Ухвала
від 02.08.2021 по справі 922/3013/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"02" серпня 2021 р. м ХарківСправа № 922/3013/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Ольшанченка В.І.

розглянувши матеріали

позовної заяви Харківської міської ради (м. Харків) до Товариства з обмеженою відповідальністю "НВКОМ" (м. Харків) про стягнення 358456,35 грн,

ВСТАНОВИВ:

Харківської міської ради (позивач) надала Господарському суду Харківської області позовну заяву до Товариства з обмеженою відповідальністю "НВКОМ" (відповідач), в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю промислово-комерційна фірма "НВКОМ" (просп. Московський, 273-В , м. Харків, 61046, Ідентифікаційний код: 43508619) на користь Харківської міської ради (м-н Конституції, 7, м. Харків, 61003, код ЄДРПОУ 04059243; за реквізитами: код класифікації доходів бюджету - 24062200, номер рахунку (IBAN) - UA698999980314090611000020649, МФО: 899998, код отримувача (ЄДРПОУ) - 37874947, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), отримувач - ГУК Харків обл/МТГ Харків) безпідставно збережені кошти у розмірі орендної плати за використання земельної ділянки ділянка з кадастровим номером 6310138500:13:005:0002 площею 0,1049 га по просп. Московському, 273-В у м. Харкові з 01.04.2020 по 30.06.2021 у сумі 358456,35 грн. Також позивач просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю промислово-комерційна фірма "НВКОМ" на свою користь витрати зі сплати судового збору в сумі 5376,85 грн.

Дослідивши позовну заяву Харківської міської ради та додані до неї документи, суд зазначає наступне.

Стаття 162 ГПК України містить вимоги до форми та змісту позовної заяви.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно з ч. 5 ст. 164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Подана позовна заява підписана не заявником особисто, в особі його керівного органу, а головним спеціалістом-юрисконсультом відділу правового забезпечення діяльності інспекції з контролю за використанням та охороною земель комунальної власності управління правового забезпечення Департаменту територіального контролю та земельних відносин Мовчан М.В. як самопредставником.

В якості доказів наявності повноважень представника позивача Мовчан М.В., що підписав позовну заяву, надані копії посвідчення №1796, рішення 1 сесії Харківської міської ради 8 скликання №7/20 від 09.12.2020 "Про затвердження положень виконавчих органів Харківської міської ради 8 скликання" з Положенням про Департамент територіального контролю та земельних відносин Харківської міської ради (нова редакція), що є додатком 127 до зазначеного рішення (надалі - Положення), та витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Пунктом 4.1.36 вказаного Положення встановлено, що департамент відповідно до покладених на нього завдань забезпечує здійснення працівниками Департаменту: самопредставництва (у тому числі за резолюцією міського голови) Харківської міської ради, її виконавчого комітету, Департаменту, Управління земельних відносин Департаменту, Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту, Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради і Служби містобудівного кадастру міста Харкова Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради, інших виконавчих органів Харківської міської ради у місцевих, апеляційних судах та у Верховному Суді у цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справах.

Працівники Департаменту в порядку самопредставництва або на підставі довіреностей представляють у судах інтереси, зокрема, Харківської міської ради з питань стягнення безпідставно збережених коштів (у розмірі орендної плати) за використання земель комунальної форми власності.

Пунктом 4.2.6 Положення передбачено, що Департамент має право: складати, підписувати та подавати позовні заяви, скарги, відзиви, відповіді на відзиви, заперечення, клопотання, заяви про визнання позову, відмови від позову, закриття провадження, збільшення або зменшення позовних вимог, укладати мирові угоди, складати інші заяви із процесуальних питань з усіма правами, що передбачені законодавством, учасникам справи до місцевих, апеляційних судів та до Верховного Суду від імені та з метою захисту прав та законних інтересів Харківської міської ради, її виконавчого комітету, Департаменту, Управління земельних відносин Департаменту, Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту, Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради і Служби містобудівного кадастру міста Харкова Департаменту містобудування та архітектури Харківської міської ради.

Відповідно до ч. 1 ст. 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з ч. 3 ст. 56 ГПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Проте, позивач не надав до суду доказів того, що Мовчан М.В. є працівником відділу правового забезпечення діяльності інспекції з контролю за використанням та охороною земель комунальної власності управління правового забезпечення Департаменту територіального контролю та земельних відносин Харківської міської ради, якого Положення було додано до позовної заяви.

Додана до позовної заяви копія посвідчення №1796 на Мовчана М.В. не є належним та допустимим доказом того, що особа, зазначена в ньому є працівником зазначеного відділу, оскільки це має бути підтверджено документом, вказаним у статті 56 ГПК України, а саме трудовим договором (контрактом).

Таким чином, відсутні підстави вважати, що позовна заява підписана представником, який має на це право.

Також позивач не надав розрахунок суми позову, підписаний представником, що підписав позов.

Крім того, відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

У позовній заяві позивач вказав відповідачем Товариство з обмеженою відповідальністю "НВКОМ", а просить стягнути грошові кошти з Товариства з обмеженою відповідальністю промислово-комерційна фірма "НВКОМ".

За таких обставин, позивачу необхідно уточнити повне та вірне найменування відповідача.

Відтак, позивачем позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 ГПК України, що є підставою для застосування судом ч. 1 ст. 174 ГПК України.

Так, згідно з ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити без руху позовну заяву Харківської міської ради.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 232 - 235 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху позовну заяву Харківської міської ради.

2. Надати Харківській міській раді строк 10 днів з дня вручення їй цієї ухвали для усунення недоліків, а саме на подання Господарському суду Харківської області: повноважень особи, що підписала позов, на самопредставництво, а саме трудовий договір (контракт); розрахунок суми позову, підписаний представником, що підписав позов; письмове уточнення повного найменування відповідача; витяг з ЄДРПОУ на відповідача.

3. Зобов`язати позивача у випадку виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків та подання нових доказів невідкладно надіслати відповідні документи відповідачу. Докази про це надати суду.

Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено та підписано 02.08.2021.

Суддя В.І. Ольшанченко

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http:// reyestr.court.gov.ua.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення02.08.2021
Оприлюднено05.08.2021
Номер документу98759914
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3013/21

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 02.08.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні