Постанова
від 12.04.2010 по справі 2а-2783/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

12 квітня 2010 року 09 год. 10 хв. № 2а-2783/10/2670

Окружний адміністрат ивний суд міста Києва в особі судді Пилипенко О.Є., при сек ретарі Ісаковій Є.К.

За результатами розгляду у відкритому судовому засідан ні адміністративної справи

За позовом Державної податкової інсп екції у Голосіївському район і м. Києва

До Дочірнього підприємства « Кірекс»

Третя особа Голосіївська районна у м. К иєві державна адміністрація

Про Припинення юридичної особ и

За участю представників с торін

від позивача: Сварич А.А. за дов. № 1281/9/10-011 від 03.03.2010 р.

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова інсп екція у Голосіївському м. Киє ва звернулась до суду з позов ом про припинення державної реєстрації юридичної особи - Дочірнього підприємства «Кі рекс»(код ЄДРПОУ 31985096).

Позивач позовні вимоги під тримав, вимоги мотивовані ти м, що відповідач не знаходить ся за своєю юридичною адресо ю.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, відзив на позовну заяву не надав, хоча про час і місце ро згляду справи був належним ч ином повідомлений ухвалами с уду та повістками про виклик .

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся, письмових пояснень по су ті адміністративного позову не надав.

В судовому засіданні 12.04.2010 р. о голошено вступну та резолюти вну частини постанови про за доволення позову.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - Дочірнє п ідприємство «Кірекс» (код ЄД РПОУ 31985096) зареєстроване Голос іївською районною у м. Києві д ержавною адміністрацією 08.05.2002 р. за адресою: 03150, м. Київ, Голосі ївський район, вул. Червоноар мійська, 136.

Свою позицію щодо припинен ня юридичної особи позивач о бґрунтовує тим, що відповіда ч не знаходиться за вищевказ аною адресою, вказує на те, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців міститься за пис про відсутність Дочірньо го підприємства «Кірекс»за м ісцезнаходженням.

В силу п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову слу жбу в Україні”, органам держа вної податкової служби надан о право звертатися у передба чених законом випадках до су ду з заявою (позовною заявою) п ро скасування державної реєс трації суб'єкта підприємниць кої діяльності.

Згідно ст. 93 Цивільного коде ксу України, місцезнаходженн ям юридичної особи є адреса о ргану або особи, які відповід но до установчих документів юридичної особи чи закону ви ступають від її імені.

Стаття 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их та фізичних осіб - підпри ємців»вказує на те, що місцез находження юридичної особи - адреса органу або особи, які в ідповідно до установчих доку ментів юридичної особи чи за кону виступають від її імені .

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних та фізичних осіб - підприємців», у разі, я кщо зміна відомостей про юри дичну особу, які містяться в Є диному державному реєстрі не пов' язана із змінами до уст ановчих документів юридично ї особи або не підлягає держа вній реєстрації, виконавчий орган юридичної особи або уп овноважена ним особа зобов' язаний подати (надіслати рек омендованим листом) державно му реєстратору за місцезнахо дженням реєстраційної справ и юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внес ення змін до відомостей про ю ридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстр і. У разі, якщо подається (надс илається) реєстраційна картк а про внесення змін до відомо стей про місцезнаходження юр идичної особи, до неї додаєть ся свідоцтво про державну ре єстрацію юридичної особи.

Відповідно до ч. 7 ст. 19 вказан ого Закону, не пізніше тринад цяти місяців з дня подачі (над іслання рекомендованим лист ом) останньої реєстраційної картки, що містить відомості про юридичну особу, юридична особа зобов' язана подати (н адіслати рекомендованим лис том) державному реєстратору реєстраційну картку встанов леного зразка про підтвердже ння відомостей про юридичну особу.

Отже, Законом покладено обо в' язок на юридичну особу по відомити державного реєстра тора про зміну свого місцезн аходження.

Взяття на облік юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців як платників податків, з борів (обов'язкових платежів ) в органах державної податко вої служби здійснюються на п ідставі відомостей з реєстра ційної картки, наданих держа вним реєстратором згідно із Законом України "Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в", не пізніше наступного робо чого дня з дня отримання зазн ачених відомостей органами д ержавної податкової служби ( ст. 5 Закону України «Про систе му оподаткування»).

Неповідомлення платником податків зімни місцезнаходж ення унеможливлює здійсненн я податковим органом функцій контролю за своєчасністю, до стовірністю, повнотою нараху вання та сплати податків та з борів.

Відповідно до ч. 1 ст. 59 Господ арського кодексу України, пр ипинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюєтьс я шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, пе ретворення) або ліквідації - з а рішенням власника (власник ів) чи уповноважених ним орга нів, за рішенням інших осіб - з асновників суб'єкта господар ювання чи їх правонаступникі в, а у випадках, передбачених ц им Кодексом, - за рішенням суду .

Статтею 238 Господарського к одексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської ді яльності до суб'єктів господ арювання можуть бути застосо вані уповноваженими органам и державної влади або органа ми місцевого самоврядування адміністративно-господарсь кі санкції, тобто заходи орга нізаційно-правового або майн ового характеру, спрямовані на припинення правопорушенн я суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. В иди адміністративно-господа рських санкцій, умови та поря док їх застосування визначаю ться цим Кодексом, іншими зак онодавчими актами. Адміністр ативно-господарські санкції можуть бути встановлені вик лючно законами.

Згідно зі ст. 239 Господарсько го кодексу України до таких с анкцій віднесено, зокрема, ск асування державної реєстрац ії та ліквідація суб' єкта г осподарювання.

Згідно ст. 247 Господарського кодексу України - у разі зді йснення суб' єктом господар ювання діяльності, що супере чить закону чи установчим до кументам, до нього може бути з астосовано адміністративно -господарську санкцію у вигл яді скасування державної реє страції цього суб' єкта та й ого ліквідації.

Скасування державної реєс трації суб'єкта господарюван ня провадиться за рішенням с уду, що є підставою для ліквід ації даного суб'єкта господа рювання відповідно до статті 59 Господарського кодексу Укр аїни.

Проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку, щ о вимоги позивача обґрунтова ні та підлягають задоволенню , а саме необхідно припинити ю ридичну особу - Дочірнє підп риємство «Кірекс»(код ЄДРПОУ 31985096), зареєстровану Голосіївс ькою районною у м. Києві держа вною адміністрацією 08.05.2002 року , за адресою: 03150, м. Київ, вул. Черв оноармійська, 136.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 17, 94, 158, 162 , 163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, ст.ст . 58, 59, 238, 239, 247 Господарського кодек су України, ст. 38 Закону Україн и „Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців”, п. 17 ст. 11 Закон у України “Про державну пода ткову службу в Україні” суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративни й позов задовольнити.

2. Припинити юридичну о собу - Дочірнє підприємство «Кірекс»(код ЄДРПОУ 31985096), зареє стровану Голосіївською райо нною у м. Києві державною адмі ністрацією 08.05.2002 року, за адресо ю: 03150, м. Київ, вул. Червоноармійс ька, 136.

Постанова відповідно до ч . 1 ст. 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, в становленого цим Кодексом, я кщо таку заяву не було подано .

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складання в повному об сязі за правилами, встановле ними ст. ст. 185-187 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про а пеляційне оскарження з насту пним поданням протягом двадц яти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього под ання заяви про апеляційне ос карження, якщо скарга подаєт ься у строк, встановлений для подання заяви про апеляційн е оскарження.

Суддя О.Є. Пилипенко

Дата ухвалення рішення12.04.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу9868534
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2783/10/2670

Ухвала від 01.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Ухвала від 26.02.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Постанова від 12.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні