Ухвала
від 09.07.2021 по справі 466/6057/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/6057/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 липня 2021 року суддя Шевченківського районного суду м. Львова Білінська Г.Б., вивчивши заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого звертається адвокат Сідловська Ірина Юріївна та ОСОБА_2 , в інтересах якої звертається адвокат Сологуб Анна Миколаївна про забезпечення позову до пред`явлення позовної заяви,-

у с т а н о в и в :

07.07.2021 року ОСОБА_1 , в інтересах якого звертається адвокат Сідловська Ірина Юріївна та ОСОБА_2 , в інтересах якої звертається адвокат Сологуб Анна Миколаївна подали до суду заяву, в якій просять забезпечити позов шляхом накладення арешту на об`єкт нерухомого майна: нежитлові приміщення IV, V, загальною площею: 1118,7 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 780424146101, що належить на прав власності ПП ВЕСТ-ГРАНТ (код ЄДРПОУ 35563456). Заборонення ПП ВЕСТ-ГРАНТ (код ЄДРПОУ 35563456), органам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно, приватним та державним нотаріусам, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, в тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора речових прав на нерухоме майно вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо відчуження чи реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна нежитлові приміщення загальною площею 1118,7 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 780424146101).

Заяву про забезпечення позову мотивують тим, що позивачі, гр. ОСОБА_1 , та гр. ОСОБА_2 являються учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ АЛЬЯНС (код ЄДРПОУ: 23950520), що засвідчується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань. Учасниками ТОВ КОМПАНІЯ АЛЬЯНС є ОСОБА_3 з часткою у розмірі 800000, 00 грн., що складає 80% статутного капіталу, ОСОБА_1 з часткою у розмірі 100000, 00 грн., що складає 10% статутного капіталу, та ОСОБА_2 з часткою у розмірі 100000, 00 грн., що складає 10% статутного капіталу.

16.07.2016 р. ТОВ КОМПАНІЯ АЛЬЯНС було придбано нежитлові приміщення, загальною площею: 1118,7 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі договору купівлі-продажу нежитлових приміщень, серія та номер: 7274, посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Василюк В.М., та відповідно здійснено державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 30539437 від 20.07.2016 р.

02.07.2021 р. з засобів масової інформації та інтернет ресурсів позивачам стало відомо, що ТОВ КОМПАНІЯ АЛЬЯНС не законно, без їх згоди, та рішення загальних зборів учасників відчужило вказані вище нежитлові приміщення Приватному підприємству ВЕСТ-ГРАНТ , дане підтвердилось і інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, згідно якої 22.01.2021 р. ТОВ КОМПАНІЯ АЛЬЯНС відчужила ПП ВЕСТ-ГРАНТ нежитлові приміщення загальною площею: 1118,7 кв.м., що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі договору купівлі-продажу нежитлових приміщень, серія та номер: 509, від 22.01.2021р., посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Бабій О.В. (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 56267138 від 22.01.2021 р.).

Окрім цього, 02.07.2021 р. рішенням виконкому Львівської міської ради № 552 ПП ВЕСТ-ГРАНТ видано містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва, на реконструкцію нежитлових приміщень з надбудовою офісних приміщень на АДРЕСА_1 (приміщення IV, V розташовані у зоні Г-2 та частково у зоні Г-3).

Вчиняючи дані дії ТОВ КОМПАНІЯ АЛЬЯНС порушило права та інтереси позивачів, оскільки не повідомило про свій намір продавати вказані нежитлові приміщення, не повідомило про ціну та інші умови продажу, та таким чином приховало від позивачів отриманий дохід від продажу. Загальні збори учасників ТОВ КОМПАНІЯ АЛЬЯНС з цього питання не проводились, а якщо і проводились, то в супереч порядку визначеному законом України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю , у зв`язку з тим, що позивачі не повідомлялись про такі, та відповідно і не брали участі у таких.

Вищевказана заява про забезпечення позову подана в порядку ЦПК. Згідно із частиною першою статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно п.3 ч.1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

При визначенні підвідомчості (предметної та суб`єктної юрисдикції) справ, що виникають з корпоративних відносин, слід виходити з таких міркувань.

За змістом положень статті 167 Господарського кодексу України корпоративні відносини - це відносини, які виникають, змінюються та припиняються щодо права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Стаття 55 ГК України визначає господарські організації як юридичні особи, створені відповідно до ЦК України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

З огляду на викладене, враховуючи, що спір між сторонами виник у зв`язку із господарською діяльністю ТОВ Компанія Альянс та ПП Вест-Грант , а також враховуючи положення ст. 19 ЦПК України, ст. 20 ГПК України, якими визначено справи, які підлягають розгляду в порядку цивільного та господарського судочинства, зміст правовідносин, суд дійшов висновку, що такий спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а підлягає розгляду господарським судом.

На підставі наведеного та керуючись ст. 19 ЦПК України,-

постановив:

у задоволенні заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про забезпечення позову - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Г. Б. Білінська

Дата ухвалення рішення09.07.2021
Оприлюднено05.08.2021
Номер документу98773218
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову до пред`явлення позовної заяви

Судовий реєстр по справі —466/6057/21

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Білінська Г. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні