Ухвала
від 03.08.2021 по справі 402/15/21
УЛЬЯНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 402/15/21

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та призначення

цивільної справи до розгляду

03 серпня 2021 року м. Благовіщенське

Ульяновський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді Бондаренка А.А.,

секретар судового засідання Хименка О.А.,

провівши підготовче судове засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє у інтересах ОСОБА_2 , до Благовіщенської міської ради, ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог Благовіщенська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до Благовіщенської міської ради Кіровоградської області, ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Благовіщенська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Позивач, її представник в підготовче судове засідання не з`явились, направивши до суду клопотання про проведення підготовчого судового засідання у справі без їх участі.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовче судове засідання не з`явилась, направивши до суду клопотання про проведення підготовчого судового засідання у справі без її участі.

Відповідач Благовіщенська міська рада направила до суду клопотання про розгляд справи без участі представника.

Судом виконано вимоги ч. 2 ст. 197 ЦПК України.

Підстав для залишення позовної заяви без розгляду, зупинення провадження у справі чи закриття провадження у справі немає. Суд вважає за доцільне завершити підготовче провадження у справі та призначити справу до судового розгляду в судовому засіданні.

Представником позивачки ОСОБА_1 заявлено клопотання про витребування доказу - в Благовіщенській районній державній нотаріальній конторі Кіровоградської області копії спадкової справи № 73/2019, заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування належності вказаного доказу представник вказала, що предметом позову є визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 . Вивчення спадкової справи дасть можливість визначити коло спадкоємців, відповідно, відповідачів по справі.

Спадкова справа містить нотаріальну таємницю, тому не може бути витребувана стороною самостійно.

При вирішенні клопотання суд керується такими нормами цивільного процесуального законодавства:

Відповідно до змісту ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Заявлене представником позивача клопотання містить обґрунтування належності вказаних доказів, наведені причини неможливості самостійного отримання доказу.

Тому клопотання підлягає задоволенню.

Представником позивачки заявлено клопотання про залучення у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, органу опіки і піклування Благовіщенської міської ради. Клопотання обґрунтувала тим, що позивачка - ОСОБА_2 є неповнолітньою і участь органу опіки і піклування ради сприятиме захисту її прав та інтересів.

При вирішенні клопотання суд керується такими нормами цивільного процесуального законодавства:

Відповідно до змісту ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Зважаючи на те, що позивачка у справі є неповнолітньою, залучення до справи органу опіки і піклування сприятиме захисту її прав. Тому суд дійшов висновку про задоволення клопотання та залучення у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, органу опіки і піклування Благовіщенської міської ради.

Представником позивачки адвокатом Овсяницькою С.М. заявлено клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_5 . На обґрунтування клопотання заявила, що рішенням Кам`янобрідської сільської ради № 209 від 30.03.2017 року ОСОБА_5 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки з кадастровим номером 3525583600:02:000:0276, за адресою: Кіровоградська область Благовіщенський район, Кам`янобрідська сільська рада. З урахуванням того, що позивачка позивається про визнання за нею права власності на вказану ділянку, представник позивача просить залучити ОСОБА_5 співвідповідачем по справі. При цьому у клопотанні не вказані місце проживання, перебування вказаної особи.

При вирішенні клопотання суд керується такими нормами цивільного процесуального законодавства:

Відповідно до змісту ч.1 ст.51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до змісту п.2) ч.1 ст.175 ЦПК України при зверненні до суду позивач повинен зазначити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Відповідно до змісту ст. 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи.

Відсутність інформації про місце проживання (перебування) відповідача перешкоджає суду повідомити вказаного відповідача про розгляд справи щодо нього, порушить його права, передбачені ст.ст.8 ст.12, 13, ст.128 ЦПК України.

Тому суд дійшов висновку про неможливість задоволення клопотання представника відповідача про залучення у справу в якості співвідповідача без надання інформації про її місце проживання чи перебування.

Представником позивачки адвокатом Овсяницькою С.М. заявлено клопотання про залучення у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 39767636, яке знаходиться за адресою: 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова,26, тел. 0(522)55-10-44, 55-11-27, факс 0 (522) 55-10-39.

На обґрунтування клопотання вказала, що рішення у справі може вплинути на права та обв`язки вказаної установи.

При вирішенні клопотання суд керується такими нормами цивільного процесуального законодавства:

Відповідно до змісту ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Тому суд дійшов висновку про задоволення клопотання.

Представником позивачки адвокатом Овсяницькою С.М. заявлено клопотання про витребування у Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградської області доказів:

-копії проектів землеустрою щодо зміни цільового призначення та поділу земельної ділянки, яку 15.01.2019 року було поділено на дві окремих земельних ділянки з кадастровими номерами : 3525583600:02:000:5079 (площею 1,6999 га, цільове призначення: 01.01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва) та 3525583600:02:000:5078 (площею 1,6999 га., цільове призначення: 01.03. Для ведення особистого селянського господарства), сертифікований інженер землевпорядник (безпосередній виконавець) ОСОБА_6 - Приватне підприємство ГЕОПРОЕКТ;

-копій рішень Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, на підставі яких були надані дозволи на розробку проекту (проектів) землеустрою щодо зміни цільового призначення та поділу земельної ділянки, яку 15.01.2019 року було поділено на дві окремих земельних ділянки з кадастровими номерами: 3525583600:02:000:5079 (площею 6999 га, цільове призначення: 01.01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва) та 3525583600:02:000:5078 (площею 1,6999 га., цільове призначення: 01.03. Для ведення особистого селянського господарства), сертифікований інженер землевпорядник (безпосередній виконавець) ОСОБА_6 - Приватне підприємство ГЕОПРОЕКТ;

- копії рішень Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, на підставі яких були затверджені проекти землеустрою щодо зміни цільового призначення та поділу земельної ділянки, яку 15.01.2019 року було поділено на дві окремих земельних ділянки з кадастровими номерами: 3525583600:02:000:5079 (площею 1,6999 га, цільове призначення: 01.01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва) та 3525583600:02:000:5078 (площею 1,6999 га., цільове призначення: 01.03. Для ведення особистого селянського господарства), сертифікований інженер землевпорядник (безпосередній виконавець) ОСОБА_6 - Приватне підприємство ГЕОПРОЕКТ .

На обґрунтування клопотання заявила, що земельна ділянка, про яку йдеться у позові була розділена на дві земельні ділянки. Документи, які вона просить витребувати містять інформацію про вказаних поділ.

Зазначила, що у позивача ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та її представника адвоката Овсяницької Світлани Миколаївни виникли труднощі в отримані письмових доказів по вищезазначеній справі - їм було відмовлено у їх наданні, у зв`язку з тим, що у вказаних документаціях із землеустрою містяться відомості про адресу проживання та паспортні дані іншої особи - гр. ОСОБА_5 , що відповідно до ст.11 Закону України Про інформацію - є інформацією про фізичну особу (персональні дані) та не може бути надані без передбаченого Законом дозволу третім особам ( ст.11 Закону України Про захист персональних даних ), тому у позивача виникла необхідність звернутися до суду з клопотанням про витребування вищезазначених доказів.

При вирішенні клопотання суд керується такими нормами цивільного процесуального законодавства:

Відповідно до змісту ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Клопотання містить обґрунтування належності вказаних доказів, вказані вжиті заходи для отримання доказів самостійно та долучено докази вжиття таких заходів та причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Тому клопотання підлягає задоволенню.

При з`ясуванні в ході підготовчого судового засідання питань, передбачених п.5) ч.2 ст.197 ЦПК України суд дійшов висновку, що вирішення справи є неможливим без встановлення підстав спадкування ОСОБА_2 майна після смерті ОСОБА_4 .

Тому суд, виходячи зі змісту п.9) ч.1 ст.257 ЦПК України визнає необхідним витребувати у позивача докази, що підтверджують вказані обставини.

Керуючись ч.1 ст.53, ч.1 ст.84, ст.91, п.2) ч.1 ст.175, ст.ст.197-200 ЦПК України,

ухвалив:

Закрити підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє у інтересах ОСОБА_2 , до Благовіщенської міської ради, ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог Благовіщенська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Призначити цивільну справу до розгляду у відкритому судовому засіданні у приміщенні Ульяновського районного суду за адресою: м.Благовіщенське, вул. Героїв України, 70 на 24.11.2021 року о 10:00 год.

Залучити у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, орган опіки і піклування Благовіщенської міської ради.

Відмовити у задоволенні клопотання про залучення у справу в якості співвідповідача ОСОБА_5 .

Залучити у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 39767636, яке знаходиться за адресою: 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова,26, тел. 0(522)55-10-44, 55-11-27, факс 0 (522) 55-10-39.

Зобов`язати Благовіщенську районну державну нотаріальну контору Кіровоградської області надати у строк до 5 листопада 2021 року до Ульяновського районного суду Кіровоградської області копію спадкової справи № 73/2019, заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградської області надати у строк до 5 листопада 2021 року до Ульяновського районного суду Кіровоградської області :

-копії проектів землеустрою щодо зміни цільового призначення та поділу земельної ділянки, яку 15.01.2019 року було поділено на дві окремих земельних ділянки з кадастровими номерами : 3525583600:02:000:5079 (площею 1,6999 га, цільове призначення: 01.01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва) та 3525583600:02:000:5078 (площею 1,6999 га., цільове призначення: 01.03. Для ведення особистого селянського господарства), сертифікований інженер землевпорядник (безпосередній виконавець) ОСОБА_6 - Приватне підприємство ГЕОПРОЕКТ;

-копій рішень Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, на підставі яких були надані дозволи на розробку проекту (проектів) землеустрою щодо зміни цільового призначення та поділу земельної ділянки, яку 15.01.2019 року було поділено на дві окремих земельних ділянки з кадастровими номерами: 3525583600:02:000:5079 (площею 6999 га, цільове призначення: 01.01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва) та 3525583600:02:000:5078 (площею 1,6999 га., цільове призначення: 01.03. Для ведення особистого селянського господарства), сертифікований інженер землевпорядник (безпосередній виконавець) ОСОБА_6 - Приватне підприємство ГЕОПРОЕКТ;

- копії рішень Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області, на підставі яких були затверджені проекти землеустрою щодо зміни цільового призначення та поділу земельної ділянки, яку 15.01.2019 року було поділено на дві окремих земельних ділянки з кадастровими номерами: 3525583600:02:000:5079 (площею 1,6999 га, цільове призначення: 01.01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва) та 3525583600:02:000:5078 (площею 1,6999 га., цільове призначення: 01.03. Для ведення особистого селянського господарства), сертифікований інженер землевпорядник (безпосередній виконавець) ОСОБА_6 - Приватне підприємство ГЕОПРОЕКТ .

Зобов`язати ОСОБА_1 , яка діє у інтересах ОСОБА_2 , подати до суду в строк до 5 листопада 2021 року докази підстав спадкування ОСОБА_2 майна після смерті ОСОБА_4 .

Встановити такий порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті: ознайомитися з поясненнями учасників справи, викладеними в заявах по суті справи, дослідити письмові докази.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за веб-адресою: https://ul.kr.court.gov.ua.

У судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: А. А. Бондаренко

СудУльяновський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено04.08.2021
Номер документу98734314
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —402/15/21

Ухвала від 07.12.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко А. А.

Ухвала від 03.08.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко А. А.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко А. А.

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні