Рішення
від 28.07.2021 по справі 911/1696/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" липня 2021 р. м. Київ Справа № 911/1696/21

Суддя Конюх О.В., при секретарі судового засідання Манілець А.С., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом державного підприємства Народицьке спеціалізоване лісове господарство , смт. Народичі Житомирської області,

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю ВГВ Груп , смт. Красятичі Поліського району Київської області,

про стягнення 58 101,86 грн.

без виклику представників сторін;

СУТЬ СПОРУ:

позивач - державне підприємство Народицьке спеціалізоване лісове господарство , смт. Народичі Житомирської області (далі - ДП Народицький спецлісгосп ), звернувся до господарського суду Київської області з позовом від 03.06.2021 № 600 до відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю ВГВ Груп , смт. Красятичі Поліського району Київської області (далі - ТОВ ВГВ Груп ), в якому просить суд стягнути з відповідача основний борг у сумі 58 101,86 грн. за договорами купівлі-продажу від 11.01.2018 № 24 та від 14.01.2019 № 26/14-01-2019, а також покласти на відповідача витрати по сплаті судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у відповідності до умов укладених між сторонами договорів купівлі-продажу від 11.01.2018 № 24 та від 14.01.2019 № 26/14-01-2019 позивач поставив відповідачу товар - лісо продукцію на загальну суму 581 086,19 грн. Проте, у порушення своїх договірних зобов`язань відповідач оплатив поставлений товар частково на загальну суму 522 984,33 грн., внаслідок чого утворилась заборгованість у сумі 58 101,86 грн., яку відповідач просить суд стягнути з відповідача у судовому порядку.

Ухвалою господарського суду Київської області від 10.06.2021 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 911/1696/21 та постановлено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи). Цією ж ухвалою встановлено відповідачу строк для подання відзиву протягом п`ятнадцяти днів з дати вручення ухвали про відкриття провадження.

Як свідчить залучене до матеріалів справи рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідач копію ухвали господарського суду від 10.06.2021 про відкриття провадження отримав 17.06.2021. Відтак гарантований статтею 165 Господарського процесуального кодексу України п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву сплив 02.07.2021.

Відповідач відзив на позов та витребувані судом документи про оплату поставленої позивачем за договорами лісопродукції не подав.

01.07.2021 від позивача - ДП Народицький спецлісгосп до господарського суду Київської області надійшов супровідний лист від 24.06.2021 № 659 разом з доданими до нього додатковими доказами, а саме копіями платіжних документів та банківських виписок, за якими відповідач здійснював оплати за спірними договорами.

Розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи у порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у главі 10 розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться (ч. ч. 1-2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі (ст. 248 Господарського процесуального кодексу України).

Суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше (ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з частиною 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризики настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши позов ДП Народицький спецлісгосп до ТОВ ВГВ Груп про стягнення 58 101,86 грн., дослідивши наявні у матеріалах справи докази та оцінивши їх в сукупності, суд

УСТАНОВИВ:

відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів (ст. 179 Господарського кодексу України) й сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору (ст. 627 Цивільного кодексу України).

11.01.2018 між ДП Народицький спецлісгосп (продавець) та ТОВ ВГВ Груп (покупець) було укладено Договір купівлі-продажу № 24 (далі - Договір 1), відповідно до якого продавець зобов`язується передати у власність покупця лісопродукцію (далі - товар), в асортименті, кількості та по цінах, визначених у додатках та специфікаціях до даного Договору, які є його невід`ємною частиною, а покупець зобов`язується прийняти та оплатити товар на умовах і в порядку визначених даним Договором.

За умовами цього Договору 1:

- загальна сума даного Договору складається з сум вартості всіх партій товару, що будуть продаватися (поставлятися) протягом строку дії даного Договору і відображені у товарно-супровідних документах, суми вартості транспортних та сервісних послуг, що надаватимуться продавцем (п. 1.2. Договору 1);

- кількість, асортимент та ціна товару вказується в додатках та специфікаціях, котрі є невід`ємною частиною цього Договору. На момент поставки діють останні додатки та специфікації до цього Договору (п. 2.1. Договору 1);

- покупець здійснює розрахунки з продавцем за партію товару. Транспортні та сервісні послуги в порядку та строки, обумовлені сторонами в цьому Договорі та додатках до Договору (п. 2.2. Договору 1);

- розрахунок здійснюється покупцем в національній валюті України на умовах 100% передоплати за кожну партію продукції. У разі поставки товару без передоплати покупець повинен здійснити оплату на протязі 10 днів з дня поставки товару (п. 2.5. Договору 1);

- продавець зобов`язаний надати товар у строки та по цінах, вказаних в останньому додатку, на умовах франко-нижній склад продавця (п. 3.1. Договору 1);

- момент передачі товару продавцем та прийом товару покупцем, тобто моментом доставки, вважається відмітка у товарно-транспортній накладній при доставці автотранспортом (п. 3.2. Договору 1).

Даний Договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами, датою підписання Договору вважається дата, вказана на першій сторінці даного Договору, та діє до 31.12.2018 (п. 10.1 Договору 1).

Також, 11.01.2018 сторонами складено та підписано додаток № 1 до Договору 1 (Додаток № 1), згідно з яким продавець зобов`язується передати у власність покупця, а покупець прийняти та оплатити наступний товар:

назва асортименту: тарний кряж, порода: сосна, обсяг: 100,00 куб.м, діам.: 14-19 см, довж.: 3-6, сорт: 3, ціна з ПДВ: 548,00 грн./куб.м;

назва асортименту: тарний кряж, порода: сосна, обсяг: 300,00 куб.м, діам.: 20 і більше см, довж.: 3-6, сорт: 3, ціна з ПДВ: 5758,00 грн./куб.м;

ціни на товар, вказані у даному додатку, діють до 31.03.2018.

У подальшому, 14.01.2019 між ДП Народицький спецлісгосп (продавець) та ТОВ ВГВ Груп (покупець) було укладено Договір купівлі-продажу № 26/14-01-2019 (далі - Договір 2), відповідно до якого продавець зобов`язується передати у власність покупця лісо продукцію (далі - товар), в асортименті, кількості та по цінах, визначених у додатках та специфікаціях до даного Договору, які є його невід`ємною частиною, а покупець прийняти та оплатити товар на умовах і в порядку визначених даним Договором.

За умовами цього Договору 2:

- загальна сума даного Договору складається з сум вартості всіх партій товару, що будуть продаватися (поставлятися) протягом строку дії даного Договору і відображені у товарно-супровідних документах, суми вартості транспортних та сервісних послуг, що надаватимуться продавцем (п. 1.2. Договору 2);

- кількість, асортимент та ціна товару вказується в додатках та специфікаціях, котрі є невід`ємною частиною цього Договору. На момент поставки діють останні додатки та специфікації до цього Договору (п. 2.1. Договору 2);

- покупець здійснює розрахунки з продавцем за партію товару. Транспортні та сервісні послуги в порядку та строки, обумовлені сторонами в цьому Договорі та додатках до Договору (п. 2.2. Договору 1);

- розрахунки за поставлений товар здійснюються за фактом постачання покупцю (п. 2.5. Договору 2);

- продавець зобов`язаний надати товар у строки та по цінах, вказаних в останньому додатку, на умовах франко-нижній склад продавця (п. 3.1. Договору 2);

- навантаження продукції здійснюється за рахунок покупця. Момент передачі товару продавцем та прийом товару покупцем, тобто моментом доставки, вважається відмітка у товарно-транспортній накладній при доставці автотранспортом (п. 4.1. Договору 2).

Даний Договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами, датою підписання Договору вважається дата, вказана на першій сторінці даного Договору, та діє до 31.12.2019 (п. 10.1 Договору 2).

14.01.2019 сторонами також складено та підписано додаток № 1 до Договору 2 (Додаток № 2), згідно з яким продавець зобов`язується передати у власність покупця, а покупець прийняти та оплатити наступний товар:

назва асортименту: лісоматеріали круглі, порода: сосна (PINS), сорт (клас якості): D, діаметр: 15-19 см (D 1b), довжина: 3,0?=6,0(L2), об`єм: 500,00 куб.м, ціна з ПДВ: 750,00 грн./куб.м;

назва асортименту: лісоматеріали круглі, порода: сосна (PINS), сорт (клас якості): D, діаметр: 20-24 см (D 2а), довжина: 3,0?=6,0(L2), об`єм: 500,00 куб.м, ціна з ПДВ: 900,00 грн./куб.м;

назва асортименту: лісоматеріали круглі, порода: сосна (PINS), сорт (клас якості): D, діаметр: 25-29 см (D 2b), довжина: 3,0?=6,0(L2), об`єм: 500,00 куб.м, ціна з ПДВ: 950,00 грн./куб.м;

назва асортименту: лісоматеріали круглі, порода: сосна (PINS), сорт (клас якості): D, діаметр: 30-34 см (D 3а), довжина: 3,0?=6,0(L2), об`єм: 500,00 куб.м, ціна з ПДВ: 970,00 грн./куб.м;

назва асортименту: лісоматеріали круглі, порода: сосна (PINS), сорт (клас якості): D, діаметр: 35-39 см (D 3b), довжина: 3,0?=6,0(L2), об`єм: 500,00 куб.м, ціна з ПДВ: 1 000,00 грн./куб. м;

назва асортименту: лісоматеріали круглі, порода: сосна (PINS), сорт (клас якості): D, діаметр: 40-49 см (D 4), довжина: 3,0?=6,0(L2), об`єм: 500,00 куб.м, ціна з ПДВ: 1 000,00 грн./куб.м.

Укладені між сторонами Договір 1 та Договір 2 за своєю правовою природою є договорами поставки.

Згідно положень статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

За приписами частини 2 статті 712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

На виконання Договору 1 та Додатку № 1 до нього позивач поставив, а відповідач прийняв товар, про що свідчать залучені до матеріалів справи копії підписаних обома стонами та скріплених печатками обох юридичних осіб товарно-транспортні накладні при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН-ліс), а саме:

серії ЖТБ № 524238 від 23.02.2018 на суму 14 072,65 грн.,

серії ЖТБ № 524239 від 23.02.2018 на суму 15 958,25 грн.,

серії ЖТЕ № 070014 від 18.08.2018 на суму 33 852,49 грн.,

серії ЖТЕ № 070049 від 22.08.2018 на суму 35 517,83 грн.,

серії ЖТБ № 0409312 від 26.09.2018 на суму 36 203,54 грн.,

серії ЖТБ № 396924 від 01.10.2018 на суму 31 009,20 грн.,

серії ЖТБ № 409398 від 06.10.2018 на суму 34 727,93 грн.,

серії ЖТЕ № 070421 від 10.10.2018 на суму 35 694,29 грн.,

серії ЖТВ № 526336 від 22.10.2018 на суму 34 895,99 грн.,

серії ЖТЕ № 071022 від 22.12.2018 на суму 35 998,16 грн.

На виконання Договору 2 та Додатку № 2 до нього позивач поставив, а відповідач прийняв товар, про що свідчать залучені до матеріалів справи копії підписаних обома стонами та скріплених печатками обох юридичних осіб товарно-транспортні накладні при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН-ліс), а саме:

серії ЖТБ № 475288 від 16.01.2019 на суму 38 641,29 грн.

серії ЖТЕ № 340009 від 21.01.2019 на суму 38 577,48 грн.

серії ЖТЕ № 071274 від 01.02.2019 на суму 41 636,65 грн.

серії ЖТЕ № 071295 від 06.02.2019 на суму 24 768,13 грн.

серії ЖТЕ № 071310 від 07.02.2019 на суму 18 761,93 грн.

серії ЖТВ № 526934 від 09.02.2019 на суму 35 041,15 грн.

серії ЖТЕ № 071362 від 14.02.2019 на суму 37 688,69 грн.

серії ЖТБ № 484808 від 14.02.2019 на суму 38 641,29 грн.

Первинний документ (в господарському праві) - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення (ст. 1 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні ).

Закон України Про автомобільний транспорт та Правила перевезення вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу України від 14.10.1997 № 363, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20.02.1998 за № 128/2568, визначають товарно-транспортні накладні обов`язковим документом, що повинен оформлюватися при перевезенні вантажів автомобільним транспортом.

Відповідно до частин 1, 2 статті 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Отже, товарно-транспортна накладна є основним документом на вантаж, що повинен оформлятися при здійсненні вантажних автоперевезень та одночасно з цим товарно-транспортна накладна виступає первинним документом бухгалтерського обліку.

Так, спільним наказом Міністерства інфраструктури України та Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2013 № 961/707 затверджено спеціалізовану форму товарно-транспортної накладної при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН-ліс), що додається (пункт 1) та встановлено, що товарно-транспортна накладна при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН-ліс) за формою, затвердженою пунктом 1 цього наказу, є обов`язковою для державних лісогосподарських підприємств (структурні підрозділи: лісництва, склади, цехи) при обліку, первинному відпуску та перевезенні деревини автомобільним транспортом (пункт 2).

Цим же наказом затверджено Інструкцію щодо заповнення спеціалізованої форми товарно-транспортної накладної при перевезенні деревини автомобільним транспортом (ТТН-ліс).

Вказана спеціалізована форма товарно-транспортної накладної ТТН-ліс формується та друкується лише у єдиній державній системі електронного обліку, містить штрих-код документа (у форматі 2D), який використовується для оперативного зчитування інформації, а також є надійним засобом захисту документа від підробки, є обов`язковою для державних лісогосподарських підприємств, відтак є належним доказом господарських операцій між позивачем та відповідачем з поставки деревини.

Згідно з частиною 1 статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Інше встановлено пунктом 2.5 Договору 1, відповідно до якого товар, поставлений без предоплати, має бути оплачений на протязі 10 днів з дня поставки. З огляду на викладене, за умовами Договору 1 у відповідача сплив строк оплати лісопродукції на десятий день від дати кожної поставки, а з одинадцятого дня настало прострочення.

Пунктом 2.5 Договору 2 встановлено, що оплата здійснюється за фактом постачання товару.

Відповідно до статті 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

З огляду на викладене, за умовами Договору 2 у відповідача настав строк оплати поставленої лісопродукції на наступний дня після прийняття товару за кожною з накладних.

З огляду на викладене, строк оплати товару, отриманого за вищеперерахованими накладними ТТН-ліс за обома договорами, є таким, що настав.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами частини 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з доданих до матеріалів справи виписок по рахунку позивача, відповідач частково розрахувався з позивачем за лісопродукцію у загальній сумі 522 984,33 грн. на підставі платіжних доручень від 16.01.2018 № 6 на суму 42 000,00 грн., від 17.08.2018 № 241 на суму 50 000,00 грн., від 27.09.2018 № 275 на суму 46 208,76 грн., від 08.10.2018 № 287 на суму 63 187,13 грн., від 23.10.2018 № 294 на суму 36 017,99 грн., від 08.11.2018 № 310 на суму 34 895,99 грн., від 29.12.2018 № 384 на суму 35 674,46 грн., від 01.02.2019 № 20 на суму 30 000,00 грн., від 14.02.2019 № 28 на суму 30 000,00 грн., від 04.03.2019 № 56 на суму 40 000,00 грн., від 21.03.2019 № 68 на суму 20 000,00 грн., від 20.06.2019 № 118 на суму 10 000,00 грн., від 22.07.2019 № 132 на суму 5 000,00 грн., від 02.08.2019 № 133 на суму 5 000,00 грн., від 06.08.2019 № 134 на суму 5 000,00 грн., від 16.08.2019 № 134 на суму 5 000,00 грн., від 29.10.2019 № 175 на суму 40 000,00 грн., а також прибуткових касових ордерів від 28.02.2020 № 26 на суму 10 000,00 грн., від 02.03.2020 № 28 на суму 5 000,00 грн. та від 08.05.2020 № 69 на суму 10 000,00 грн.

Доказів повної оплати за отриманий товар матеріали справи не містять.

Відповідно до частини 2 статті 193 Господарського кодексу України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до частини 2 статті 74 Господарського процесуального кодексу України у разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Доказів перерахування коштів на користь позивача у розмірі, більшому, ніж визнає та доводить суду позивач, відповідач суду не подав, у тому числі на вимогу ухвали суду від 10.06.2021 про відкриття провадження у справі, яка набрала законної сили та є обов`язковою для виконання на всій території України, копію якої відповідач отримав 17.06.2021.

За таких обставин, позовна вимога про стягнення з відповідача основного боргу у сумі 58 101,86 грн. (581 086,19 грн. сума поставки мінус 522 984,33 грн. сума оплати), строк оплати якого настав, є обґрунтованою, документально підтвердженою та такою, яку належить задовольнити.

За таких обставин, повно та ґрунтовно дослідивши матеріали справи, перевіривши на відповідність закону та дійсним обставинам справи розрахунки заборгованості, надані позивачем, суд задовольняє позов державного підприємства Народицьке спеціалізоване лісове господарство повністю, ухвалює рішення про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю ВГВ Груп основного боргу у розмірі 58 101,86 грн.

Згідно зі статтею 129 Господарського процесуального кодексу України у зв`язку із задоволенням позову суд покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору у сумі 2 270,00 грн.

Керуючись статтями 4, 12, 73-92, 129, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов державного підприємства Народицьке спеціалізоване лісове господарство задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю ВГВ Груп (07053, Київська область, Поліський район, смт. Красятичі, вул. Воздвиженська, буд. 3, ідентифікаційний код 41681930) на користь державного підприємства Народицьке спеціалізоване лісове господарство (11400, Житомирська область, Народицький район, смт. Народичі, вул. Свято-Миколаївська, буд. 129, ідентифікаційний код 34283057)

58 101,86 грн. (п`ятдесят вісім тисяч сто одна гривня вісімдесят шість копійок) основного боргу,

2 270,00 грн. (дві тисячі двісті сімдесят гривень нуль копійок) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Конюх

Дата ухвалення рішення28.07.2021
Оприлюднено29.07.2021
Номер документу98606160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1696/21

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Рішення від 28.07.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 10.06.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні