Постанова
від 25.05.2010 по справі 2а-4322/10/1870
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 травня 2010 р. Справа № 2а-4322/10/1870

Сумський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Шевчен ко І.Г.

за участю секретаря судового засідання-Нероди Г .М.,

представника позива ча - Литвиненко С.В.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в примі щенні суду в м. Суми адміністр ативну справу за позовом уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Ромни до відкритог о акціонерного товариства "Р оменський завод поліграфічн их машин" про стягнення забор гованості ,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного ф онду України в м. Ромни (далі п о тексту - позивач, УПФУ в м. Р омни) звернулось до суду з поз овом, в якому просить стягнут и з відкритого акціонерного товариства “Роменський заво д поліграфічних машин” (далі по тексту - відповідач, ВАТ “ Роменський завод поліграфіч них машин”) заборгованість з відшкодування витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах в загальному розмірі 25364грн. 38 к оп. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, всупереч вимог р .6 Інструкції про порядок обчи слення і сплати страхувальни ками та застрахованими особа ми внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затвердженої Поста новою Правління Пенсійного ф онду України №21-1 від 19.12.2003 року (д алі по тексту - Інструкція № 21-1) та ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування”, не відшкод ував позивачу за лютий 2010р. у пе редбачений законом строк та належному розмірі витрати на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах за Списком №1 в розмірі 21 151гр н. 87коп. та за Списком №2 в розмі рі 4 212грн. 51коп.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, пояснив, що забо ргованість перед УПФУ в м. Ром ни відповідачем не погашена, просив стягнути її в судовом у порядку.

Представник відповідача, в судове засідання не з' явив ся, повістка про виклик в судо ве засідання була надіслана за останнім відомим місцем р еєстрації відповідача (а.с.17-19,2 2,24), та зважаючи на норми ч.1 ст. 40, ст. 35 КАС України вважається в рученою.

Заслухавши повноважного п редставника позивача, переві ривши матеріали справи та оц інивши докази в їх сукупност і, суд вважає за необхідне поз ов задовольнити, виходячи з н аступного.

В судовому засіданні встан овлено, що відповідач - ВАТ “Ро менський завод поліграфічни х машин”, зареєстрований як ю ридичну особу та включений д о Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (код ЄДРПОУ 00243168), відпов ідно до п.1 ч.1 ст. 14 Закону Україн и “Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня” є страхувальником та зар еєстрований як платник страх ових внесків в УПФУ в м. Ромни , що підтверджується копією с відоцтва про державну реєстр ацію юридичної особи (а.с. 15), ко пією довідки про включення д о ЄДРПОУ № 3149 ( а.с. 16), копією довід ки № 719914 з Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців (а.с.17-19) , копією повідомлення про реє страцію (а.с.20).

Згідно частини 2 Прикінцеви х положень Закону України “П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування” пенсійне забезпечення застр ахованих осіб, які працювали або працюють на підземних ро ботах, на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, п рофесій, посад і показників, з атверджених Кабінетом Мініс трів України, та за результат ами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за ви слугу років, які відповідно д о законодавства, що діяло ран іше, мали право на пенсію на пі льгових умовах або за вислуг у років, здійснюється згідно з окремим законодавчим акто м через професійні та корпор ативні фонди. До запроваджен ня пенсійного забезпечення ч ерез професійні та корпорати вні фонди: особам, зазначеним в абзаці першому цього пункт у, пенсії призначаються за но рмами цього Закону в разі дос ягнення пенсійного віку та н аявності трудового стажу, пе редбаченого Законом України “Про пенсійне забезпечення” .

Підприємства та організац ії, до них відноситься і відпо відач, з коштів, призначених н а оплату праці, повинні вноси ти до Пенсійного фонду плату , що покриває фактичні витрат и на виплату і доставку пенсі й особам, які були зайняті пов ний робочий день на підземни х роботах, на роботах з особли во шкідливими і особливо важ кими умовами праці за списко м N 1 виробництв, робіт, професі й, посад і показників, затверд жених Кабінетом Міністрів Ук раїни, крім тих, що були безпос ередньо зайняті повний робоч ий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гі рничорятувальних частин) з в идобутку вугілля, сланцю, руд и та інших корисних копалин, н а будівництві шахт та рудник ів за списком робіт і професі й, затвердженим Кабінетом Мі ністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим За коном, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її що року на 10 відсотків до 100-відсот кового розміру відшкодуванн я фактичних витрат на виплат у і доставку цих пенсій до наб уття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Розміри відшкодування вит рат Пенсійного фонду на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах в ідповідно ч.2 Прикінцевих пол ожень Закону “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування” визначено так ож п.п.6.1 п.6.1 Інструкції №21-2. При ц ьому згідно п. 6.4 Інструкції №21- 1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначаєтьс я відділами надходження дохо дів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунк ах фактичних витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих поло жень Закону, які надсилаютьс я підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 д нів з новопризначених (перер ахованих) пенсій.

Пункт 6.8. Інструкції №21-1 зазна чає, що підприємства щомісяц я до 25-го числа вносять до Пенс ійного фонду зазначену в пов ідомленні місячну суму факти чних витрат на виплату та дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які вп ливають на суму відшкодуванн я (смерть пенсіонера, зміна мі сця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляю ть про це підприємства в міся чний термін з моменту виникн ення цих обставин. Суми факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій за пе ріод з дати призначення пенс ії до дати складання розраху нку фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, призначених відповідно до частини 2 “Прикінцевих пол ожень” Закону “Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування”, сплачуються одночасно із оплатою фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій за пер ший поточний місяць.

З розрахунків фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій, призначених відповідн о до частини 2 прикінцевих пол ожень Закону України “Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування” в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до п.“а” ст. 13 Закону У країни “Про пенсійне забезпе чення” (а.с.10,11-12), отриманих відп овідачем 18.02.2010р. (а.с.10,12), вбачаєть ся, що витрати позивача на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах (Список №1), що підлягали сплат і у лютому 2010р., склали в загаль ному розмірі 21 151грн. 87коп. (а.с.6).

Крім того, з розрахунків фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 прикі нцевих положень Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння” в частині пенсій, призна чених відповідно до п.п. “б”-“з ”ст.13 Закону України “Про пенс ійне забезпечення” (а.с.13,14), отр иманих відповідачем 18.02.2010р. (а.с .13,14), вбачається, що витрати поз ивача на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах (Список №2), що підл ягали сплаті у лютому 2010р., скла ли в загальному розмірі 4 212грн . 51коп. (а.с.6).

Як встановлено в судовому з асіданні та вбачається з мат еріалів справи (а.с.6,7-9), та поясн ень представника позивача, п ідприємством відповідача бу ли порушені строки та повнот а обсягів сплати сум відшкод ування витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах за лютий 2010р. (за Списком №1 та Списком №2) , у зв' язку з чим за ВАТ “ Роме нський завод поліграфічних м ашин ”перед УПФУ в м. Ромни утв орилася заборгованість стан ом на момент розгляду справи в загальному розмірі 25364грн. 38к оп.

Враховуючи, що на момент роз гляду справи відповідачем су ми фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах в з агальному розмірі 25364грн. 38коп. , залишаються не відшкодован ими, доказів погашення боргу відповідачем не надано, суд, в раховуючи п. п. 6.9, 6.10 Інструкції №21-1, приходить до висновку, що в имоги позивача щодо стягненн я з ВАТ “ Роменський завод пол іграфічних машин ” заборгова ності з відшкодування фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій, призначених на п ільгових умовах (за Списком № 1 та Списком №2) за лютий 2010р. є об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов управління Пенсійного ф онду України в м. Ромни до від критого акціонерного товари ства "Роменський завод поліг рафічних машин" про стягнен ня заборгованості - задовол ьнити.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства "Роменсь кий завод поліграфічних маши н" (код ЄДРПОУ 00243168) на користь уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Ромни заборгованіс ть з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах за лютий 2010р.за Списком №1- 21 151г рн. 87коп., за Списком №2 - 4212грн. 51ко п., разом стягнути 25 364грн. 38коп . < Текст >

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у через Сумський окружний ад міністративний суд шляхом по дачі заяви про апеляційне ос карження постанови суду в де сятиденний строк з дня склад ення постанови в повному обс язі та подання після цього пр отягом двадцяти днів апеляці йної скарги, або без попередн ього подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо апеля ційна скарга подається у стр ок, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарж ення. Якщо постанову було про голошено у відсутності особи , яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копії п останови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Суддя (підпис) І.Г. Шевченко

< Список > < Дата >

З оригіналом згідно

Суддя І.Г. Шевченко

Повний текст постанови ск ладено 28 травня 2010 року.

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.05.2010
Оприлюднено28.08.2010
Номер документу9868251
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4322/10/1870

Постанова від 25.05.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 28.04.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 28.04.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Постанова від 25.05.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні