Рішення
від 28.07.2021 по справі 307/2312/21
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/2312/21

Провадження № 2/307/619/21

ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Закарпатської області

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

28 липня 2021 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючого - судді Ніточко В.В., з участю секретаря судового засідання Голубка Н.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Тячів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тересв`янської селищної ради Тячівського району Закарпатської області про визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

І. Виклад позиції сторін.

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Тересв`янської селищної ради Тячівського району Закарпатської області про визнання права власності на нерухоме майно

В позовній заяві зазначив, що йому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЗК № 033246 мені, на праві власності належить земельна ділянка 0,2000 га, розташована в АДРЕСА_1 , цільове призначення - для комерційного використання, кадастровий номер: 2124456200:03:005:0056. 18 листопада 2009 року Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю йому видано дозвіл за № 2150 на виконання будівельних робіт з продовження будівництва магазину та гуртового складу "Будівельні матеріали" в АДРЕСА_1 . На вказаній земельній ділянці в АДРЕСА_1 , на підставі дозволу на виконання будівельних робіт, ним побудовано будівлю магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, загальною площею 1 366, 5 кв.м. Відповідно до технічного паспорту на будівлю магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , загальна площа становить 1 366, 5 м.кв., з яких: будівля магазину з складом та офісними приміщеннями, позначені на плані літерою АІІ, загальною площею 1335,90 м.кв.; господарська будівля, позначена на плані літерою Б, загальною площею 22,6 м.кв. та господарська будівля, позначена на плані літерою В, загальною площею 8,0 м.кв.

Згідно висновку про вартість об`єкта оцінки, ринкова вартість будівлі магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, загальною площею 1 366, 5 м.кв., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , становить 380 707 грн. 00 коп.

У квітні 2021 року ним було втрачено оригінал правовстановлюючого документу та отримати його дублікат не виявляється можливим. З приводу можливості відновлення правовстановлюючих документів він також звертався в Управління ДАБІ у Закарпатській області, де 29 квітня 2021 року йому надали відповідь, що для захисту його прав йому слід звернутися до суду для визнання права власності на нерухоме майно.

Просить визнати за ним право власності на будівлю магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 1 366, 5 м.кв., з яких: будівля магазину з складом та офісними приміщеннями, позначені на плані літерою АІІ, загальною площею 1 335,90 м.кв.; господарська будівля, позначена на плані літерою Б, загальною площею 22,6 м.кв. та господарська будівля, позначена на плані літерою В, загальною площею 8,0 м.кв.

Відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому просив розглянути справу у його відсутності, проти задоволення позову не заперечує.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

Позивач в судове засідання не з`явилася, однак подав суду заяву, в якій просив справу розглянути у його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Представник Тересв`янської селищної ради в судове засідання не з`явився, однак надіслав до суду відзив на позовну заяву, в якому просив розглянути справу у його відсутності, проти задоволення позову не заперечує.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 07 липня 2021 року справу за позовом ОСОБА_1 до Тересв`янської селищної ради Тячівського району Закарпатської області про визнання права власності на нерухоме майно, прийнято до розгляду та відкрито провадження у ній.

Судом на підставі частини 2 статті 247 Цивільно процесуального кодексу України (далі ЦПК), у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

В підготовчому судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_1 , згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку є власником земельної ділянки площею 0,2000 га, яка розташована в АДРЕСА_1 , цільове призначення - для комерційного використання, кадастровий номер: 2124456200:03:005:0056(а.с.22).

Згідно дозволу на виконання будівельних робіт № 2150 від 18 листопада 2009 року, інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Закарпатській області надала дозвіл ОСОБА_1 на виконання будівельних робіт з продовження будівництва магазину та гуртового складу "Будівельні матеріали" в АДРЕСА_1 (а.с.55).

Із технічного паспорту на будівлю магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, що розташовані в АДРЕСА_1 , вбачається, що його загальна площа становить 1 335,9 м.кв. (а.с.42-51).

Згідно звіту будівельно-технічного обстеження стану будівлі магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, що розташовані в АДРЕСА_1 вбачається, що встановлено можливість його надійної та безпечної експлуатації (а.с.24-41).

Із листа управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області від 29 квітня 2021 року № 172/1007/1.20-2 відомо, що будівля магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, що розташовані в АДРЕСА_1 , має ознаки самочинного будівництва, що надає право його власнику звернутися в суд для визнання права власності на самочинно збудований об`єкт.

Згідно висновку про вартість об`єкта оцінки, вартість будівлі будівлю магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, що розташовані в АДРЕСА_1 , становить 380 707 грн. 00 коп.

V. Оцінка Суду.

Статтею 41 Конституції України передбачено,що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 та ч. 1 ст. 317 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Частинами 1 та 2 ст. 321 ЦК України встановлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з правовою позицією Верховного Суду України, висловленої у постанові від 24 червня 2015 року № 6-318цс15, яка, з точки зору ч. 4 ст.263 ЦПК України, має враховуватися судом, за правилами статті 392 ЦК України позов про визнання права власності може бути пред`явлено, по-перше, якщо особа є власником майна, але її право оспорюється або не визнається іншою особою; по-друге, якщо особа втратила документ, який засвідчує його право власності.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Отже, враховуючи, що відповідно до статті 328 ЦК України набуття права власності - це певний юридичний склад, з яким закон пов`язує виникнення в особи суб`єктивного права власності на певні об`єкти, суд при застосуванні цієї норми повинен встановити, з яких саме передбачених законом підстав, у який передбачений законом спосіб позивач набув право власності на спірний об`єкт та чи підлягає це право захисту в порядку, передбаченому статтею 392 ЦК України.

Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України в постанові від 07 жовтня 2015 року по справі №6-1622цс15 зазначила, що відповідно до ч. 5 ст.11ЦК України цивільні права і обов`язки можуть виникати з рішення суду лише у випадках, встановлених актами цивільного законодавства.

Можливість виникнення права власності за рішенням суду ЦК України передбачає лише у ст.ст. 335 та 376 ЦК України.

У всіх інших випадках право власності набувається з інших не заборонених законом підстав, зокрема із правочинів (ч. 1. ст. 328 ЦК України).

Стаття 392 ЦК України, у якій йдеться про визнання права власності, не породжує, а підтверджує наявне в позивача право власності, набуте раніше на законних підставах у тому випадку, якщо відповідач не визнає, заперечує або оспорює наявне в позивача право власності, а також у разі втрати позивачем документа, який посвідчує його право власності.

Право власності позивача на спірне нерухоме майно підтверджується наданими нею доказами, наведеними вище, які відповідають вимогам ст. ст. 77, 78 ЦПК України.

Враховуючи вищевикладене, втрату правовстановлюючого документа на вищезазначене майно, суд приходить до висновку про обґрунтованість та доведеність позову та про задоволення вимог позивача.

VІ. Розподіл судових витрат між сторонами.

Судові витрати в частині сплати судового збору слід покласти на позивача.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 10-13, 18, 133, 141, 142, 200, 206, 247, 258-259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 15, 316, 317, 375, 376 ЦК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на будівлю магазину, складу з офісними приміщеннями та господарськими будівлями, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 1 366, 5 м.кв., з яких: будівля магазину з складом та офісними приміщеннями, позначені на плані літерою АІІ, загальною площею 1 335,90 м.кв.; господарська будівля, позначена на плані літерою Б, загальною площею 22,6 м.кв. та господарська будівля, позначена на плані літерою В, загальною площею 8,0 м.кв.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Тячівський районний суд Закарпатської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 .

Відповідач: Тересв`янська селищна рада Тячівського району Закарпатської області, юридична адреса: 90564, Закарпатська область, Тячівський район, смт. Тересва, вул. Народна, 83, ідентифікаційний код юридичної особи:04349610.

Суддя В.В. Ніточко

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення28.07.2021
Оприлюднено30.07.2021
Номер документу98626392
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —307/2312/21

Рішення від 28.07.2021

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ніточко В. В.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ніточко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні