Ухвала
від 03.08.2021 по справі 161/13781/21
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/13781/21

Провадження № 1-кс/161/6014/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Луцьк 03 серпня 2021 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВЛуцького РУПГУНП уВолинській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Луцького РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором у кримінальному провадженні прокурором Луцької окружної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також на прибудинковій території та господарських спорудах вищевказаного будинку з метою виявлення та вилучення автомата Калашникова.

В обґрунтування вказаного клопотання зазначає, що слідчим відділом Луцького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021030580001876 від 28 липня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.345 КК України.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що 28 липня 2021 року близько 18 години 20 хвилин, ОСОБА_5 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 (злітна смуга), будучи у стані алкогольного сп`яніння, побачивши працівників поліції, які проводили слідчі дії на підставі ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_6 , справа №161/13364/21 про дозвіл на проведення огляду земельної ділянки, яка розташована у АДРЕСА_2 , площею 86,7 га.,розпорядником якої є Підгаєцька сільська рада та використовується АТ «Луцьке підприємство» ( код ЄРДПОУ 13363879), а саме старшого слідчого слідчого управління ГУНП у Волинській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_7 , старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП у Волинській області капітана ОСОБА_8 начальника сектору ГУНП у Волинській області підполковника поліції ОСОБА_9 , діючи умисно, з метою перешкодити працівнику правоохоронного органу у виконанні ним своїх службових обов`язків, усвідомлюючи протиправний характер свого діяння, а також те, що ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 являються працівниками правоохоронного органу, та безпосередньо здійснювали свої службові обов`язки, про що останні його повідомили, утримуючи в руках гладкоствольну рушницю «Сайга 12С - 03472606», з неї здійснив два постріли в повітря після чого спрямувавши ствол в бік вищевказаних працівників висловив словесну погрозу вбивством, якщо ті продовжуватимуть проводити слідчі дії.

28.07.2021 о 18 годині 25 хвилин, ОСОБА_5 в порядку ст. 208 КПК України затримано за підозрою у вчинені ним злочину, передбаченого ч. 1 ст. 345 КК України.

29 липня 2021 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 345 КК України.

В ході затримання ОСОБА_5 , будучи в стані алкогольного сп`яніння повідомив працівникам поліції, що за місцем проживання у нього знаходиться також вогнепальна зброя та боєприпаси до неї, за допомогою яких останній зможе реалізувати свій злочинний умисел спрямований на застосування насильства щодо вищевказаних працівників правоохоронних органів.

Під час проведення 02 липня 2021 додаткових допитів ОСОБА_7 та ОСОБА_10 останні повідомили, що після відібрання у ОСОБА_5 зброї використанням якої погрожував поліцейським останній неодноразово викрикував про наявність у нього іще однієї одиниці зброї, а саме автомата Калашникова.

Окрім того, 30.07.2021 надійшов рапорт оперуповноваженого ВКП Луцького РУП ОСОБА_11 про те, що підозрюваний ОСОБА_5 у будинку за місцем фактичного проживання, що за адресою: АДРЕСА_1 , може зберігати іншу зброю, боєприпаси, без передбаченого законом дозволу, який долучено до матеріалів клопотання.

Таким чином, у зв`язку з вищевикладеним, для забезпечення повного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання, вилучення зброї, боєприпасів, які є доказами вчинення злочину існує необхідність у проведенні обшуку. Зважаючи на те, що відшукувані предмети мають значення для досудового розслідування, оскільки являються речовими доказами, та можуть бути використані під час судового розгляду і за наявними даними знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі, а тому за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, у зв`язку з чим такий захід є пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, просить клопотання задовольнити та дати дозвіл на проведення обшуку у будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання слідчий ОСОБА_12 , який є стороною кримінального провадження, не з`явився, надіслав заяву у якій просить розгляд клопотання провести без його участі, а тому слідчий суддя приходить до висновку про розгляд клопотання на підставі наявних у ньому матеріалів із кримінального провадження. Відповідно до положень, передбачених ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши клопотання, долучені до нього матеріали із кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог, передбачених ч.1 та ч.2 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Ч.1 ст.235 КПК України передбачено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи ті обставини, що стороною кримінального провадження, на підставі наданих та досліджених слідчим суддею письмових доказів, доведено наявність підстав, визначених положеннями ст.234 КПК України, встановлені обставини, які дають підстави вважати, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, те, що відшукуванні речі знаходяться за вказаною вище адресою, що на праві приватної власності належить ОСОБА_13 , що підтверджується долученими до клопотання матеріалами, враховуючи наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, характер розслідування, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий, без застосування цих заходів - слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим.

Клопотання в частині про надання дозволу на вилучення відшуканих речей, не підлягає задоволенню, оскільки з огляду на ч.1 ст. 234 КПК України виходить за межі компетенції слідчого судді при вирішенні питання про надання дозволу на обшук, оскільки рішення про необхідність вилучення відшуканих речей під час обшуку, приймається безпосередньо особою, яка його проводить, а не слідчим суддею при вирішення питання про надання дозволу на обшук.

Окрім цього, із системного тлумачення статей 36, 40, 235, 236 КПК України , визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

Вказане узгоджуєтьсяіз позицією Верховного Суду у постанові від 17.02.2021 у справі № 263/10353/16-к.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВЛуцького РУПГУНП уВолинській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, задовольнити.

Надати дозвіл у кримінальномупровадженні №12021030580001876від 28.07.2021на проведення обшуку у будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також на прибудинковій території та господарських спорудах вищевказаного будинку з метою виявлення та вилучення автомата Калашникова.

Строк дії ухвали до 17.08.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу98738361
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —161/13781/21

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Камінська К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні