Ухвала
від 20.07.2021 по справі 751/5178/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/5178/21

Провадження №1-кс/751/1558/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2021 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду містаЧернігова ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого відділу СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_4 про проведення обшуку

В С Т А Н О В И В :

Слідчий відділу СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_5 звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_6 про проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області надійшли матеріли УБзФЗ ГУ ДФС у Чернігівській області, із яких встановлено, що ТОВ «Неман ТМ» імпортує на митну територію України плити МДФ та ДСП, частина яких реалізовується за готівкові кошти, а інша використовується у власному виробництві дверей та меблів, які також реалізуються через підконтрольних фізичних осіб підприємців, власний Інтернет сайт на території України, переважно за готівку. Отримані кошти через підконтрольних фізичних осіб підприємців, а саме: ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_14 , ФОП ОСОБА_15 , ФОП ОСОБА_16 та інших, власний Інтернет сайт, на території України, переважно за готівку. Отримані готівкові кошти через підконтрольних фізичних осіб-підприємців, менеджерів, експедиторів підприємства, карткові рахунки, які відкриті на фактичних власників підприємства, їх родичів, систему платежів Нової пошти - «накладений платіж», організаторами злочинної діяльності у бухгалтерському обліку підприємства не відображуються, податки з них не сплачуються, а використовуються для виплат заробітної плати «в конвертах», власних та виробничих потреб.

Також встановлено, що операції із списанням МДФ плит, ДСП на власне виробництво та з реалізації за готівкові кошти у «білому» бухгалтерському обліку не відображаються. У зв`язку з чим у бухгалтерському обліку підприємства відбувається накопичення податкового кредиту з ПДВ (сплаченого на митниці при розмитненні імпортованих ТМЦ) та залишків імпортованих плитних матеріалів, які фактично відсутні на складах підприємства.

З метою списання залишків ТМЦ, податкового кредиту з ПДВ та додаткового заробітку, службовими особами ТОВ « Неман ТМ» здійснюється документальне оформлення реалізації ДСП, МДФ плит на адресу підприємств, що входять до транзитно-конвертаційних груп: ТОВ « Еколіпт», ТОВ « Ді-Прайм», ТОВ «Вега-П», ТОВ « Форс-Рей», ТОВ « Технопліт», ТОВ « ТК Вуд», ТОВ «МІЛБУД», ТОВ «Будівельна фірма Будтехномонтаж», ТОВ « Прайм строй ЛТД». Дані операції є безтоварними, службові особи ТОВ «Неман ТМ» сприяють суб`єктам господарювання реального сектору економіки у формуванні « схемного податкового кредиту з ПДВ в особливо великих розмірах.

У ході проведених заходів встановлено, що для здійснення своєї діяльності учасниками злочинної схеми використовується приміщення за адресою: м. Чернігів, вул. Красносільського, 25Б, яке згідно відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить на праві власності ТОВ «Агропартнер Логістик». Учасниками схеми використовується як головний офіс, для ведення бухгалтерського обліку підприємств групи та групи в цілому, складання бухгалтерських документів, організації придбання та реалізації ТМЦ, накопичення та зберігання не облікованої готівки, проведення загальних нарад, перемовин. В офісі знаходяться робочі місця керівника та головного бухгалтера ТОВ «Неман ТМ» ОСОБА_7 та ОСОБА_17 , співробітників бухгалтерії, касирів, менеджерів з постачання, продажів та інших осіб. За вказаною адресою знаходиться комп`ютерна техніка, в тому числі й сервера, на яких ведеться «чорнова» та «біла» бухгалтерії підприємств групи та підконтрольних фізичних осіб підприємців, первинні бухгалтерські документи, не обліковані готівкові грошові кошти, касові документи, чорнові записи та документи про реальну кількість відвантажених плит МДФ, ДСП на адресу контрагентів покупців, на власне виробництво, кількість виготовлених меблів, дверей, грошові кошти, отримані від реалізації даних товарів, тощо.

З метою відшукання, вилучення документів та можливим знищенням учасниками злочинної схеми та причетними до їх протиправної діяльності громадянами, речей та документів, що можуть свідчити про протиправну діяльність, мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, які самі по собі та в сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та з метою ухилення від відповідальності можуть бути знищені, необхідно провести обшук у даному приміщенні.

Доступ до зазначених у клопотанні речей, документів та відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати у добровільному порядку, обшук є найбільш доцільним та єдиним ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

У судовому засіданні слідча клопотання підтримала, посилаючись на обставини викладені в клопотанні, долучені до нього документи, матеріали кримінального провадження, зокрема протокол за результатами зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж.

Заслухавши слідчу, вивчивши матеріали даної справи, матеріали кримінального провадження № 32021270000000043 , слідчий суддя дійшла висновку, що клопотання про проведення обшуку приміщення, підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Судом встановлено, що у слідчому управлінні ГУ ФР ДФС у Чернігівській області знаходиться кримінальне провадження за №32021270000000043 від 20.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

За результатами Дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Неман ТМ» від 30.04.2021 року, ТОВ «Неман ТМ» завдяки проведенню сумнівних операцій з реалізації плит деревостружкових , плит деревоволокнистих, фанери на адресу ТОВ «Еколіпт», ТОВ «Ді-Прайм», ТОВ «Вега-П», ТОВ «Форс-Рей», ТОВ «Технопліт», ТОВ «ТК Вуд», ТОВ «МІЛБУД», ТОВ «Будівельна фірма Будтехномонтаж», ТОВ «Прайм строй ЛТД», які мають ознаки ризиковості, сприяє формуванню незаконного схемного податкового кредиту з ПДВ на суму 8022351 гривень. Керівником та головним бухгалтером підприємства згідно інформації ІС « Податковий блок», є ОСОБА_7 , засновником товариства ОСОБА_8 .

Із рапорту заступника начальника ВВКП ЗЕС УБФЗ ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_18 від 08.06.2021 року вбачається, що директором ТОВ «Неман ТМ» є ОСОБА_7 ., головним бухгалтером підприємства та всієї групи ТОВ «Неман» є ОСОБА_17 . Також встановлено, що фактичними власниками ТОВ «Неман ТМ» є ОСОБА_8 , ОСОБА_19 , ОСОБА_9 та ОСОБА_20 , кожен з яких відповідає за власний напрямок діяльності підприємства.

Зазначена у дослідженні та рапорті інформація частково підтверджується протоколами негласних слідчих дій.

У ході проведених заходів встановлено, що для здійснення своєї діяльності учасниками злочинної схеми використовується, в тому числі офісні, виробничі та складські приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки № 259021344 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна незавершене будівництво за адресою: АДРЕСА_1 належать на праві власності ОСОБА_21 , розмір частки 1/4 (а.п.20-35).

Враховуюче викладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для досудового розслідування, тому клопотання підлягає задоволенню частково, за виключенням вилучення речей та документів.

Керуючись статтями 234-236 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого відділу СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_4 про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області, які здійснюють досудове розслідування та прокурорам відділу Чернігівської обласної прокуратури, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №32021270000000043 від 20.05.2021 року, дозвіл на проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить на праві власності ОСОБА_21 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання документів за період 2018 2021 років (на паперових, магнітних та електронних носіях) щодо фінансово-господарських відносин з ТОВ «Неман ТМ» (код ЄДРПОУ 39881598), ТОВ "Екопліт" (код ЄДРПОУ 41946446), ТОВ "ДІ-Прайм" (код ЄДРПОУ 40889010), ТОВ "Вега-П" (код ЄДРПОУ 42117301), ТОВ "Форс-Рей" (код ЄДРПОУ 41075012), ТОВ "Технопліт" (код ЄДРПОУ 42111729), ТОВ «ТК Вуд» (код ЄДРПОУ 43399956), ТОВ "МІЛБУД" (код ЄДРПОУ 40263871), ТОВ "Будівельна фірма Будтехномонтаж" (код ЄДРПОУ 42422537), ТОВ "Прайм строй ЛТД" (код ЄДРПОУ 42502910), ТОВ "Укропт 2000" (код ЄДРПОУ 39551926), ТОВ «Сармак» (код ЄДРПОУ 39791026), ТОВ «Мебекс (код ЄДРПОУ 41906010), ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_16 (РНОКПП НОМЕР_10 ) первинних документів, що складались для документального оформлення безтоварних операцій, бухгалтерських документів на придбання, реалізацію, рух та використання товарно-матеріальних цінностей, договорів з додатками, актів прийому-передачі, інших актів, довідок про вартість виконаних робіт, актів виконаних робіт, специфікацій, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, платіжних документів, товарно-транспортних документів, документів листування між підприємствами, сертифікатів, якісних посвідчень на товари, оформлені від вказаних підприємств, актів звірок, журналів-ордерів, банківських виписок, книг реєстрації податкових накладних, реєстрів отриманих податкових накладних, оборотно-сальдових відомостей, книг реєстрації довіреностей, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, реєстраційних, звітних документів вказаних підприємств, документів на перераховані кошти для конвертації, чекових книжок для зняття готівкових коштів в банківських установах, банківських карток, кліше, штампів, печаток та бланків вказаних підприємств та фізичних осіб-підприємців, аркушів паперу з відбитками печаток або підписами, а також надати дозвіл на копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, комп`ютерної техніки яка містить відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, якими користуються гр. ОСОБА_7 , ОСОБА_17 , ОСОБА_19 , ОСОБА_9 , ОСОБА_20 , ОСОБА_8 , а якщо доступ до них буде обмежуватись їх власником, володільцем або утримувачем чи буде пов`язаний з подоланням системи логічного захисту надати дозвіл на вилучення інформаційних (автоматизованих) систем, телекомунікаційних систем, інформаційно-телекомунікаційних систем, їх невід`ємних частин, електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись недостовірні документи, носіїв інформації та комп`ютерної техніки, що містять відомості, щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, чорнових записів, які свідчать про ведення подвійного обліку результатів діяльності підприємства, чорнових записів з фактичними даним щодо обсягів реалізації ТМЦ та виплачених (отриманих) готівкових коштів, готівкових коштів отриманих внаслідок злочинної діяльності не задекларованих та не облікованих по бухгалтерському обліку, чорнових записів по формуванню завищених сум податкового кредиту з податку на додану вартість.

Ухвала слідчого судді підлягає виконанню не пізніше одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 21 липня 2021 року

Слідчий cуддя С.М. Ченцова

Дата ухвалення рішення20.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98754464
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —751/5178/21

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні