Постанова
від 29.04.2010 по справі 2а-1197/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-1197/10/2370

29.04.2010 р. м. Черкаси

Черкаський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого - суд ді Руденко А.В.,

при секретарі - Че мерин І.В.,

за участю:

представника позивача - Дорош В.І. (за довіреніс тю від 15.03.2010 р. № 912/07-26),

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом Че ркаського обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності до товариства з обмеженою відповідальністю «МЧМ»про стягнення заборгов аності зі сплати страхових в несків у сумі 411 грн. 14 коп., суд -

ВСТАНОВИВ:

Черкаське обла сне відділення Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності зве рнулося до суду з адміністра тивним позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю «МЧМ» про стягнення заборг ованості зі сплати страхових внесків у сумі 411 грн. 14 коп.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на ті обставини, що відповідач є платником страхових внесків до Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності і згідно зі ст. 27 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними похованням»від 18.01.2001р. № 2240-ІІІ (у подальшому - Закон №2240), І нструкцією про порядок надх одження, обліку та витрачанн я коштів Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності, затвердже ною постановою правління Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності від 26.06.2001р. №16 зобов' язан ий сплачувати страхові внеск и. За відповідачем обліковує ться заборгованість зі сплат и страхових внесків за 4-й квар тал 2009р., яку позивач просить ст ягнути у судовому порядку.

Під час судового засідання представник позивача позовн і вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач письмових запе речень проти адміністративн ого позову не надав, у судове з асідання не з' явився, свого представника не направив.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи, оцінивш и належність, допустимість, д остовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв' язок доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю «МЧМ»зареєст роване як юридична особа вик онавчим комітетом Черкасько ї міської ради, ідентифікаці йний код 30759318, що підтверджуєть ся витягом з ЄДР станом на 17.03.20 10 р., та перебуває на обліку у Со снівській районній виконавч ій дирекції м. Черкаси Черкас ького обласного відділення Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності як платник страхови х внесків за реєстраційним н омером 71002000793.

14.01.2010р. відповідач подав до Со снівської районної виконавч ої дирекції м. Черкаси звіт пр о нараховані внески, перерах ування та витрати, пов' язан і з загальнообов' язковим де ржавним соціальним страхува нням у зв' язку з тимчасовою втратою працездатності за 2009 рік, у рядку 4 таблиці 5 якого ві добразив прострочену заборг ованість зі страхових внескі в у сумі 411 грн. 14 коп.

Відповідно до ст. 1 Закону №2 240 загальнообов'язкове держав не соціальне страхування у з в'язку з тимчасовою втратою п рацездатності та витратами, зумовленими похованням, пере дбачає матеріальне забезпеч ення громадян у зв'язку з втра тою заробітної плати (доходу ) внаслідок тимчасової втрат и працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дит иною-інвалідом, хворим члено м сім'ї), вагітності та пологів , часткову компенсацію витра т, пов'язаних із смертю застра хованої особи або членів її с ім'ї, а також надання соціальн их послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності (у подальшому - Фо нд), що формується шляхом спла ти страхових внесків власник ом або уповноваженим ним орг аном, громадянами, а також за р ахунок інших джерел, передба чених цим Законом.

Ч. 1 ст. 19 Закону № 2240 передбачен о, що джерелами формування ко штів загальнообов' язковог о державного соціального стр ахування у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності та витратами, зумовленими по хованням, є зокрема страхові внески страхувальників-робо тодавців і застрахованих осі б, що сплачуються на умовах і в порядку, передбачених цим За коном.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону № 2240 платниками страхових вне сків є страхувальники та зас траховані особи. Ст. 2 Закону № 2240 передбачено, що страхуваль никами є підприємства, орган ізації, установи та фізичні о соби, які використовують най ману працю, а застрахованими особами - наймані працівник и.

Статтею 27 Закону № 2240 встанов лено обов' язок страхувальн ика нараховувати і сплачуват и в установлені строки та в повному обсязі страхові внес ки, а також вести облік кошті в загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням , і своєчасно надавати органа м Фонду встановлену звітніст ь щодо цих коштів.

Страхувальники-роботодавц і сплачують до Фонду різницю між нарахованими для робото давців і найманих працівникі в страховими внесками та вит ратами, пов' язаними з надан ням матеріального забезпече ння та соціальних послуг зас трахованим особам відповідн о до цього Закону. Перерахува ння коштів здійснюється один раз на місяць - у день, встано влений для одержання в устан овах банків коштів на оплату праці за відповідний період (ст. 23 Закону № 2240).

Звіт про нараховані внески , перерахування та витрати, по в' язані з загальнообов' яз ковим державним соціальним с трахуванням у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті складається та подається страхувальниками щоквартал ьно наростаючим підсумком з початку року не пізніше 20-го ч исла наступного за звітним п еріодом місяця за формою Ф4-ФС С з ТВП, затвердженою постано вою правління Фонду від 04.03.2004р . № 21. Прострочена заборговані сть зі сплати страхових внес ків відображається страхува льником у рядку 4 таблиці 5 зві ту.

Порядок надходження, облік у та витрачання коштів Фонду визначений Інструкцією, зат вердженою постановою правлі ння Фонду від 26.06.2001р. № 16. Відпові дно до пунктів 4.5 та 5.4 вказаної Інструкції не сплачені у стр ок кошти вважаються недоїмко ю та можуть бути стягнуті у су довому порядку, строк давнос ті у разі стягнення у судовом у порядку не застосовується.

Ст. 9 Закону України № 2240 визна чено, що Фонд є органом, який з дійснює керівництво та управ ління загальнообов' язкови м державним соціальним страх уванням у зв' язку з тимчасо вою втратою працездатності т а витратами, зумовленими пох ованням, провадить збір та ак умуляцію страхових внесків т а інших коштів, призначених д ля фінансування матеріально го забезпечення та соціальни х послуг і забезпечує їх нада ння, а також здійснює контрол ь за використанням цих кошті в.

П. 1.3 Положення про відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності, затвердженого по становою правління Фонду від 19.09.2001р. № 42, передбачено, що відді лення Фонду діє як регіональ на структура Фонду. Згідно з п . 2.1 вказаного Положення відді лення Фонду відповідно до по кладених на нього завдань зд ійснює збір та акумуляцію вн есків на загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування у зв' язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням, і забезпечує фінансу вання та надання соціальних виплат та послуг.

На підставі вищезазн аченого суд приходить до вис новку, що позовні вимоги пози вача є законними та обгрунто ваними, а позов таким, що підля гає задоволенню.

Відповідно до статті 94 Код ексу адміністративного судо чинства України у справах, в я ких позивачем є суб'єкт владн их повноважень, а відповідач ем - фізична чи юридична особа , судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 159-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний п озов задовольнити повністю .

Стягнути з товарист ва з обмеженою відповідальні стю «МЧМ»(18002, м. Черкаси, вул. См ілянська, буд. 2, ідентифікаці йний код 30759318) на користь Черкас ького обласного відділення Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності (18016, м. Черкаси, вул. Б.В ишневецького, 18, ідентифікаці йний код 21355026) заборгованість по страхових внесках у сумі 411 (чотириста одинадцять) гриве нь 14 копійок.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, яка може бу ти подана до Київського апел яційного адміністративного суду через Черкаський окруж ний адміністративний суд про тягом десяти днів з дня її про голошення, а в разі складення постанови у повному обсязі в ідповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинс тва України - з дня складення в повному обсязі. Якщо постано ву було проголошено у відсут ності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяв и про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляці йна скарга на постанову пода ється протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

Повний текст постанови виготовлено 30.04.2010р.

Суддя А.В. Руденко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.04.2010
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу9868363
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1197/10/2370

Ухвала від 01.06.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 24.05.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 26.02.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 19.02.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 29.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 13.04.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Постанова від 29.04.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Руденко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні