримінальне правопорушення в значенні ст.214 КПК України.

Твердження заявника про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 164 КК України, мають бути перевірені в ході досудового розслідування.

На підставі викладеного слідчий суддя приходить до висновку, що з повідомлення ОСОБА_4 від 24.02.2021 вбачається наявність достатніх підстав згідно ч.5 ст.214КПК України для внесення відомостей по даній заяві до ЄРДР.

Але за вказаним повідомленням відомості до ЄРДР не внесені.

Тому скарга в частині зобов`язання внести відповідні відомості до ЄРДР є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Відповідно до ст.307 КПК України за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу.

Керуючись ст. ст. 303 307, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , подану в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність відділу поліції № 1 Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до поданої заяви про вчинення кримінального правопорушення задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Відділу поліції №1 Полтавського районного управління поліції ГУ НП в Полтавській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою ОСОБА_4 від 24.02.2021 № 3378 про вчинене кримінальне правопорушення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98561990
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —552/3991/21

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 23.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні