Ухвала
від 13.07.2021 по справі 759/21690/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кп/759/237/21

ун. № 759/21690/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2021 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві під час судового розгляду кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.05.2018за№ 42018000000001150, за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Одеса, українця, громадянина України, який здобув вищу освіту, працює на посаді ріелтора у ТОВ «Рейхерт Консалт», одружений, має 3 неповнолітніх дітей, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 2051 КК України (в редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013 року),

клопотання захисника ОСОБА_4 про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 ,

сторони кримінального провадження:

прокурори ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

обвинувачений ОСОБА_3 ,

захисник ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Святошинського районного суду міста Києва перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.05.2018 за №42018000000001150, за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України (в редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013 року).

Через канцелярію суду 19.11.2020 надійшло клопотання захисника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Під час судового засідання захисник ОСОБА_4 підтримав клопотання та просив закрити кримінальне провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_7 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України (в редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013 року).

Обвинувачений ОСОБА_3 також підтримав клопотання захисника, просив його задовольнити та закрити стосовно нього кримінальне провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Також показав, що суть обвинувачення йому зрозуміла, свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.2051 КК України (в редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013) визнає частково. Крім того, повідомив, що він розуміє підстави та наслідки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закриття кримінального провадження, а також те, що підстава звільнення від кримінальної відповідальності є нереабілітуючою.

Прокурори не заперечували щодо задоволення клопотання захисника. При висловленні своєї позиції послалися на постанову Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 05.04.2021, справа № 328/1109/19.

Вислухавши думку сторін кримінального провадження, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд дійшов такого висновку.

Під час судового засідання встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.05.2018 за № 42018000000001150 внесені відомості про вчинення ОСОБА_3 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України.

Так, відповідно до обвинувального акта ОСОБА_3 на початку 2014 року, перебуваючи у м. Одеса, у невстановлений судом точний час та у невстановленому судом місці, зустрівся з раніше знайомим йому чоловіком, який відомий йому як ОСОБА_8 (досудове розслідування щодо фактів незаконної діяльності зазначеної особи здійснюється у межах іншого кримінального провадження надалі невстановлена досудовим розслідуванням особа) з питання можливості для заробітку. У подальшому, протягом 2014 року вказана невстановлена судом особа та ОСОБА_3 неодноразово зустрічалися. Під час однієї з таких зустрічей, у точно не встановленому судом місці, у точно невстановлений судом час, невстановлена судом особа запропонувала ОСОБА_3 внести в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості, а також подати вказані документи для проведення державної реєстрації до реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області, а саме стати засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «СІТІРОН» (код ЄДРПОУ 39408177), натомість невстановлена досудовим розслідуванням особа надасть кошти на реєстрацію підприємства від імені вказаного підприємства буде здійснювати фінансово-господарську діяльність шляхом проведення операцій купівлі-продажу, а отриманий прибуток від такої діяльності буде розподілятись між невстановленою досудовим розслідуванням особою та ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 , усвідомлюючи, що він не буде мати можливості здійснювати фактичне керівництво підприємством, здійснювати господарську діяльність, передбачену Статутом підприємства, не має можливості внести до статутного капіталу власні кошти або майно, немає необхідних навиків та інших умов, а отже буде лише формальним засновником та власником підприємства, натомість реально фінансово-господарську діяльність від імені підприємства буде здійснювати невстановлена досудовим розслідуванням особа з корисливих мотивів, погодився на вищевказану пропозицію щодо внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та подати вказані документи для проведення державної реєстрації до реєстраційної служби Києво-Святошинського управління юстиції Київської області, а саме стати засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «СІТІРОН» (код ЄДРПОУ 39408177).

При цьому, невстановлена судом особа повідомила ОСОБА_3 , що для реєстрації підприємства необхідно надати його особисті анкетні дані, а саме: копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків та копію паспорту громадянина України, для внесення їх у документи, за допомогою яких буде створено підприємство і що він не буде здійснювати ніякої фінансово-господарської діяльності та виконувати обов`язки директора, а лише формально рахуватиметься на даній посаді. ОСОБА_3 приблизно через декілька тижнів після отриманої пропозиції, точних часу та дати судом не встановлено, перебуваючи у місті Одеса, реалізовуючи свій злочинний намір на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, надав невстановленій досудовим розслідуванням особі копію паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 20.01.1997 Біляївським РВ УМВС України в Одеській області, копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків НОМЕР_2 , яка на їх підставі виготовила документи, що відповідно до закону необхідні для реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності, тобто подаються для державної реєстрації юридичної особи, а саме: протокол загальних зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» № 1 від 19.09.2014; статут TOB «СІТІРОН», затверджений протоколом загальних зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» № 1 від 19.09.2014; реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «СІТІРОН», у яких зазначені обов`язкові для проведення реєстрації підприємства пункти щодо наявності засновника та директора, а саме вказано, що засновником та директором ТОВ «СІТІРОН» є ОСОБА_3 . Надалі ОСОБА_3 продовжуючи реалізовувати злочинний намір на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, у вересні 2014 року, у невстановлений судом час та у невстановленому судом місці, у денний період часу, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, підписав документи ТОВ «СІТІРОН», а саме: протокол загальних зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» № 1 від 19.09.2014; статут ТОВ «СІТІРОН», затверджений протоколом загальних зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» № 1 від 19.09.2014; реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «СІТІРОН», у яких ОСОБА_3 був зазначений як засновник та директор ТОВ «СІТІРОН».

Таким чином, ОСОБА_3 взяв на себе обов`язки передбачені ч. 6 ст. 128 Господарського кодексу України, в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, при цьому також усвідомлював, що не прийматиме реальної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «СІТІРОН».

У подальшому ОСОБА_3 , продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та подання вказаних документів для проведення державної реєстрації до реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області, у вересні 2014 року, на території м. Києва, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, слідуючи злочинним домовленостям із невстановленою судом особою, нотаріально посвідчив у державного нотаріуса Шостої Київської державної нотаріальної контори ОСОБА_9 . Статут ТОВ «СІТІРОН» (нотаріальна дія зареєстрована в реєстрі за № 2-635 від 19.09.2014), а також довіреність, відповідно до якої уповноважив ОСОБА_10 та ОСОБА_11 (досудове розслідування щодо можливих фактів незаконної діяльності зазначених осіб здійснюється у межах іншого кримінального провадження) бути його представниками, як засновника (учасника) ТОВ «СІТІРОН» та надав право підписувати будь-які документи, подавати та отримувати заяви, листи, клопотання та будь-які інші документи (у тому числі, але не обмежуючись, реєстраційні картки, Виписку (витяг) з Державного реєстру, Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ, Свідоцтво платника єдиного податку, сплачувати гроші від його імені та як представника Товариства, отримувати печатки та штампи та вчиняти інші дії, пов`язані з виконанням довіреності (нотаріальна дія зареєстрована в реєстрі за № 2-636 від 19.09.2014 року).

24.09.2014 ОСОБА_10 , діючи на підставі зазначеної довіреності ОСОБА_3 , з метою державної реєстрації ТОВ «СІТІРОН» подав державному реєстратору реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області ОСОБА_12 , який знаходився за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 126, документи, які містили завідомо неправдиві відомості, а саме: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, в якій зазначено місцезнаходження юридичної особи за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вулиця Балукова, буд. 23 та вказано розмір статутного капіталу підприємства у сумі 1 000 000 гривень; протокол № 1 Загальних зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» від 19.09.2014, в якому зазначено місцезнаходження підприємства за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вулиця Балукова, буд. 23 та формування статутного капіталу товариства у розмірі 1 000 000 гривень та два примірники нотаріально посвідченого статуту ТОВ «СІТІРОІІ», де зазначено, що Товариство знаходиться за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вулиця Балукова, буд. 23, та має статутний капітал у сумі 1 000 000 гривень, метою діяльності товариства є отримання прибутку за рахунок виробничої та підприємницької діяльності, предмет діяльності товариства: торговельно-посередницька діяльність, будівництво, виробнича діяльність, медико-виробнича та наукова діяльність, надання послуг юридичним та фізичним особам, освітня та культурницька діяльність, інші види діяльності. На підставі вищезазначених документів, які містили завідомо неправдиві відомості, цього ж дня здійснено державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «СІТІРОН», тобто створено юридичну особу за № 1 339 102 00000 10252, якій в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України присвоєно код 39408177.

Крім того,на початкулютого 2015року ОСОБА_3 ,реалізуючи злочиннийумисел,направлений навнесення вдокументи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїреєстрації зміндо відомостейпро юридичнуособу ТО«ѲҲРОН» таподання вказанихдокументівдля проведеннядержавної реєстраціїдо реєстраційноїслужби Києво-Святошинськогорайонного управлінняюстиції Київськоїобласті,за попередньоюзмовою групоюосіб,повторно,з корисливихмотивів,слідуючи злочиннимдомовленостям ізневстановленою судомособою,у невстановленийсудом точнийчас тау невстановленомусудом місці,отримав відневстановленої судом особи на підпис заздалегідь за невстановлених обставин документи, а саме: реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, де у Розділі II. Перелік змін до відомостей про юридичну особу, які містяться з Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відмічено «Зміна видів економічної діяльності видами економічної діяльності з переліку, зазначеного в статуті юридичної особи», а у Розділі III. Відомості про юридичну особу з урахуванням змін зазначено, що основний вид економічної діяльності ТОВ «СІТІРОН»: «оптова торгівля необробленим тютюном, насіння і кормами для тварин» та один із видів «оптова торгівля відходами та брухтом». Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис проекти реєстраційних документів ТОВ «СІТІРОН», містять завідомо неправдиві відомості, 10.02.2015 у невстановлений судом точний час та у невстановленому судом місці, засвідчив їх своїми підписами в документах, які подаються для проведення Державної реєстрації, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення, при цьому виконав таким чином свою злочину роль, не маючи наміру здійснювати фінансово - господарську діяльність від імені ТОВ «СІТІРОН».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_3 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «СІТІРОН» та, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, вчинив такі дії. 10.02.2015 ОСОБА_13 (досудове розслідування щодо можливих фактів незаконної діяльності зазначених осіб здійснюється у межах іншого кримінального провадження), діючи на підставі довіреності ОСОБА_3 від 09.02.2015, з метою державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «СІТІРОН» подав державному реєстратору реєстраційної служби Києво - Святошинського районного управління юстиції Київської області ОСОБА_14 , який знаходився за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 126, документи, які містили завідомо неправдиві відомості, а саме: реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, де у Розділі II. Перелік змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відмічено «Зміна видів економічної діяльності видами економічної діяльності з переліку, зазначеного в статуті юридичної особи», а у Розділі III. Відомості про юридичну особу з урахуванням змін зазначено, що основний вид економічної діяльності ТОВ «СІТІРОН»: «оптова торгівля необробленим тютюном, насіння і кормами для тварин» та один із видів «оптова торгівля відходами та брухтом». На підставі вищезазначених документів, які містили завідомо неправдиві відомості, цього ж дня здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо юридичної особи ТОВ «СІТІРОН».

У кінці липня 2015 ОСОБА_3 , реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «СІТІРОН» та подання вказаних документів для проведення державної реєстрації до реєстраційної служби Києво- Святошинського районного управління юстиції Київської області, за попередньою змовою групою осіб, повторно, з корисливих мотивів, слідуючи злочинним домовленостям із невстановленою судом особою, у невстановлений судом точний час та у невстановленому судом місці, отримав від невстановленої судом особи на підпис заздалегідь підготовлені за невстановлених обставин документи, а саме: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, протокол № 2 Загальних Зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» від 23.07.2015, зміни № 1 до Статуту ГОВ «СІТІРОН», затверджених протоколом № 2 Загальних Зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» від 23.07.2015 року. Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис проекти реєстраційних документів ТОВ «СІТІРОН» містять завідомо неправдиві відомості, 23.07.2015 у невстановлений досудовим розслідуванням точний час та у невстановленому судом місці, засвідчив їх своїми підписами в документах, які подаються для проведення державної реєстрації, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення, при цьому виконав таким чином свою злочину роль, не маючи наміру здійснювати фінансово - господарську діяльність від імені ТОВ «СІТІРОН».

24.07.2015 ОСОБА_15 (досудове розслідування щодо можливих фактів незаконної діяльності зазначених осіб здійснюється у межах іншого кримінального провадження), діючи на підставі довіреності ОСОБА_3 від 10.06.2015, з метою державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «СІТІРОН», подала державному реєстратору реєстраційної служби Києво - Святошинського районного управління юстиції Київської області ОСОБА_16 , який знаходився за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 126, документи, які містили завідомо неправдиві відомості, а саме: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «СІТІРОН», де у графі «Відомості про склад засновників (учасників) юридичної особи» зазначено ОСОБА_3 ; протокол № 2 Загальних Зборів Учасників ГОВ «СІТІРОН» від 23.07.2015, де вказано, що «учасником Товариства є особа, яка підписала цей Статут і вносить внесок в Статутний капітал Товариства, яка є надалі «Учасником»: громадян України ОСОБА_3 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Біляївським РВ УМВС України в Одеській області, 20 січня 1997 року, мешкає за адресою: АДРЕСА_2 »; зміни № 1 до Статуту ТОВ «СІТІРОН», затверджені протоколом № 2 Загальних Зборів Учасників ТОВ «СІТІРОН» від 23.07.2015, де зазначено «пункт 2.1. Статті 2 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «СІТІРОН» викласти в наступній редакції: 2.1. Учасником Товариства є особа, яка підписала цей Статут і вносить внесок в Статутний капітал Товариства, яка є надалі «Учасником»: громадян України ОСОБА_3 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Біляївським РВ УМВС України в Одеській області, 20 січня 1997 року, мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ». На підставі вищезазначених документів, які містили завідомо неправдиві відомості, цього ж дня здійснено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «СІТІРОН». У подальшому, у невстановленому судом місці, у невстановлений точно судом час ОСОБА_3 , слідуючи попереднім злочинним домовленостям, передав вищеперераховані статутні документи невстановленій судом особі. У свою чергу, створення ОСОБА_3 суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «СІТІРОН» в органах державної влади надало можливість невстановленій судом особі здійснювати неконтрольовані державою господарські і фінансові операції та прикривати незаконну діяльність інших суб`єктів підприємницької діяльності.

За період 2016 року за невстановлених судом обставин та невстановленою судом особою, від імені службових осіб ТОВ «СІТІРОН» здійснювалася господарсько-фінансова діяльність, пов`язана із незаконним експортом сільськогосподарської продукції невстановленого походження без нарахування та сплати передбачених законом податків, зборів та інших обов`язкових платежів.

Спільні дії ОСОБА_3 та дії невстановленої судом особи, які полягали у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також в умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, та в подальшому створення суб`єкта підприємницької діяльності, дали змогу невстановленій судом особі в подальшому використовувати ТОВ «СІТІРОН» (ЄДРПОУ 39408177) для прикриття незаконної діяльності, пов`язаної із ухиленням від оподаткування та призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів у сумі 21 205 794 грн.

Таким чином, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України (в редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013 року), а саме: у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою групою осіб, вчиненому повторно.

Насамперед слід зазначити, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 № 2617-VIII внесені зміни до Кримінального кодексу України, зокрема, ст. 12 КК України викладено у новій редакції. Даною статтею КК України визначено класифікацію кримінальних правопорушень.

Так, відповідно до ст. 12 КК України кримінальні правопорушенняподіляються накримінальні проступкиі злочини.

Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 2051 КК України (в редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013), згідно ст. 12 КК України відноситься до кримінального проступку.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 2051 КК України, вчинене ОСОБА_3 у період часу - початок 2014 до 2016 року. Обвинувальний акт стосовно ОСОБА_3 затверджений старшим групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором першого відділу процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчиненні у зв`язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Генеральної прокуратури України ОСОБА_17 19.11.2019 року.

При цьому, з 18.04.2018 до 19.07.2019 обвинувачений ОСОБА_3 перебував у розшуку.

Положеннями ч.1ст.44КК Українипередбачено,що особа,яка вчинилакримінальне правопорушення,звільняється відкримінальної відповідальностіу випадках,передбачених цимКодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Згідно з ч. 2 ст. 49 КК України перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання, а з часу вчинення кримінального проступку - п`ять років. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення кримінального правопорушення минуло п`ятнадцять років.

Відповідно до постанови Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного суду від 05.04.2021 (справа № 328/1109/19, провадження № 51-5464 кмо 20) особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею кримінальногоправопорушення ідо днянабрання вирокомзаконної силиминули зазначеніу ч.1ст.49КК Українидиференційовані строкидавності заумови,що протягомвказаних строківособа невчинила новогозлочину, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років (перебіг давності не перерваний); особа не ухилялася від досудового слідства або суду (перебіг давності не зупинявся); законом не встановлено заборону щодо застосування давності до вчиненого особою злочину. Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У цьому разі перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. Одночасно факт умисного вчинення особою будь-яких дій, спрямованих на ухилення від слідства або суду є обставиною, яка виключає благополучне закінчення строків давності, і зупиняє диференційовані строки, визначені в ч. 1 ст. 49 КК. В цьому випадку закон передбачає загальний строк давності притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від слідства чи суду: п`ятнадцять років з часу вчинення злочину, п`ять років з часу вчинення кримінального проступку. За таких обставин час, який минув із дня вчинення кримінального правопорушення до дня, коли особа почала ухилятися від слідства або суду, не втрачає свого значення, а зберігається і зараховується до загального строку давності, що продовжує спливати. Крім того, до загального строку також зараховується період такого ухилення, а також проміжок часу, що пройшов із дня з`явлення особи із зізнанням або затримання до дня набрання вироком законної сили.

За таких обставин, незважаючи на те, що ОСОБА_3 ухилився від слідства та перебував у розшуку з 18.04.2018 до 19.07.2019, загальний строк давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2051 КК України, який становить 5 років, сплив.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_3 в повному обсязі розуміє свої права, передбачені ч. 3 ст. 285 КПК України, та підставу звільнення від кримінальної відповідальності, яка є нереабілітуючою.

Оскільки визначені кримінальним законом умови виконано та їх правильність ні в кого з учасників процесу не викликає сумнівів, то суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання захисника.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не пред`являвся.

Враховуючи наведене та керуючись ст. 44, 49 КК України, ст. 284-286, 288, 369-372, 376 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_4 про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 , - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 2051 КК України (в редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013року), на підставі ст. 44 та ст. 49 КК України, а саме у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.05.2018за№ 42018000000001150, стосовно ОСОБА_3 - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Святошинський районний суд міста Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали - о 09 год. 00 хв. 16 липня 2021року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98587599
СудочинствоКримінальне
Сутьзакриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 , сторони кримінального провадження: прокурори ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , обвинувачений ОСОБА_3 , захисник ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —759/21690/19

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Жмудь В. О.

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Жмудь В. О.

Ухвала від 28.10.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Жмудь В. О.

Ухвала від 09.07.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Жмудь В. О.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яковлєва Світлана Володимирівна

Ухвала від 25.11.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Жмудь В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні