Ухвала
від 26.07.2021 по справі 202/2616/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/2616/21

Провадження № 1-кс/202/3743/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 липня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло зазначене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

З клопотання убачається, що в провадженні СУГУНП вДніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12021040000000323 від 21.04.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч. 3 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідуванням встановлено існування незаконної фінансової схеми системного розкрадання бюджетних коштів, організованої службовими особами ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» (код 21920905), ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» (код 33880412) та іншими невстановленими особами.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ПП «ФІРМА «ГРЕМКО», віднесеного до категорії «ризикових», в період 2018-2019 років внесено до офіційних документів (податкової звітності) відомості щодо придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА», та в подальшому по ланцюгу у підприємств-постачальників - ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЕЛІТ БУДТРАНССЕРВІС», ТОВ «УКРСТРОЙ ПРОЕКТ» на загальну суму 2223568,85 грн. Зазначені підприємства, в свою чергу, нібито придбавали товари (роботи, послуги) у підприємств ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ «КІК-ІНВЕСТ», ТОВ «МІРТА ЮА», ТОВ «ТК ПРЕСТОН», ТОВ «ШАРК КОМПАНІ», які не звітують до податкового органу за місцем реєстрації, не подають звіти щодо належно оформлених найманих працівників для реального ведення фінансово-господарської діяльності та придбають згідно ЄРПН наступні товари: цигарки, молочні продукти, м`ясо, приправи, тощо. Тобто діяльність вказаних підприємств характеризується невідповідністю придбаних та реалізованих товарів (робіт, послуг).

ГУ ДПС у Дніпропетровській області встановлено факти маніпулювання податковими показниками службовими особами ПП «ФІРМА «ГРЕМКО», що дозволило обійти критерії відповідності ризиковими операціями та зареєструвати 6 податкових накладних на адресу ТОВ «АЛМАЗ СТАНДАРТ» (код 42819537) на загальну суму 176700 гривень, що мають ознаки «безтоварного характеру».

Встановлено, що в період 2018-2020 років ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» було переможцем тендерів, замовниками яких є Департамент капітального будівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації, КВНЗ «Дніпропетровська академія музики ім. М. Глінки» ДОР, Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації на загальну суму 474928200,38 гривень.

Також встановлено, що протягом 2020 року ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» було переможцем тендерів, замовниками яких є Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, Департаменту капітального будівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації на загальну суму 238761867,64 гривень.

Тобто встановлено, що підприємства - отримувачі значних сум бюджетних коштів - ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» та ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» використовують незаконні схеми для мінімізації податкових зобов`язань, вносять завідомо неправдиві відомості до документів податкової звітності та фінансово-господарських документів, проводять «безтоварні» операції із зазначенням підприємств-контрагентів, які фактично не проводять господарську діяльність, тобто мають ознаки фіктивності.

Зазначені обставини, а також, наявна у органу інформація, свідчить про заволодіння шляхом зловживання службовими особами ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» та ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» коштами державного та місцевого бюджетів під час виконання умов договорів із комунальними підприємствами та державними установами протягом 2018-2020 років.

Отже, у діях службових осіб ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» та ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Таким чином, підлягає перевірці інформація щодо внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, а також заволодіння бюджетними грошовими коштами службовими особами ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» та ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» під час виконання умов договорів із комунальними підприємствами та державними установами протягом 2018-2020 років; підлягають перевірці взаємовідносини ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» та ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» із субпідрядниками та постачальниками товарів - ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЕЛІТ БУДТРАНССЕРВІС», ТОВ «УКРСТРОЙ ПРОЕКТ», ТОВ «АЛМАЗ СТАНДАРТ» на предмет наявності у останніх ознак фіктивності або фіктивності фінансово-господарських взаємовідносин із зазначеними фізичними особами-підприємцями.

Для доказування факту вчинення кримінального правопорушення, розміру спричиненої матеріальної шкоди, проведення судових будівельних, економічних, почеркознавчих експертиз, необхідно отримання до оригіналів, які зберігаються у ПП «ФІРМА «ГРЕМКО», а саме до: документів ведення фінансово-господарської діяльності із ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА», ТОВ «АЛМАЗ СТАНДАРТ».

За місцем реєстрації ПП «ФІРМА «ГРЕМКО», за адресою:

АДРЕСА_1 , проживають наймачі житла та дана адреса не має нічого спільного з господарською діяльністю вищевказаного підприємства.

28.03.2020 року змінився керівник ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» з ОСОБА_6 на ОСОБА_7 .

Відповідно до інформації про ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» контактний номер зазначений НОМЕР_1 , однак при спробі зателефонувати оператор повідомляє - «цей номер не є дійсний». Також встановити контакти ОСОБА_7 не виявилось можливим.

Колишній директор ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» ОСОБА_6 , який керував підприємством у період з 11.03.2019 року по 28.03.2020 року, у телефонній розмові відмовився надавати інформацію стосовно нового директора підприємства та повідомив, що він ніколи не мав відношення до ПП «ФІРМА «ГРЕМКО».

Однак відповідно до договору № 198/05-19 від 02.05.2019 року між Департаментом капітального будівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації та ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» в особі директора останнього значиться ОСОБА_6 .

Таким чином, ОСОБА_6 має пряме відношення до ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» та має можливість зберігати речі і документи, які мають відношення до вчиненого кримінального правопорушення у період 2018-2019 року.

26.06.2017 року призначено на посаду директора ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» ОСОБА_8 , який керував підприємством до 11.03.2019 року, тим самим перебував на посаді у час вказаний у висновку аналітичного дослідження № 54/04-36-08-01-07/21920905 від 21.12.2020 року, тим самим може зберігати речі і документи які мають відношення для досудового розслідування.

З 28.03.2020 року по теперішній час посаду директора ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» обіймає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який всіляко уникає зустрічі з правоохоронними органами, у якого повинні знаходитись всі фінансово-господарські документи підприємства.

У зв`язку з вищевикладеним, виникла необхідність в проведенні обшуку за місцем реєстрації директора ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» ОСОБА_7 , а саме за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , відсутнє.

Приймаючи до уваги вищевикладене, та, враховуючи те, що за місцем реєстрації директора ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» ОСОБА_7 , а саме за адресою: АДРЕСА_2 , можуть зберігатись речі і документи, які мають значення для досудового розслідування і відомості, які містяться у цих речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Виявити та вилучити за адресою: АДРЕСА_2 вищезазначені речі та документи, які будуть використані як докази у кримінальному провадженні, не можливо іншими способами, окрім як під час проведення обшуку, адже є підстави вважати, що у разі повідомлення власнику майна про намір оглянути чи вилучити за його дозволом речі та документи, які становлять велике значення для кримінального провадження, виникне реальна загроза їх знищення або підміни.

У зв`язку з викладеним, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації директора ПП «Фірма «Гремко» ОСОБА_7 , а саме, в будинку за адресою: АДРЕСА_2 , з метою відшукання та вилучення: оригіналів документів, які стосуються ведення фінансово-господарських взаємовідносин між ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» (код 21920905) та підприємствами ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» (код 33880412), ТОВ «АЛМАЗ СТАНДАРТ» (код 42819537) у період з 01.01.2018 року до теперішнього часу, у тому числі договорів, укладених між вказаними підприємствами, додаткових угод до них, додатків, специфікацій, платіжних документів, рахунків, довіреностей, службового листування, складеного у зв`язку з укладенням зазначених договорів, документів щодо ходу та результатів виконання зазначених договорів (видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, актів приймання-передачі, касових ордерів (прибуткових та видаткових), рахунків-фактур (інвойсів), бухгалтерських довідок, технічних паспортів, сертифікатів якості, відповідності, інших документів щодо ходу та результатів виконання умов зазначених договорів), листування (повідомлення) з ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «НОРМА» (код 33880412), ТОВ «АЛМАЗ СТАНДАРТ» (код 42819537); належним чином завірених копій статуту, наказів про призначення (звільнення) та посадових інструкцій директора, головного бухгалтера та осіб яким надано право підписувати первинні документи ПП «ФІРМА «ГРЕМКО» (код 21920905); ордерів та відомостей по рахункам щодо оприбуткування матеріалів у бухгалтерському і податковому обліку; чорнових записів, блокнотів, жорстких дисків, флеш-накопичувачів, засобів мобільного зв`язку, мобільних телефонів, сім-карт, а також інших предметів та документів, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши слідчого, дослідивши клопотання із доданими до нього матеріалами, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12021040000000323 від 21.04.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , відсутнє.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Виходячи з вищезазначеного, на слідчого, прокурора покладається обов`язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку.

Однак із доданих до клопотання матеріалів не вбачається наявності достатніх даних, що можуть свідчити про те, що в будинку за адресою: АДРЕСА_2 , на який право власності відсутнє, можуть знаходитися зазначені в клопотанні речі.

З огляду на зазначене, надані документи та вказані в них обставини не свідчать про наявність передбачених законом обставин, що обґрунтовують необхідність проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 .

Керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні №12021040000000323 від 21.04.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за місцем реєстрації колишнього директора ПП «Фірма «Гремко» ОСОБА_7 , а саме, будинку за адресою: АДРЕСА_2 , на який право власності відсутнє, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98670193
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/2616/21

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні