Рішення
від 11.06.2010 по справі 2-1737\10
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІС ЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРО ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1737\10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2010 року

Новомосковський міськрайо нний суд Дніпропетровської о бласті в складі

головуючого судді - Гор одецького Д.І.

секретаря - Ушкварок М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою ві дповідальністю Агрофірма «О лімпеск-Агро», Перещепинська міська рада Новомосковськог о району Дніпропетровської о бласті про визнання права вл асності на земельну ділянку в порядку спадкування за зак оном,

В С Т А Н О В И В:

02.12.2009 року ОСОБА_1 зверн увся до суду з позовом до Това риства з обмеженою відповіда льністю Агрофірма «Олімпеск -Агро» про визнання права вла сності на земельну ділянку в порядку спадкування за зако ном.

Ухвалою суду до участі у спр аві в якості співвідповідача була залучена Перещепинська міська рада Новомосковськог о району Дніпропетровської о бласті

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач ОСОБА_1 посилався на те, що ІНФОРМА ЦІЯ_1 померла його мати - ОСОБА_3.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно - земельна ділянку площею 6,940 г а., розташовану на території П ерещепинської міської ради Н овомосковського району Дніп ропетровської області кадас тровий номер № 1223210500:01:030:0326, що підт верджується Державним актом на право приватної власност і на землю серія І-ДП № 115850, видан им 06 грудня 2001 року Перещепинсь кою міською радою Новомосков ського району Дніпропетровс ької області.

Після смерті матері він сво євчасно, у встановлений зако ном строк не звернувся до нот аріальної контори з заявою п ро прийняття спадщини, але, ві н проживав з померлою на час с мерті, тому, на підставі ст. 1268 Ц К України вважається таким, щ о прийняв спадкове майно.

Позивач зазначає, що в нього не має Державного акту на пра во приватної власності на зе млю, оскільки він перебуває у відповідача - Товариства з об меженою відповідальністю Аг рофірма «Олімпеск-Агро», в зв *язку з укладенням договору о ренди зазначеної земельної д ілянки.

01.06.2010 року нотаріусом йому бу ло відмовлено у видачі свідо цтва на право на спадщину за з аконом, оскільки ним пропуще ний термін звернення з заяво ю про прийняття спадщини та н е наданий оригінал Державног акту на право приватної влас ності на землю.

В зв*язку з наведеним, позив ач просив суд визнати за ним п раво власності на земельну д ілянку площею 6,940 га., розташова ну на території Перещепинськ ої міської ради Новомосковсь кого району дніпропетровськ ої області кадастровий номер № 1223210500:01:030:0326 в порядку спадкуванн я за законом після ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1.

В судове засіданні предста вник позивача не з*явився, в св оїй заяві просив суд розглян ути справу без його участі, по зовні вимоги ОСОБА_1 підтр имує.

Представники відповідачів - Товариства з обмеженою відп овідальністю Агрофірма «Олі мпеск-Агро» і Перещепинської міської ради Новомосковсько го району Дніпропетровської області в судове засідання н е з*явилися, в своїх заявах про сили суд розглянути справу б ез їх участі, не заперечували проти задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріали ц ивільної справи, приходить д о переконання. що позовні вим оги ОСОБА_1 обґрунтовані і підлягають задоволенню, з на ступного.

Судом встановлено, що ІНФ ОРМАЦІЯ_1 померла мати пози вача - ОСОБА_3, що підтвер джується свідоцтвом про смер ть.

Після смерті ОСОБА_3 від крилася спадщина на належне їй майно - земельна ділянку п лощею 6,940 га., розташовану на те риторії Перещепинської місь кої ради Новомосковського ра йону Дніпропетровської обла сті кадастровий номер № 1223210500:01:03 0:0326, що підтверджується Держав ним актом на право приватної власності на землю серія І-ДП № 115850, виданим 06 грудня 2001 року Пе рещепинською міською радою Н овомосковського району Дніп ропетровської області.

Судом встановлено, що після смерті матері він своєвчасн о, у встановлений законом стр ок не звернувся до нотаріаль ної контори з заявою про прий няття спадщини.

Згідно довідки Новомосков ської районної державної нот аріальної контори Дніпропет ровської області, спадкова с права після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 не заводилася.

01.06.2010 року нотаріусом позивач у було відмовлено у видачі св ідоцтва на право на спадщину за законом, оскільки ним проп ущений термін звернення з за явою про прийняття спадщини та не наданий оригінал Держа вног акту на право приватної власності на землю.

Згідно довідки Перещепинс ької міської ради, на час смер ті ОСОБА_3 разом з нею в буд инку по вул.. Ломоносова 66 с. Мал окозирщина проживав син - ОСОБА_1

Згідно до ст. 1268 ЦК України, сп адкоємець, який постійно про живав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вв ажається таким, що прийняв сп адщину.

Враховуючи те, що ОСОБА_1 є спадкоємцем померлої перш ої черги за законом, судом не в становлено наявність інших с падкоємців, позивач на час ві дкриття спадщини постійно пр оживав разом із спадкодавцем , він вважається таким, що прий няв спадщину і його вимоги пі длягають задоволенню.,

Керуючись ст.ст. 10, 60, 213-215, 224-226 ЦП К України ст. 1261, 1269 ЦК України, су д,

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділян ку площею 6,940 га., розташовану н а території Перещепинської м іської ради Новомосковськог о району дніпропетровської о бласті кадастровий номер № 1223 210500:01:030:0326 в порядку спадкування з а законом після ОСОБА_3, по мерлої ІНФОРМАЦІЯ_1.

На рішення може бути подано заяву про апеляційне оскарж ення протягом десяти днів з д ня проголошення рішення. Апе ляційна скарга на рішення по дається протягом двадцяти дн ів після подання заяви про ап еляційне оскарження.

СУДДЯ ГОРОДЕЦЬКИЙ Д .І.

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.06.2010
Оприлюднено24.03.2011
Номер документу9859534
СудочинствоЦивільне
🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні