Ухвала
від 28.07.2021 по справі 748/1399/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1-кп/748/171/21

Єдиний унікальний№ 748/1399/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2021 рокум. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

проводячи у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернігові судовий розгляд кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021270340000692 від 09 березня 2021 року, за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , раніше судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України,

з участю:

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

Під час судового засідання обвинувачений ОСОБА_3 заявив клопотання та просив призначити йому захисника.

Відповідно до статті 49 КПК України у випадку коли обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно, суд зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні шляхом надання доручення призначити адвоката відповідному органу.

Враховуючи вищенаведене, заслухавши думку учасників, суд вважає, що у зв`язку з тим, що оскільки ОСОБА_3 не може самостійно залучити захисника, заявив клопотання про залучення захисника, необхідно доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області призначити адвоката для здійснення захисту обвинуваченого та забезпечити його прибуття у судове засідання.

Прокурор заявила клопотання про продовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно обвинуваченого ОСОБА_3 строком на два місяці, вказуючи про існування ризиків вчинення нового кримінального правопорушення та переховування від суду.

Обвинувачений ОСОБА_3 не заперечував щодо розгляду заявленого клопотання в даному судовому засіданні та не заперечував щодо продовження запобіжного заходу у виді домашнього арешту.

Як слідує з ухвали від 01 червня 2021 року ОСОБА_3 застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту в строк до 30 липня 2021 року, заборонивши залишати місце свого проживання за адресою АДРЕСА_2 в період часу з 21 год до 08 год наступного дня щоденно.

Відповідно до ч.2 ст.181 КПК України домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Метою і підставою продовження запобіжного заходу у виді домашнього арешту є запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується особа.

Вирішуючи клопотання про продовження домашнього арешту, суд враховує тяжкість кримінального правопорушення, в якому обвинувачується ОСОБА_3 , також при цьому враховуються обставини, які були підставою для обрання запобіжного заходу у виді домашнього арешту, вік обвинуваченого, стан його здоров`я, усталеність соціальних зв`язків, а отже з урахуванням наявного ризику запобігання спробі переховатися від суду, вчинення інших кримінальних правопорушень, приходить до висновку, щодо доцільності продовження строку домашнього арешту шляхом заборони обвинуваченому залишати своє житло на певний період доби з 21 год. 00 хв. по 08 год. 00 хв..

Покладені на ОСОБА_3 обов`язки прибувати за викликом до прокурора, суду, повідомляти прокурора чи суд про зміну місця проживання та роботи, не відлучатись із м.Чернігова без дозволу прокурора або суду продовжити на строк дії ухвали.

За таких обставин клопотання про продовження строку домашнього арешту підлягає задоволенню.

Потерпілий просив прийняти до розгляду цивільний позов, проти чого не заперечували інші учасники судового провадження.

Згідно ч.5 ст.128 КПК України цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Як слідує з ч.1 ст.128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого.

За положеннями ч.2 ст.61,62 КПК України права та обов`язки цивільного позивача та цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Враховуючи право потерпілого на звернення до суду до початку судового розгляду з цивільним позовом у суду відсутні відповідні правові підстави для відмови в прийнятті пред`явленого цивільного позову.

В даному випадку обвинувачений набуває прав цивільного відповідача та має право на подачу відзиву на позов.

Керуючись ст. 49, 61, 62, 128, 177, 178, 181, 193, 194 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора про продовження строку домашнього арешту задовольнити.

Продовжити ОСОБА_3 строк домашнього арешту до 27 вересня 2021 року включно, заборонивши обвинуваченому в період з 21 год. 00 хв по 08 год. 00 хв. наступного дня щоденно залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Строк дії ухвали до 27 вересня 2021 року.

Роз`яснити обвинуваченому, що відповідно до ч.5 ст.181 КПК України, працівники органу Національної поліції з метою контролю за його поведінкою, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Продовжити ОСОБА_3 на строк дії ухвали дію покладених на нього додаткових обов`язків прибувати за викликом до прокурора, суду; повідомляти прокурора чи суд про зміну місця проживання та роботи; не відлучатись із м.Чернігова без дозволу прокурора або суду.

Прийняти позовну заяву СТОВ «Україна» до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди.

Роз`яснити ОСОБА_3 право протягомп`ятнадцяти днівз дняотримання даноїухвали такопій документів наподачу відзивуна позов,а цивільномупозивачу правона подачупротягом десятиднів здня отриманнявідзиву відповідіна відзив.Відзив,відповідь навідзив маютьбути оформленіз дотриманнямвимог ч.2,3ст.178ЦПК Українита копіявідзиву ідоданих донього документівіншим учасникамсправи повиннабути надіслана(надана)одночасно знадісланням (наданням)відзиву досуду.До відзивудодаються докази,що підтверджуютьобставини,на якихгрунтуються запереченнявідповідача,якщо такідокази ненадані позивачемта документи,що підтверджуютьнадіслання (надання)відзиву ідоданих донього доказівіншим учасникамсправи.У разінадходження відповідіна відзиввідповідач маєправо протягомдесяти днівподати запереченняна відповідьна відзив.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням обвинуваченого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України та забезпечити його прибуття для участі в кримінальному провадженні.

Судовий розгляд відкласти на 20 вересня 2021 року о 14 год. 30 хв.

Роз`яснити захиснику про можливість ознайомитися з матеріалами кримінального провадження до 20 вересня 2021 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98621452
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , раніше судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, з участю: прокурора ОСОБА_4 обвинуваченого ОСОБА_3 , представника потерпілого ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —748/1399/21

Ухвала від 02.08.2022

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

Ухвала від 28.07.2021

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

Ухвала від 11.06.2021

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Майборода С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні