Рішення
від 30.07.2021 по справі 352/2527/20
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/2527/20

Провадження № 2-о/352/18/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 липня 2021 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючої - судді Хоминець М.М.

присяжних Дорошенка М.Я., Тацакович І.Я.

з участю секретаря Гундич Г.В.

представника заявника Лютана З.Й.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Тисменицької РДА Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном, -

в с т а н о в и в :

Заявниця звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном, у якій просила визнати ОСОБА_3 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її опікуном.

Свою заяву ОСОБА_2 обґрунтовувала тим, що її рідний брат ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом дитинства першої групи внаслідок психічного розладу, з дитинства хворіє на тяжке хронічне психічне захворювання, внаслідок чого не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, через свою хворобу потребує постійного стороннього догляду та піклування у зв`язку з фактичною нездатністю до самообслуговування. На даний час вона здійснює догляд за хворим братом, тому виникла потреба в офіційному визнанні ОСОБА_3 недієздатним, встановленні над ним опіки та призначенні опікуна.

Представник заявниці - адвокат Лютан З.Й. у судовому засіданні підтримав заяву та просив її задоволити.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування Тисменицької РДА Івано-Франківської області у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання заінтересована особа повідомлялася належним чином.

ОСОБА_3 , відносно якого подана заява про визнання недієздатним, у судове засідання не викликався з урахуванням стану його здоров`я та у зв`язку з карантинними обмеженнями.

Ухвалою суду від 26.02.2021 р. провадження у справі зупинено у зв`язку з призначенням амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Ухвалою суду від 05.05.2021 р. провадження у справі поновлено.

Вислухавши пояснення представника заявниці, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Встановлено, що рідний брат заявниці ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю першої групи внаслідок психічного розладу, з дитинства хворіє хронічним психічним захворюванням, через свою хворобу потребує постійного стороннього догляду та піклування. Заявниця ОСОБА_2 самостійно здійснює догляд за хворим братом.

У відповідності з вимогами ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно висновку амбулаторної судово-психіатричної експертизи від 19.04.2021 р. (а.с.32-35) ОСОБА_3 страждає стійким хронічним психічним розладом - важкою розумовою відсталістю, що згідно МКХ-10, F72; зазначене захворювання позбавляє ОСОБА_3 здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до вимог ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно подання органу опіки та піклування Тисменицької РДА Івано-Франківської області від 23.11.2020 р. (а.с.7) визнано доцільним призначення опікуном хворого ОСОБА_3 у разі визнання його недієздатним його сестри ОСОБА_2 , яка може виконувати обов`язки опікуна.

З огляду на викладене суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 39, 60 ЦК України, керуючись ст. 263-265, 300 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Тисменицької РДА Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном задоволити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця і жителя АДРЕСА_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , недієздатним.

Встановити над ОСОБА_3 опіку, призначивши його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - два роки.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Представник заявника: Лютан Зеновій Йосипович , м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 152 .

Заінтересована особа: орган опіки та піклування Тисменицької РДА Івано-Франківської області, м. Тисмениця, вул. Галицька, 17, Івано-Франківської області, ідентифікаційний код 20563188.

Особа, визнана недієздатною: ОСОБА_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Повне рішення складено 04.08.2021 р.

Суддя М.М.Хоминець

Присяжні М.Я.Дорошенко І.Я.Тацакович

Дата ухвалення рішення30.07.2021
Оприлюднено04.08.2021
Номер документу98757265
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —352/2527/20

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Рішення від 30.07.2021

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні