Ухвала
від 26.07.2021 по справі 133/2455/20
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

справа № 133/2455/20

провадження № 1-кс/133/578/21

26.07.21

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області в складі: слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заступника начальника СВ відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019020170000887 від 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника СВ відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області підполковник поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Козятинського відділу Хмільницької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020170000605 від 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, на три місяці, тобто до 05 листопада 2021 року.

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні слідчого відділення Козятинського ВП Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області перебувають матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019020170000605 від 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 05.11.2019 до чергової частини Козятинського відділення поліції Калинівського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області надійшли матеріали письмової перевірки за заявою генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Юзефо-Миколаївська аграрно-промислова компанія», юридична адреса: вул. Заводська, 4, с. Михайлин, Козятинський район, Вінницької області, ідентифікаційний код юридичної особи ЄДРПОУ 31187853, ІПН 311878502080, про те, що посадові особи Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТКАРКАСБУД» юридична адреса: вул. Галицька, 125, кв. 8, м. Бібрка, Перемишлянський район, Львівська область, ідентифікаційний код юридичної особи ЄДРПОУ 40043982, ІПН №400439813506, шляхом обману, діючи за попередньою змовою групою осіб, заволоділи грошовими коштами, що належать Товариству з обмеженою відповідальністю «Юзефо-Миколаївська аграрно-промислова компанія», під час виконання будівельних робіт модульного каркасного будинку, розташованого за адресою: вул. Заводська, №4 Б, с. Михайлин, Козятинський район, Вінницька область, який посадові особи Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТКАРКАСБУД» належним чином, що було передбачено відповідним договором та нормативно-будівельними документами, не добудували, а обернули надані їм для виконання вказаних будівельних робіт грошові кошти на свою користь.

В ході досудового розслідування проведено ряд слідчих дій з метою всебічного, повного та об`єктивного досудового розслідування, а саме: підготовлено та виконано тимчасовий доступ до документів в ТОВ «Юзефо-Миколаївська АПК» та операторів мобільного зв`язку, приєднано до матеріалів краніального провадження, накладено арешт на вилучені копії документів, які стосуються проведення вказаних вище будівельних робіт, допитано працівників ТОВ«Юзефо-МиколаївськаАПК» вякості свідківпро відоміїм обставиниданої події,визнаної ТОВ"Юзефо-МиколаївськаАПК"потерпілою стороною. Також неодноразово надано доручення до оперативного підрозділу та неодноразово скеровано постанови про проведення процесуальних дій на іншій території, з метою встановлення місцезнаходження власників (на той час) ТОВ «ІНВЕСТКАРКАСБУД» ОСОБА_5 та ОСОБА_6 для їх допиту в якості свідків щодо відомих їм обставин вчиненого кримінального правопорушення, для встановлення обставин події і в подальшому прийняти законне рішення відповідно до вимог чинного законодавства України. Однак, проведеними заходами встановити їх місцеперебування та провести їх допит не представляється можливим. Вісімнадцятимісячний строк досудового розслідування у провадженні закінчується 05.08.2021, проте у вказаний період часу виявилось неможливим провести усі необхідні слідчі дії для закінчення досудового розслідування.

Для завершення досудового розслідування, як вказано у клопотанні, необхідно виконати процесуальні та інші дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу, а саме: встановити місцезнаходження та допитати в якості свідків у вказаному кримінальному провадженні колишніх власників ТОВ «ІНВЕСТКАРКАСБУД» ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Тому, з метою повного, всебічного та неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення заступник начальника СВ просив продовжити строк досудового розслідування на три місяці.

В судове засідання заступник начальникаСВ ОСОБА_3 не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду клопотання, про що свідчить розписка про вручення повістки про виклик до суду, наявна в матеріалах справи, надіслав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

В судове засідання прокурор ОСОБА_4 не з`явилася, належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду клопотання, про що свідчить розписка про вручення повістки про виклик до суду, наявна в матеріалах справи; надіслала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, підтримала клопотання та просила його задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України неявка належним чином повідомлених осіб не є перешкодою для розгляду клопотання.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України не здійснювалось.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання та матеріали кримінального провадження, дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання, з огляду на таке.

Судом встановлено, що СВ відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020170000887 від 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Заступником начальника СВ відділення поліції№2ХмільницькогоРВПГУНП уВінницькійобластіОСОБА_3 на адресу суду було надано матеріали вказаного вище кримінального провадження, з яких вбачається таке.

Відповідно доВитягу зЄдиного реєструдосудових розслідуваньу кримінальномупровадженні №12019020170000887від 05.11.2019, 05.11.2019 до чергової частини Козятинського ВП Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області надійшла заява від генерального директора ТОВ «Юзефо-Миколаївська аграрно-промислова компанія», юридична адреса: вул. Заводська, 4, с. Михайлин, Козятинський район, Вінницької області, про те, що посадові особи Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТКАРКАСБУД» шляхом обману, діючи за попередньою змовою групою осіб, заволоділи грошовими коштами, що належать ТОВ «Юзефо-Миколаївська аграрно-промислова компанія», під час виконання будівельних робіт модульного каркасного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , який вони не добудували, а обернули надані їм грошові кошти на свою користь.

З метою розкриття вказаного кримінального правопорушення СВ відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області було проведено оперативно-розшукові заходи, зокрема такі, як тимчасовий доступ до документів з їх вилученням, огляд предметів, допитано свідків, тимчасовий доступ до інформації баз даних.

Однак, незважаючи на проведені заходи, повідомлення про підозру у даному кримінальному провадженні жодній особі не вручено, оскільки така особа ще не встановлена.

Відповідно до частини другоїстатті 219 КПК Українистрок досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Як вбачається із витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019020170000887, правова кваліфікація даного кримінального правопорушення визначена за ч. 3 ст. 190 КК України.

Санкція частини третьої статті 190 КК Українипередбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Таким чином, даний злочин відноситься до категорії тяжких злочинів, оскільки, відповідно до частини п`ятої статті 12 КК України, тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

З матеріалів, доданих до клопотання, вбачається, що відомості по кримінальному провадженні № 12019020170000887 були внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 листопада 2019 року, а відтак, з урахуванням положеньстатті 219 КПК України, беручи до уваги ухвалу слідчого судді Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 28 квітня 2021 року, строк досудового розслідування по даному кримінальному провадженні закінчується 05 серпня 2021 року.

Відповідно до частини першоїстатті 295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з частиною першоюстатті 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З поданого клопотання та доданих матеріалів слідує, що органом досудового розслідування по даному кримінальному провадженні проводяться необхідні слідчі дії, спрямовані на всебічне, повне і неупереджене дослідження всіх обставин кримінального провадження, однак, повідомити особі про підозру та закінчити досудове розслідування в передбачений строк, а саме до 05.08.2021, не було можливим, оскільки необхідно отримати ще ряд доказів, які можуть бути використані у подальшому під час судового розгляду, та перевірити вже отримані докази.

Зокрема, в рамках даного кримінального провадження необхідно провести такі слідчі та процесуальні дії, що потребують додаткового часу: встановити місцезнаходження та допитати в якості свідків у вказаному кримінальному провадженні колишніх власників ТОВ «ІНВЕСТКАРКАСБУД» ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

З огляду на викладене, враховуючи обставини та ступінь тяжкості кримінального правопорушення, з метою встановлення істини, розкриття злочину, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.219,294,295-1,309,372,395 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника СВ відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019020170000887 від 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019020170000887, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України на 3 (три) місяці, тобто до 05 листопада 2021 року.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата документу 26.07.21

Дата ухвалення рішення26.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98588631
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019020170000887 від 05.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —133/2455/20

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Пєтухова Н. О.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Пєтухова Н. О.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні