Ухвала
від 02.08.2021 по справі 466/6905/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/6905/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 серпня 2021 року м.Львів

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участі представника заявника ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові скаргу представника заявника ОСОБА_4 - адвоката ОСОБА_3 та представника заявника ОСОБА_5 - адвоката ОСОБА_6 на бездіяльність слідчого відділу поліції №4 Львівського районного управління поліції Головного управління національної поліції у Львівській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяв ОСОБА_5 та ОСОБА_4 від 16.07.2021 року,-

в с т а н о в и в:

представник заявника ОСОБА_4 - адвокат ОСОБА_3 та представник заявника ОСОБА_5 - адвокат ОСОБА_6 звернулася до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність слідчого відділу поліції №4 Львівського районного управління поліції Головного управління національної поліції у Львівській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяв ОСОБА_5 та ОСОБА_4 від 16.07.2021 про кримінальне правопорушення, в якій просять зобов`язати слідчого ВП №4 ЛРУП ГУНП у Львівській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяв ОСОБА_5 та ОСОБА_4 від 16.07.2021 про кримінальне правопорушення.

Скаргу мотивують тим, що 16 липня 2021 року заявниками ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , що являються учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ «АЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ: 23950520) надіслано на адресу відділу поліції № 4 Львівського районного управління поліції ГУНП у Львівській області заяву про вчинення кримінального правопорушення від 16.07.2021, що підтверджується копією опису вкладення у цінний лист зі штрихкодовим ідентифікатором 7900514515596 та квитанцією про надсилання поштового відправлення зі штрихкодовим ідентифікатором 7902004538829.

Зокрема у заяві просили внести до ЄРДР відомості за заявою (повідомленням) ОСОБА_5 ОСОБА_4 від 16.07.2021 про вчинення кримінального правопорушення .

Як вбачається із веб-сайту УДППЗ «Укрпошта» за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_1 , поштове відправлення зі штрихкодовим ідентифікатором 7902004538829 вручено адресату 22.07.2021 року, відповідно вищевказану заяву ОСОБА_5 та ОСОБА_4 від 22.07.2021 про вчинення кримінального правопорушення відділ поліції № 4 Львівського районного управління поліції ГУНІІ у Львівській області отримав 22.07.2021 року.

Проте, в порушення ч. 1 ст. 214 КПК України, станом на 29.07.2021 року відомості про вчинене кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_5 та ОСОБА_4 не внесено до Єдиною реєстру досудових розслідувань, ОСОБА_5 та ОСОБА_4 не надано витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також не повідомлено про будь-які результати розгляду поданої заяви, вважає, що відділом поліції № 4 Львівського районного управління поліції ГУ НП у Львівській області допущено бездіяльність.

Вважають таку бездіяльність працівників відділу поліції № 4 Львівського районного управління поліції ГУ НП у Львівській області незаконною та такою, що суперечать положенням ст. 214 КПК України.

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_4 - адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримала та просила її задовольнити.

Заявник ОСОБА_5 та його представник - адвокат ОСОБА_6 у судове засідання не прибули, від ОСОБА_5 на адресу суду надійшла заява про розгляд скарги у їх відсутності, просив не відмовити в задоволенні такої.

Представник відділу поліції № 4 Львівського районного управління поліції ГУ НП у Львівській області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце слухання скарги, причини неявки суду не відомі. Враховуючи, що неявка слідчого не є перешкодою розгляду скарги, слідчий суддя вважає, що таку можна розглянути у відсутності слідчого.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 КПК України, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений КПК України строк може бути оскаржено заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Відповідно до вимог ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання керівником органу досудового розслідування.

У відповідності до п.п.1 Розділу 3 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань визначено, що унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме: заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України.

Тобто, законодавцем чітко встановлено часові межі, протягом яких заява, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення мають бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання відповідної заяви чи повідомлення.

Судом встановлено що 16 липня 2021 року ОСОБА_4 та ОСОБА_5 звернулися до Відділу поліції № 4 Львівського районного управління поліції ГУ НП у Львівській області із заявою (повідомленням) про кримінальне правопорушення, однак всупереч вимогам ст. 214 КПК України відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені, доказів протилежного ВП №4 ЛРУП ГУНП у Львівській області не представлено.

Враховуючи вищенаведене, оскільки встановлено, що слідчим органом ВП №4 ЛРУП ГУНП у Львівській області не вчинені дії в порядку ст. 214 КПК України за заявами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за їх заявою (повідомленням) про вчинення кримінального правопорушення, тому скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 214, 217, 303, 306, 307, 372 КПК України, -

постановив:

Скаргу представника заявника ОСОБА_4 - адвоката ОСОБА_3 та представника заявника ОСОБА_5 - адвоката ОСОБА_6 на бездіяльність слідчого відділу поліції №4 Львівського районного управління поліції Головного управління національної поліції у Львівській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяв ОСОБА_5 та ОСОБА_4 від 16.07.2021 року - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу відділу поліції № 4 Львівського районного управління поліції ГУ НП у Львівській області внести відомості про вчинення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяв ОСОБА_4 та ОСОБА_5 від 16 липня 2021 року про вчинення кримінального правопорушення та розпочати за цією заявою досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення02.08.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу98723254
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —466/6905/21

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Донченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні