Ухвала
від 04.08.2021 по справі 301/595/21
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/595/21

У ХВ АЛ А

"04" серпня 2021 р. м. Іршава

Слідча суддя Іршавського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчої СВ відділення поліції №1 Хустського районного управління поліції ГУ НП в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Іршавського відділу Хустської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, що внесене 11 червня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020070000000299 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.366 та ч.2 ст.364 КК України,

в с т а н о в и л а :

Слідча СВ відділення поліції №1 Хустського районного управління поліції ГУ НП в Закарпатській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Іршавського відділу Хустської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернулася до слідчої судді Іршавського районного суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивовано тим, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 та ФОП ОСОБА_5 , зловживаючи своїм службовим становищем, вчинили розтрату бюджетних коштів при здійсненні публічної закупівлі за кодом UА-2019-08-08-000006-b «Підключення та надання доступу до мережі інтернет загальноосвітнім закладам Іршавського району», що спричинило тяжкі наслідки.

Вказані відомості 11 червня 2020 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 364 КК України - зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

В ході досудового розслідування по даному кримінальному провадженні були допитані в якості свідків працівники, які безпосередньо і займалися роботами з підключення та надання доступу до мережі інтернет загальноосвітнім закладам Іршавського району.

Допитані в якості свідків: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканець АДРЕСА_1 ; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканець АДРЕСА_2 ; ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканець АДРЕСА_3 ; ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , мешканець АДРЕСА_4 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , мешканець АДРЕСА_5 ; ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , мешканець АДРЕСА_5 ; ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , мешканець АДРЕСА_6 ; ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , мешканець АДРЕСА_7 ; ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , мешканець АДРЕСА_8 ; ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , мешканець АДРЕСА_9 . Дані свідки показали, що між ними та ФОП ОСОБА_5 було укладено цивільно-правовий договір на виконання монтажно-кабельних робіт. Роботи вони виконували в групі по 8-10 чоловік майже у всіх школах Іршавського району. На одну школу приблизно витрачали 1-2 дні, працювали і в нічний час, тому що строки на виконання були короткі. При виконанні ними робіт неодноразово були присутні директори шкіл, технічний персонал, які претензій до надання послуг не мали. Роботи виконувалися якісно та вчасно.

При допиті свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , мешканки АДРЕСА_10 , остання показала, що 20 вересня 2019 року на підставі закупівлі, яка проведена ІНФОРМАЦІЯ_13 , найменування послуги (ДК 021:2015:72420000-0 Послуги у сфері розвитку Інтернету (Підключення та надання доступу до мережі Інтернет) у кількості 50 шкіл було укладено Договір між нею та Замовником про надання послуг підключення та надання доступу до мережі інтернет загальноосвітнім закладам Іршавського району. Термін дії договору - з моменту підписання до 31 грудня 2019 року.

Зобов`язання, які було взято на себе згідно Договору були належним чином виконані, послуги надано вчасно, в строки визначені в Договорі. Роботи по Договору виконувалися особисто нею, як оператором, на підставі довідки НКРЗ про наявність суб`єкта господарювання в реєстрі операторів, провайдерів телекомунікацій. Крім того, до виконання вказаної роботи було залучено 11 працівників, зокрема найманий працівник ОСОБА_16 - монтажник зв`язку-кабельник, та 10 осіб, які залучені на підставі цивільно-правових угод, а саме: ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_15 , ОСОБА_10 та ін. Роботи виконувалися в найкоротші терміни, тому працівники для належного виконання договірних зобов`язань працювали понаднормово, в тому числі вночі, що дало можливість виконати договірні умови вчасно.

За період виконання та після виконання договірних зобов`язань претензій у Замовника щодо виконання робіт не виникало, роботи виконані якісно та в належні строки.

При допиті ОСОБА_17 , яка є начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 , остання показала, що 20 вересня 2019 року між ІНФОРМАЦІЯ_13 в її особі та учасником закупівлі ФОП ОСОБА_5 було укладено Договір про надання послуг підключення та надання доступу до мережі Інтернет загальноосвітнім закладам Іршавського району. Вказана закупівля була проведена шляхом оголошення відкритих торгів в системі « ІНФОРМАЦІЯ_14 » з дотриманням вимог та норм ЗУ «Про публічні закупівлі». Переможцем вказаних торгів було визнано ФОП ОСОБА_5 . За період виконання договірних зобов`язань Учасник зарекомендував себе як надійний та добросовісний виконавець. Роботи згідно Договору були виконані вчасно, якісно та з дотриманням технічних вимог, які ставилися до обладнання та надання послуг. Оплату за виконані послуги було проведено на підставі актів виконаних робіт, наданих учасником. Роботи виконувалися в робочий та вільний від навчання (уроків) час працівниками у кількості 8-9 осіб з 20 вересня 2019 року до кінця грудня 2019 року. Оскільки строки виконання робіт були обмежені, роботи працівниками виконувались у понаднормовий час. Зі слів директорів шкіл та технічного персоналу, які не одноразово були присутні при проведенні робіт, вказані роботи по підключенню та наданні доступу до мережі Інтернет проводилися в тому числі в нічний час. Працівники відповідально ставилися до виконання договірних зобов`язань в строк.

29-30 березня 2021 року по даному кримінальному провадженні призначено ряд будівельно-технічних експертиз, проведення яких доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_15 .

25.06.2021 року до канцелярії ВП №1 Хустського РУП ГУ НП в Закарпатській області надійшли клопотання експертів про надання додаткових матеріалів необхідних для проведення судових будівельно-технічних експертиз. На даний час виникла необхідність в отриманні оригіналів наступних документів:

1.Технічних паспортів по об`єктах: ІНФОРМАЦІЯ_16 ; ІНФОРМАЦІЯ_17 ; ІНФОРМАЦІЯ_18 ; ІНФОРМАЦІЯ_19 ; ІНФОРМАЦІЯ_20 ; ІНФОРМАЦІЯ_21 ; ІНФОРМАЦІЯ_22 ; ІНФОРМАЦІЯ_23 ; ІНФОРМАЦІЯ_24 ; ІНФОРМАЦІЯ_25 ; КЗ загальної середньої освіти II ступеня « ІНФОРМАЦІЯ_26 »; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_27 ; ІНФОРМАЦІЯ_28 ; ІНФОРМАЦІЯ_29 ; КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_30 »; ІНФОРМАЦІЯ_31 ; ІНФОРМАЦІЯ_32 ; ІНФОРМАЦІЯ_33 ; ІНФОРМАЦІЯ_34 ; ІНФОРМАЦІЯ_35 ; ІНФОРМАЦІЯ_36 ; ІНФОРМАЦІЯ_37 ; ІНФОРМАЦІЯ_38 ; ІНФОРМАЦІЯ_39 ; ІНФОРМАЦІЯ_40 ; КЗ загальної середньої освіти « ІНФОРМАЦІЯ_41 »; ІНФОРМАЦІЯ_42 ; ІНФОРМАЦІЯ_43 ; ІНФОРМАЦІЯ_44 ; ІНФОРМАЦІЯ_45 ; ІНФОРМАЦІЯ_46 ; ІНФОРМАЦІЯ_47 ; ІНФОРМАЦІЯ_48 ; ІНФОРМАЦІЯ_49 ; ІНФОРМАЦІЯ_50 ; ІНФОРМАЦІЯ_51 .

2. Робочих проектів по вище вказаних об`єктах; експертних звітів щодо розгляду проектно-кошторисних документацій по об`єктах зазначених у п. 1; договірної документації по об`єктах зазначених у п. 1 (договірна ціна з локальними кошторисами та повним переліком документації); виконавчої документації по об`єктах зазначених у п.1 (загальний журнал робіт, журнал авторського нагляду, журнал технічного нагляду, акти на закриття прихованих робіт, акти проміжного прийняття відповідальних, виконавчі схеми, документи щодо випробувань та лабораторного контролю матеріалів та конструкцій); звітної документації по об`єктах зазначених у п.1 (підсумкова відомість ресурсів до актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в, розрахунок загальновиробничих витрат до актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ -2в); накладних (розрахунок-фактура) на вироби і матеріали по об`єктах зазначених у п. 1; актів приймання виконаних робіт (форми КБ-2в) по об`єктах зазначених у п. 1.

Отримання вказаної інформації (документів) на даному етапі досудового розслідування є невідкладним та необхідним при проведенні допиту колишніх посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення та ролі кожної особи у його скоєнні, тому з метою встановлення хто саме, яким чином та з якою метою вчинив дані кримінальні правопорушення, на підставі яких документів прийняте рішення, є важливим отримати тимчасовий доступ до вказаних документів.

Просила клопотання задовольнити з можливістю вилучення оригіналів документів, та з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх зміни або знищення, на підставі ч.2 ст.163 КПК України, розгляд клопотання просила проводити без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_52 .

У судове засідання слідча ОСОБА_3 не з`явилася, подала заяву, в якій клопотання підтримала, просила задовольнити, а судове засідання провести без її участі.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України розгляд клопотанняпроведено безвиклику представника ІНФОРМАЦІЯ_52 .

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, вважаю, що клопотання не підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе обставини, визначені ст. 132 ч.3 КПК України. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються. До клопотання слідчого додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Вимоги до форми і змісту клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, містять положення ст.160 ч.2 КПК України.

Однак, дане клопотання вказаним вимогам не відповідає.

Клопотання немістить короткоговикладу обставинкримінального правопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; правової кваліфікації кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

З клопотання вбачається, що в провадженні слідчих СВ відділення поліції №1 Хустського районного управління поліції ГУ НП в Закарпатській області перебувають матеріали кримінального провадження №42020070000000299 від 11.06.2020 року.

Слідча ОСОБА_3 по змісту клопотання посилається на те, що відомості до ЄРДР внесено за ч.1 ст.364 КК України, переписавши зміст даної норми Кримінального кодексу України, яка передбачає не один склад злочину, при цьому не зазначаючи конкретну правову кваліфікацію злочинів.

Попри це клопотання подається по даному кримінальному провадженні, яке проводиться за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.366 та ч.2 ст.364 КК України

Однак, клопотання не містить ні викладення обставин справи, які б свідчили про вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 КК України, ні правової кваліфікації вказаних злочинів.

Як вбачається з клопотання, досудове розслідування розпочато по факту того, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 та ФОП ОСОБА_5 , зловживаючи своїм службовим становищем, вчинили розтрату бюджетних коштів при здійсненні публічної закупівлі за кодом UА-2019-08-08-000006-b «Підключення та надання доступу до мережі інтернет загальноосвітнім закладам Іршавського району», що спричинило тяжкі наслідки.

Однак, слідча ОСОБА_3 просить надати тимчасовий доступ до оригіналів технічних паспортів будівель ряду освітніх закладів Іршавського району, робочих проектів, договірної документації, експертних звітів по об`єктах тощо. Проте клопотання не містить обґрунтування, яке відношення дані документи мають до справи. Не містить клопотання і відомостей про місце їх зберігання.

Згідно вимог ч.3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Не наведено у клопотанні жодного обґрунтування того, яке значення для досудового розслідування матимуть оригінали документів, з приводу отримання тимчасового доступу до яких подано дане клопотання. Не мотивовано і можливість використання як доказів відомостей, що містяться в таких документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

За таких обставин вважаю, що клопотання слідчої ОСОБА_3 не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 107 ч.4, 159-163, 309 КПК України,

у х в а л и л а :

у задоволенніклопотання слідчої СВ відділення поліції №1 Хустського районного управління поліції ГУ НП в Закарпатській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Іршавського відділу Хустської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, що внесене 11 червня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020070000000299 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.366 та ч.2 ст.364 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідча суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98781243
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —301/595/21

Ухвала від 25.02.2022

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

Ухвала від 04.08.2021

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні