Ухвала
від 04.08.2021 по справі 236/152/21
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер 236/152/21

Номер провадження 22-ц/804/2269/21

Єдиний унікальний номер 236/152/21 Головуючий у 1 інстанції Саржевська І.В.

Номер провадження 22-ц/804/2269/21 Доповідач Корчиста О.І.

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

04 серпня 2021 року м. Бахмут

Суддя Донецького апеляційного суду Корчиста О.І., розглянувши апеляційну скаргу Донецького національного медичного університету на рішення Краснолиманського міського Донецької області від 02 червня 2021 року по цивільній справі №236/152/21 за позовом ОСОБА_1 до Донецького національного медичного університету, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Українські освітні послуги , Управління державної міграційної служби в Кіровоградській області, про визнання недійсним та скасування наказу про відрахування, про поновлення на навчанні,

встановив:

Рішенням Краснолиманського міського Донецької області від 02 червня 2021 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Донецького національного медичного університету, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету позову: ТОВ Українські освітні послуги , Управління державної міграційної служби в Кіровоградській області, про визнання недійсним та скасування наказу про відрахування, про поновлення на навчанні задоволено. Визнано незаконним та скасовано наказ тимчасового виконувача обов`язків ректора Донецького національного медичного університету Єрмолаєвої М.В. від 24.12.2020 року за №856-ст про відрахування ОСОБА_1 з числа студентів III курсу, поновити ОСОБА_1 на навчанні на III курсі міжнародного медичного факультету (спеціальність Медицина , контрактна форма навчання) Донецького національного медичного університету. Стягнуто з Донецького національного медичного університету на користь громадянина Федеративної республіки Нігерія ОСОБА_1 понесені по справі судові витрати у розмірі 1362,00 гривень.

Не погодившись із зазначеним рішенням, Донецький національний медичний університет подало апеляційну скаргу, яка разом з матеріалами справи надійшла до Донецького апеляційного суду.

Апеляційне провадження в даній справі не може бути відкрито, оскільки апеляційна скарга підлягає залишенню без руху у зв`язку з наступним.

Згідно ч. 1 ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Згідно п. 2. ч. 2 ст. 354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

З матеріалів справи вбачається, що повний текст оскаржуваного рішення складено 04 червня 2021 року (а.с. 148-158), апеляційна скарга подана до суду першої інстанції 12 липня 2021 року, що підтверджується конвертом поштового відправлення (а.с. 166), тобто з порушенням строку визначеного ч. 1 ст. 354 ЦПК України.

В апеляційній скарзі скаржник питання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження не порушує.

Враховуючи зазначене, скаржнику пропонується подати заяву про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження з зазначенням поважних причин для поновлення строку.

Відповідно до частин 3, 4 ст. 356 ЦПК України апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи. До апеляційної скарги додаються довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо апеляційна скарга подана представником і ці документи раніше не подавалися.

На підставі до ч. 4, 6, 8 статті 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність . Оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Відповідно до частини 3 ст. 26 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI Про адвокатуру та адвокатську діяльність повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

На виконання частини другої статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність від 05 липня 2012 року № 5076-VI Рада адвокатів України Рішенням від 17 грудня 2012 року №36 затвердила Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів (далі - Положення).

Пунктом 4 Положення встановлено, що ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Пункт 15 Положення передбачає, що ордер містить наступні реквізити: назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності, відповідно до статті 19 Закону Про адвокатуру та адвокатську діяльність (підпункт 15.4); ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (повне найменування адвокатського бюро / адвокатського об`єднання та його місцезнаходження) (підпункт 15.6.); дату видачі ордера (підпункт 15.8.).

Системний аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що законодавець чітко відокремив судові органи як такі, що повинні бути окремо зазначені в ордері на надання правової допомоги, зокрема в графі Назва органу, в якому надається правова допомога .

При цьому в разі надання адвокатом правової допомоги в суді ордер має містити назву суду, у якому адвокат надає правову допомогу.

З апеляційної скарги вбачається, що вона підписана представником відповідача Тимошенко А.А. З матеріалів справи вбачається, що довіреністю від 21 січня 2021 року в.о. ректора Єрмолаєва Майя В`ячеславівна уповноважує ОСОБА_2 представляти інтереси Університету (а.с. 72), проте в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (код 02010698) у ОСОБА_3 відсутні відомості про повноваження вчиняти дії від імені юридичної особи.

Згідно реєстру дані повноваження є у ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , наказ про призначення ОСОБА_3 в.о. ректора університету в матеріалах справи відсутній та до апеляційної скарги його надано не було.

Згідно акту Краснолиманського міського суду Донецької області від 19 липня 2021 року про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (пакування), складеного в.о. старшого секретаря суду Михайловою Г.Г., секретаря суду Кононенко Н.В., Шляхтової О.В., судового розпорядника Самусь І.І., що при розкриванні поштового відправлення (конверта), яке надійшло від Донецького національного медичного університету вул. Привокзальна, 27 м. Лиман, не виявилося вказаних у додатку до апеляційної скарги документів, а саме: доказів про сплату судового збору, ордера. (а.с.168)

Апеляційна скарга Донецького національного медичного університету підписана представником Тимошенко А.А., яка згідно відомостей Єдиного реєстру адвокатів України має статус адвоката.

В недотримання наведених вище положень законодавства, Тимошенко А.А. не подано встановлених законом документів на підтвердження повноважень діяти від імені та в інтересах Донецького національного медичного університету.

Отже, відповідно до ст. 356 ЦПК України, скаржнику пропонується надати належні докази наявності повноважень діяти від імені та в інтересах Донецького національного медичного університету.

Крім цього, відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України, до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно підпункту 2 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір від 08.07.2011 року, № 3674-VI передбачено, що за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою визначено ставку судового збору у розмірі 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно підпункту 6 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір від 08.07.2011 року, № 3674-VI, за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами встановлюється ставка судового збору у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За таких обставин, з урахуванням позовних вимог та норм діючого законодавства, скаржнику рекомендується сплатити судовий збір за подачу апеляційної скарги у сумі 1362 гривні (908*150%).

Отримувач: Донецьке ГУК/Маріуполь. МТГ/Г22030101

Код отримувача ЄДРПОУ: 37967785

Банк отримувача: Казначейство України (ел)

Номер рахунку (IBAN): UA688999980313161206080005686

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Найменування коду класифікації доходів бюджету: Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Донецький апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

При заповненні платіжного документа у графі Код платника платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Відповідно до частини 2 статті 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно частини 2 статті 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку десять днів з дня вручення копії ухвали для усунення недоліків у вигляді:

- подання документів на підтвердження у встановленому законом порядку наявності повноважень у скаржника діяти від імені Донецького національного медичного університету;

- подання заяви про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження з зазначенням поважних причин для поновлення строку;

- сплати судового збору, з наданням відповідних доказів на підтвердження сплати.

Керуючись ст. 185, 356, 357 ЦПК України,

ухвалив:

Апеляційну скаргу Донецького національного медичного університету на рішення Краснолиманського міського Донецької області від 02 червня 2021 року по цивільній справі №236/152/21 за позовом ОСОБА_1 до Донецького національного медичного університету, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Українські освітні послуги , Управління державної міграційної служби в Кіровоградській області, про визнання недійсним та скасування наказу про відрахування, про поновлення на навчанні, залишити без руху.

Надати Донецькому національному медичному університету строк для усунення зазначених недоліків апеляційної скарги - десять днів з дня вручення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Роз`яснити Донецькому національному медичному університету, що у разі не усунення недоліків апеляційної скарги у строк, встановлений судом, апеляційна скарга вважатиметься неподаною і буде повернута скаржнику.

Суддя Донецького апеляційного суду О.І. Корчиста

Дата ухвалення рішення04.08.2021
Оприлюднено05.08.2021

Судовий реєстр по справі —236/152/21

Ухвала від 04.08.2021

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Корчиста О. І.

Рішення від 02.06.2021

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Рішення від 02.06.2021

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Рішення від 25.01.2021

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Ухвала від 22.01.2021

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Ухвала від 22.01.2021

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні