Рішення
від 29.07.2021 по справі 235/1102/21
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/235/756/21

Справа №235/1102/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

/ заочне/

29 липня 2021 року Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого - судді Величко О.В.

при секретарі - Грекової Ю.В.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Покровськ цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Консул-8 , треті особи: відділ з питань надання адміністративних послуг Покровської райдержадміністрації про розірвання договору оренди землі,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Консул-8 , треті особи: відділ з питань надання адміністративних послуг та державної адміністрації Покровської райдержадміністрації про розірвання договору оренди землі. В обґрунтування своїх позовних вимог вказав, що він є власником земельної ділянки загальною площею 6,4101 га, кадастровий номер 1422785000:06:000:0158, яка знаходиться на території Петрівської сільської ради Покровського району Донецької області, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом від 23.10.2018 року, номер у реєстрі 1998, виданого після смерті ОСОБА_2 . Згідно договору оренди землі від 01.09.2017 року ОСОБА_2 передала, а орендар ТОВ Консул 8 прийняв в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 6,4101 га, кадастровий номер 1422785000:06:000:0158, що знаходиться на території Петрівської сільської ради Покровського району. В порушення умов договору ТОВ Консул 8 не сплатило йому орендну плату за користування даною земельною ділянкою за період з 2017 року по 2020 рік. З 2019 року відповідач взагалі не обробляв земельну ділянку, внаслідок чого відбулось її забур`янення, чим з його боку істотно порушено умови договору. Листом від 26.01.2021 року він звернувся до відповідача з вимогою про намір розірвати договір оренди у зв`язку з невиконанням умов договору, проте відповіді не отримав. Позивач просить розірвати договір оренди земельної ділянки, укладений 01.09.2017 року між ОСОБА_2 та ТОВ Консул 8 , предметом якого є земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею 6,4101 га ріллі, кадастровий № 1422785000:06:000:0158, що розташована на території Покровського району, який внесено в Єдиний реєстр речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права під номером запису речового права № 22452575 та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 37197528 від 21.09.2017 року на право оренди земельної ділянки, стягнути з ТОВ консул-8 на його користь понесені судові витрати.

Позивач, представник позивача в судове засідання не з`явились, просили справу слухати без їх участі ( а. с. 30,43).

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про день і час слухання справи повідомлявся належним чином, причини своєї неявки суду не повідомив, не надав відзив на позовну заяву. ( а. с. 53,54).

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору відділ реєстрації Покровської райдержадміністрації в судове засідання не з`явився, просив справу слухати без участі представника ( а. с. 100).

Суд на підставі ст. 280 ЦПК України ухвалює заочне рішення по справі, оскільки належним чином повідомлений про день і час слухання справи відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин, не повідомив про причини неявки, не подав відзив, а позивач, представник позивача не заперечували проти ухвалення заочного рішення по справі.

Суд розглянув справу за відсутності учасників справи, які належним чином повідомлені про день і час слухання справи, що відповідає положенням ст. ст. 128, 223 ЦПК України, з урахуванням поданих клопотань про розгляд справи за відсутності сторони, що , в свою чергу, не порушує прав та обов`язків учасників судової справи.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи і перевіривши їх доказами, приходить до наступного.

Судом встановлено, що 01.09.2017 року між ОСОБА_2 , як орендодавець з одного боку, та ТОВ Консул 8 , як орендар з іншого боку, укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов якого орендодавець надав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 6,41 га ріллі, кадастровий № 1422785000:06:000:0158, що розташована на території Петрівської сільської ради Покровського району Донецької області ( а. с. 94-95).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 265581,77 грн ( з урахуванням коефіцієнтів 3,2 і 1,756 га, 1,249).

Відповідно до п. 8 Договору договір укладено на 7 років. ( а. с. 94).

Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновити договір на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію. У разі відсутності повідомлення орендаря і письмових заперечень орендодавця щодо продовження строку дії договору строк дії дійсного договору підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Згідно п. 9 Договору орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в розмірі 4% від базової нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що становить 5311,64 грн. щорічно до 30 грудня. Орендар, за погодженням з орендодавцем, може перенести термін виплати орендної плати.

Пунктом 20 Договору визначено, що передача земельної ділянки орендарю здійснюється після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

Відповідно до п. 28 Договору орендодавець земельної ділянки має право вимагати від орендаря на своєчасне внесення орендної плати.

Відповідно до п. 36 Договору дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотне перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Відповідно до п. 38 Договору перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору. В разі переходу права власності до інших осіб Договір оренди зберігає чинності для нового власника. ( а. с. 96).

Правовідносини щодо оренди земельних ділянок, які виникли між позивачем та відповідачем, регулюються насамперед Законом України Про оренду землі , Земельним Кодексом України та Цивільним Кодексом України.

Відповідно до статті 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 ЦК України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства щодо договору, договору найму, регулюються актами земельного законодавства - ЗК України, Законом України "Про оренду землі".

Згідно до ч. 1 ст. 93 ЗК України, ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Частиною четвертою статті 124 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки та орендарем.

Згідно ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст.ст. 18, 20 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі підлягає державній реєстрації, якщо такий договір укладений. Після державної реєстрації укладеного договору оренди землі він набирає чинності.

Згідно із частиною першою статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина перша статті 627 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Згідно частини 1 статті 15 Закону істотними умовами договору оренди землі є об`єкт оренди, строк дії договору, орендна плата, умови використання та цільове призначення земельної ділянки, умови збереження стану об`єкта оренди, умови та строки передачі землі, умови повернення, існуючі обмеження щодо використання ділянки, визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини та відповідальність сторін.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Відповідно до частини першої статті 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Частиною четвертою статті 32 Закону України Про оренду землі передбачено, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

У пункті д частини першої статті 141 ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що наведеними положеннями закону, які регулюють спірні відносини, передбачена систематична (два і більше випадки) несплата орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди. Разове порушення умов договору оренди у цій частині не вважається систематичним і не може бути підставою для його розірвання, але ж повторне порушення вже може свідчити про систематичність.

Наведене повністю узгоджується з правовими висновками, викладеними Верховним Судом України у постановах від 12 грудня 2012 року у справі № 6-146цс12 та від 28 вересня 2016 року у справі № 6-977цс16.

Якщо в договорі оренди відсутня умова про те, що перехід права власності на земельну ділянку є підставою для розірвання договору, то суд може розірвати такий договір за позовом спадкоємця, зокрема, якщо орендар не виконував чи порушував умови договору оренди, в тому числі під час життя спадкодавця, тобто у відносинах з попереднім орендодавцем.

Такого висновку Верховний Суд дійшов у постановах від 21.05.2018 р. у справі № 479/187/17 , від 06.03.2019 р. у справі № 467/297/18 .

Як встановлено в судовому засіданні, 26.01.2021 року позивачем на адресу відповідача направлені заяви- вимоги про виплату орендної плати , а також повідомлення про можливе розірвання договору оренди землі. ( а. с. 25).

В матеріалах справи відсутні відповідь відповідача на вказане звернення позивача.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди . Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Якщо земельна ділянка (пай) надається в оренду юридичній особі чи фізичній особі (підприємцю) за користування орендованою землею орендар (підприємство, підприємець) виплачує громадянину дохід у вигляді орендної плати та перераховує до бюджету податки.

Згідно п.п. 164.2.5 п.164. 2 ст. 164 ПК України орендна плата включається до складу загального місячного ( річного) оподатковуваного доходу з метою справляння ПДФО. Податковим агентом платника податку (орендодавця) є орендар ( п.п. 170.1.1 п.170.1 ст. 170 Кодексу).

ПДФО перераховується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом ( п.п. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 ПК).

Матеріали справи не містять даних щодо виконання орендарем, відповідачем по справі своїх обов`язків щодо сплати позивачці орендної плати, що передбачено умовами п.п.9-11 Договору.

Не міститься даних на підтвердження виконанням орендарем обов`язку щодо перегляду розміру орендної плати, як того вимагає п. 13 Договору.

Враховуючи, що в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт систематичної несплати орендної плати відповідачем на користь позивача, починаючи з 2017 року, не встановлено факту перегляду розміру орендної плати сторонами договору, доказів, які б спростували зазначені обставини суду не надано, суд приходить до висновку про наявність підстав для розірвання договору оренди землі від 01.09.2017 року., укладеного між ОСОБА_2 та ТОВ Консул 8 .

Відповідно до ст.. 34 Закону України Про оренду землі у разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має право утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця. Складання акта приймання-передачі земельної ділянки є важливим моментом припинення орендних відносин. У разі невиконання орендарем обов`язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов`язаний відшкодувати орендодавцю заподіяні збитки.

За таких підстав, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог в частині зняття з реєстрації зазначеного договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивачки слід стягнути 908 грн. судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 526, 610,611, 626, 627, 638, 651, 792 ЦК України, ст.ст. 93,124,141 ЗК України, Законом України Про оренду землі , ст.ст. 3,5,12,13,18, 258,260,265,268, 273, 280,283 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Консул-8 , треті особи: відділ з питань надання адміністративних послуг Покровської райдержадміністрації про розірвання договору оренди землі задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки, укладений 01.09.2017 року між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та Товариством з обмеженою відповідальністю Консул 8 , предметом якого є земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею 6,4101 га ріллі, кадастровий № 1422785000:06:000:0158, що розташована на території Покровського району Донецької області, який внесено до Єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права під номером запису речового права № 22452575 та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 37197528 від 21.09.2017 року на право оренди земельної ділянки.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Консул-8

на користь ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 908 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги рішення,якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги,відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1

Відповідач: ТОВ Консул 8 , код ЄРДПОУ 37490921, місце знаходження: м.Київ,вул. Маршала Рибалка,11Б офіс 8.

Третя особа: відділ з питань надання адміністративних послуг Покровської райдержадміністрації, м. Покровськ, вул. Торгівельна,11

Суддя:

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення29.07.2021
Оприлюднено30.07.2021
Номер документу98650599
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/1102/21

Рішення від 29.07.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Величко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні