Ухвала
від 07.07.2021 по справі 761/24221/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/24221/21

Провадження № 1-кс/761/14168/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2021 року місто Київ

Шевченківський районний суд міста Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_7 ,

розглянувши в приміщені суду клопотання прокурора Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 ,

про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Ірпінь Київської області, українцю, громадянину України, одруженому, маючому на утримані двох неповнолітніх дітей, депутату Бучанської міської ради Київської області восьмого скликання, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючому за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваному у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191,ч.1 ст.366 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному 25.03.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №42021110000000077 , -

В С Т А Н О В И В:

06 липня 2021 року начальник відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 , звернулася до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту до підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальномупровадженні №42021110000000077, внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань25.03.2021, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191,ч.1 ст.366 КК України.

Своє клопотанняслідчий обґрунтовуєтим,що Слідчим управлінням ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021110000000077 від 25.03.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Так, під час досудового розслідування встановлено, що за результатами чергових місцевих виборів, які відбулися 25.10.2020, ОСОБА_7 обрано депутатом Бучанської міської ради Київської обл. VIII скликання. Перша сесія Бучанської міської ради Київської обл. VIII скликання відбулася 17.11.2020 в м. Буча Київської обл., тому, відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», з 17.11.2020 у ОСОБА_7 почалися повноваження депутата Бучанської міської ради Київської обл. VIII скликання.

Водночас, 10.11.2020 ОСОБА_7 розпорядженням Бучанського міського голови № 385-к призначено на посаду начальника комунального підприємства «Бучанське управління житлово-комунального господарства» Бучанської міської ради та з ним заключено контракт на управління комунальним закладом з 10.11.2020 по 09.11.2021. Відповідно, наказом КП «Бучанське управління житлово-комунального господарства» від 10.11.2021 № 122 ОСОБА_7 призначено на посаду начальника підприємства з правом першого підпису та з ним укладено трудовий контракт терміном на 1 рік.

Рішенням Бучанської міської ради від 28.01.2021 № 413-7-VIII змінено назву комунального підприємства «Бучанське управління житлово-комунальне господарство» Бучанської міської ради (код ЄДРПОУ 25689882) на комунальне підприємство «Бучасервіс» Бучанської міської ради (код ЄДРПОУ 25689882). У зв`язку зі зміною назви підприємства 28.01.2021 ОСОБА_7 призначено на посаду начальника комунального підприємства «Бучасервіс» Бучанської міської ради.

Так, у період часу з березня по червень 2021 року начальник комунального підприємства «Бучасервіс» Бучанської міської ради ОСОБА_7 спільно та по взаємній згоді з директором та засновником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) ОСОБА_8 , директором ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) ОСОБА_9 , заступником директора комунального підприємства «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 та уповноваженою особою з питань організації та проведення процедур закупівлі / спрощених закупівель фахівця з публічних закупівель комунального підприємства «Бучасервіс» Бучанської міської ради (далі за текстом уповноваженою особою) ОСОБА_11 очолив стійке злочинне об`єднання, визначивши необхідну для досягнення загальної злочинної мети кількість учасників групи, а також злочинну спеціалізацію вказаної групи, при цьому керуючись бажанням спільного здійснення особливо тяжких злочинів на території Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл., корисливою метою яких було протиправне особисте збагачення, шляхом заволодіння бюджетними коштами під час виконання договорів підряду з капітального ремонту дорожнього покриття на території населених пунктів Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл..

Із метою забезпечення існування та функціонування групи між її учасниками був розроблений єдиний план з розподілом функцій кожного з учасників групи. Відповідно до вказаного плану, завданнями і метою існування організованої групи було заволодіння бюджетними коштами під час виконання договорів підряду з капітального ремонту дорожнього покриття на території населених пунктів Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл., з метою незаконного збагачення учасників групи.

ОСОБА_7 , усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел, спрямований на особисте збагачення він не зможе, у невстановлений досудовим розслідуванням час, взявши на себе функцію загального керівництва створив організовану злочинну групу з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, до складу якої у різний період часу увійшли знайомі та підлеглі із найближчого його оточення, визначивши необхідну для досягнення спільної мети кількість учасників групи, а також злочинну спеціалізацію вказаної групи, єдиною корисливою метою якої було вчинення тяжких, особливо тяжких злочинів та інших видів злочинів на території Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл., направлених на заволодіння бюджетними коштами.

Взявши на себе функцію загального керівництва та усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел, направлений на незаконне збагачення він не зможе, ОСОБА_7 у невстановлений досудовим розслідуванням час повідомив про свої злочинні наміри раніше знайомим ОСОБА_8 , який являється директором та засновником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) та фактичним керівником ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288), і має досвід у здійсненні ремонту дорожнього покриття, у тому числі й на території населених пунктів Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл., а також свою підлеглу ОСОБА_11 , котра являється уповноваженою особою КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради щодо проведення закупівель та ОСОБА_10 , яка являється заступником начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради підприємства, що здійснює технічний нагляд за об`єктами будівництва на замовлення комунальних підприємств Бучанської міської ради, яким запропонував взяти участь у вчиненні злочинів, спрямованих на заволодіння бюджетними коштами під час виконання договорів підряду з капітального ремонту дорожнього покриття на території Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл..

ОСОБА_8 для досягнення єдиної злочинної мети і діючи після попереднього узгодження із ОСОБА_7 запропонував долучитися до вчинення кримінальних правопорушень раніше знайомій ОСОБА_9 , якій повідомив склад організованої групи, її наміри та умови, на яких її буде прийнято до складу групи. ОСОБА_9 , маючи досвід попередньої спільної господарської діяльності з ОСОБА_8 , а саме ведення бухгалтерського обліку господарської діяльності підконтрольних ОСОБА_8 суб`єктів господарювання, погодилася на таку пропозицію.

Зазначені особи попередньо, умисно й добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх дій, зорганізувалися у внутрішньо й зовнішньо стійке злочинне об`єднання, метою діяльності якого було вчинення тяжких, особливо тяжких та інших видів злочинів, вчинення яких було необхідною умовою для реалізації злочинного плану, у першу чергу спрямованого на вчинення особливо тяжких злочинів, склавши при цьому єдиний план злочинних дій, відомий кожному учаснику, в частині виконання ним своїх дій, з розподілом функцій кожного учасника групи, спрямованих на реалізацію цього плану, підкорюючись під час злочинної діяльності ОСОБА_7 , який здійснював координацію дій учасників під час вчинення злочинів для реалізації спільного плану, спрямованого на заволодіння бюджетними коштами.

Вказану діяльність учасники організованої групи планували та проводили поетапно, при цьому всі їх дії були скеровані на заволодіння бюджетними коштами, виділеними на капітальний ремонт дорожнього покриття на території Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл., розпорядником яких, згідно рішень Бучанської міської ради, являлося ввірене ОСОБА_7 комунальне підприємство «Бучасервіс» Бучанської міської ради. На кожному етапі вчинення злочинів, кожен учасник організованої групи мав виконати свою роль, шляхом вчинення певних дії. Одночасно із тим, без активної умисної участі кожного учасника вказаної групи, визначеної ОСОБА_7 , не було б можливо доведення до кінця їх спільного злочинного плану.

Таким чином, ОСОБА_7 , як керівник організованої злочинної групи шляхом віддання наказів, розпоряджень, надання доручень, проведення інструктажів, прийняття результатів виконання злочинних дій, застосування заходів впливу до учасників угрупування здійснював загальне керівництво групою, координував її діяльність, забезпечував високий рівень організованості, дотримання певних правил поведінки, дисципліни та чіткої субординації, приймав рішення щодо залучення нових учасників, визначав особу, яка координує дії учасників групи у разі його відсутності чи на певних етапах, визначав, які злочини щодо кого і ким саме з учасників злочинної групи будуть вчинені для досягнення загальної мети, особисто або опосередковано через інших учасників організованої злочинної групи здійснював їх планування, визначав конкретну роль цих учасників у вчиненні злочинів, контролював їх здійснення, вживав заходів щодо прикриття злочинної діяльності, організовував виконання робіт за укладеними договорами підряду, забезпечував технікою та робітниками, сам чи за допомогою інших учасників забезпечував створення сприятливих умов для здійснення злочинної діяльності, контролював діяльність інших учасників організованої злочинної групи, контролював надходження бюджетних коштів та подальший їх перерахунок суб`єктам господарювання.

Із метою реалізації заздалегідь розробленого злочинного плану, ОСОБА_7 , усвідомлюючи протиправність своїх дій та не відступаючи від злочинного умислу, спрямованого на заволодіння майном Бучанської міської територіальної громади, діючи за раніше розподіленими ролями із ОСОБА_8 та іншими учасниками групи, достовірно знаючи про заздалегідь виконані роботи з капітального ремонту прибудинкових територій житлових будинків комунальної власності по АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 та АДРЕСА_6 , яке входить до складу Бучанської міської об`єднаної територіальної громади, звернувся з відповідним зверненням отримувача бюджетних коштів КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради до Бучанської міської ради щодо фінансування за бюджетні кошти капітальних ремонтів прибудинкових територій житлових будинків комунальної власності по АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 та АДРЕСА_6 та виготовлення на вказані об`єкти будівництва проектної документації, які були розглянуті та винесені на розгляд 9-ої сесії Бучанської міської ради Київської обл. VIII скликання, котра відбулася 25.03.2021.

На підставі вказаних звернень та пропозицій постійної комісії з питань планування, бюджету, фінансів та податкової політики Бучанської міської ради, 25.03.2021 прийнято рішення Бучанської міської ради Київської обл. VIII скликання № 785-9-VIII «Про внесення змін до рішення Бучанської міської ради VIII скликання від 24.12.2020 № 124-5- VIII «Про місцевий бюджет Бучанської міської територіальної громади на 2021 рік», згідно якого серед іншого внесені наступні зміни до бюджету Бучанської міської територіальної громади на 2021 рік:

2. Викласти додатки 2,3,6,7 до цього рішення у новій редакції з урахуванням таких змін:

2.3. Збільшити видаткову частину спеціального фонду (бюджет розвитку) місцевого бюджету Бучанської міської територіальної громади на 2021 рік на суму + 19 425 563,00 грн. за рахунок вільного залишку коштів загального фонду 19 000 613,00 грн. та цільового фонду 424 950,00 грн. місцевого бюджету, що утворився станом на 01.01.2021, а саме: по одержувачу бюджетних коштів КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради (+ 3 029 788,00 грн.) КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» - на суму - + 3 029 788,00 грн, а саме:

1. «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 7 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень - + 588 027,00 грн;

2. «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 12 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень - + 413 680,00 грн;

3. «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 16 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень - + 610 349,00 грн;

4. «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 18 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень - + 725 932,00 грн.

5. «Проектна документація "Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 18 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень + 40 775,00 грн;

6. «Проектна документація "Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 16 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень + 36 293,00 грн;

7. «Проектна документація "Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 12 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень + 29 662,00 грн;

8. «Проектна документація "Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 7 в с. Гаврилівка Київської обл.» - березень + 34 897,00 грн.

Таким чином, ОСОБА_7 , організувавши виділення бюджетних коштів для КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради на передбачені цілі відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, надав вказівку своїй підлеглій уповноваженій особі у сфері закупівель ОСОБА_11 організувати та провести закупівлі з проведення капітальних ремонтів зазначених об`єктів.

Тому для реалізації заздалегідь розробленого злочинного плану, на підставі повноважень, наданих рішенням Бучанської міської ради Київської обл. від 25.03.2021 № 785-9-VIII, яким передбачено бюджетні асигнування у 2021 році для КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради на здійснення видатків бюджетних коштів по капітальному ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вулиці Садова, 18 в с. Гаврилівка Київської обл. у розмірі 725 932 грн. та виготовлення проектної документації по вказаному об`єкту у розмірі 40 775 грн., з метою визначення очікуваної вартості будівельних робіт, які вже були виконані, 06.04.2021 між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) в особі директора ОСОБА_12 , якому не було відомо про дійсні наміри очолюваної ОСОБА_7 групи, укладено в м. Буча Київської обл. договір № 130 на розроблення проектної документації по вказаному об`єкту будівництва на суму 40 775 грн. Вказаний договір укладено ОСОБА_7 з метою реалізації заздалегідь розробленого злочинного плану групи та на виконання норм ч. 1 ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність», згідно з якою будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». Оскільки, згідно з ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень замовнику дозволяється здійснювати закупівлю без використання електронної системи закупівель, тому зазначені договори з проектною організацією укладено без застосування електронної системи закупівель. Про факт підписання даного договору ОСОБА_11 , на виконання вимог ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», опублікувала в системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівлі, яка нею 06.04.2021 оприлюднена та зареєстрована під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-06-006212-b.

У подальшому, з метою отримання можливості укладання договору підряду на виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 та заволодіння бюджетними коштами, виділеними на фінансування цих будівельних робіт, які з відома всіх членів групи були виконаними, розпорядником бюджетних коштів КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який усвідомлював, що роботи з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 раніше виконані, 29.04.2021 в м. Буча Київської обл. з відома інших учасників групи безпідставно здійснено видатки бюджетних коштів по договору від 06.04.2021 № 130 на суму 40 775 грн. для ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на підставі підписаного акту від 28.04.2021. Вказані кошти отримані ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на розрахунковому рахунку НОМЕР_1 , відкритому у ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 321842.

Водночас ОСОБА_7 , діючи спільно з іншими учасниками групи для реалізації спільного плану, направленого на розтрату та заволодіння бюджетними коштами, надав вказівку уповноваженій особі у сфері закупівель ОСОБА_11 оголосити закупівлю робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 .

Остання для реалізації спільного плану групи 07.04.2021 о 16:34 год. в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» оголосила спрощену закупівлю по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 » з очікуваною вартістю предмета закупівлі 662 274 грн., яка зареєстрована під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-07-010904-a. Відповідно до оголошеної закупівлі, уповноваженою особою ОСОБА_11 визначено кінцевий строк подання тендерних пропозицій 16.04.2021 о 16:25 год. та час початку аукціону 19.04.2021 об 11:58 год.

За результатами проведеного аукціону та розгляду поданих пропозицій ОСОБА_11 , 26.04.2021 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» повідомлення про намір про укладення договору з переможцем спрощеної процедури закупівлі з найбільш економічно вигідною пропозицією ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) з ціною пропозиції 399 000 грн., усвідомлюючи, що даний учасник являється пов`язаним та підконтрольним іншому учаснику групи ОСОБА_8 . Далі, ОСОБА_9 як активний учасник організованої злочинної групи, який наділений правом підпису офіційних документів від імені ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288), діючи умисно та узгоджено з іншими учасниками групи, з метою незаконного збагачення всіх членів групи та для отримання можливості заволодіння більшою сумою бюджетних коштів, умисно подала замовнику лист з повідомленням про допущення арифметичної помилки при формуванні ціни пропозиції ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288). Такі узгоджені дії ОСОБА_9 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, надала можливість ОСОБА_11 підстави, згідно Закону України «Про публічні закупівлі», відхилити пропозицію учасника спрощеної закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) у зв`язку з відмовою переможця укладати договір. Про вказані дії 21.05.2021 ОСОБА_11 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» протокол щодо прийняття рішення уповноваженою особою від 21.05.2021, відповідно до якого пропозиція переможця закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) відхилена на підставі п. 13 ч. 3 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі».

Далі, наступні за ціною тендерні пропозиції учасників закупівлі ТОВ «Олтенія Транс» (ЄДРПОУ 42523951) з ціною пропозиції 480 400 грн. та ПП «Артембуд» (ЄДРПОУ 36856010) з ціною пропозиції 500 000 грн. ОСОБА_11 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, відхилені в м. Буча Київської обл. протоколами уповноваженої особи від 25.05.2021 та 26.05.2021 відповідно з підстав невідповідності пропозицій учасників вимогам тендерної документації. Таким чином, активний член організованої групи ОСОБА_11 , відповідно до покладеної на неї ролі, умисно здійснила дії щодо обрання переможцем закупівлі заздалегідь узгодженого зі всіма членами групи учасника закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234), яке 28.05.2021 нею, як уповноваженою особою, визнане переможцем спрощеної закупівлі з найбільшою ціною пропозиції серед всіх учасників в розмірі 529 700 грн. Про вказане рішення ОСОБА_11 28.05.2021 о 09:36 год. в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» було опубліковано повідомлення про намір укласти договір, що було доведено до всіх членів групи.

Після цього, у зв`язку з тим, що іншими учасниками закупівлі дії уповноваженої особи замовника не оскаржувалися у встановленому Законом порядку, 03.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників організованої групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та переможцем закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) в особі ОСОБА_8 укладено договір підряду № 241 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 з ціною договору 529 700 грн.

Водночас, у зв`язку з вимогами ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» щодо обов`язкового здійснення авторського та технічного наглядів під час будівництва об`єктів архітектури, у тому числі і здійснення капітальних ремонтів, замовником будівництва КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради було залучено для вказаних цілей КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради. Таким чином, 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 249 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 03.06.2021 № 241 з ціною договору 7 832 грн. 07 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради ОСОБА_11 04.06.2021 об 11:46 год. в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідуванням підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 03.06.2021 № 241 підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 , не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі, з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 03.06.2021 № 241 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_8 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 09.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього ОСОБА_10 на виконання умов договору від 04.06.2021 №249 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином, на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 09.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 09.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) перераховано бюджетні кошти у розмірі 529 700 грн. Вказані кошти отримані підрядником 11.06.2021 на розрахунковому рахунку НОМЕР_2 , відкритому в ПАТ «Альфа-Банк», МФО 300346, вказаному в реквізитах договору підряду від 03.06.2021 № 241.

В свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду від 09.06.2021, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням 09.06.2021 уповноваженими особами, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано за договором від 04.06.2021 № 249 бюджетні кошти у розмірі 7 832 грн. 07 коп. Вказані кошти отримані комунальним підприємством 11.06.2021 на розрахунковому рахунку UA903052990000026003030104954, відкритому в ГУДКСУ у Київській обл., МФО 821018., вказаному в реквізитах договору від 03.06.2021 № 249.

В подальшому незаконно отримані таким чином бюджетні кошти розподілені між всіма активними учасниками групи відповідно до раніше розробленого та узгодженого злочинного плану.

За таких обставин внаслідок умисних та узгоджених дій всіх членів організованої злочинної групи, які були об`єднані спільним злочинним планом, спрямованим на їх незаконне збагачення, організована група завдала інтересам Бучанської територіальної громади матеріальної шкоди у великих розмірах на суму 578 307 грн. 07 коп., яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення.

Крім цього, реалізовуючи спільний та заздалегідь розроблений план по розтраті та заволодінню чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення офіційних документів, вчинені організованою групою, 03.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану, та переможцем проведеної уповноваженою особою ОСОБА_11 спрощеної закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) в особі ОСОБА_8 укладено договір підряду № 241 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 з ціною договору 529 700 грн.

Водночас, для виконання вимог ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану, та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 249 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 03.06.2021 № 241 з ціною договору 7 832 грн. 07 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа замовника ОСОБА_11 04.06.2021 об 11:46 год. опублікувала в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідування підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 03.06.2021 № 241 підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_6 , не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі, з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 03.06.2021 № 241 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_8 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 09.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього ОСОБА_10 на виконання умов договору від 04.06.2021 №249 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином, на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 09.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 09.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів організованої групи відповідно до раніше розробленого плану, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) перераховано бюджетні кошти у розмірі 529 700 грн.

В свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду від 09.06.2021, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням 09.06.2021 уповноваженими особами, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано бюджетні кошти за договором від 04.06.2021 № 249 у розмірі 7 832 грн. 07 коп.

Примірна форма акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в передбачена додатком Т (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 передбачена додатком У (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма акту приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду передбачена та затверджена додатком 2 наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 13.04.2020 № 89 «Про затвердження примірних форм договорів про здійснення технічного нагляду та про надання інженерно-консультаційних послуг у будівництві».

За таких обставин акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в, довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 та акт приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду у розумінні примітки до ст. 358 КК України являються офіційними документами, оскільки вони містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Крім цього, для реалізації заздалегідь розробленого плану групи, на підставі повноважень, наданих рішенням Бучанської міської ради Київської обл. від 25.03.2021 № 785-9-VIII, яким передбачено бюджетні асигнування у 2021 році для КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради на здійснення видатків бюджетних коштів по капітальному ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вулиці Садова, 16 в с. Гаврилівка Київської обл. у розмірі 610 349 грн. та виготовлення проектної документації по вказаному об`єкту у розмірі 36 293 грн., з метою визначення очікуваної вартості будівельних робіт, які вже були виконані, 06.04.2021 між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного злочинного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) в особі директора ОСОБА_12 , якому не було відомо про дійсні наміри очолюваної ОСОБА_7 групи, укладено в м. Буча Київської обл. договір № 131 на розроблення проектної документації по вказаному об`єкту будівництва на суму 36 293 грн. Вказаний договір укладено ОСОБА_7 з метою реалізації заздалегідь розробленого плану групи та на виконання норм ч. 1 ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність», згідно з якою будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». Оскільки, згідно з ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень замовнику дозволяється здійснювати закупівлю без використання електронної системи закупівель, тому зазначені договори з проектною організацією укладено без застосування електронної системи закупівель. Про факт підписання даного договору ОСОБА_11 , на виконання вимог ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», опублікувала в системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівлі, який нею 06.04.2021 оприлюднений та зареєстрований під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-06-006223-b.

В подальшому, з метою отримання можливості укладання договору підряду на виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 та заволодіння бюджетними коштами, виділеними на фінансування цих будівельних робіт, які з відома всіх членів групи були виконаними, розпорядником бюджетних коштів КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який усвідомлював, що роботи з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 раніше виконані, 29.04.2021 в м. Буча Київської обл. з відома інших учасників групи безпідставно здійснено видатки бюджетних коштів по договору від 06.04.2021 № 131 на суму 36 293 грн. для ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на підставі підписаного акту від 28.04.2021. Вказані кошти отримані ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на розрахунковому рахунку НОМЕР_1 , відкритому у ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 321842.

Водночас ОСОБА_7 , діючи спільно з іншими учасниками групи для реалізації спільного плану, направленого на розтрату та заволодіння бюджетними коштами, надав вказівку уповноваженій особі у сфері закупівель ОСОБА_11 оголосити закупівлю робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 ..

Остання для реалізації спільного злочинного плану організованої групи 07.04.2021 о 16:33 год. В м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» оголосила спрощену закупівлю по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 » з очікуваною вартістю предмета закупівлі 560 854 грн., яка зареєстрована під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-07-011066-a. Відповідно до оголошеної закупівлі, уповноваженою особою ОСОБА_11 визначено кінцевий строк подання тендерних пропозицій 16.04.2021 о 16:32 год. та час початку аукціону 20.04.2021 о 15:45 год.

За результатами проведеного аукціону та розгляду поданих пропозицій ОСОБА_11 , яка діяла з відома всіх членів групи, усвідомлюючи, що учасники закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) та ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) є взаємопов`язаними суб`єктами господарювання, що підконтрольні члену групи ОСОБА_8 , 27.04.2021 в м. Буча Київської обл. розглянула подані пропозиції учасників спрощеної закупівлі та відхилила найбільш економічно вигідну пропозицію учасника ТОВ «Олтенія Транс» (ЄДРПОУ 42523951) з ціною пропозиції 397 000 грн. У зв`язку з цим, ОСОБА_11 переможцем обрала наступного за ціною пропозиції учасника ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) з ціною пропозиції 398 000 грн., про що 29.04.2021 опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» повідомлення про намір про укладення договору, усвідомлюючи, що даний учасник являється пов`язаним та підконтрольним іншому учаснику групи ОСОБА_8 . Далі, ОСОБА_9 як активний учасник даної групи, який наділений правом підпису офіційних документів від імені ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288), діючи умисно та узгоджено з іншими учасниками групи, з метою незаконного збагачення всіх членів групи та для отримання можливості заволодіння більшою сумою бюджетних коштів, умисно подала замовнику лист з повідомленням про допущення арифметичної помилки при формуванні ціни пропозиції ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288). Такі узгоджені дії ОСОБА_9 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, дала можливість ОСОБА_11 підстави, згідно Закону України «Про публічні закупівлі», відхилити пропозицію учасника спрощеної закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) у зв`язку з відмовою переможця укладати договір. Про вказані дії 21.05.2021 ОСОБА_11 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» протокол щодо прийняття рішення уповноваженою особою від 21.05.2021, відповідно до якого пропозиція переможця закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) відхилена на підставі п. 13 ч. 3 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі».

Далі, наступна за ціною тендерна пропозиція учасника закупівлі ПП «Артембуд» (ЄДРПОУ 36856010) з ціною пропозиції 522 299 грн. ОСОБА_11 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, відхилена в м. Буча Київської обл. протоколом уповноваженої особи від 25.05.2021 з підстав невідповідності пропозиції вимогам тендерної документації. Таким чином, активний член групи ОСОБА_11 , відповідно до покладеної на неї ролі, умисно здійснила дії щодо обрання переможцем закупівлі заздалегідь узгодженого зі всіма членами групи учасника закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234), яке 28.05.2021 нею як уповноваженою особою визнане переможцем спрощеної закупівлі з найбільшою ціною пропозиції серед всіх учасників в розмірі 560 848 грн. 84 коп. Про вказане рішення ОСОБА_11 26.05.2021 о 17:45 год. в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» було опубліковано повідомлення про намір укласти договір, що було доведено до всіх членів групи.

Після цього, у зв`язку з тим, що іншими учасниками закупівлі дії уповноваженої особи замовника не оскаржувалися у встановленому Законом порядку, тому 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та переможцем закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) в особі ОСОБА_8 укладено договір підряду № 252 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 з ціною договору 560 848 грн. 84 коп.

Водночас, у зв`язку з вимогами ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» щодо обов`язкового здійснення авторського та технічного наглядів під час будівництва об`єктів архітектури, у тому числі і здійснення капітальних ремонтів, замовником будівництва КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради було залучено для вказаних цілей КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради. Таким чином, 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 253 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 04.06.2021 № 252 з ціною договору 8 308 грн. 45 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради ОСОБА_11 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідуванням підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 04.06.2021 № 252 підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 , не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 04.06.2021 № 252 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_8 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 09.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам організованої групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього, ОСОБА_10 на виконання умов договору від 04.06.2021 №253 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином, на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 09.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 09.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) перераховано бюджетні кошти у розмірі 560 848 грн. 84 коп. Вказані кошти отримані підрядником 11.06.2021 на розрахунковому рахунку НОМЕР_2 , відкритому в ПАТ «Альфа-Банк», МФО 300346, вказаному в реквізитах договору підряду від 03.06.2021 № 241.

У свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду від 09.06.2021, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням 09.06.2021 уповноваженими особами, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано бюджетні кошти у розмірі 8 308 грн. 45 коп. Вказані кошти отримані комунальним підприємством 11.06.2021 на розрахунковому рахунку UA903052990000026003030104954, відкритому в ГУДКСУ у Київській обл., МФО 821018., вказаному в реквізитах договору від 03.06.2021 № 249.

У подальшому, незаконно та повторно отримані таким чином бюджетні кошти розподілені між всіма активними учасниками групи відповідно до раніше узгодженого плану та розмірів.

За таких обставин внаслідок умисних та узгоджених дій всіх членів організованої групи, які були об`єднані спільним злочинним планом, спрямованим на їх незаконне збагачення, організована група завдала інтересам Бучанської територіальної громади матеріальної шкоди у великих розмірах на суму 605 450 грн. 29 коп., яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення.

Крім цього, реалізовуючи спільний та заздалегідь розроблений план по розтраті та заволодінню чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення офіційних документів, вчинені організованою групою, 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного злочинного плану та переможцем проведеної уповноваженою особою ОСОБА_11 спрощеної закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) в особі ОСОБА_8 укладено договір підряду № 252 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 з ціною договору 560 848 грн. 84 коп.

Водночас, для виконання вимог ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану, та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 253 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 04.06.2021 № 252 з ціною договору 8 308 грн. 45 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа замовника ОСОБА_11 04.06.2021 опублікувала в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідування підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 04.06.2021 № 252 підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_5 , не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі, з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 04.06.2021 № 252 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_8 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 09.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього, ОСОБА_10 на виконання умов договору від 04.06.2021 №253 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином, на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 09.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 09.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) перераховано бюджетні кошти у розмірі 560 848 грн. 84 коп.

У свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням уповноваженими особами, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано бюджетні кошти у розмірі 8 308 грн. 45 коп.

Примірна форма акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в передбачена додатком Т (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 передбачена додатком У (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма акту приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду передбачена та затверджена додатком 2 наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 13.04.2020 № 89 «Про затвердження примірних форм договорів про здійснення технічного нагляду та про надання інженерно-консультаційних послуг у будівництві».

За таких обставин акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в, довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 та акт приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду у розумінні примітки до ст. 358 КК України являються офіційними документами, оскільки вони містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Крім цього, для реалізації заздалегідь розробленого плану групи, на підставі повноважень, наданих рішенням Бучанської міської ради Київської обл. від 25.03.2021 № 785-9-VIII, яким передбачено бюджетні асигнування у 2021 році для КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради на здійснення видатків бюджетних коштів по капітальному ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вулиці Садова, 7 в с. Гаврилівка Київської обл. у розмірі 588 027 грн. та виготовлення проектної документації по вказаному об`єкту у розмірі 34 897 грн., з метою визначення очікуваної вартості будівельних робіт, які вже були виконані, 06.04.2021 між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) в особі директора ОСОБА_12 , якому не було відомо про дійсні наміри очолюваної ОСОБА_7 групи, укладено в м. Буча Київської обл. договір № 133 на розроблення проектної документації по вказаному об`єкту будівництва на суму 34 827 грн. Вказаний договір укладено ОСОБА_7 з метою реалізації заздалегідь розробленого плану групи та на виконання норм ч. 1 ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність», згідно з якою будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». Оскільки, згідно з ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень замовнику дозволяється здійснювати закупівлю без використання електронної системи закупівель, тому зазначені договори з проектною організацією укладено без застосування електронної системи закупівель. Про факт підписання даного договору ОСОБА_11 , на виконання вимог ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», опублікувала в системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівлі, яка нею 06.04.2021 оприлюднена та зареєстрована під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-06-006242-b.

У подальшому, з метою отримання можливості укладання договору підряду на виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 та заволодіння бюджетними коштами, виділеними на фінансування цих будівельних робіт, які з відома всіх членів групи були виконаними, розпорядником бюджетних коштів КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який усвідомлював, що роботи з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 раніше виконані, 29.04.2021 в м. Буча Київської обл. з відома інших учасників групи безпідставно здійснено видатки бюджетних коштів по договору від 06.04.2021 № 133 на суму 34 897 грн. для ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на підставі підписаного акту від 28.04.2021. Вказані кошти отримані ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на розрахунковому рахунку НОМЕР_1 , відкритому у ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 321842.

Водночас ОСОБА_7 , діючи спільно з іншими учасниками групи для реалізації спільного плану, направленого на розтрату та заволодіння бюджетними коштами, надав вказівку уповноваженій особі у сфері закупівель ОСОБА_11 оголосити закупівлю робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 ..

Остання для реалізації спільного плану групи 07.04.2021 о 16:24 год. в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» оголосила спрощену закупівлю по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 » з очікуваною вартістю предмета закупівлі 540 220 грн., яка зареєстрована під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-07-002605-с. Відповідно до оголошеної закупівлі, уповноваженою особою ОСОБА_11 визначено кінцевий строк подання тендерних пропозицій 16.04.2021 о 16:19 год. та час початку аукціону 20.04.2021 о 11:53 год.

За результатами проведеного аукціону та розгляду поданих пропозицій ОСОБА_11 26.04.2021 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» повідомлення про намір про укладення договору з переможцем спрощеної закупівлі з найбільш економічно вигідною пропозицією ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) з ціною пропозиції 399 998 грн., усвідомлюючи, що даний учасник являється пов`язаним та підконтрольним іншому учаснику групи ОСОБА_8 . Далі, ОСОБА_9 як активний учасник даної групи, який наділений правом підпису офіційних документів від імені ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288), діючи умисно та узгоджено з іншими учасниками групи, з метою незаконного збагачення всіх членів групи та для отримання можливості заволодіння більшою сумою бюджетних коштів, умисно подала замовнику лист з повідомленням про допущення арифметичної помилки при формуванні ціни пропозиції ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288). Такі узгоджені дії ОСОБА_9 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, надала можливість ОСОБА_11 підстави, згідно Закону України «Про публічні закупівлі», відхилити пропозицію учасника спрощеної закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) у зв`язку з відмовою переможця укладати договір. Про вказані дії 21.05.2021 ОСОБА_11 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» протокол щодо прийняття рішення уповноваженою особою від 21.05.2021, відповідно до якого пропозиція переможця закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) відхилена на підставі п. 13 ч. 3 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі».

Далі, наступні за ціною тендерні пропозиції учасників закупівлі ТОВ «Олтенія Транс» (ЄДРПОУ 42523951) з ціною пропозиції 400 000 грн. та ПП «Артембуд» (ЄДРПОУ 36856010) з ціною пропозиції 502 703 грн. ОСОБА_11 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, відхилені в м. Буча Київської обл. протоколами уповноваженої особи від 25.05.2021 та 28.05.2021 відповідно з підстав невідповідності пропозицій учасників вимогам тендерної документації. Таким чином, активний член групи ОСОБА_11 , відповідно до покладеної на неї ролі, умисно здійснила дії щодо обрання переможцем закупівлі заздалегідь узгодженого зі всіма членами групи учасника закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234), яке 01.06.2021 нею як уповноваженою особою визнане переможцем спрощеної закупівлі з найбільшою ціною пропозиції серед всіх учасників в розмірі 505 400 грн. Про вказане рішення ОСОБА_11 01.06.2021 о 15:03 год. в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» було опубліковано повідомлення про намір укласти договір, що було доведено до всіх членів групи.

Після цього, у зв`язку з тим, що іншими учасниками закупівлі дії уповноваженої особи замовника не оскаржувалися у встановленому Законом порядку, тому 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та переможцем закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) в особі ОСОБА_8 укладено договір підряду № 250 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 з ціною договору 505 400 грн.

Водночас, у зв`язку з вимогами ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» щодо обов`язкового здійснення авторського та технічного наглядів під час будівництва об`єктів архітектури, у тому числі і здійснення капітальних ремонтів, замовником будівництва КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради було залучено для вказаних цілей КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради. Таким чином, 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 251 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 04.06.2021 № 250 з ціною договору 7 497 грн. 31 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради ОСОБА_11 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідуванням підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 04.06.2021 № 250 підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вулиці Садова, 7, в с. Гаврилівка Київської обл., не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі, з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 04.06.2021 № 250 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_8 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 09.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього, ОСОБА_10 на виконання умов договору від 04.06.2021 № 251 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином, на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 09.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 09.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) перераховано бюджетні кошти у розмірі 505 400 грн. Вказані кошти отримані підрядником 11.06.2021 на розрахунковому рахунку НОМЕР_2 , відкритому в ПАТ «Альфа-Банк», МФО 300346, вказаному в реквізитах договору підряду від 04.06.2021 № 250.

У свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду від 09.06.2021, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням 09.06.2021 уповноваженими особами, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано за договором від 04.06.2021 № 251 бюджетні кошти у розмірі 7 497 грн. 31 коп. Вказані кошти отримані комунальним підприємством 11.06.2021 на розрахунковому рахунку UA903052990000026003030104954, відкритому в ГУДКСУ у Київській обл., МФО 821018., вказаному в реквізитах договору від 03.06.2021 № 249.

У подальшому, незаконно отримані таким чином бюджетні кошти розподілені між всіма активними учасниками групи відповідно до раніше узгодженого плану та розмірів.

За таких обставин внаслідок умисних та узгоджених дій всіх членів організованої групи, які були об`єднані спільним злочинним планом, спрямованим на їх незаконне збагачення, організована група завдала інтересам Бучанської територіальної громади матеріальної шкоди у великих розмірах на суму 547 794 грн. 31 коп., яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення.

Крім цього, реалізовуючи спільний та заздалегідь розроблений план по розтраті та заволодінню чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення офіційних документів, вчинені організованою групою, 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану, та переможцем проведеної уповноваженою особою ОСОБА_11 спрощеної закупівлі ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) в особі ОСОБА_8 укладено договір підряду № 250 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 з ціною договору 505 400 грн.

Водночас, для виконання вимог ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», 04.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану, та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 251 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 04.06.2021 № 250 з ціною договору 7 497 грн. 31 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа замовника ОСОБА_11 04.06.2021 опублікувала в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідування підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 04.06.2021 № 250 підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 , не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 04.06.2021 № 250 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_8 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 09.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього, ОСОБА_10 на виконання умов договору від 04.06.2021 № 251 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 09.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 09.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Урарту Амо» (ЄДРПОУ 37606234) перераховано бюджетні кошти у розмірі 505 400 грн.

У свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду від 09.06.2021, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням 09.06.2021 уповноваженими особами, 11.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано бюджетні кошти за договором від 04.06.2021 № 251 у розмірі 7 497 грн. 31 коп.

Примірна форма акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в передбачена додатком Т (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 передбачена додатком У (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма акту приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду передбачена та затверджена додатком 2 наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 13.04.2020 № 89 «Про затвердження примірних форм договорів про здійснення технічного нагляду та про надання інженерно-консультаційних послуг у будівництві».

За таких обставин акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в, довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 та акт приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду у розумінні примітки до ст. 358 КК України являються офіційними документами, оскільки вони містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Крім цього, для реалізації заздалегідь розробленого плану організованої злочинної групи, на підставі повноважень, наданих рішенням Бучанської міської ради Київської обл. від 25.03.2021 № 785-9-VIII, яким передбачено бюджетні асигнування у 2021 році для КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради на здійснення видатків бюджетних коштів по капітальному ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вулиці Садова, 12 в с. Гаврилівка Київської обл. у розмірі 413 680 грн. та виготовлення проектної документації по вказаному об`єкту у розмірі 29 662 грн., з метою визначення очікуваної вартості будівельних робіт, які вже були виконані, 06.04.2021 між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) в особі директора ОСОБА_12 , якому не було відомо про дійсні наміри очолюваної ОСОБА_7 організованої групи, укладено в м. Буча Київської обл. договір № 132 на розроблення проектної документації по вказаному об`єкту будівництва на суму 29 662 грн. Вказаний договір укладено ОСОБА_7 з метою реалізації заздалегідь розробленого злочинного плану та на виконання норм ч. 1 ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність», згідно з якою будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». Оскільки, згідно з ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень замовнику дозволяється здійснювати закупівлю без використання електронної системи закупівель, тому зазначені договори з проектною організацією укладено без застосування електронної системи закупівель. Про факт підписання даного договору ОСОБА_11 , на виконання вимог ч. 3 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», опублікувала в системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівлі, яка нею 06.04.2021 оприлюднена та зареєстрована під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-06-004567-c.

В подальшому з метою отримання можливості укладання договору підряду на виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_4 та заволодіння бюджетними коштами, виділеними на фінансування цих будівельних робіт, які з відома всіх членів групи були виконаними, розпорядником бюджетних коштів КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який усвідомлював, що роботи з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_3 раніше виконані, 29.04.2021 в м. Буча Київської обл. з відома інших учасників групи безпідставно здійснено видатки бюджетних коштів по договору від 06.04.2021 № 132 на суму 29 662 грн. для ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на підставі підписаного акту від 28.04.2021. Вказані кошти отримані ТОВ «Проектний світ» (ЄДРПОУ 43260480) на розрахунковому рахунку НОМЕР_1 , відкритому у ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 321842.

Водночас ОСОБА_7 , діючи спільно з іншими учасниками групи для реалізації спільного плану, направленого на розтрату та заволодіння бюджетними коштами, надав вказівку уповноваженій особі у сфері закупівель ОСОБА_11 оголосити закупівлю робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_4 ..

Остання для реалізації спільного плану групи 07.04.2021 о 16:30 год. в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» оголосила спрощену закупівлю по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_4 » з очікуваною вартістю предмета закупівлі 373 795 грн., яка зареєстрована під системним ідентифікаційним номером UA-2021-04-07-002640-с. Відповідно до оголошеної закупівлі, уповноваженою особою ОСОБА_11 визначено кінцевий строк подання тендерних пропозицій 16.04.2021 о 16:28 год. та час початку аукціону 20.04.2021 о 15:58 год.

За результатами проведеного аукціону та розгляду поданих пропозицій ОСОБА_11 26.04.2021 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» повідомлення про намір про укладення договору з переможцем спрощеної закупівлі з найбільш економічно вигідною пропозицією ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) з ціною пропозиції 325 108 грн. 25 коп., усвідомлюючи, що даний учасник являється пов`язаним та підконтрольним іншому члену групи ОСОБА_8 . Після цього, у зв`язку з тим, що іншими учасниками закупівлі дії уповноваженої особи замовника не оскаржувалися у встановленому Законом порядку, тому 25.05.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та переможцем закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) в особі ОСОБА_9 укладено договір підряду № 210 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_4 з ціною договору 325 108 грн. 25 коп.

Водночас, у зв`язку з вимогами ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» щодо обов`язкового здійснення авторського та технічного наглядів під час будівництва об`єктів архітектури, у тому числі і здійснення капітальних ремонтів, замовником будівництва КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради було залучено для вказаних цілей КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради. Таким чином, 09.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану по розтраті та заволодінню бюджетними коштами, та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 257 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 25.05.2021 № 210 з ціною договору 4 604 грн. 24 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради ОСОБА_11 09.06.2021 в м. Буча Київської обл. опублікувала у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідуванням підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 25.05.2021 № 210 підрядником ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вулиці Садова, 12, в с. Гаврилівка Київської обл., не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 25.05.2021 № 210 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_9 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 11.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього ОСОБА_10 на виконання умов договору від 09.06.2021 №257 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 11.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 11.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, 14.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) перераховано бюджетні кошти у розмірі 325 108 грн. 58 коп. Вказані кошти отримані підрядником 14.06.2021 на розрахунковому рахунку НОМЕР_3 , відкритому в ПАТ «Альфа-Банк», МФО 300346, вказаному в реквізитах договору підряду від 25.05.2021 № 210.

У свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду від 11.06.2021, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням 11.06.2021 уповноваженими особами, 14.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано за договором від 09.06.2021 № 257 бюджетні кошти у розмірі 4 604 грн. 24 коп. Вказані кошти отримані комунальним підприємством 14.06.2021 на розрахунковому рахунку UA903052990000026003030104954, відкритому в ГУДКСУ у Київській обл., МФО 821018., вказаному в реквізитах договору від 09.06.2021 № 257.

У подальшому незаконно отримані таким чином бюджетні кошти розподілені між всіма активними учасниками групи відповідно до раніше узгодженого плану та розмірів.

За таких обставин внаслідок умисних та узгоджених дій всіх членів організованої групи, які були об`єднані спільним злочинним планом, спрямованим на їх незаконне збагачення, організована група завдала інтересам Бучанської територіальної громади матеріальної шкоди у великих розмірах на суму 359 374 грн. 82 коп., яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення.

Крім цього, реалізовуючи спільний та заздалегідь розроблений план по розтраті та заволодінню чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення офіційних документів, вчинені організованою групою, 25.05.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв спільно та з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану, та переможцем проведеної уповноваженою особою ОСОБА_11 спрощеної закупівлі ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) в особі ОСОБА_9 укладено договір підряду № 210 щодо виконання робіт з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_4 з ціною договору 325 108 грн. 58 коп.

Водночас, для виконання вимог ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», 09.06.2021 в м. Буча Київської обл. між КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі ОСОБА_7 , який діяв з відома інших учасників групи з метою реалізації спільного плану, та КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради укладено договір № 257 на здійснення технічного нагляду по договору підряду від 25.05.2021 № 210 з ціною договору 4 604 грн. 24 коп. Про факт укладання зазначеного договору уповноважена особа замовника ОСОБА_11 04.06.2021 опублікувала в м. Буча Київської обл. у системі електронних закупівель «Прозорро» звіт про укладання договору про закупівлю.

У зв`язку з тим, що роботи з капітального ремонту по вказаному об`єкту виконано раніше невстановленою досудовим розслідування підрядною організацією, про що було достовірно відомо всім учасникам організованої групи, тому після укладання договору підряду від 25.05.2021 № 210 підрядником ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) вказані будівельні роботи на об`єкті з капітального ремонту прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по АДРЕСА_4 , не виконувалися, тому будь-яких матеріальних витрат підрядником не понесено.

Далі з метою реалізації спільного та узгодженого умислу всіх членів групи, заступник начальника КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради ОСОБА_10 , яка діяла з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, усвідомлюючи факт невиконання робіт підрядником ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) чи іншими підрядними організаціями у 2021 році, виготовила в м. Буча Київської обл. технічну документацію по договору підряду від 25.05.2021 № 210 акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3, до яких внесла завідомо неправдиві відомості про види та обсяги будівельних робіт, які підрядником не виконувалися та про витрати, які підрядником не понесені. Вказані офіційні документи ОСОБА_10 надала для підпису ОСОБА_7 як уповноваженому представнику замовника робіт, ОСОБА_9 як керівнику підрядника робіт та підлеглому інженеру технічного нагляду КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, що здійснював технічний нагляд за вказаним об`єктом будівництва, котрі їх підписали 11.06.2021 в м. Буча Київської обл.. Вказані дії ОСОБА_10 надали можливість учасникам групи здійснити всі дії, які вимагаються бюджетним законодавством України для здійснення оплати органами казначейства бюджетних коштів.

Крім цього ОСОБА_10 на виконання умов договору від 09.06.2021 №257 підготовлено в м. Буча Київської обл. акт приймання наданих послуг з технічного нагляду, до якого внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися.

Таким чином на підставі підготовлених ОСОБА_10 офіційних документів акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 11.06.2021 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 від 11.06.2021 із внесеними до них неправдивими відомостями та їх підписанням іншими учасниками групи, КП «Бучасервіс» Бучанської міської ради в особі начальника ОСОБА_7 , який діяв з відома всіх членів групи відповідно до раніше розробленого плану, 14.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь ТОВ «Арс-Арбуд» (ЄДРПОУ 39244288) перераховано бюджетні кошти у розмірі 325 108 грн. 58 коп.

У свою чергу, на підставі підготовленого ОСОБА_10 офіційного документу акту приймання наданих послуг з технічного нагляду від 11.06.2021, до яких остання внесла завідомо неправдиві відомості про факт надання послуг технічного нагляду уповноваженими особами КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради, які інженерами технічного нагляду не надавалися, а також його засвідченням 11.06.2021 уповноваженими особами, 14.06.2021 в м. Буча Київської обл. на користь КП «Бучабудзамовник» Бучанської міської ради перераховано за договором від 09.06.2021 № 257 бюджетні кошти у розмірі 4 604 грн. 24 коп.

Примірна форма акту прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в передбачена додатком Т (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 передбачена додатком У (довідковим) ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293 «Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б Д.1.1-1:2013».

Примірна форма акту приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду передбачена та затверджена додатком 2 наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 13.04.2020 № 89 «Про затвердження примірних форм договорів про здійснення технічного нагляду та про надання інженерно-консультаційних послуг у будівництві».

За таких обставин акт прийняття виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в, довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за формою КБ-3 та акт приймання-передачі наданих послуг зі здійснення технічного нагляду у розумінні примітки до ст. 358 КК України являються офіційними документами, оскільки вони містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Таким чином, ОСОБА_7 30.06.2021 повідомлено про те що він підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, а саме:

-ч. 1 ст. 366 КК України видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей;

-ч. 5 ст. 191 КК України розтрата та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно, в особливо великих розмірах, організованою групою..

Прокурор зазначає, що наявність підозри у вчиненні інкримінованих злочинів, передбачених ч.5ст.191,ч.1ст.366 КК України, обґрунтовується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

-рапортом оперуповноваженого УСР в Київській області ДСР НП України;

-протоколами оглядів від 11.05.2021;

-договорами підряду з капітального ремонту дорожнього покриття на території населених пунктів Бучанської міської об`єднаної територіальної громади Київської обл.;

-документами із системи електронних закупівель «Прозорро» щодо спрощеної закупівлі по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 18, в с. Гаврилівка Київської обл.»;

-документами із системи електронних закупівель «Прозорро» щодо спрощеної закупівлі по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 16, в с. Гаврилівка Київської обл.»;

-документами із системи електронних закупівель «Прозорро» щодо спрощеної закупівлі по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 12, в с. Гаврилівка Київської обл.»;

-документами із системи електронних закупівель «Прозорро» щодо спрощеної закупівлі по об`єкту «Капітальний ремонт прибудинкової території житлового будинку комунальної власності по вул. Садова, 7, в с. Гаврилівка Київської обл.».

-іншими матеріалами кримінального провадження в сукупності.

При цьому, прокурор звертає увагу суду на наявність ризиків, передбачених ч.1ст.177КПК України.

Так, прокурор вказує, що ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, санкція за який передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, а тому, усвідомлюючи тяжкість та реальність покарання, ОСОБА_7 може переховуватися від органів досудового розслідування, з метою уникнення покарання.

Крім того, ОСОБА_7 перебуваючи на посаді начальника КП «Бучанське управління житлово-комунального господарства», користуючись налагодженими зв`язками та здобутими знайомствами, може особисто або опосередковано негативно впливати на хід досудового слідства та судового розгляду, через прохання, погрози або іншим шляхом щодо знищення, приховання або спотворення документів, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Також, ОСОБА_7 перебуваючи на посаді начальника КП «Бучанське управління житлово-комунального господарства», може впливати на підпорядкованих їй працівників, свідків у даному кримінальному провадженні, з метою тиску на них.

Крім того, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється: враховуючи, що злочинна діяльність ОСОБА_7 пов`язана з розтратою та заволодінням чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно, в особливо великих розмірах, організованою групою, то він може вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється

У судовому засіданні прокурори підтримали клопотання та просили його задовольнити з підстав у ньому наведених.

Адвокат ОСОБА_5 вказав, що у підозрюваного на утриманні є двоє неповнолітніх дітей та мати похилого віку, інвалід другої групи, що вказує на необґрунтованість наявності ризику переховування від органу досудового розслідування. Вказав на необґрунтованість підозри та відсутність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, оскільки викладені прокурором факти не можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що ОСОБА_7 міг вчинити злочин, у вчиненні якого йому повідомлено про підозру. Просила клопотання прокурора залишити без задоволення.

Адвокат ОСОБА_6 проти задоволення клопотання прокурора заперечував та просив відмовити у повному обсязі. Вказав що прокурором не доведено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України. Зазначив, що у кримінальному провадженні не призначено жодної експертизи.

Підозрюваний підтримав позицію захисників та просив клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту залишити без задоволення.

Дослідивши клопотання слідчого та додані до нього матеріали кримінального провадження, заслухавши думку прокурора, захисників та підозрюваного, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання, виходячи з наступного.

У судовомузасіданні встановлено,що Слідчим управлінням ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021110000000077 від 25.03.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

30 червня 2021 року ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Відповідно до вимог ст.2КПК Українизавданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 177 КПК України встановлено, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Згідно з частинами 1 та 4 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, що свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого обов`язки, передбачені частиною 5 цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

Відповідно до п. 175 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» (заява № 42310/04) термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

Так, на переконання слідчого судді на день розгляду клопотання ОСОБА_7 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, що підтверджується матеріалами кримінального провадження, долученими слідчим до клопотання.

Разом із цим, слід зауважити, що на даному етапі провадження слідчий суддя не має процесуальних повноважень вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винуватою чи невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення. Слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів повинен визначити лише, чи є причетність особи до вчинення кримінального правопорушення вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувальних заходів.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що підозрюваний ОСОБА_7 знаючи, що за кримінальне правопорушення, вчинення якого йому інкримінується, передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, може переховуватися від органів досудового розслідування чи суду, вчинити інше кримінальне правопорушення, а тому приходить до висновку про наявність достатніх підстав для застосування до нього запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту з покладенням обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

При цьому, слідчий суддя враховує вік підозрюваного та стан його здоров`я, його майновий та сімейний стан, соціальні зв`язки, ступінь тяжкості інкримінованого йому кримінального правопорушення, а також інші обставини, що характеризують його особу та спосіб життя.

Щодо існування іншого, передбаченого ч. 1 ст. 177 КПК України ризику, на наявність якого у клопотанні посилається слідчий, зокрема ризик впливати на потерпілу сторону у кримінальному провадженні, свідків, з метою схиляння їх до дачі вигідних йому показів на стадії досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що в цій частині клопотання є недоведеним, у тому числі й прокурором.

Застосовуючи такийвид запобіжногозаходу,слідчий суддявиходить ізнеобхідності уникненняризиків,передбачених ч.1ст.177КПК України,щодо можливостіпідозрюваного переховуватисявід органівдосудового розслідуваннячи суду, вчинити інше кримінальне правопорушення, міцності його соціальних та сімейних зв`язків, віку та стану здоров`я підозрюваного, його майнового стану, відсутності судимостей, а також зі ступеню тяжкості інкримінованого йому кримінального правопорушення.

У той же час, слідчий суддя вважає за необхідне покласти на ОСОБА_7 обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, та зобов`язати підозрюваного: прибувати до слідчого, прокурора та суду за їх першою вимогою; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або роботи.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ч. 5 ст. 181 КПК України працівники органу Національної поліції з метою контролю за його поведінкою мають право з`являтися у житлі, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього обов`язків, використовувати електронні засоби контролю.

У свою чергу, враховуючи, що прокурором в судовому засіданні не доведено, що лише застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту забезпечить належну процесуальну поведінку, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність застосування домашнього арешту в певний період доби, а саме з 22 год. 00 хв. по 06 год. 00 хв. наступної доби, що забезпечить право підозрюваного на працю, належний рівень життя родини, отримання належної медичної допомоги, його належну процесуальну поведінку.

Із урахуванням вимог частин 3, 4 та 5 ст. 115 та частини 6 ст. 181 КПК України слідчий суддя вважає за необхідне визначити строк дії ухвали про тримання ОСОБА_7 під домашнім арештом, тобто до 30 серпня 2021 року включно.

Керуючись частиною другою статті 376, статтями 2, 115, 131-132, 176-178, 181, 184, 186, 193-194, 196, 309-310, 376, 392-393, 395, 532 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про застосуваннязапобіжного заходуу вигляді домашнього арешту, задовольнити частково.

Застосувати допідозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Заборонити підозрюваному ОСОБА_7 , у період часу з 22години 00хвилин по06годину 00хвилин наступноїдоби залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

На підставі ч. 5 ст. 194 КПК України покласти на підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

-прибувати до слідчого, прокурора та суду за їх першою вимогою;

-здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або роботи.

Строк діїухвалипротриманняпідозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом визначити в межах строку досудового розслідування, тобто до 30 серпня 2021 року включно.

Виконання ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту покласти на співробітників Національної поліції України за місцем проживання підозрюваного, а контроль за її виконанням на прокурора Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали оголошено 12 липня 2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98691577
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Ірпінь Київської області, українцю, громадянину України, одруженому, маючому на утримані двох неповнолітніх дітей, депутату Бучанської міської ради Київської області восьмого скликання, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючому за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваному у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191,ч.1 ст.366 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному 25.03.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №42021110000000077

Судовий реєстр по справі —761/24221/21

Ухвала від 31.08.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Чайка О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні