Ухвала
від 30.07.2021 по справі 344/11953/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11953/21

Провадження № 1-кс/344/4708/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , його захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про продовження строку запобіжного заходу застави в частині покладених обов`язків в рамках кримінального провадження №12021090000000014 від 13.01.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 ККУкраїни -,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що 20 травня 2021 року о 15.00 год. в ході проведення обшуку автомобіля «Фольцваген Гольф», чорного кольору д.н.з. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , ОСОБА_4 ( ОСОБА_6 ) видав та було вилучено предмет схожий на пістолет з маркуванням № НОМЕР_3 , в якому знаходився магазин з 5 патронами, які згідно висновку експерта № СЕ -19\109-21\5540-бл від 27.05.2021 є короткоствольною нарізною вогнепальною зброєю, 6,35-мм пістолетом Браунінг (model de Poche, «кишенькова модель»), № НОМЕР_3 , промислового виробництва та боєприпасами до нарізної вогнепальної зброї, а саме 6,35-мм патронами «Браунінг», промислового виробництва які він незаконно зберігав у вказаному автомобілі.

2 червня 2021 ОСОБА_4 ( ОСОБА_6 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин Польщі уродженець м. Варшава, зареєстрований АДРЕСА_1 , Польща, проживаючий по АДРЕСА_2 , оголошено підозру у незаконному носінні, зберіганні та придбанні нарізної вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу, тобто вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України.

Крім того в автомобілі «Фольцваген Гольф», чорного кольору д.н.з. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , яким користується ОСОБА_4 ( ОСОБА_6 ) вилучено предмет схожий на запал УЗРГМ з маркуванням «УЗРГМ-2 161-82 УЗЧП», який згідно висновку експерта № КСЕ-19\109-21\6612 від 18.05.2021 є уніфікованим запалом ручних гранат типу УЗРГМ-2, який використовується для спорядження ручних гранат РГД-5, Ф-1 та РГ-42, містить заряд комбінованої вибухової речовини ТНРС, азид свинцю та тетрил.

Також 20 травня 2021 року в період часу з 16.15 год. по 23.10 год., в межах даного провадження проведено обшук в об`єкті незавершеного будівництва, що в с. Дем`янів, Бурштинської ОТГ, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 2621282001:01:001:0215, до якого мав доступ та яким користувався ОСОБА_4 ( ОСОБА_6 ) де було виявлено та вилучено предмет схожий на запал УЗРГМ з маркуванням УЗРГМ-2583, який згідно з висновком експерта №КСЕ-19\109-21\6610 є уніфікованим запалом ручних гранат типі УЗРГМ-2, який використовується для спорядження ручних гранат РГД-5, Ф-1 та РГ-42, містить заряд комбінованої вибухової речовини ТНРС, азид свинцю та тетрил; предмет схожий на накольний механізм навчального запалу УЗРГМ з позначенням «23 80386» є імітаційним підривником; предмет схожий на корпус гранати Ф-1 із маркуванням «38 6 64 Т» та предмет схожий на корпус гранати РГД-5 без маркування, які згідно з висновком експерта №КСЕ-19\109-21\6614 є корпусом річної оборонної осколкової гранати Ф-1 та корпусом ручної наступальної осколкової гранати РГД-5; також виявлено предмет схожий на гранату Ф-1 з запалом схожим на УЗРГМ в якому відсутні важіль, запобіжна чека та з наявним нальотом та корозією та яку відповідно до вимог наказу № 691 від 19.08.2019 віднесено до категорій «надзвичайно небезпечний» та було знищено на місці проведення обшуку, та згідно з висновком експерта №КСЕ-19\109-21\6339 надані на дослідження предмети є залишками корпусу ручної оборонної осколкової гранати Ф-1, які утворилися внаслідок руйнування.

2 червня 2021 року слідчим суддею Івано-Франківського міського суду застосовано запобіжний захід у виді - триманні під вартою підозрюваного ОСОБА_4 на сорок шістдесят днів, тобто до 31.07.2021 включно.

15.06.2021 ОСОБА_4 був звільнений з-під варти оскільки заплатив заставу в сумі 68100 грн. з покладенням обов`язків:

·прибувати до визначеної службової особи слідчого, прокурора або суду, із визначеною періодичністю;

·не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

·повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;

·здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд та в`їзд в Україну.

Таким чином з 15 червня 2021 після внесення застави ОСОБА_4 вважається таким до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави, строк покладених на нього обов`язків згідно ухвали Івано-Франківського міського суду закінчується 31.07.2021.

«28» липня 2021 року строк досудового розслідування вказаного провадження продовжено до трьох місяців, тобто до 2.09.2021, у зв`язку із необхідністю проведення ряду слідчих та процесуальних дій, зокрема необхідно: зняти грифи таємності з клопотань і доручень слідчого та ухвал слідчих суддів про надання дозволів на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, які разом із протоколами та додатками долучити до матеріалів кримінального провадження; встановити всі фактичні обставини вчинення злочину та перевірити на причетність ОСОБА_4 до вчинення інших злочинів пов`язаних з незаконним зберігання вибухівки, за результатами слідчих дій надати їх діям правову оцінку, при встановленні всіх обставин повідомити кінцеву підозру, скласти обвинувальний акт і реєстр матеріалів, ознайомити з матеріалами досудового розслідування сторони кримінального провадження в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України, крім того ОСОБА_4 є громадянином Польщі, а тому необхідно здійснити переклад відповідних процесуальних документів на польську мову.

Вказані слідчі дії неможливо було здійснити раніше, через значну судових експертиз, які необхідно було провести та кількість інформації, яку необхідно дослідити в межах кримінального провадження з метою притягнення до відповідальності осіб причетних до вчинення даних злочинів. Також без проведення таких слідчих та процесуальних дій буде не можливим провести об`єктивний та неупереджений судовий розгляд справи.

Обґрунтованість підозри, пред`явленої ОСОБА_4 , підтверджується відомостями, які містяться протоколах обшуку, висновках судових експертиз, речовими доказами, протоколами огляду та інших матеріалах кримінального провадження в їх сукупності.

Злочин, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , у відповідності до ст. 12 КК України, відноситься до категорії тяжких, санкції відповідних частин статті 307 КК України передбачають покарання виключно у вигляді позбавлення волі на строк до семи років.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України, під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, а саме згідно п.1 ч. 1 ст. 177 КПК України, підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, оскільки злочин у вчиненні якого він підозрюється згідно ч. 5 ст. 12 КК України відноситься до тяжкого і за нього передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 7 років і підозрюваний усвідомлює про неминучість покарання за вчинення злочину у вигляді позбавлення волі, крім того на даний час вже перебуває у розшуку каналами Інтерпол, країна ініціатор розшуку Республіка Польща;

Крім того відповідно п.2 . 1 ст. 177 КПК України, підозрюваний може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, оскільки не встановлено обставини придбання вогнепальної зброї, боєприпасів та інших предметів вилучених у ОСОБА_4 , який є громадянином Польщі;

Також згідно з п. 3 ч.1 ст.177КПК України, у підозрюваного є можливість незаконно впливати підозрюваним на експертів та свідків у кримінальному провадженні, оскільки йому відомі чи стануть в ході розслідування відомі їх анкетні відомості та з метою ухилення від кримінальної відповідальност і ОСОБА_4 може чинити на них фізичний чи психологічний тиск.

На даний час зазначені у п.п. 1,2,3 ч. 1 ст. 177 КПК України ризики продовжують існувати та не зменшилися, а тому підстав для зміни чи скасування запобіжного заходу у вигляді застави, в частині покладених обов`язків, немає.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задоволити.

Захисник в судовому засіданні щодо задоволення клопотання не заперечив.

В судовому засіданні підозрюваний підтримав думку захисника.

Заслухавши прокурора, підозрюваного, захисника, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 КПК України застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Ч. 5 ст. 194 КПК України передбачено обов`язки, які слідчим суддею можуть бути покладені на підозрюваного, та які згідно з ч. 6 цієї статті можуть бути покладені на строк не більше двох місяців, а при необхідності можуть бути продовжені за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому ст. 199 цього Кодексу.

Ст. 219 КПК України визначено, що досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину, а ч. 2 даної статті зазначає про можливість продовження строку досудового розслідування.

2 червня 2021 ОСОБА_4 ( ОСОБА_6 ) оголошено підозру у незаконному носінні, зберіганні та придбанні нарізної вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу, тобто вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України.

2 червня2021 року слідчим суддею Івано-Франківського міського суду застосовано запобіжний захід у виді - триманні під вартою підозрюваного ОСОБА_4 на сорок шістдесят днів, тобто до 31.07.2021 включно.

15.06.2021 ОСОБА_4 був звільнений з-під варти оскільки заплатив заставу в сумі 68100 грн. з покладенням обов`язків:

- прибувати до визначеної службової особи слідчого, прокурора або суду, із визначеною періодичністю;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд та в`їзд в Україну.

28.07.2021 року заступником керівника Івано-Франківської обласної прокуратури, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021090000000014 від 13.01.2021 продовжено до 02.09.2021 року.

Стороною кримінального провадження з боку обвинувачення доведено наявність об`єктивних обставин, які в свою чергу перешкоджають завершенню досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до закінчення дії покладених на підозрюваного обов`язків.

Прокурором також доведено наявність ризиків, які не зменшилися та які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може вчинити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України, зокрема переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; незаконно впливати підозрюваним на експертів та свідків у кримінальному провадженні.

Крім цього, в судовому засіданні поза розумним сумнівом доведено, що покладені на підозрюваного обов`язки є співмірними та доцільними задля забезпечення дієвості даного кримінального провадження, які в свою чергу належним чином гарантують запобігання встановленим ризикам.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що клопотання слід задоволити, продовживши покладені на ОСОБА_4 обов`язки до 02 вересня 2021 року включно в межах строку досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 176-178, 179, 193, 194, 199, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу застави в частині покладених обов`язків задоволити.

Продовжити покладені на підозрюваного ОСОБА_4 ( ОСОБА_6 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 на строк до 02 вересня 2021 року включно (в межах строку досудового розслідування) обов`язки:

- прибувати до визначеної службової особи слідчого, прокурора або суду, із визначеною періодичністю;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд та в`їзд в Україну.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що в разі невиконання таких обов`язків щодо нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і може бути накладено грошове стягнення від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням обов`язків ОСОБА_4 доручити здійснювати прокурору відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_7 .

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.07.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу98665902
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —344/11953/21

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні