Ухвала
від 02.08.2021 по справі 755/7818/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/7818/19

Провадження №: 1-кп/755/435/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" серпня 2021 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретарі судового засіданна ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі суду в м. Києві у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чернігова, громадянина України, із середньою спеціальною освітою, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України,

за участю учасників кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4

підозрюваного ОСОБА_3

в с т а н о в и в :

16травня 2019року доДніпровського районногосуду м.Києва надійшлоклопотання прокурораКиївської місцевоїпрокуратури №1про звільненнявід кримінальноївідповідальності узв`язку іззакінченням строківдавності укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №32019100000000339від 26квітня 2019року заобвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 20 травня 2019 року вказане клопотання призначено до судового розгляду.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 .

Підозрюваний ОСОБА_3 просив задовольнити клопотання прокурора.

Суд, заслухавши думки прокурора ОСОБА_5 та підозрюваного ОСОБА_3 , ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, дійшов такого висновку.

З матеріаліввбачається,що 19 квітня 2016 року, ОСОБА_3 , перебуваючи на території Дніпровського району м. Києва у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, усвідомлюючи, що його дії будуть мати злочинний характер, з метою отримання грошової винагороди, вступив в злочинну змову з невстановленими особами, матеріали щодо яких виділено в окреме провадження, дії яких були направлені на досягнення злочинного умислу, а саме: придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ«ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778), з метою прикриття незаконної діяльності, що полягало у подальшому використанні статутних та реєстраційних даних з метою надання можливості формування незаконної податкової вигоди та валових витрат з податку на прибуток підприємств, незаконного формування податкового кредиту з ПДВ підприємствам.

При цьому, невстановлена слідством особа та ОСОБА_3 , домовились про надання останнім виготовлених та звірених власноруч копій паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Деснянським ВМ УМВС України в Чернігівській обл. 15 лютого 1997 року та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду 2898510193, які в подальшому використовувались для придбання ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778) та надання цих документів державному реєстратору для державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, а також про те, що до діяльності ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778) ОСОБА_3 не буде мати ніякого відношення, а лише буде рахуватись засновником та директором товариства, фінансово-господарською діяльністю з використанням товариства будуть займатись інші особи.

Розуміючи противоправний характер своїх дій, усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання таких обов`язків і зайняття підприємницькою діяльністю, ОСОБА_3 з корисливих мотивів та не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені вказаного товариства, погодився на таку пропозицію.

Так, ОСОБА_3 усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, з корисливих спонукань у денний час біля станції метро «Лівобережна» надав невстановленій особі, з метою підготування документів для придбання ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778), копії сторінок паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Деснянським ВМ УМВС України в Чернігівській обл. 15 лютого 1997 року та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду - 2898510193.

Після надання вищевказаних документів, які слугували для придбання ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778), ОСОБА_3 отримав від невстановленої особи грошову винагороду у розмірі 500 (п`ятсот) гривень.

Надані документи ОСОБА_3 , а саме копії сторінок паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Деснянським ВМ УМВС України в Чернігівській обл. 15 лютого 1997 року та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду 2898510193, надали змогу невстановленій досудовим розслідуванням особі створити та подати до відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації наступні документи: протокол № 2 Загальних зборів Учасників ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778) від 18 квітня 2016 року, договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778), наказ №3 щодо призначення на посаду від 19 квітня 2016 року, довіреність №07-04/16 від 19 квітня 2016 року, заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містять в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій з додатками від 19 квітня 2016 року.

В подальшому, у денний час доби 19.06.2016 року невстановлена досудовим розслідуванням особа, реалізовуючи злочинний умисел щодо перереєстрації фіктивного підприємства, надала до відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Пожарського 15, документи, на підставі яких придбано суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778), при цьому зазначено, що засновником та директором ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778) є ОСОБА_3 .

При цьому, ОСОБА_3 , діючи умисно, з корисливих мотивів, реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на пособництво у фіктивному підприємництві, надавши особисті дані для придбання ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778), наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені вказаного підприємства не мав та усвідомлював, що ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778) купується лише з метою прикриття незаконної діяльності іншими особами. Відповідно, після придбання ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778) ОСОБА_3 печатку підприємства не отримував, первинну бухгалтерську, податкову, фінансову звітність не формував та не підписував.

Такі дії ОСОБА_3 дали змогу невстановленій особі придбати та в подальшому використовувати суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «ТД АМЕРІЯ»(код ЄДР 40230778) для прикриття незаконної діяльності, що полягала у наданні незаконної податкової вигоди в частині формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємств, за рахунок лише документального оформлення «безтоварних» (фіктивних операцій).

Таким чином, ОСОБА_3 своїми умисними діями, які виразились у пособництві вчинення фіктивного підприємництва, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «ТДАМЕРІЯ»(кодЄДР 40230778)з метою прикриття незаконної діяльності, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 1ст. 205 КК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного (обвинуваченого) від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 КК України злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м`яке покарання.

Таким чином, злочин вчинений ОСОБА_3 є злочином невеликої тяжкості, оскільки за ч. 1 ст. 205 КК України передбачене покарання у вигляді штрафу від п`ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості.

В той же час, кримінальне правопорушення передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, вчинене ОСОБА_3 19 квітня 2016 року, тобто з дня вчинення кримінального правопорушення минуло три роки.

26 квітня 2019 року від підозрюваного по кримінальному провадженню ОСОБА_3 надійшла заява з проханням звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку з тим, що з моменту вчинення ним злочину невеликої тяжкості минуло вже більше ніж два роки.

У судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення, який вчинив ОСОБА_3 не зупинявся та не переривався, у зв`язку із чим строк притягнення його до кримінальної відповідальності за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України закінчився.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 283 КПК України прокурор зобов`язаний у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру здійснити одну з таких дій: 1) закрити кримінальне провадження; 2) звернутися до суду з клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності; 3) звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

Таким чином, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків притягнення його до кримінальної відповідальності.

Враховуючи вище зазначене суд вважає за необхідне клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності задовольнити.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Речові докази відсутні.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст. 285, 286, 288, 314 КПК України, ст. 49 КК України, суд

п о с т а н о в и в :

клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019100000000339 від 26 квітня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019100000000339 від 26 квітня 2019 року за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України - закрити.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Речові докази відсутні.

Процесуальні витрати відсутні.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення через Дніпровський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та обвинуваченому.

Суддя

Дата ухвалення рішення02.08.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98803126
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чернігова, громадянина України, із середньою спеціальною освітою, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України,

Судовий реєстр по справі —755/7818/19

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні