Ухвала
від 20.07.2021 по справі 756/10009/21
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

20.07.2021 Справа № 756/10009/21

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/10009/21

1-кп/756/1230/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.07.2021 місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора у кримінальному провадженні №32020110000000085 від 24.07.2020 про звільнення кримінальної відповідальності

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП НОМЕР_1 ), громадянина України, уродженця с. Гладівки Голопристанського району Херсонської області, зареєстрованого та жителя цього ж населеного пункту ( АДРЕСА_1 , такого, що працює виконувачем обов`язки директора ТОВ «Омега Стоун» (код ЄДРПОУ 41542968),

підозрюваного у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, на підставі ч. 4 ст.212 КК України,

в с т а н о в и в:

02.07.2021 до Оболонського районного суду міста Києва надійшло клопотання прокурора у кримінальному провадженні № 32020110000000085 начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, на підставі ч. 4 ст. 212 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ст. 287 КПК України до клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності прокурор додав письмову згоду підозрюваного ОСОБА_4 на таке звільнення, з якої вбачається, що підозрюваний у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, у кримінальному провадженні №32020110000000085 ОСОБА_4 , що підтверджується повідомленням про підозру у вказаному кримінальному провадженні від 30.06.2021, дав згоду на звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з повною сплатою нарахованих сум податків та завданої шкоди.

Кримінальне провадження відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України підсудне Оболонському районному суду міста Києва.

Клопотання прокурора відповідає вимогам ст. 287 КПК України, вимоги ст. 286 цього Кодексу прокурор виконав, тому підстави для його повернення прокурору відсутні.

У підготовчому судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив задовольнити. Крім того, прокурор порушив питання про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 11.08.2020 за №760/17325/20 (провадження №1-кс/760/5803/20).

Захисник ОСОБА_5 клопотання про звільнення її підзахисного від кримінальної відповідальності за ч. 3 ст.212 КК України на підставі ч. 4 ст. 212 цього Кодексу підтримала та вважала, що у кримінальному провадженні наявні підстави, передбачені законом України про кримінальну відповідальність, для його задоволення.

Підозрюваний ОСОБА_4 також підтримав клопотання прокурора та просив його задовольнити. Крім того, зазначив, що він ознайомлений з клопотанням прокурора та не заперечує проти закриття кримінального провадження з підстав, викладених у клопотанні прокурора. Крім того, підозрюваний зазначив, що він ознайомлений зі своїми правами, передбаченими ст. 42 КПК України, а також із положеннями ст. 285 цього Кодексу, суть підозри йому зрозуміла, а також зрозуміло наслідки звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, тобто за нереабілітуючою підставою, та зрозуміло й наслідки, що стосується позбавлення права на здійснення досудового розслідування та судового провадження в повному обсязі в загальному порядку.

Вислухавши доводи прокурора, позицію захисника, пояснення підозрюваного ОСОБА_4 , котрому судом було роз`яснено суть підозри, підставу звільнення від кримінальної відповідальності, що не відноситься до реабілітуючих підстав, передбачених пунктами 1-3 ч. 1 ст. 284 КПК України, і роз`яснено право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави, на що підозрюваний ОСОБА_4 не заперечив проти такого звільнення від кримінальної відповідальності та надав свою згоду на закриття кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 КК України на підставі ч. 4 ст. 212 цього Кодексу, дослідивши матеріали клопотання, а також долучені стороною обвинувачення матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню на таких підставах.

Згідно клопотання прокурора та долучених матеріалів кримінального провадження ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, за таких обставин.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ) в період часу з квітня 2019року по липень 2020 року на території м. Києва, будучи виконувачем обов`язків директора ТОВ «Омега Стоун», тобто службовою особою юридичної особи приватного права, здійснюючи організаційно-розпорядчі функції керівника вказаного товариства, ухилився від сплати податку на додану вартість та мита в особливо великих розмірах.

Відповідно до ч. 2 ст. 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Примітка 1 до ст. 96-3 КК України визначає, що під уповноваженими особами юридичної особи слід розуміти службових осіб юридичної особи, а також інших осіб, які відповідно до закону, установчих документів юридичної особи чи договору мають право діяти від імені юридичної особи.

Так, ОСОБА_4 згідно наказу від 03.12.2018 № 01/16 призначений на посаду виконувача обов`язків директора ТОВ «Омега Стоун», яке зареєстровано Оболонською районною в місті Києві державною адміністрацією 28.08.2017 за №10661020000014075, юридична адреса: м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 2а, офіс 204. Підприємство 28.08.2017 взято на податковий облік в Головному управлінні ДПС у м. Києві за №265217216641.

Товариство здійснює свою діяльність відповідно до Статуту, затвердженого Протоколом № 08/02-19 учасників ТОВ «Омега Стоун» від 08.02.2019, яким визначено наступне:

п. 10.3 Виконавчим органом Товариства є директор; п. 12.1 Одноосібним виконавчим органом Товариства є Директор, який здійснює управління поточною діяльністю Товариства; п. 12.3 Повноваження Директора можуть бути припинені, або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового Директора, або тимчасового виконувача його обов`язків; п. 12.4 До компетенції Директора належить: (2) розпорядження майном та коштами Товариства, вчинення правочинів та підписання інших документів від імені Товариства з урахуванням обмежень щодо зазначених правочинів, встановлених цим Статутом; (7) підписання та подача до відповідних державних органів фінансової звітності та інших передбачених законом обов`язкових документів; п.12.8 Директор зобов`язаний належним чином здійснювати усі покладені на нього повноваження і посадові обов`язки; п.14.2 Посадовою особою Товариства, яка відповідає за бухгалтерський облік, податкову, фінансову, статистичну звітність є головний бухгалтер. Якщо посада головного бухгалтера не введена до штату Товариства, відповідальним за бухгалтерський облік, податкову, фінансову та статистичну звітність є Директор.

Тобто, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду виконувача обов`язків директора ТОВ «ОМЕГА СТОУН», будучи службовою особою цього підприємства, маючи при цьому владні повноваження, передбачені законодавчими актами України, виконував його організаційно-розпорядчі функції.

Крім цього, відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві відносяться до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи-директора) згідно до законодавства і засновницьких документів.

Відповідно до п. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено, що відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідно до п. 6 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено, що керівник підприємства зобов`язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Відповідно п.п. 16.1.2 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов`язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів.

Відповідно п.п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов`язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно п.п. 47.1.1 п. 47.1 ст. 47 Податкового кодексу України встановлено, що відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть юридичні особи, резиденти або нерезиденти України, які відповідно до цього Кодексу визначені платниками податків, а також їх посадові особи.

Встановлено, що 25.09.2018 між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» та компанією-нерезидентом «SUCCESS ULTRA HOLDINGS» (Гонконг) укладено зовнішньоекономічні договори бербоут-чартера (оренди) кодова назва «BARECON 2001» щодо оренди в останнього трьох річкових танкерів закритого типу «LA NOVETTE-37» (колишня назва «DANUBE EXPLORER»), «POSITIVE-3» (колишня назва «LA NOVETTE-39»), «POSITIVE-4» (колишня назва «PATMOS») та річкової танкерної баржі закритого типу «LA NOVETTE-38» (колишня назва «DT-2646»).

У подальшому, на виконання умов даного контракту ТОВ «ОМЕГА СТОУН» здійснено оформлення відповідних вантажно-митних декларацій з метою ввезення на територію України зазначених трьох річкових танкерів та річкової танкерної баржі, а саме:

ІМ 31 АА № UA508120/2018/003289 від 05.10.2018 щодо ввезення на митну територію України в режимі «тимчасове ввезення» річкового танкеру закритого типу «LA NOVETTE-37» (колишня назва «DANUBE XPLORER»). Митна вартість даного товару за даною ВМД складає 8311 641,23 грн;

ІМ 31 АА № UA508120/2018/003288 від 05.10.2018 щодо ввезення на митну територію України в режимі «тимчасове ввезення» річкової танкерної баржі закритого типу «LA NOVETTE-38» (колишня назва «DT-2646»). Митна вартість даного товару за даною ВМД складає 5 353 260,45 грн;

ІМ 31 АА № UA508120/2018/003893 від 30.11.2018 щодо ввезення на митну територію України в режимі «тимчасове ввезення» річкового танкеру закритого типу «POSITIVE-3» (колишня назва «LA NOVETTE-39»). Митна вартість даного товару за даною ВМД складає 8233370,28 грн.;

ІМ 31 АА № UA508120/2018/003894 від 30.11.2018 щодо ввезення на митну територію України в режимі «тимчасове ввезення» річкового танкеру закритого типу «POSITIVE-4» (колишня назва «PATMOS»). Митна вартість даного товару за даною ВМД складає 8517279,6грн.

Дані вантажно-митні декларації 05.10.2018 та 30.11.2018 подані ТОВ «ОМЕГА СТОУН» засобами електронного зв`язку до митного посту «Херсон-порт» Херсонської митниці ДФС. Встановлено, що під час митного оформлення даних трьох річкових танкерів та річкової танкерної баржі, застосовано Преференцію 198 на підставі положень Додатка Е Конвенції про тимчасове ввезення від 26.06.1990.

Згідно Преференції 198 встановлено, що товари, які можуть поміщуватись в режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до положень Додатка Е Конвенції про тимчасове ввезення від 26.06.1990 (м. Стамбул, 1190 рік).

Відповідно до ст. 103 МК України встановлено, що тимчасове ввезення - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари, транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання.

Згідно зі статтею 1 Додатка Е Конвенції про тимчасове ввезення, часткове звільнення означає звільнення від сплати частини суми ввізного мита й податків, які мали б бути стягнуті, якби товари пройшли процедуру митного оформлення для використання в межах території ввезення, за станом на дату, на яку на них було поширено режим тимчасового ввезення.

Таким чином, згідно вказаних вантажно-митних декларацій: ІМ31АА№UA508120/2018/003289 від 05.10.2018, ІМ 31 АА № UA508120/2018/003288 від 05.10.2018, ІМ 31 АА № UA508120/2018/003893 від 30.11.2018 та ІМ31АА№UA508120/2018/003894 від 30.11.2018, ТОВ «ОМЕГА СТОУН» сплатило митні платежі: мито на товари, що ввозяться на територію України суб`єктом господарювання (код020) у розмірі 3% та 6% від основи нарахування мита 10% у сумі 70 749,3 грн та податок на додану вартість з товарів, ввезених на територію України суб`єктами господарювання (код028) у розмірі 3% та 6% від основи нарахування податку на додану вартість 20% у сумі 297147,07грн.

Отже, відповідно до зазначених вантажно-митних декларацій ТОВ «ОМЕГА СТОУН», а також додатків до них, складених та поданих до митного посту «Херсон-порт» Херсонської митниці ДФС, на підставі зовнішньоекономічних договорів бербоут-чартера (оренди) кодова назва «BARECON 2001», дане підприємство отримало у тимчасове платне користування на умовах оренди у компанїї-нерезидента «SUCCESS ULTRA HOLDINGS» (Гонконг) трьох річкових танкерів та річкової танкерної баржі. Далі, вказані транспортні засоби заявлені ТОВ «ОМЕГА СТОУН» митному органу в митному режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами.

Згідно ч. 1 ст. 71 МК України, а саме: декларант має право обрати митний режим, у який він бажає помістити товари, з дотриманням умов такого режиму та у порядку, що визначені МКУкраїни.

Відповідно до ч. 7 ст. 106 цього Кодексу у разі випуску товарів, поміщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами, у вільний обіг на митній території України або передачі таких товарів у користування іншій особі митні платежі сплачуються в обсязі, передбаченому законом для ввезення цих товарів на митну територію України у митному режимі імпорту, за відрахуванням суми, вже сплаченої на підставі умовного часткового звільнення цих товарів від оподаткування митними платежами.

Під час проведення досудового розслідування встановлено порушення вимог ч. 7 ст.106МК України, а саме: транспортні засоби, які були поміщені у митний режим «Тимчасового ввезення» передавались Товариством у користування іншим, суб`єктам господарювання та на підставі цього службовими особами Товариства не сплачено митні платежі в обсязі, передбаченому законом для транспортних засобів на митну територію України у митному режимі «Імпорту».

Згідно з ч. 1 ст. 112 цього Кодексу митний режим «Тимчасового ввезення» завершується шляхом реекспорту товарів, транспортних засобів комерційного призначення, поміщених у цей режим, або шляхом поміщення їх в інший митний режим, що допускається МК України, а також у випадках, передбачених ч. 3 ст. 112 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 285 МК України, а саме: умовне часткове звільнення від оподаткування ввізним митом застосовується до товарів, зазначених у ст. 106 цього Кодексу, поміщених у митний режим тимчасового ввезення, за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 18 МК України.

Відповідно до ст. 8 Додатка С Конвенції про тимчасове ввезення, кожна Договірна сторона має право відмовити у наданні права на тимчасове звезення або відкликати його стосовно: транспортних засобів комерційного використання, які використовуються для внутрішніх перевезень; транспортних засобів, зданих в оренду після їхнього ввезення, або, якщо зони були зданими в оренду в момент їхнього ввезення, транспортних засобів повторно зданих в оренду в момент їхнього ввезення, транспортних засобів повторно зданих в оренду або переданих в суборенду з метою, що не полягає в їхньому негайному вивезені.

Статтею 9 Додатка С Конвенції про тимчасове ввезення визначено, що подальше вивезення транспортних засобів комерційного використання відбувається відразу ж після закінчення транспортних операцій, для яких вони були ввезені.

Однак, у період березня 2019 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), у виконувача обов`язків директора ТОВ «ОМЕГА СТОУН» ОСОБА_4 виник злочинний умисел, спрямований на ухилення від сплати митних платежів (податку на додану вартість та ввізного мита на товари) шляхом передачі вказаних транспортних засобів (трьох річкових танкерів та річкової танкерної баржі) у платне користування третім особам, без зміни митного режиму «тимчасове ввезення» на митний режим «імпорт» та без сплати митних платежів в обсязі, передбаченому законом для транспортних засобів на митну територію України у митному режимі «Імпорту», чим здійснив ухилення від сплати податку на додану вартість у сумі 6 090 118,76 грн та ввізного мита на товари у сумі 1 450 028,28 грн.

ОСОБА_4 , діючи умисно та достовірно усвідомлюючи, що діє всупереч вимогам МКУкраїни, обіймаючи посаду виконувача обов`язків директора ТОВ «ОМЕГА СТОУН» за фактичною адресою місцезнаходження офісного приміщення даного підприємства у м. Києві (вул. Новокостянтинівська, 2а, офіс 204) у період з 01.04.2019 по 20.03.2020 склав та організував підписання ряду договорів, згідно умов яких ТОВ «ОМЕГА СТОУН» передало у тимчасове платне користування на умовах оренди зазначені три річкові танкери та річкову танкерну баржу, а саме: договір суб-чартер від 01.04.2019 № 01/04-БЧ, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ«ТРАНСШИПОЙЛ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-1» (колишня назва «LA NOVETTE-37»); Договір суб-чартер від 01.04.2019 № 02/04-БЧ, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ «ТРАНСШИПОЙЛ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-2» (колишня назва «LA NOVETTE-38»); Договір суб-чартер від 01.05.2019 № 03/04-БЧ, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ «ТРАНСШИПОЙЛ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-3» (колишня назва «LA NOVETTE-39»); Договір суб-чартер від 01.05.2019, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ «ТРАНСШИПОЙЛ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-4» (колишня назва «PATMOS»); Договір суб-чартер від 20.03.2020 № 1, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-1» (колишня назва «LA NOVETTE-37»); Договір суб-чартер від 20.03.2020 №2, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-2» (колишня назва «LA NOVETTE-38»); Договір суб-чартер від 20.03.2020 № 3, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-3» (колишня назва «LA NOVETTE-39»); Договір суб-чартер від 20.03.2020 № 4, укладений між ТОВ «ОМЕГА СТОУН» (Фрахтувальник) та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ» (Субфрахтувальник), відповідно до умов якого фрахтувальник передає субфрахтувальнику річковий танкер закритого типу «POSITIVE-4» (колишня назва «PATMOS»).

У подальшому, переслідуючи свій вищевказаний умисел, спрямований на ухилення від сплати податків та митних платежів, ОСОБА_4 , виконуючи обов`язки директора ТОВ «ОМЕГА СТОУН» та фактично здійснюючи контроль за його діяльністю, на виконання умов зазначених договорів, в період з 30.04.2019 по 31.07.2020, склав та організував підписання відповідних актів надання послуг субчартеру зазначених річкових танкерів із службовими особами ТОВ«ТРАНСШИПОЙЛ» та ТОВ «ПОЗИТИВ- ШИППІНГ», а саме: № 37 від 30.04.2019 на загальну суму 80 850 грн; №38 від 30.04.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 51 від 31.05.2019 на загальну суму 80 850 грн; № 52 від 31.05.2019 на загальну суму 80 850 грн; № 75 від 31.05.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 53 від 30.06.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 72 від 30.06.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 73 від 30.06.2019 на загальну суму 80850грн; № 74 від 30.06.2019 на загальну суму 80 850 грн; № 91 від 31.07.2019 на загальну суму 64500грн; № 94 від 31.07.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 97 від 31.07.2019 на загальну суму 80850грн; №100 від 31.07.2019 на загальну суму 80 850 грн; № 92 від 31.08.2019 на загальну суму 64500грн; № 95 від 31.08.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 98 від 31.08.2019 на загальну суму 80 850 грн; №101 від 31.08.2019 на загальну суму 80 850 грн; № 93 від 30.09.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 96 від 30.09.2019 на загальну суму 64 500 грн; № 99 від 30.09.2019 на загальну суму 80 850 грн; №102 від 30.09.2019 на загальну суму 80850грн; № 3 від 30.04.2020 на загальну суму 375 000 грн; № 4 від 30.04.2020 на загальну суму 375 000 грн; № 5 від 30.04.2020 на загальну суму 375 000 грн; № 6 від 30.04.2020 на загальну суму 375 000 грн; № 8 від 31.05.2020 на загальну суму 375 000 грн; № 9 від 31.05.2020 на загальну суму 375 000 грн; №11 від 31.05.2020 на загальну суму 375 000 грн; №14 від 30.06.2020 на загальну суму 375 000 грн; №15 від 30.06.2020 на загальну суму 375 000 грн; №16 від 30.06.2020 на загальну суму 375 000 грн; №20 від 31.07.2020 на загальну суму 375 000 грн; №22 від 31.07.2020 на загальну суму 375000грн.

Надалі, продовжуючи реалізацію свого вищевказаного умислу, спрямованого на ухилення від сплати податку на додану вартість та ввізного мита на товари, ненарахованих та несплачених до державного бюджету України, перебуваючи в офісному приміщенні ТОВ «ОМЕГА СТОУН» за вищевказаною адресою, ОСОБА_4 , користуючись повноваженнями, покладеними на нього як на виконувача обов`язків директора даного Товариства, відобразив у його податковій звітності за період з квітня 2019 року по травень 2020 року фінансово-господарські операції із ТОВ«ТРАНСШИПОЙЛ» та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ», які підтверджують факт передачі ним транспортних засобів (річкових танкерів закритого типу) у платне користування іншим суб`єктам господарювання, чим порушив вимоги ч. 1 ст.71, ч. 7 ст. 106 та ч. 1 ст. 285 МК України, у наступних податкових накладних, які подав засобами електронного зв`язку до ДПІ в Оболонському районі ГУ ДПС у м. Києві, а саме:

річковий танкер закритого типу «POSITIVE-1» (колишня назва «LA NOVETTE-37») у відповідності до податкових накладних від 24.04.2019 за № 51, від 25.04.2019 за№ 52, від 31.05.2019 за № 72, від 07.06.2019 за№ 81, від 11.06.2019 за № 82, від 13.06.2019 за № 84, від 12.07.2019 за № 97, від 29.07.2019 за № 102, від 03.10.2019 за № 128, від 07.10.2019 за № 129, від 10.10.2019 за № 130, від 11.10.2019 за № 131, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ«ТРАНСШИПОЙЛ» та у відповідності до податкових накладних від 30.04.2020 за № 4, від 31.05.2020 за № 10, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ»;

річковий танкер закритого типу «POSITIVE-2» (колишня назва «LA SOVETTE-38») у відповідності до податкових накладних від 24.04.2019 за № 48, від 25.04.2019 за № 49, від 26.04.2019 за № 50, від 27.05.2019 за № 71, від 24.06.2019 за № 87, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ «ТРАНСШИПОЙЛ» та у відповідності до податкових накладних від 30.04.2020 за № 5, від 31.05.2020 за № 11, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ«ПОЗИТИВ-ШИІШІНГ»;

річковий танкер закритого типу «POSITIVE-3» (колишня назва «LA NOVETTE-39») у відповідності до податкових накладних від 20.05.2019 за № 69, від 24.06.2019 за № 86, від 18.07.2019 за № 99, від 25.07.2019 за № 98, від 26.07.2019 за № 100, від 27.08.2019 за № 111, від 02.09.2019 за № 112, від 04.09.2019 за № 113, від 13.09.2019 за № 119, від 24.09.2019 за № 120, від 25.09.2019 за № 121, від 27.09.2019 за № 122, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ«ТРАНСШИПОЙЛ» та у відповідності до податкових накладних від 30.04.2020 за № 6, від 31.05.2020 за № 12, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ»;

річковий танкер закритого типу «POSITIVE-4» у відповідності до податкових накладних від 10.05.2019 за № 66, від 21.05.2019 за № 70, від 13.06.2019 за № 83, від 24.06.2019 за № 85, від 05.07.2019 за № 96, від 26.07.2019 за № 101, від 02.08.2019 за № 103, від 07.08.2019 за № 104, від 09.08.2019 за № 110, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ«ТРАНСШИПОЙЛ» та у відповідності до податкових накладних від 30.04.2020 за № 7, від 31.05.2020 за № 13, здавався в оренду (субчартер) підприємству ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ».

У відповідності до ч. 7 ст. 285 МК України виконувач обов`язків директора ТОВ «ОМЕГА СТОУН» ОСОБА_4 у разі випуску у вільний обіг шляхом передачі транспортних засобів (річкових танкерів закритого типу) в оренду підприємствам ТОВ «ТРАНСШИПОЙЛ» та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИІIIІІРГГ» зобов`язаний сплатити митні платежі в обсязі, передбаченому законом для ввезення цих товарів на митну територію України у митному режимі імпорту, за відрахуванням суми, вже сплаченої на підставі умовного часткового звільнення цих товарів від оподаткування митними платежами.

Всупереч вимог даних норм МК України, упродовж квітня 2019 року-липня 2020 року, тобто у період передачі вказаних річкових танкерів закритого типу «POSITIVE-1», «POSITIVE-2», «POSITIVE-3» та «POSITIVE-4» у платне користування ТОВ «ТРАНСШИПОЙЛ» та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ», дані транспортні засоби перебували на митній території України у митному режимі «тимчасове ввезення» згідно з митними деклараціями ІМ 31 АА №UA508120/2018/003289 від 05.10.2018, ІМ 31 АА № UA508120/2018/003288 від 05.10.2018, ІМ 31 АА №UA508120/2018/003893 від 30.11.2018 та ІМ 31 АА № UA508120/2018/003894 від 30.11.2018, що надало можливість ТОВ «ОМЕГА СТОУН», в особі виконувача обов`язків директора ОСОБА_4 уникнути повної сплати до бюджету податку на додану вартість на загальну суму 6 090 118,76 грн та ввізного мита на товари у сумі 1 450 028,28 грн.

Встановлені збитки підтверджуються висновком експертного дослідження від 17.07.2020 за № 1-17/07/2020-дос.

Таким чином, ОСОБА_4 в період квітня 2019 року-липня 2020 року, будучи службовою особою ТОВ «ОМЕГА СТОУН», діючи умисно та протиправно, всупереч вимогам ч. 2 ст. 71, ст. 106, ч. 1,8 ст. 257, ч. 1 ст. 266 та ст. 285 МК України, ст. 190 та ст. 206 ПК України, не перевів у митний режим «імпорт» та не сплатив у повному обсязі податок на додану вартість та ввізного мита на товари, випустивши у вільний обіг шляхом передачі в оренду підприємствам ТОВ«ТРАНСШИПОЙЛ» та ТОВ «ПОЗИТИВ-ШИППІНГ» транспортні засоби річкові танкери закритого типу «POSITIVE-1», «POSITIVE-2», «POSITIVE-3» та «POSITIVE-4», які було попередньо імпортовано із застосування митного режиму «Тимчасове ввезення», умисно ухилився від сплати податків та митних платежів на загальну суму 7540147,04 грн, з яких податок на додану вартість у сумі 6 090 118,76 грн та ввізного мита на товари у сумі 1450028,28грн, що у сім тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є особливо великим розміром.

Таким чином, ОСОБА_4 своїми діями, які виразились в умисному ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачене ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановлено шкода у розмірі 6090118,76грн (податок на додану вартість) та 1 450 028, 28 грн (мито) на загальну суму 7 540 147, 04 грн.

Під час досудового розслідування було встановлено, що вищевказану шкоду в загальному розмірі 7 725 308,6 грн відшкодовано у повному обсязі до притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності (платіжні доручення: №88 71 000 грн; № 90 40 000 грн; № 108 320 000 грн; № 171 262 000 грн; № 200 100 000 грн; № 146 265000 грн; № 242 240 000 грн; № 297 240 000 грн; № 316 240 000 грн; № 71 240 000 грн; № 48 240000грн; № 33 237 300 грн; № 23 238 000 грн; № 88 240 000 грн; № 112 240 000 грн; № 122 240 000 грн; № 188 240000 грн; № 221 240 000 грн; № 345 240 000 грн; № 260 240 000 грн; № 269 240 000 грн; №281 240 000 грн; № 289 240 000 грн; № 297 240 000 грн; № 312 240 000 грн; № 329 240 000 грн; № 347 240 000 грн; №367 240 000 грн; № 389 192 008,60 грн; № 5 240 000 грн; № 12 240 000 грн; № 29 240 000 грн; № 37 240 000 грн; № 58 240 000 грн).

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення (злочину) підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами: висновком експертного дослідження від 17.07.2020 №1-17/07/2020-дос; показаннями підозрюваного; наказом від 03.12.2018 про призначення ОСОБА_4 на посаду виконуючого обов`язки директора ТОВ «Омега Стоун» та іншими матеріалами кримінального провадження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 цього Кодексу передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно зі ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ст. 44 КК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 212 цього Кодексу особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Враховуючи, що ОСОБА_4 вперше вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачене ч. 3 ст. 212 КК України, завдані державі збитки відшкодовані до моменту притягнення його до кримінальної відповідальності в повному обсязі, а саме сплачено податки, збори (обов`язкові платежі), відшкодовано шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня), суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 цього Кодексу, а провадження по справі закрити.

За таких обставин, клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності підлягає задоволенню.

Цивільний позов не заявлений, процесуальні витрати та речові докази по справі відсутні.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадках виправдування обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, не призначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові.

З урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 11.08.2020 за №760/17325/20 (провадження №1-кс/760/5803/20).

Керуючись ст. 212 КК України, статтями 174, 284, 285, п. 2 ч. 3 ст. 314, ч. 3 ст. 315 КПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ч. 3 ст.212 КК України на підставі ч. 4 ст. 212 КК України задовольнити.

Звільнити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 212 КК України на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Кримінальне провадження за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020110000000085 від 24.07.2020, закрити.

Клопотання прокурора Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 11.08.2020 за №760/17325/20 (провадження №1-кс/760/5803/20) задовольнити.

Скасувати арешт накладений на річкові танкери закритого типу, які перебувають у власності компанії нерезидента SUCCESS ULTRA HOLDINGS LTD (Hong Kong) та якими згідно укладених договорів бербоут-чартера (оренди) кодова назва «BARECON 2001» користується ТОВ «Омега Стоун» (код ЄДРПОУ 41542968), а саме:

- річковий танкер закритого типу «POSITIVE-1» (LA NOVETTE-37), 1973 року виготовлення;

- річковий танкер закритого типу «POSITIVE-2» (LA NOVETTE-38), 1980 року виготовлення;

- річковий танкер закритого типу «POSITIVE -3» (LA NOVETTE-39), 1973 року виготовлення;

- річковий танкер закритого типу «POSITIVE-4», 1987 року виготовлення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд міста Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98658263
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів

Судовий реєстр по справі —756/10009/21

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Касьян А. В.

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Касьян А. В.

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Касьян А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні